Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren

Som gör-det-självare känner du kanske bäst till vinkelslipen när du klipper järn eller kakel. Vinkelslipen är perfekt för att skära hårda material. Men du kan faktiskt använda vinkelslipen till många andra saker. Läs vidare för att få tips om hur du väljer en vinkelslip bland de modeller som vi tycker är bäst för gör-det-självare just nu.

En vinkelslip är perfekt för att skära järn och byggmaterial av metall. Vinkelslipen är dock också utmärkt för att skära sten- och betongplattor och för att skära kakelplattor i kök och badrum.

Vinkelslipen kan också användas för att slipa betong, metall och andra hårda material. Så du kan också använda den för att polera din bil, motorcykel, husvagn osv.

Vi rekommenderar

Vad du ska tänka på när du köper en vinkelslip

De viktigaste faktorerna som du bör hålla koll på när du köper en vinkelslip är:

  • Skivstorlek – Skivans storlek ska matcha det arbetsstycke som skärs
  • Sladdanslutna eller sladdlösa – sladdlösa maskiner är mer rörliga än 230 V-modeller
  • Vinkelslipstorlek – Måste vinkelslipen kunna användas med en hand?
  • Motorstorlek – Välj en stor motor för stora och krävande skärarbeten
  • Vikt – Vikten kan vara en avgörande faktor om maskinen används länge

Naturligtvis måste du ha ditt arbete i åtanke när du väljer rätt vinkelslip. En liten sladdlös vinkelslip är bra för att kapa rör och små plattor. På samma sätt är en stor och kraftfull vinkelslip bäst för att skära stora järnkonstruktioner eller för att flisa trottoarer och andra tjocka kakelplattor.

Test av vinkelslip

Här har vi listat vinkelslipmaskiner från välkända märken som Makita, Dewalt, Bosch med flera. Vi har valt ut flera modeller som passar både gör-det-självaren och den professionella hantverkaren.

Einhell TC-AG 125

Bäst i test
Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Einhell TC AG 125 vinkelsliber

Specifikationer

Driftseffekt: 850 W
Varvtal utan belastning: 12 000 varv per minut.
Bladdiameter: 125 mm
Vikt: 2,1 kg

Einhell TC-AG 125 är en liten och behändig vinkelslip för 125 mm skivor. Den här modellen är en bra allround-vinkelslip som klarar många hobbyuppgifter.

Den låga vikten på endast 2,1 kg och det mjuka greppet om maskinen gör Einhell TC-AG 125 både lätt och säker att arbeta med. Det medföljande handtaget kan justeras i två olika lägen. Du kan enkelt uppnå den bästa arbetsställningen.

Effekten är 850 W. Detta gör den här modellen till ett bra val för gör-det-självaren som vill ha en flexibel vinkelslip med en kraftfull motor.

Makita GA5030R

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Makita GA5030R vinkelsliber

Specifikationer

Driftseffekt: 720 W
Hastighet, obelastad: 11 000 varv per minut
Skivdiameter: 125 mm
Vikt: 1,8 kg

Liten och kompakt vinkelslip som är perfekt för mindre kap- och sliparbeten. Trots sin storlek och vikt på endast 1,8 kg får du en vinkelslip som levererar 720 W. Det gör den här modellen tillräckligt kraftfull för att klara av många olika uppgifter.

Makita GA5030R har ett 125 mm stort skärhjul och ett trevligt ergonomiskt grepp som gör maskinen bekväm att arbeta med.

Om du letar efter en liten och praktisk vinkelslip som kan användas när det är ont om plats är Makita GA5030R ett utmärkt val.

Dewalt DWE4057

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Dewalt DWE4057 vinkelsliber

Specifikationer

Driftseffekt: 800 W
Hastighet, obelastad: 11 800 varv per minut
Skivdiameter: 125 mm
Vikt: 1,8 kg

Dewalt DWE4057 är ännu en av de små och praktiska vinkelslipmaskinerna med ett 125 mm stort skärhjul. Maskinens konstruktion gör det möjligt att utnyttja skivans djup optimalt, och den smala utsidan gör det möjligt att arbeta även på mycket trånga ställen.

Motorn har en effekt på 800 W och är konstruerad på ett sätt som ger maskinen extra lång livslängd. Detta gör Dewalt DWE4057 lämplig för både gör-det-självare och professionella hantverkare.

Ryobi R18AG-0

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Ryobi R18AG 0 vinkelsliber

Specifikationer

Batteri: 18V
Hastighet, obelastad: 7500 rpm
Bladdiameter: 115 mm
Vikt: 2,9 kg

Ryobi R18AG-0 är den första batteridrivna vinkelslipen på listan. Observera dock att batteri och laddare inte ingår i priset. Detta är en stor fördel om du redan äger Ryobi One+ sladdlösa verktyg. Då kan du köpa en bra, högkvalitativ sladdlös vinkelslip för lite pengar. Om du behöver ett extra batteri kan du naturligtvis köpa det separat.

