rotationslaser

Rotationslaser – 7 olika rotationslaser som du bör överväga

Lau Christensen
Skrivet den 29. september 2021 av Lau Christensen

En roterande laser är det ultimata verktyget för alla med stora byggprojekt och arbeten som kräver exakt vertikal och horisontell målinställning. Den roterande lasern använder avancerad teknik för att sända ut ljusstrålar som visar lod och nivå med stor noggrannhet. Se våra fantastiska tester och jämförelser nedan och hitta den bästa roterande lasern för dina behov.

I varje byggprojekt behöver du exakta uppgifter om vertikala och horisontella mått, och det är precis vad en roterande laser hjälper till med. När golvet i ditt hem måste vara helt horisontellt och väggarna 100 % lodräta kan lasern ”skjuta” en horisontell och vertikal linje 360° runt rummet, vilket gör installationen mycket enklare och mer exakt.

Vad är en rotationslaser?

Med hjälp av roterande ljus visar lasern mycket exakta avläsningar som används för att mäta från, vilket gör att alla mätningar blir helt exakta. Med en felindikering på bara några få millimeter – även över mycket stora avstånd – kan du göra exakta mätningar och vara säker på att alla mätningar görs helt korrekt första gången.

Roterande lasrar lyser med ett starkt laserljus i rött eller grönt. Det gröna laserljuset är det ljusaste och gör det lättare att markera mål även i starkt solljus, där de röda färgerna kan vara svårare att se.

Vem använder en rotationslaser?

Roterande lasrar används främst av hantverkare och entreprenörer som behöver mycket exakta mätningar. Som tur är har priset på roterande lasrar sjunkit, så även seriösa och mycket ambitiösa gör-det-självare kan dra nytta av denna fantastiska utrustning.

Roterande lasrar lämpar sig väl för stora bostadsbyggen, väg- och stigbyggen och liknande stora projekt. Den roterande lasern är dock också mycket användbar vid inredningsrenoveringar och nybyggnationer, när tak, golv och skiljeväggar måste vridas och vara helt exakta.

Relaterad artikel: de bästa cirkulära lasrarna

Vilken rotationslaser är bäst?

Den bästa roterande lasern för dig är den som passar bäst för dina uppgifter. För professionellt bruk är de större och mycket exakta modellerna att föredra, medan gör-det-självare lätt kan nöja sig med modellerna i den prisvärda änden av skalan.

Även de billigaste roterande lasrarna har en enorm precision, och en avvikelse på till exempel en halv eller en hel millimeter över en sträcka på 10 meter är tillräckligt bra för de flesta.

Bosch har en stark ställning på marknaden för roterande lasrar, men GeoFennel, Leica och Stanley är också bra märken som tillverkar bra och exakta lasrar.

Stanley STHT77616-0 Rotationslaser

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - Stanley ST DYI rotationslaser

Den här modellen från Stanley är en avancerad roterande laser som är perfekt för gör-det-själv-användning och mindre byggjobb. Lasern är självnivellerande, vilket innebär att den ställer in sig själv automatiskt och inom några sekunder efter start är den redo att användas.

Med en noggrannhet på +/- 6 mm horisontellt och +/- 9 mm vertikalt på 30 meter kan du göra mycket exakta mätningar – även över långa avstånd. Räckvidden är 30 meter utan detektor och upp till 240 meter med detektor. Stanley STHT77616-0 roterande laser drivs av 2 LR20-batterier och levereras med en praktisk väska, glasögon, mål och mottagare.

 • Räckvidd: 30 m (240 m med mottagare)
 • Noggrannhet: +/- 6 mm horisontellt och +/- 9 mm vertikalt på 30 m
 • Strömförsörjning: 2 x 1,5 V LR20-batterier
 • Vikt: ej specificerad

Bosch GRL400H Professionell Rotationslaser

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - Rotationslaser GRL 400H kit komplet

Smart och praktisk roterande laser med enkel användning. Lasern har bara en knapp per funktion och är därför både enkel och användarvänlig att använda. Den enkla inställningen och den enkla användningen gör att lasern är snabb att installera. Inbyggd stöt- och slagvarning indikerar om laserpositionen ändras, vilket minimerar mätfel.

