maling til badeværelse

Badrumsfärg: guide för att välja färg för våtrum

Lau Christensen
Skrivet den 7. december 2021 av Lau Christensen

En ny målning av badrummet kan ge liv åt utrymmet och göra det både modernt och inbjudande. Målning av badrummet är ett av de projekt som alla kan göra själva, och med bara några få enkla steg kan du höja standarden på ditt badrum med flera steg. Men hur går man tillväga, vilka saker måste man tänka på och finns det inte något om att använda en speciell färg för våtrum? Läs vidare för att få svaren!

Är ditt badrum på väg att förfalla och bli alltmer omodernt?

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i hemmet och en plats där hela familjen vistas flera gånger om dagen. Det innebär att badrummet slits ut och med tiden behöver en kärleksfull hand.

Det är också ett rum som ofta besöks av dina gäster, och hur trevligt är det inte att visa upp ett gammalt och slitet badrum?

3 fördelar med att måla badrummet

Det finns flera fördelar med att måla badrummet, och de tre största fördelarna är:

1. En snabb och billig lösning

Med en snygg färg på väggarna och eventuellt på kakel och golv kan du verkligen förgylla badrummet. Jämfört med en totalrenovering av badrummet är målning mycket billigare och du kan göra det själv.

Du bestämmer själv projektets omfattning och kan välja att bara måla tak och väggar där det inte finns kakel. Om du också väljer att måla kakelplattorna är jobbet lite större, men fortfarande överkomligt.

2. Lättare rengöring av målade ytor

En bra högglansfärg för våtutrymmen har en glansig, stark yta som tål lätt torkning och rengöring med en mjuk, fuktig trasa.

Målade ytor blir därför lättare att rengöra och du behöver inte oroa dig för att den gamla färgen ska lossna.

3. Du höjer standarden på ditt hem

Ett fint, nymålat badrum bidrar till att göra ditt hem mer attraktivt, och du kan höja rummets standard med bara några få förändringar.

Ett fint badrum ger dig mer glädje i vardagen och du kommer att vara stolt över att visa badrummet för vänner och bekanta.

Äldre bostäder behöver extra arbete

Badrummen i äldre hus behöver mer kärlek med tiden, och att renovera eller helt renovera en toalett eller ett badrum är en stor utgift.

Lyckligtvis kan du förlänga livslängden på ditt badrum själv, och det bästa är att det kan göras snabbt och billigt. Om du bestämmer dig för att måla dina väggar, kakel och stenar kan du läsa vidare för att få tips och idéer om hur du ska gå tillväga.

Vad behöver du veta om målning av badrum innan du börjar?

Du måste börja med att bestämma hur mycket du vill måla. Vill du bara måla tak och väggar eller vill du även måla kakelplattorna? Bestäm dig sedan för vilken färg du vill ha så att du kan göra det sista inköpet av färg, penslar, maskeringstejp och annan nödvändig utrustning.

Förberedelse är nyckeln

Det första du ska göra innan du målar är att tvätta alla ytor för att ta bort kalk, fett och smuts så att den nya färgen kan fästa på ytan.

På väggar och tak kan du använda vanlig primer, medan kakel kan tvättas med ättiksyra blandat med vatten.

Fyll och slipa sedan eventuella skruvhål och andra skador för att få en slät och ren yta.

Målning badrumsmöbler

Badrumsskåp och lådor kan fräschas upp med ett fint lager modern färg. Använd vanlig möbelfärg som lämpar sig för trä och redan målade ytor. Precis som för väggar och tak är det bra att välja en glansig färg med hög glansnivå som tål fukten i badrummet.

Gamla dörrar, skåp och lådor bör tvättas med en grundfärg och slipas för att få en ren och slät yta. För bästa resultat bör du börja med en primer, som ger den bästa basen för topplacket.

Med den här lösningen kan du fylla ut gamla handtagshål och montera nya, snygga handtag på dina nymålade dörrar.

Hur mycket kostar det att måla ett badrum?

Den totala kostnaden för att måla ett badrum beror på hur omfattande projektet är. Om du bara ska måla tak och väggar behöver du bara tillräckligt med färg för rätt antal kvadratmeter – kom ihåg att multiplicera med 2 för att få tillräckligt med färg för ett extra lager. Färger för våtrum finns i olika prisklasser, men du kan räkna med att betala omkring 1 000 pund för 10 liter.

