Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna

Hörselskydd för barn är viktigare än du kanske tror. Generellt sett är barns och spädbarns öron känsligare för ljud än vuxnas. Ändå utsätts de ofta för höga ljud under olika aktiviteter.

Det är alltid en bra idé att undvika höga ljud när det är möjligt. Detta är dock inte alltid möjligt, och därför är det en bra idé att investera i hörselskydd för barn om de ofta utsätts för buller.

Se också: De bästa hörselskydden för vuxna

Varför använda hörselskydd för barn?

Om du vill försäkra dig om att ditt barn inte drabbas av hörselskador på grund av hög musik, buller från byggarbetsplatser eller liknande är det en bra idé att investera i hörselskydd eller öronproppar för barn. Det förhindrar hörselskador och det är viktigare att vara försiktig än du kanske tror.

Idag är hörselskador hos barn en relativt vanlig trend som drabbar många barn och ungdomar i Danmark. Danish Hearing Society uppskattar att cirka 5-10 % av alla barn och ungdomar i Danmark har hörselskador, som främst orsakas av för hög musik eller hörlurar med för hög ljudnivå.

Buller kan leda till följande skador hos barn:

  • Nedsatt hörsel
  • Tinnitus
  • Ökat blodtryck
  • Sömnstörningar
  • Försämrad språkutveckling och perception
  • Negativ inverkan på inlärning, minne och koncentration

Alla ovanstående symtom kan undvikas genom att använda hörselskydd, öronproppar eller öronproppar för barn. Nedan hittar du en lista med 5 olika hörselskydd för barn som passar olika åldersgrupper.

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna

#1: Reer hörselskydd

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna - Reer Hoerevaern Til Boern Blaa

Detta hörselskydd för barn är utformat för att sitta bekvämt på barnets huvud. Den är lämplig för användning i miljöer med mycket buller – till exempel nära en byggarbetsplats, om du renoverar ditt hem eller om du befinner dig på bullriga platser.

Den skyddar ditt barn från buller och kan justeras i storlek för att göra den bekväm att bära. När den inte används kan den fällas ihop så att den är lätt att ta med i väskan eller under barnvagnen.

Hörselskyddet är lämpligt för barn från 3 år och uppåt och är godkänt enligt EN 352-1 och CE-märkt. Modellen finns i flera färger, så ditt barn kan hjälpa till att bestämma vilken färg som passar bäst.

Reers hörselskydd för barn har effektiv isolering och ljudisoleringsnivån är 27 SNR. Detta innebär att ljudet reduceras med 27 decibel innan det når barnets trumhinnor. Detta bidrar till att motverka permanenta hörselskador.

#2: OS Kids Ear Defender

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna - OS hoerevaern boern lyseblaa

OS Kids Ear Defender är ett smart hörselskydd för barn i åldern 3-7 år. Den har ett huvudband som du kan justera så att den passar bra runt barnets huvud. Den har goda dämpningsegenskaper, så barnet slipper höga ljud som kan påverka hörseln negativt.

Detta är ett passivt hörselskydd, vilket innebär att det stänger av allt ljud. Så du kan inte justera den för att höra tal även när du har den på dig. Om detta är ett krav, välj istället ett aktivt hörselskydd för barn som inte filtrerar bort tal.

Du kan ställa in hörselskyddet på tre olika nivåer – hög (30 dB), medelhög (23 dB) och låg (15 dB). Det här hörselskyddet för barn finns i olika färger, så ditt barn kan välja den färg som han eller hon tycker bäst om.

#3: Alpine Muffy

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna - Alpine Muffy Hoerevaern

Med Alpine Muffy får du ett hörselskydd för barn som är speciellt utformat för att hålla ute skadliga ljud. De är justerbara så att de alltid sitter bra på ditt barns huvud. Insidan är gjord av mjukt skum, så de är bekväma att ha på sig.

Du kan få dessa hörselskydd för barn i två olika färger – blått och rött – så att ditt barn kan välja den färg som matchar deras favorit. Alpine Muffy är perfekt för att filtrera bort buller från byggnationer, konserter, nöjesparker och liknande.

De kan användas av barn i åldern 5-16 år, men riktar sig främst till yngre barn. De är tillverkade av kvalitetsmaterial och är otroligt bekväma att ha på sig. Du kan justera storleken för att passa ditt barns ålder.