Bosch GRL400H Professional kan användas både inomhus och utomhus, men med IP56-klassning är lasern särskilt lämplig för utomhusbruk i alla väderförhållanden. Räckvidden är 20 meter och upp till 400 meter med mottagaren. Bosch GRL400H Professional tar 15 sekunder att automatiskt ställa in från det att den slås på tills den är klar att användas.

 • Räckvidd: 20 meter (400 med mottagare)
 • Noggrannhet: +/- 2,4 mm vid 30 m
 • Strömförsörjning: NiMH-batteri eller 2 x 1,5 V LR20-batterier
 • Vikt: 2 kg

Bosch Rotationslaser GRL 300 HV Professional med LR1-mottagare

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - Bosch rotationslaser GRL 300 HV1

Detta är en damm- och stänkskyddad IP54-godkänd roterande laser från Bosch, vilket gör modellen särskilt lämplig för inomhusbruk, men den kan naturligtvis också användas utomhus när vädret tillåter det. Med en enkel 1-trycksfunktion är lasern lätt att använda och den automatiska självnivelleringen gör Bosch GRL 300 HV snabb att ställa in.

En speciell funktion för att peka och rotera ger extra synliga linjer och hög precision. Avvikelsen är endast +/- 0,1 mm per meter, vilket ger mycket exakta laserlinjer. Lasern är robust och klarar mindre stötar och slag. Om du råkar trycka på lasern under användning kommer en automatisk ”chockvarning” att varna dig för att undvika mätfel.

 • Räckvidd: 60 m (300 m med mottagare)
 • Noggrannhet: +/- 3,0 mm vid 30 m
 • Strömförsörjning: NiMH-batteri eller 2 x 1,5 V LR20-batterier
 • Vikt: 1,8 kg

GeoFennel Rotationslaser FL 190 A komplett GF-F292190K

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - GeoFennel rotationslaser

GeoFennel FL 190 A-rotationslaser är lämplig för både inomhus- och utomhusbruk. Den här modellen levereras med ett stativ så att du snabbt kan ställa upp lasern var som helst. Dessutom ingår en praktisk bärväska, ett stativ för montering av mottagaren och ett NiMH-uppladdningsbart batteri.

Laserns rotationshastighet kan justeras mellan 200, 400 och 600 varv per minut och de röda laserlinjerna visas tydligt. Räckvidden är upp till 400 meter om du använder den medföljande mottagaren, vilket är tillräckligt för de flesta byggarbeten.

 • Utbud: Upp till 400 m med mottagare
 • Noggrannhet: +/-1,5 mm vid 10 m
 • Strömkälla: NiMH-batteri
 • Vikt: Ej specificerad

Bosch Rotationslaser GRL 300 HVG Professional

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - Bosch rotationslaser GRL 300 HVG

Om du letar efter en högkvalitativ roterande laser med extra synliga laserlinjer är Bosch Rotary Laser GRL 300 HVG Professional ett bra val. Lasern har gröna linjer i stället för röda, vilket ger mer synliga linjer som gör lasern perfekt för användning i alla väder.

Här får du ett arbetsredskap som i första hand är avsett för den professionella användaren med ett stort behov av precision och lång räckvidd. Lasern är snabbt redo att användas och bara 15 sekunder efter att du tryckt på strömbrytaren har enheten ställt in sig själv och är redo att användas.

 • Räckvidd: 100 m (300 m med mottagare)
 • Noggrannhet: +/- 3,0 mm vid 30 m
 • Strömförsörjning: NiMH-batteri eller 2 x 1,5 V LR20-batterier
 • Vikt: 1,8 kg

GeoFennel FL 105 H roterande laser komplett

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - GeoFennel FL 105 H rotationslaser komplet

När du väljer GeoFennel FL 105 H roterande laser får du en komplett uppsättning bestående av roterande laser, FR 45-mottagare, scen, stativ, fodral, väska och uppladdningsbart batteri. Du behöver inte investera i ytterligare delar för att få ut det mesta av den roterande lasern.

FL 105 H har den senaste lasertekniken och är en ännu bättre version än sin föregångare. Användarvänligheten är utmärkt och den självnivellerande modulen är snabbt redo att användas efter uppstart. Här får du en fenomenal räckvidd, IP65-skyddad kapsling och 3 års garanti.

