De 10 bästa sprutpistolen

Om du letar efter en sprutpistol eller sprutare har vi samlat 10 olika modeller som är intressanta för dig att titta på. Våra 10 bästa sprutpistoler är sammanställda så att du enkelt kan hitta en modell som passar dina behov och till ett pris som tilltalar dig mest. Läs vidare och hitta din nya färgspruta här!

Oavsett om du målar utomhus eller inomhus gör en sprutpistol målningen enklare och avslutar arbetet mycket snabbare. Sprutpistoler och sprutor är inte verktyg som är reserverade för professionella hantverkare. Moderna färgsprutor är lätta att använda och ny teknik har gjort det lättare för gör-det-självare att använda sprutorna.

Läs vidare för att se våra tips på de 10 bästa sprutpistolerna och färgsprutor som finns på marknaden just nu.

4 fördelar med att använda en sprutpistol

En sprutpistol har många fantastiska funktioner och fördelar. Den största fördelen är som sagt att moderna enheter kan användas av vem som helst, även om du inte använder sprutan dagligen. Det finns dock flera andra fördelar med att använda färgsprutor:

 • Snabbhet – Du kan snabbt måla större ytor som väggar och tak
 • Tidsbesparing – Du sparar mycket tid jämfört med pensel och rulle
 • Ett enhetligt resultat – Den målade ytan blir helt jämn och enhetlig
 • Rengöring – Det är lätt att rengöra färgsprutan och pistolen efter användning

När du målar med en sprutpistol krävs mer täckning. Oavsett vilken färgspruta du använder kommer en del sprutdamm att spridas, så det är otroligt viktigt med en bra täckning.

Även om du lägger extra tid på att täcka upp ordentligt sparar du i de flesta fall så mycket tid på måleriet att du i slutändan blir snabbare klar.

Att arbeta med sprutan ger ett mycket jämnt resultat. Du kommer inte att kunna se penseldrag genom färgen, som kommer att se jämnare och slätare ut.

När du använder en sprutpistol slipper du besvärlig rengöring av penslar, rullar och färgbrickor. Sprutan måste naturligtvis också rengöras, men de flesta modeller kan delas upp i flera delar, vilket gör rengöringen betydligt snabbare.

10 bästa färgsprutor

Nedan kan du läsa om de 10 färgsprutor som vi har valt ut åt dig. Listan börjar med de billigaste sprutpistolerna, som är avsedda för dig som bara har ett mindre behov av att sprutas med färg.

När du går igenom listan ser du att modellerna blir mer avancerade och därmed dyrare. Du kan dock lätt köpa en bra sprutpistol som klarar de flesta målningsuppgifter till ett mycket överkomligt pris.

Du bör vara medveten om att vissa sprutpistoler drivs med tryckluft, vilket kräver att du har tillgång till en kompressor.

Einhell 4133000

 • Drivmedel: komprimerad luft
 • Behållarens storlek: 0,6 liter
 • Vikt: 0,5 kg
 • Kapacitet: Ej angiven
Einhell 4133000 sprøjtepistol

Den första sprutpistolen som vi har valt att ta med i vår topp 10 är från Einhell. Här får du en billig sprutpistol för tryckluft, som fungerar med ett tryck på mellan 3 och 4 bar.

Einhells sprutpistol är en så kallad overheadmodell, vilket innebär att behållaren för färgen sitter ovanpå sprutpistolen. Den övre koppen har en volym på 600 ml, vilket är tillräckligt för att du ska kunna måla länge utan att fylla på.

Sprutpistolens munstycke kan justeras steglöst mellan en koncentrerad stråle och en bred stråle. Munstycket kan roteras så att du kan välja om den breda strålen ska vara horisontell eller vertikal mot arbetsstycket du målar.

Om du redan har en kompressor får du en bra och billig färgspruta som kan användas för många olika målningsarbeten.

Stanley W161132XSTN

 • Drivmedel: komprimerad luft
 • Behållarstorlek: 0,1 liter
 • Vikt: 0,6 kg
 • Kapacitet: Ej angiven
Stanley W161132XSTN sprøjtepistol

Denna sprutpistol från Stanley är mycket lik den tidigare modellen. Detta är också en färgspruta med en överliggande kopp som drivs av tryckluft. Anslutningen till tryckluftsslangen är standard ¼”.