Ryobi R18AG-0 använder 115 mm skivor, vilket gör att vinkelslipen är bra för mindre skärarbeten. Det finns gott om kraft för att kapa rör, slipa grader och mycket mer.

En bra vinkelslip om du behöver arbeta utan tillgång till ström och vill ha bra kvalitet till ett rimligt pris.

Einhell TE-AG 230

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - einhell tc ag 230 vinkelsliber

Specifikationer

Driftseffekt: 2.350 W
Hastighet, obelastad: 6 500 varv per minut
Skivdiameter: 230 mm
Vikt: 6 kg

Om du behöver en kraftfull och robust vinkelslip för krävande hobbyprojekt bör du titta på Einhell TE-AG 230. Här får du en kraftfull vinkelslip till ett mycket överkomligt pris.

Einhell TE-AG 230 har en effekt på hela 2 350 W. Det stora skärhjulet på 230 mm gör det möjligt att skära genom tjocka material, t.ex. stora gatstenar och järnbalkar.

Stödhandtaget har 3 olika inställningsalternativ, så att du alltid får den bästa arbetsställningen. En ergonomisk design och låga vibrationer gör det lättare att arbeta med den kraftfulla maskinen och mindre ansträngande för armarna.

Makita GA9020RF

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Makita ga9020rf vinkelsliber

Specifikationer

Driftseffekt: 2 200 W
Hastighet, obelastad: 6 600 varv per minut
Skivdiameter: 230 mm
Vikt: 5,8 kg

Makita GA9020RF är för den professionella hantverkaren och för den erfarna gör-det-själv-mannen som håller på med stora projekt. Den kraftfulla motorn i kombination med ett skärdjup på 68 mm gör att maskinen skär genom metall och sten som om det vore smör.

Det stora bladet gör också att Makita GA9020RF lämpar sig för sliparbeten i alla hårda material som betong och liknande. Skyddet kan justeras utan verktyg och den speciella superflänsen underlättar byte av skärhjulet.

Maskinen har en mjukstart, vilket gör det lättare att hantera den kraftfulla vinkelslipen när du slår på den.

Bosch GWX 18V-8 Professional Solo

Bästa Vinkelslip: Test av de 7 bästa för gör-det-självaren - Bosch GWX 18v 8 Solo vinkelsliber

Specifikationer

Batteri: 18V
Hastighet, obelastad: 11 000 varv per minut
Bladdiameter: 125 mm
Vikt: 2,3 kg

Den sista vinkelslipen på listan är Bosch GWX 18V-8 Professional Solo. Det är en sladdlös maskin för den riktigt kräsna och krävande gör-det-själv-mannen.

Med en vikt på endast 2,3 kg inklusive batteri är detta den lättaste vinkelslipen i Boschs 18 V-serie. Den låga vikten gör att vinkelslipen lämpar sig för långvarig användning och förhindrar att du blir trött i kroppen när du klipper över huvudhöjd.

Bosch GWX 18V-8 Professional Solo har ett smart X-LOCK-system så att du snabbt och enkelt kan byta tillbehör på vinkelslipen.

Observera om batteriet ingår i priset eller inte.

Vilken vinkelslip ska du välja?

Nu har du fått en översikt över de 7 vinkelslipmaskiner som vi anser vara de bästa på marknaden idag.

Varje jobb kräver rätt verktyg, och det gäller även när du ska välja en vinkelslip. Innan du bestämmer dig för en vinkelslip måste du därför tänka på vilka uppgifter du ska utföra. För små kap- och sliparbeten är en vinkelslip med en 125 mm skiva ofta idealisk. Om du vill kunna arbeta utan sladd kan du välja en batteridriven modell.

Läs våra guider för gör-det-själv-arbeten: skjul, grill eller skydd.

Om du däremot ska påbörja ett större byggprojekt. Som att lägga plattor på uppfarten eller uteplatsen, där ett stort antal plattor måste skäras. Välj då en vinkelslip med den stora 230 mm stora skivan. Här kan du också se hur stark motorn är. För denna typ av uppgift kräver en något starkare motor.

Läs också dessa tester: borrmaskin, sticksåg och skakpolermaskin.

Vinkelslipmaskiner med en stor skiva är också bäst om du vill använda den för att polera bilar, båtar och husvagnar. Här är det viktigt att du kan justera rotationshastigheten så att den passar dina poleringsuppgifter.

Hur mycket kostar en bra vinkelslip?

Rulla upp och kolla in de många bra erbjudandena på vinkelslipmaskiner i översikten ovan. Du kan klicka direkt till de webbutiker vi samarbetar med och se vad vinkelslipen i fråga kostar hos dem.

Då kan du snabbt och enkelt beställa den vinkelslip som är perfekt för ditt gör-det-själv-projekt.