Färg för väggplattor och badrumsgolv är inte dyrare än vanlig färg, men kom ihåg att det finns en grundfärg som måste användas innan du applicerar det sista färgskiktet på plattorna.

Andra saker som ingår i priset:

  • Basisk rengöringsmedel och ättiksyra vid behov
  • Maskeringstejp och maskeringstejp
  • Spackel och kitt
  • Sandpapper och slipblock
  • Penslar och färgrullar

Du kanske redan har en del av dessa saker. Det rekommenderas att du investerar i nya borstar och rullar av god kvalitet. Den här typen är lite dyrare, men de är mycket lättare att måla med och du undviker att hår från penslarna faller av och fastnar i färgen.

Är det en bra investering att måla badrummet?

Som en allmän regel är det alltid en bra idé att underhålla ditt hem, inklusive badrummet. Ett gammalt och slitet badrum kan få ett helt nytt utseende och plötsligt bli mer inbjudande och trevligt att använda.

Om alternativet är en totalrenovering av badrummet kan en ny målarfärg skjuta upp investeringen i flera år och målningsprojektet kostar bara en bråkdel av priset för en totalrenovering.

Om du vill ha ett trevligt och inbjudande badrum men inte vill spendera för mycket pengar på jobbet är det en bra investering att måla badrummet.

Ofta ställda frågor

Hvilken maling bruges til badeværelse?

Du skal bruge en maling, der er velegnet til anvendelse i vådrum. Denne type maling har en høj glansgrad med et glanstal, der ligger på omkring 25-40 (almindelig vægmaling har et glanstal på ca. 5-10).

Den høje glans giver en mere blank overflade, der er let at aftørre og rengøre. Der findes mange forskellige producenter af vådrumsmaling, men hvis du sørger for, at glansgraden er høj nok, er du godt sikret.

Hvis du skal have en farve på væggen, så skal du vælge en maling, der kan tones i den farve, du ønsker. Vådrumsmaling har generelt en god dækkeevne, men du får det bedste resultat, hvis du maler 2 gange.

Hvad gør vådrumsmaling?

Vådrumsmaling er maling, der ikke tager skade af vand og fugtpåvirkning. Det betyder, at fugt fra et varmt bad eller mindre vandstænk på væggen ikke ødelægger malingen eller trænger igennem og laver fugtskader i vægge og lofter. Vådrumsmaling er ikke vandtæt, og må derfor ikke forveksles med en vådrumsmembran.
Vådrumsmalingens høje glans er meget rengøringsvenlig, og minimerer risikoen for, at der kan dannes mug og skimmel på væggens overflader. Skulle der alligevel være begyndende mugangreb, kan det let afrenses, inden muggen breder sig.

Hvilken farve til badeværelse?

Farvevalget er i høj grad et personligt valg. Mange vælger lyse farver, som virker meget indbydende, og som giver rummet en stilfuld elegance. Lyse farver kan ligeledes få et mindre badeværelse til at virke større, mens meget mørke farver giver en mere huleagtig stemning.
Når du skal vælge farve, kan du med fordel skæve til boligens andre rum, så du kan skabe en stilfuld sammenhæng og undgår for stor farveforvirring.

Kan man male fliser og klinker på badeværelset?

Ja, du kan godt male fliser og klinker på badeværelset. Hvis du vælger denne løsning, skal du være opmærksom på, at når først fliserne er malet, så kan det ikke gøres om. Maling af rummets fliser kan dog være en udmærket løsning, som kan forlænge flisernes levetid med adskillige år.

Inden maling skal fliser og klinker afrenses grundigt, og det anbefales, at du matsliber overfladen med sandpapir, så malingen får den bedst mulige vedhæftning.

Som udgangspunkt skal du være forsigtig med at male fliser i brusenicher. Den direkte vandpåvirkning og efterfølgende aftørring er meget hård ved den malede overflade. Du risikerer, at malingen efter nogen tid vil være slidt igennem, og derfor skal males igen.

Här har vi samlat ett urval av färger för badrummet

Det finns många olika tillverkare av färger för våtrum och färger för kakel, plattor och badrumsmöbler.

[REXULTZ id=”799″]

För att göra det lättare för dig att välja har vi sammanställt ett brett urval av de olika typerna av färg som finns tillgängliga, så att du enkelt kan sitta hemma och beställa exakt den typ av färg som du behöver.

Kom-ihåg-lista