Koppen rymmer 100 ml färg, vilket är mindre än Einhell-modellen. Den mindre koppen kan ha den fördelen att sprutpistolen är lättare att kontrollera och att du kan nå bättre med sprutan. Däremot måste den fyllas på oftare, vilket kan vara irriterande när du målar större ytor där precisionen är mindre viktig.

På baksidan av pistolen finns en luftventil där du kan reglera luftförbrukningen. Munstycket är tillverkat av rostfritt stål, så du kan använda vattenbaserade färger och lacker utan risk för att munstycket rostar.

Stanley färgspruta levereras i en praktisk väska för att du enkelt ska kunna packa ihop den och hålla reda på tillbehören.

Wagner W 180 P

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Behållarens storlek: 0,8 liter
 • Vikt: 1,5 kg
 • Kapacitet: 270 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Wagner W 180P

Wagner är ett märke som är svårt att komma runt när det gäller sprutpistoler. Wagner är en av världens största tillverkare av färgsprutor och de tillhandahåller både mindre hobbymodeller och sprutpistoler för det professionella segmentet.

Wagner W 180 P är en bra sprutpistol som lämpar sig väl för den mångsidiga hobbyanvändaren. Pistolen kan måla med väggfärg, lack, träskydd etc. och är därför bra som en allroundfärgspruta.

Sprutpistolen drivs av 230 V och har en kapacitet på upp till 270 ml per minut. Behållaren rymmer 800 ml färg och är bra för medelstora och stora arbeten, där du slipper många påfyllningar.

Om du letar efter en bra elektrisk sprutpistol som klarar de flesta gör-det-själv-arbeten ska du titta närmare på denna Wagner-modell

Bosch PFS 1000

 • Strömkälla: 230 V
 • Behållarens storlek: 0,8 liter
 • Vikt: 2,7 kg
 • Kapacitet: 100 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Bosch sproejtepistol PFS 1000

Bosch PFS 1000 är ett komplett sprutmålningssystem som kan måla med alla typer av färg. Både vattenbaserade färger och färger som innehåller lösningsmedel. Här får du en sprutpistol som är särskilt lämplig för hobbybruk.

Oavsett om du behöver måla vardagsrummet med väggfärg, trädäck med träskyddsmedel eller trädgårdsmöblerna med träolja, klarar PFS 100 av jobbet.

Med en kapacitet på 1m2 per minut kan du avsluta målningsjobbet snabbt, och den speciella droppfria tekniken gör att du inte slösar bort färg på vägen.

Den här sprutpistolen från Bosch är prisvärd, snabb att arbeta med och sparar mycket tid för dina målningsprojekt inomhus och utomhus.

Einhell TC-SY 700 S

 • Strömkälla: 230 V
 • Behållarstorlek: 1 liter
 • Vikt: 3,1 kg
 • Kapacitet: 550 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Einhell TC SY 700 S malersproejte 700W

Om du är intresserad av medelstora till stora målningsarbeten kan Einhell TC-SY 700 S vara rätt val för dig. Här får du ett supereffektivt sprutningssystem som passar både nybörjare och mer erfarna sprutmålare.

Sprutsystemet är halvstationärt. Detta innebär att motordelen kan stå på egen hand medan du använder sprutan med den 3,5 meter långa slangen. Om jobbet kräver att du rör dig mycket kan du sätta motorenheten över axeln med den medföljande axelremmen, så att du kan röra dig fritt.

Sprutpistolen har ett handtag med mjukt grepp som är bekvämt att hålla i och ger ett säkert grepp om pistolen. Sprutmunstycket kan justeras för bred vertikal och horisontell sprutning eller för rund sprutprofil.

Rengöring av sprutan underlättas av det avtagbara spruthuvudet. Detta gör det enkelt att ta bort alla färgrester och garanterar lång livslängd och stabil drift.

