Test av de 8 bästa Överfräs

Långt ifrån alla gör-det-självare har en Överfräs i sitt verktygsskåp eller hobbyrum – och det är synd. Detta fantastiska och mycket mångsidiga verktyg har många användningsområden. Nedan har vi samlat 8 routrar som vi anser vara det bästa valet just nu. Kolla in modellerna här och klicka dig direkt till den billigaste butiken.

Med en fräs kan du utföra mycket exakt snickeriarbete som inget annat elverktyg kan mäta sig med. Du kan till exempel fräsa mycket fina kantprofiler på bordsskivor, hyllor och liknande. Du bestämmer själv om profilen ska vara rund, kantig eller böjd. Det handlar bara om att välja rätt skärare. Överfräs gör det också möjligt att sätta gångjärn i dörrar och fönster, fräsa anteckningar och falska och mycket, mycket mer.

Hur du väljer rätt Överfräs

I princip kan alla routrar utföra samma uppgifter, men det finns ändå flera saker som du bör vara medveten om:

  • Pris – Tänk på hur ofta du kommer att behöva Överfräs och välj sedan
  • Byte av fräs – Ett spindellås gör det snabbare att byta verktyg
  • Dammsugare – Det kan vara praktiskt att kunna suga upp damm under arbetet
  • Hastighet – Välj hastighet beroende på vilket material du arbetar med
  • Fräsdjup – Ska vara steglöst variabelt, lätt att ställa in och ha en tydlig skala

Testning av Överfräs

Det finns routrar i alla prisklasser och i modeller som riktar sig till både hobbyister och proffs.

Läs också: vårt test av de bästa elektriska hyvlarna

Här har vi valt att visa dig 8 olika Överfräs, spridda över hela prisklassen.

Einhell TH-RO 1100E

Einhell TH-RO 1100E overfræser

Specifikationer

Energikälla: elektricitet
Volt: 230V
Max varvtal: 30000 per minut.
Effekt: 1.100W
Fräsdjup: 55 mm

TH-RO 1100E från Einhell är en bra överfräsare för gör-det-självaren som vill kunna göra fina fräsningar, men som inte behöver en professionell överfräsare.

Även om TH-RO 1100e ligger i den billiga änden av prisskalan får du en mycket kraftfull fräs med en motor som levererar 1 100 watt. Den kraftfulla maskinen kan hantera fräsningsarbeten i alla typer av trä och träbaserade skivor som spånskivor och MDF.

Fräsdjupet kan justeras steglöst, så att du kan göra mycket exakta fräsningar. Du kan använda en 6 eller 8 mm skruvmejsel, och det går snabbt och enkelt att byta skruvmejsel,

Bosch POF 1200 AE

Bosch POF 1200 AE overfræser

Specifikationer

Effekt: 1200 W
Max varvtal: 11000-28000 per/min.
Vikt: 3,4 kg
Max slaglängd: 55 mm

Bosch Överfräs POF 1200 AE är en kraftfull maskin som är perfekt för kreativa fräsningsuppgifter i alla typer av trä och skivor. Motorn är 1200 watt. Detta ger gott om kraft när du arbetar med Överfräs.

Du har möjlighet att justera antalet varv, så att hastigheten kan anpassas till det material du arbetar i. Bosch POF 1200 AE har ett integrerat spindellås, så att du kan byta fräs utan att behöva avbryta arbetet. En dammsugare kan anslutas för att minimera spridningen av damm och flis.

Den här Överfräs är enkel och bekväm att arbeta med och är ett självklart val för den som vill göra det själv.

Einhell TE-RO 1255 E

Einhell TE-RO 1255 E overfræser

Specifikationer

Effekt: 1.200 W
Energi: kraft
Slaglängd: 55 mm
Maxhastighet: 11.000-30.000 per/min.
Vikt: 3,2 kg
Formskärare max: 30 mm

Detta är ännu en Överfräs från Einhell. Modellen är storebror till TH-RO 1100E, som nämns tidigare i texten. Här får du en kraftfullare motor. Det innebär att arbetet kan utföras lite snabbare och med mycket kraft.

TE-RO 1255E har stora och bekväma handtag med mjukt grepp. Greppen gör att du har en bra känsla för arbetet och att du kan använda skäraren under längre perioder utan att trötta ut dina händer och armar.

Skäraren arbetar tyst och stabilt, vilket gör det lättare för dig att göra vackra och exakta utskärningar. Det finns elektronisk hastighetsreglering och steglös justering av fräsdjupet.

Ryobi R18TR-0

Ryobi R18TR-0 overfræser

Specifikationer

Strömkälla: batteri
Batterityp: 18V Li-ion +
Maxhastighet: 29 000 per/min
Vikt: 1,95 kg
Max fräsdjup: 38 mm

Detta är den första batteridrivna Överfräsi testet. Överfräs levereras utan batteri. Men om du redan har ett batteridrivet Ryobi-verktyg från One+-serien kan du använda samma batteri här. Styrkan med One+-serien är just att du inte behöver köpa batterier till alla verktyg, utan att du kan dela batterier i alla verktyg.

Ryobi R18TR-0 är utformad för att kunna användas med en hand. Fräsen lämpar sig bäst för mindre fräsarbeten, t.ex. fräsning av profiler på plåtkanter och liknande.

Om du inte behöver göra mycket krävande fräsningar är den här batteridrivna modellen perfekt för dig.