 • Räckvidd: 600 m med mottagare
 • Noggrannhet: +/- 1,0 mm vid 10 m
 • Strömkälla: NiMH-batteri
 • Vikt: 7,5 kg

Rotationslaser Leica Rugby 620 med Rod Eye 120 mottagare

Rotationslaser - 7 olika rotationslaser som du bör överväga - Leica Rugby 620 rotationslaser

Leica är känt för sina precisionsmätinstrument, och Leica Rugby roterande laser lever upp till varumärkets rykte. Det här är en roterande laser i toppklass som främst riktar sig till professionella entreprenörer och andra som behöver ett mycket exakt mätverktyg.

Trots sin höga prestanda och noggrannhet är den roterande lasern både lätt och enkel att använda – även för personer utan särskilda tekniska kunskaper. Bygg perfekt med Leica Rugby 620 och dra nytta av dess enorma räckvidd på upp till 600 meter.

 • Räckvidd: 600 m med mottagare
 • Noggrannhet: +/- 1,5 mm vid 30 m
 • Strömkälla: Li-ion-batteri
 • Vikt: Ej specificerad

Inköpsguide för rotationslaser

Om du har läst hela vår recension bör du nu vara väl rustad för att välja den roterande laser som bäst passar dina behov. Innan du bestämmer dig finns det några parametrar som du kanske vill ta hänsyn till.

IP-klassning

IP-klassificeringen anger hur damm- och vattentålig den roterande lasern är. De flesta lasrar är minst IP54-klassade, vilket innebär att höljet är damm- och stänkskyddat.

Om du behöver en laser som kan användas i både regn och snö, välj en modell som är IP67-klassad, vilket innebär att den är vattentät även när den är nedsänkt i vatten till ett djup av en meter.

Färg på laserljuset

Som redan nämnts är grönt ljus lättare att se än rött ljus. Det gröna laserljuset är en dyrare teknik än det röda, och därför kommer den roterande lasern med gröna lysdioder att vara den dyraste i de flesta fall.

Batteriets livslängd

När du använder den roterande lasern för professionellt bruk kan batteritiden vara en viktig faktor. Det är inte bra om lasern tar slut mitt under en viktig mätning, så en lång batteritid är att föredra.

Noggrannhet

Den roterande lasern är det mest exakta instrumentet för att rita linjer. Här måste du bestämma hur stor avvikelse du vill tillåta. För de flesta entreprenörer och hantverkare är noggrannhet extremt viktigt, medan hobbyisten som bygger en carport eller ett uthus ofta kan leva med en något större avvikelse.

Utrustning

Alla roterande lasrar kan monteras på stativ så att de snabbt kan ställas upp där de behövs. Vissa modeller levereras med ett stativ, medan andra kräver ett extra köp.

Samma sak gäller för mottagare, som är ett måste om du behöver mäta över mycket långa avstånd. Andra tillbehör kan vara en scen för att fästa mottagaren, en väska och extra batterier.

Vikt

Vikten på de visade roterande lasrarna varierar mycket. De lättaste lasrarna väger mindre än 2 kg, medan de tyngsta väger 7-8 kg. Om du kommer att göra många inställningar varje dag kan vikten vara en viktig faktor i ditt slutliga val.

Pris

Priset är alltid en viktig parameter, och alla ovanstående egenskaper och funktioner har en avgörande inverkan på priset. Här bör du främst överväga hur exakt en roterande laser du behöver och väga behovet mot priset.

Därefter kan du fundera på om lasern ska kunna användas utomhus i alla slags väder, hur långt lasern ska kunna skjuta och modellens batteritid.

Se också: våra favorit lasrar med korshår

Hitta den bästa roterande lasern här

Vår granskning och jämförelse ovan visar några av de roterande lasrar som vi anser vara de bästa på marknaden just nu. Alla modeller som visas kan beställas online, och du kan läsa mer om varje modell genom att klicka på den gröna knappen som tar dig direkt till produktens återförsäljare.

Vi hoppas att du nu har kommit närmare ett beslut om den bästa roterande lasern. Om du fortfarande är osäker kan du bläddra uppåt på sidan och läsa specifikationerna en gång till.

Kom-ihåg-lista