Bosch PFS 5000 E

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Behållarstorlek: 1 liter
 • Vikt: 4,8 kg
 • Kapacitet: 500 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Bosch PFS 5000 E

5000 E är den mest kraftfulla och effektiva sprutpistolen i Bosch PFS-serien. Du får både kvalitet och effektivitet för pengarna, och den här modellen är perfekt för den krävande hantverkaren och kvinnan som bara vill ha det bästa verktyget.

Med Bosch ALLpaint-tekniken kan du sprutas med alla typer av färger, vattenbaserade lacker och lack. Detta gör färgsprutan idealisk för dem som vill måla både inomhus och utomhus och inte vill vara begränsade av verktyg. Måla väggar, tak, plankor, överhäng med mera.

Systemets slang är 4 meter lång, vilket ger dig stor rörelsefrihet när du målar. Den långa slangen är särskilt praktisk när du målar stora ytor som tak, väggar och plankor.

Om du uppskattar att få jobbet gjort snabbt och samtidigt uppnå bästa resultat är Bosch PFS 5000 E perfekt.

Ryobi P620 Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri
 • Behållarstorlek: 1 liter
 • Vikt: 2,4 kg inklusive batteri
 • Kapacitet: 1000 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Ryobi Malersproejte P620

P620 Solo färgspruta från Ryobi är en batteridriven sprutpistol från Ryobis One+-serie. Det innebär att den delar batterier med de andra verktygen i serien. Detta är en stor fördel, eftersom du slipper köpa batterier för varje verktyg.

En sladdlös sprutpistol ger stor flexibilitet och frihet när du målar, och du behöver inte oroa dig för någon irriterande sladd. Detta är en fördel när du till exempel målar utomhus, där du slipper krånglet med att rigga upp långa förlängningssladdar när du målar träarbeten.

P620 Solo har ett ergonomiskt handtag med mjukt grepp som gör pistolen bekväm och säker att arbeta med. Slangen som suger upp färgen är utformad med en speciell teknik som gör att du kan hålla sprutpistolen i flera olika vinklar och ändå suga upp all färg ur behållaren.

Här får du en bra färgspruta som är idealisk för både inomhus- och utomhusmålning.

Wagner W950 Flexio

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Behållarstorlek: 0,8 liter (eller direkt från färghink)
 • Vikt: 6,63 kg (hela enheten)
 • Kapacitet: 525 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Wagner farvesproejtestystem W950

Med nästa sprutsystem övergår vi till professionella och halvprofessionella modeller. Wagner W950 Flexio har två olika sprutor. Detta gör det lättare att utföra olika målningsuppgifter.

Det finns den traditionella sprutpistolen, som används för mindre föremål. Och så finns det en större 70 cm lång sprutlans, som gör det enkelt att måla stora ytor som tak och väggar.

Med W950 Flexio är du inte begränsad av färgbehållarens storlek, eftersom färgen kan sugas direkt från hinken. Den lilla sprutan kan dock fortfarande användas med en behållare om jobbet kräver det.

Om du står inför ett större målningsprojekt eller om du ofta behöver en mångsidig färgspruta kan Wagner W950 Flexio vara ett bra val.

Wagner Control Pro 250R

 • Strömkälla: 230 V
 • Behållarstorlek: suger direkt från färghinken
 • Vikt: 9,1 kg (hela enheten)
 • Kapacitet: 1250 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Wagner Control Pro 250 R

I den professionella delen av skalan dominerar Wagner-sprutmaskinerna sortimentet, och de två sista sprutmaskinerna är faktiskt Wagner-modeller.

Control Pro 250R-sprutan är utformad för stora målningsarbeten som kräver god hastighet i arbetet och samtidigt kräver en hög grad av rörelsefrihet. Färgsprutan har en 9 meter lång slang, vilket ger dig en stor aktionsradie utan att du behöver flytta enheten.

Wagner Control Pro 250R är utrustad med High Efficiency Airless-teknik, vilket gör färgsprutan till ett av de mest moderna och effektiva systemen.

Sprutan är lätt att använda och passar därför både för de mer krävande gör-det-självarna och för professionella hantverkare.