Makita RP0900J

Makita RP0900J overfræser

Specifikationer

Kraftkälla: elektricitet
Effekt: 900 W
Maxhastighet: 27 000 per/min
Max fräsdjup: 35 mm
Vikt: 2,6 kg

Makita RP0900J är en kompakt och lätt överfräsare som är utmärkt för fräsarbeten på platser där utrymmet är begränsat. Med en höjd på endast 217 mm och en vikt på 2,6 kg är maskinen också perfekt för hantverkare som springer runt mycket och vill ha lätta och kompakta verktyg.

Maskinens handtag har en behaglig gummibeläggning som är bekväm att hålla i. De gummibeklädda handtagen ökar också säkerheten när du arbetar med maskinen. Den låga vikten i kombination med ett bra och säkert grepp gör Makita RP0900J till ett mycket effektivt och exakt arbetsredskap.

Maskinen kan användas med 6 mm och 8 mm fräsar och har en tydlig djupskala och ett 3-stegs revolverstopp.

Bosch GOF 1250 CE Professional

Bosch GOF 1250 CE Professional overfræser

Specifikationer

Effekt: 1.250 W
Energikälla: elektricitet
Spänning: 230V
Vikt: 3,60 kg
Fräsdjup: 60 mm
Maxhastighet: 24 000 per minut

Det är svårt att undvika elverktyg från Bosch, och därför har vi valt att ta med ytterligare en Bosch-Överfräsi vårt test. Den här modellen tillhör det professionella segmentet och är därför perfekt för den som väljer sina elverktyg med omsorg.

Fräsen har en effekt på 1250 watt, vilket gör den lämplig för krävande fräsarbeten i både trä- och plastmaterial. GOF 1250 CE har lark ergonomiska handtag som gör att maskinen kan hanteras bra utan arbete.

Spindellås för enkelt byte av fräsar, möjlighet till dammsugaranslutning, finjustering av fräsdjup och steglös hastighet gör den här fräsen till en kompetent och trogen följeslagare.

Makita RP1110CJ

Makita RP1110CJ overfræser test

Specifikationer

Energikälla: elektricitet
Effekt: 1.100 W
Spänning: 230 V
Fräsdjup: 57 mm
Vikt: 3,4 kg
Maxhastighet: 24 000 per minut

RP1110CJ från Makita är en annan Överfräs på den professionella avdelningen. Här finns kvalitet för alla pengar, och det är ingen slump att Makita är många hantverkares favoritmärke.

Maskinen arbetar med 8 mm verktyg, och den platta toppen på fräsen gör att den kan placeras upp och ner när fräsen behöver bytas. Det är en bra och genomtänkt lösning. Skäret kan också bytas med en enda tangent, vilket är ytterligare ett plus för denna skärare.

Om du letar efter en pålitlig arbetshäst är Makita RP1110CJ ett bra val.

Festool 1400 EBQ-Plus

Festool 1400 EBQ-Plus overfræser

Specifikationer

Effekt: 1.400 W
Energikälla: elektricitet
Maxhastighet: 22.500 per/min
Max fräsdjup: 70 mm
Vikt: 4,5 kg

Festool 1400 EBQ-Plus är på många sätt toppen i denna kategori. Det här är en maskin i absolut toppklass. Den måste beskrivas som en professionell fräs för hantverkare med många och krävande fräsuppgifter.

Maskinen är extremt exakt och du kan ställa in fräsdjupet ner till en tiondels millimeter. Kopieringsringen kan bytas ut utan verktyg och avancerad elektronik ser till att maskinen stannar nästan omedelbart när du stänger av den.

Välj den här Överfräs om du vill arbeta med det bästa verktyget i klassen.

Läs mer: Svarv för hobby och professionellt bruk

Vilken Överfräs ska du välja?

Nu har vi presenterat några av de routrar i varje klass som vi anser vara några av de bästa på marknaden idag.

Det är förstås en stor skillnad mellan att använda Överfräs i arbetet varje dag och att bara använda den som hobby.

Några av de saker du bör fokusera på är:

  • Vikt
  • Motoreffekt
  • 230 V eller batteri
  • Bullernivå

Bläddra uppåt och klicka på varje modell för att läsa mer och beställa din nya Överfräs nu.

Köpguide för Överfräs

En Överfräs är kanske inte det första elverktyg som står på din önskelista. Men med den här fantastiska utrustningen kan du utföra snickeriarbeten som bara professionella hantverkare kan göra. Du kan enkelt fräsa falska och göra nya trösklar till dörrar och fönster, och när kanterna på träbänkskivan börjar bli slitna kan du fräsa nya runda och andra profiler på kanterna.

Storleken spelar roll

Du har hört det förut, men storleken på verktyget spelar verkligen roll. Om du ska använda din överfräsare mycket är det värt att titta på maskinens vikt. Några hundra gram kan avgöra hur länge du kan använda maskinen utan att få trötta armar.

På samma sätt avgör motorns effekt hur effektivt du kan arbeta med överfräsen och hur stora delar du kan skära.

Gör de mest exakta fräsningssnitten

Om du vill göra mycket exakta fräsningar måste du kunna justera fräsdjupet exakt. Helst ska du kunna ställa in djupet kontinuerligt och det ska finnas en stor och tydlig indikation på det valda djupet. Djupet ska också vara lätt och smidigt att justera.

Se utbudet av routrar ovan och klicka dig in för att läsa mer.