#4: 2B Baby Babblarna

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna - 2B Baby Hoerevaern Babblarna

Om du behöver hitta ett hörselskydd för barn kan du investera i dessa. De är prydda med motiv av Babba, Bibbi och Bobbo på ena sidan. På den andra sidan finns motiv av Dada, Diddi och Doddo.

De är perfekta när ditt barn behöver skyddas från höga ljud – till exempel på konserter, i nöjesparker eller på flyget. De blockerar höga smällar, omgivande ljud och andra höga ljud och är lämpliga för mycket små barn.

Dessa hörselskydd för barn finns i flera olika färger, så du kan välja det som passar ditt barn. Modellen kan anpassas till barnets huvudform och är bekväm att bära. De är lämpliga för barn upp till 3 år.

#5: Alpine Muffy Baby

Hörselskydd för barn: De 5 bästa modellerna - Alpine Muffy Baby Hoerevaern

Hörselskyddet är lämpligt för spädbarn och småbarn, men kan även användas av äldre barn. Hörselskyddet är utformat med ett huvudband, så det sitter alltid bekvämt på barnets huvud eftersom det inte trycker på det.

Det elastiska huvudbandet kan enkelt justeras med kardborrebandet för att hålla det bekvämt. Två separata hörselskydd placeras på det elastiska bandet, som lätt kan fästas och som garanterar en korrekt passform som passar barnets huvud.

Alpine Muffy Baby passar främst för barn mellan 3 och 36 månader och skyddar mot buller och hög musik – och är även idealisk för flygresor. Du kan justera hörselskyddet så att det passar barnets ålder och det innehåller inga metalldelar.

Du kan enkelt ta bort gummibandet och tvätta det för att hålla det rent. Den levereras med en Protect & Go-förvaringsväska så att den är lätt att ta med på resan, och du kan välja mellan flera olika färger.

Varför använda hörselskydd för barn?

Höga ljudnivåer under en längre tid kan leda till hörselskador. Detta gäller särskilt för barn som ännu inte har ett fullt utvecklat hörselsinne – och det är ett stort problem. När skadan väl är skedd är det för sent att reparera den.

Därför är hörselskydd för barn viktigt om de ofta utsätts för höga ljud eller om de har hörselnedsättning eller hörselnedsättning. Hörselskydd för barn är en bra idé om huset ligger nära en byggarbetsplats, på en flyttresa, på en konsert eller på andra bullriga platser.

Vilken typ av hörselskydd ska du välja för barn?

När du väljer ett hörselskydd är det första du måste bestämma om det ska vara aktivt eller passivt. Skillnaden är att aktiva hörselskydd kan filtrera bort buller men ändå låta dig höra tal, medan passiva hörselskydd har få funktioner.

I allmänhet rekommenderas passiva hörselskydd för barn, eftersom barnet inte kommer att använda dem i samband med arbete eller liknande aktiviteter. Det finns därför inget behov av avancerad funktionalitet som gör att priset blir högre.

Men om barnet ofta vistas i miljöer med höga bullernivåer är det en bra idé att välja en uppsättning aktiva hörselskydd för barn. De kostar ofta mer, men har ett antal funktioner som gör dem bättre för långvarig användning.

Samtidigt bör du välja en uppsättning hörselskydd för barn som kan justeras för att passa barnets huvudform och följa barnets utveckling. Det är viktigt att hörselskydden är bekväma att bära så att barnet inte tar av dem för att de sitter dåligt.

Generellt sett bör du tänka på följande innan du köper hörselskydd för barn:

  • Hur mycket bullerdämpning behövs?
  • Kommer hörselskyddet att användas under lång tid åt gången?
  • Måste barnet kunna sätta på och ta av hörselskyddet?

Frågorna ovan är alla viktiga när du ska bestämma vilka hörselskydd för barn som är bäst. Du kan få hörapparater för barn som är bekvämare än andra och du kan också få öronproppar för barn.

Det är viktigt att hörselskyddet är bekvämt för barnet – särskilt om barnet ska bära det under en längre tid. Om ditt barn ofta utsätts för buller bör du samtidigt välja ett hörselskydd med olika nivåer.