Wagner Control Pro 350 M

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Behållarstorlek: suger direkt från färghinken
 • Vikt: Ej angivet
 • Kapacitet: 1500 ml/min.
De 10 bästa sprutpistolen - Wagner Control Pro 350 M

Den sista färgsprutan är också från Wagner. Model Control Pro 350 M är en mycket effektiv och snabb färgspruta som kan användas för medelstora och stora arbeten både inomhus och utomhus.

Enheten suger färg direkt från hinken och med en 15 meter lång slang på sprutan kan du arbeta länge utan att avbryta arbetet.

Den moderna airless-tekniken ger ett mycket jämnt och täckande resultat, samtidigt som mängden sprutdamm hålls till ett minimum.

Den här färgsprutan från Wagner är mycket lätt att använda, vilket gör den lämplig både för den upptagna hantverkaren och för professionella användare.

Tillbehör när du arbetar med en sprutpistol

När du arbetar med sprutor ska du se till att du har extra utrustning för att skydda hud, ögon och andning.

Handskar

Om du målar med vanlig vattenlöslig färg är färgen lätt att tvätta bort. Men du sparar mycket vatten och tvål om du använder ett par tunna arbetshandskar. Handskarna får inte vara tjockare än att du fortfarande kan känna avtryckaren på sprutpistolen.

Skyddsglasögon

Det är bra att ha skyddsglasögon på sig när du arbetar med färgsprayer. De skyddar ögonen från sprutdamm och du behöver inte oroa dig för att få färg i ögonen.

Andningsskydd och masker

Vid målning med lösningsmedelsbaserade färger ska du alltid bära andningsskydd. När du arbetar med vanliga vattenbaserade färger kan du nöja dig med en vanlig dammask som skyddar mot det fina sprutdamm som sprutas.

Färgdräkt

Om du inte vill oroa dig för smutsiga arbetskläder rekommenderas en målardräkt. Den täcker hela kroppen och vissa modeller har även en huva för att undvika att få färg i håret. De flesta dräkter är engångsdräkter och behöver bara slängas i papperskorgen efter användning.

Köpguide – Vilken sprutare ska du välja?

Efter att ha läst presentationen av de tio sprutpistolerna och färgsprutarna har du kanske redan bestämt dig för vilken modell du vill köpa.

Om du fortfarande är osäker, här är de sista tipsen om systemets specifikationer.

Drivande kraft

Det finns olika typer av sprutpistoler, som i allmänhet kan drivas med 230 V el från elnätet, batteri eller tryckluft.

Sprutpistoler med tryckluft är relativt billiga. Men de kräver att du har tillgång till en kompressor. Dessa pistoler väger mycket lite och räckvidden begränsas endast av kompressorslangens längd.

Sprutpistoler för 230 V ström är vanligast. Här är du beroende av att det finns ett eluttag i närheten. Men å andra sidan får du aldrig slut på energi.

Slutligen finns det en ny generation sprutpistoler som drivs av batterier. Moderna batterier har en bra kapacitet, men du bör ändå vara medveten om att batteritiden kan vara begränsad.

Kapacitet för behållare

Sprutpistoler har en behållare för färg. När behållaren är tom måste den fyllas på innan arbetet kan återupptas. I de flesta fall är det därför bäst att använda en stor behållare.

De stora sprutorna har ingen tank. Istället sätts ett munstycke in direkt i färghinken, så kapaciteten begränsas endast av hinkens storlek.

Vikt

Om du ska måla under en längre tid kan pistolens vikt vara avgörande. En mycket tung sprutpistol är tröttsam att arbeta med i längden. Här måste du också vara medveten om att när pistolens behållare fylls med färg ökar vikten.

Kapacitet

Sprutkapaciteten anger hur mycket färg som kan sprutas per minut. För stora enhetliga ytor är kapaciteten viktig för hur snabbt du kan måla. För mindre delar är sprutkapaciteten mindre viktig.

Var hittar du den bästa sprutpistolen?

När du klickar på en spraypistol i listan kommer du att omdirigeras till den webbutik som säljer produkten.

I de flesta fall är det billigare att köpa produkterna på nätet och utbudet i webbutiken är ofta mycket större än i byggvaruhuset.

Läs också: se våra bästa val av värmepistoler