Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv

Trälåda med lock DIY 2024 guide

Trälåda med lock DIY 2024 guide: Hur man gör en själv - Uppdaterad juni, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 24. november 2021 av Lau Christensen

DYI trälåda - Vad du behöver:

Om du vill börja arbeta med trä är det en bra idé att börja med att göra en trälåda med lock. Det beror på att de flesta saker som byggs av trä innehåller någon form av låda. Detta inkluderar ett skåp, en säng, en låda, en kuddlåda och många andra möbler.

Dessutom kan du behöva en eller flera fina trälådor med lock för att förvara olika saker. Vad du än vill kan du följa vår guide för att göra en trälåda med lock.

 

 

Alternativ till bygg-själv är monterä-själv

Se nedanstående modeller, som kan vara ett ganska utmärkt alternativ till gör-det-själv-trälåda. Här är ett gör-det-själv-alternativ, som du kan ta med i övervägningarna när du räknar på materialpriser etc.

Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv - Magasinet Bygg Trälåda utan text Förvaringslåda
Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv - Magasinet Bygg Staples Trälåda 400x150x300mm Förvaringslåda
Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv - Magasinet Bygg Securit Vintage Trälåda Liten Förvaringslåda
Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv - Magasinet Bygg Theofils FINELINE MOSAIQ TRÄLÅDA Förvaringslåda
Trälåda med lock DIY: Hur man gör en själv - Magasinet Bygg Theofils FINELINE MOSAIQ TRÄLÅDA 236X236X49 MM Ask

Planering av en låda med lock


Steg-för-steg-guide för att göra en trälåda med lock

Trälådor med lock finns i många olika storlekar. I den här steg-för-steg-guiden får du veta hur du själv kan bygga en mindre trälåda. En sådan trälåda med lock är särskilt bra för att förvara olika småsaker.

Om du behöver en större trälåda kan du också göra det själv. Du måste dock bygga lådan till en större storlek, men du kan fortfarande använda samma metod. Nedan kan du se vår guide för att göra en trälåda med lock.

Köp en bräda i rätt storlek

För en liten trälåda med lock ska du använda en träskiva som är cirka 2 centimeter tjock. Om du tillverkar stora trälådor kan du öka tjockleken beroende på trälådans storlek. Eftersom vår trälåda är en mindre modell använder vi en träskiva med en tjocklek på 1,9 centimeter.

Börja med att skära bitarna

Vår trälåda med lock har fyra sidor, varav två är kortare än de andra två. Detta beror på att den är rektangulär. Du skär ut kort- och långsidorna och locket ur den träskiva som du köpte för ändamålet. Basen är plywoodskivan med de angivna måtten. Om måtten inte är korrekta måste den kapas till dessa mått.

Skär ut dessa bitar ur brädan:

  • 7,6 x 22,9 centimeter x 2 (de två långsidorna)
  • 7,6 x 13,2 centimeter x 2 (de två kortsidorna)
  • 7,7 x 11,7 centimeter x 2 (lock)

Gör locket

Nu måste du limma ihop locket. Du tar de två träbitarna och sätter trälim på den ena långsidan av varje bräda. Placera två blixtnålar för att hålla ihop de två sidorna med lim.

Placera sedan två träbitar med packtejp i ena änden. Gör likadant i den andra änden. Överför träet med packtejp och placera två skruvvingar i varje ände. Det är viktigt att det finns packtejp på de extra träbitarna så att överflödigt lim inte fastnar på dem. När du har gjort detta låter du locket torka.

Vikning av lådans sidor

När du viker lådans sidor ska du använda ett överläggsbord. Innan du börjar markerar du på varje träbit hur djupt fogen ska vara. Du måste se till att den är 9,5 millimeter när du använder en 1,9 centimeter tjock bräda. Såga sedan brädan flera gånger tills falsen har rätt storlek. Slipa sömmarna med sandpapper så att de blir fina.

Såg botten

Botten måste nu sågas om du inte har köpt plywood i rätt dimensioner.

Limma ihop sidorna och botten på trälådan

Du måste börja med att limma lådans sidor och sätta ihop dem en efter en. Slutligen limmar du på sömmarna där botten ska fästas. Det hela ska hållas ihop med hjälp av två åsknycklar och fyra skiftnycklar.

Sömma träboxens lock

När locket är torrt börjar du göra sömmarna i trälådans lock. Detta görs på exakt samma sätt och med samma mått som när du sydde lådans sidor. Det är dock en bra idé att regelbundet kontrollera att locket passar på lådan. Kom ihåg att slipa sömmarna med sandpapper. Du kan också slipa kanterna på lådan för att få en fin finish.

Videoguide

Fördelar med att göra din egen trälåda med lock

Det finns många fördelar med att göra en egen trälåda med lock. Först och främst kan du göra lådan exakt i de mått du behöver. Du behöver inte följa våra mätningar.

Du kan göra trälådor i både rektangulär och kvadratisk form. På så sätt kan du få den perfekta lådan för det du vill förvara i den. Det kan vara allt från nycklar och plånböcker till små figurer, godis, kontorsmaterial eller något annat.

En annan fördel med att göra en egen trälåda är att det alltid är roligt att ha något som du själv har skapat i ditt hem. Det är mycket tillfredsställande att använda vackra saker i sitt hem som man själv har designat.

Trälådor är också en utmärkt present till vänner och familj som uppskattar personliga och unika gåvor.

Kom-ihåg-lista