Vinställ bygga själv

Bygg ditt eget vinställ – Om du älskar att njuta av ett gott glas vin, kommer du förmodligen också att gilla att se dina viner i ett vinställ. Med ett vinställ har du en praktisk plats att förvara dina vinflaskor på. Hyllan ger också en estetisk touch till ditt hem genom att visa upp dina olika viner på ett inbjudande sätt

Det är inte svårt att göra en hemgjord vinhylla och du behöver bara några få material. Om du bara vill ha ett mindre vinställ som inte tar upp en hel vinkällare är det till och med ett budgetvänligt byggprojekt. Det finns många olika sätt att bygga ett vinställ.

I den här artikeln presenterar vi olika typer av vinställ och ger råd om hur du väljer rätt material.

Bygg ditt eget vinställ i trä – enkelt och snyggt

Du kan bygga ett mycket enkelt och elegant vinställ i trä. Den här typen passar in i alla hem och ser bra ut även om den inte är fylld till brädden med vinflaskor. Lämpliga träslag är t.ex. tall och ek.

Det finns många sätt att bygga ett vinställ i trä. Du kan bygga ett klassiskt vinställ genom att sätta ihop träplankor till en låda av önskad storlek. Sedan lägger du träplankor på insidan av lådan och skapar olika fack för vinflaskorna att vila i.

TIPS: Du kan också välja det enkla alternativet, där du köper ett monteringsset som du monterar själv med hjälp av en guide

Här rekommenderar vi denna byggsats för vinställ i mörk furu från Wineman

Vinställ bygga själv - vinroel byggesæt mørkbejset fyrretræ 15 flasker

Alternativt kan du göra din DIY vinhylla av ett antal träpinnar/runda pinnar som du monterar på en vägg eller en tavla som du hänger upp. Du ställer pinnarna i en rad med önskat antal pinnar

Sedan bygger du fler rader ovanpå med luft runt pinnarna. Tanken är att vinet ska ligga i de utrymmen som skapas mellan raderna av träpinnar. Läs också vår guide till timmerstugor, där ett snyggt vinställ skulle passa bra in.

Bygg ditt eget vinställ av multipaneler (gasbetong)

En annan metod för ditt DIY vinställ är att göra det av multiplattor/gasbetong (köp här)

Du sätter ihop hela och halva multiplattor för att skapa fyrkantiga utrymmen där vinflaskor kan staplas på varandra

Förutom multiplattor behöver du:

  • slipmassa
  • murbruk
  • plastprimer
  • plastfärg för väggar
  • kakel lim

Projektet är lite mer arbetskrävande än de enkla modellerna, men i gengäld får du ett fint och rymligt vinställ. När den är klar ser den ut som en vanlig rumsavdelare, men med ett mer autentiskt och sofistikerat utseende som är perfekt för vinkällaren eller vardagsrummet. Du kan hitta olika guider på nätet som förklarar processen i detalj.

Fördelarna med ett vinställ

Som sagt är ett vinställ både praktiskt och vackert. På så sätt får du en förvaringsmöbel som också ser bra ut i ditt hem. Med ett vinställ ser du också till att korken på vinet förblir fuktig eftersom vinet ligger ner. Det är bättre att vinet ligger ner än att det står upp, för om korken torkar ut kan luft tränga in i vinet. Detta kan leda till att vinet inte smakar särskilt bra och att du inte kan dricka det alls.

Sammanfattningsvis kan vi säga om hemgjorda vinställ:

  • De enkla modellerna är både enkla och billiga att bygga.
  • Lämpliga träslag är t.ex. tall och ek.
  • En något mer sofistikerad modell är ett vinställ som du själv bygger av flera paneler, vilket ger ett autentiskt och rått utseende.
  • Ett vinställ är både vackert och praktiskt. Den ser bland annat till att korken hålls fuktig så att ingen luft kommer in i vinet.