Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst

Sågskyddsbyxor är en viktig del av säkerhetskläderna när man arbetar med en motorsåg. Oavsett om du är en professionell träarbetare eller om du hugger ved till kaminen är säkerheten av största vikt – och det är där som skärbyxor, eller säkerhetsbyxor som de också kallas, kommer in i bilden.

Ett ögonblicks ouppmärksamhet räcker för att du ska få problem med motorsågen. Om du befinner dig i skogen är skogsgolvet ofta halt och fullt av rötter. Om du halkar eller snubblar över en rot skyddar skärbyxorna dina ben från motorsågens vassa tänder.

Om du råkar ut för en olycka kommer du att vara glad att du kom ihåg att ta på dig skyddsbyxorna. Moderna skärbyxor är bekväma att bära och du kan välja mellan vanliga byxor och overaller. Fördelen med overaller är att de också skyddar sidorna och en stor del av överkroppen.

Vi har hittat ett urval av olika byxor med olika skärning för dig här. Läs vidare och ta reda på hur du hittar de skurna byxorna som passar dig.

Hur fungerar Sågskyddsbyxor?

De skärbyxor som vi visar dig här är alla säkerhetsbyxor av klass 1. Detta innebär att byxorna skyddar dina ben från handhållna motorsågar som körs med hastigheter på upp till 20 meter per sekund.

Byxorna består av flera lager och det är i dessa lager som skyddet finns. Det yttre lagret på de flesta skärbyxor är ett vatten- och smutsavvisande lager, vilket du känner till från andra typer av arbetsbyxor.

Det inre lagret är tillverkat av ett mjukt, andningsbart material som känns behagligt mot huden. Mellan dessa två lager finns flera andra lager av vävda tyg med långa trådar.

Om du har otur och motorsågen träffar säkerhetsbyxorna kommer kedjan att skära igenom det yttre tygskiktet, men när kedjan får tag i de långa, löst vävda trådarna kommer trådarna att slå sig runt sågens drivhjul och stoppa kedjan omedelbart.

Skärbyxor är inte en 100-procentig garanti för att du inte kommer att skadas med motorsågen, men de hjälper dig att avsevärt minska skadorna.

Skära byxor eller skära overaller?

Som nämnts finns skärbyxor som vanliga byxor och som overalls. Om du väljer det ena eller det andra är inte så mycket en fråga om säkerhet, utan mest en fråga om smak.

Överdragsbyxor gör det lättare att hålla byxorna uppe och ger bättre skydd mot kyla och drag i ryggen och nedre delen av ryggen. När du arbetar i skogen har du ofta många olika arbetsställningar, och overaller håller ihop dina kläder på ett bra sätt.

På sommaren kan overalls vara för varma att arbeta i, så du kan byta till vanliga byxor. Flera byxor har en något upphöjd baksida, så att de ger extra skydd mot väder och vind.

7 olika säkerhets- och skärbyxor

Här har vi sammanställt ett urval av 7 olika skärbyxor och skäroveraller. Modellerna finns i flera olika kvaliteter och prisklasser, men alla ger ett bra skydd mot skador.

Vi har delat upp listan med de billigaste skärbyxorna och avslutar med de lite dyrare säkerhetsbyxorna, som främst är avsedda för yrkesmässigt bruk.

Texas skärande byxor

 • Typ: overaller
 • Färg: Antracitgrått
 • Antal lager: 9
 • Förvaringsfickor: Nej
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - Texas Bukser

Du känner säkert till Texas som tillverkare av motorsågar och andra verktyg för hem och trädgård och inte minst av professionella maskiner och arbetsverktyg. Texas har också ett brett utbud av säkerhetsutrustning, bland annat skärningsoveraller.

Säkerhetsbyxorna från Texas är av bra och fin kvalitet. Byxorna har 9 lager material och är klass 1-godkända. Det finns justerbara axelband för att se till att byxorna sitter perfekt och att de inte glider ner under arbetet.

Om du letar efter skärande overaller av god kvalitet till ett bra pris kan Texas skärande byxor vara ett bra förslag för dig.

SIP BasePro skärningsoveraller

 • Typ: overaller
 • Färg: Antracitgrå/orange
 • Antal lager: 6
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - SIP BasePro skaereoveralls

SIP BasePro är en skärande overall med flera praktiska fickor och funktionella detaljer. Det finns vanliga framfickor i byxorna och en praktisk bröstficka. Dessutom finns det fickor på sidan av byxorna för en tumstock, skruvmejsel eller liknande.

Banden kan justeras till rätt längd och linningen är justerbar med resår för att ge dig den bästa och mest bekväma passformen.

SIP BasePro är bra arbetsbyxor i 65 % polyester och 35 % bomull. Detta resulterar i ett material som andas och samtidigt har en vatten- och smutsavvisande yta. Ett par fantastiska byxor för gör-det-självaren som älskar att arbeta i skogen.

SIP BasePro skärbyxor

 • Typ: byxor
 • Färg: Antracitgrått med orangefärgade markeringar
 • Antal lager: 6
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - SIP BasePro

Om du inte gillar att bära overaller finns SIP BasePro även som vanliga byxor. Här behöver du inte bära hängslen, vilket kan vara bekvämare under varma sommardagar.

Du behåller de övriga funktionella detaljerna i byxorna, t.ex. praktiska sidofickor och en ficka för en tumme. Trots att byxorna har 6 lager material känns de lätta att bära och materialets sammansättning gör det lätt för huden att andas.

De skurna byxorna är bekväma att ha på sig, och särskilt den variabla linningen är bekväm när du arbetar. Elastiken baktill på byxorna gör att de inte drar åt, även när du böjer dig ner eller knäböjer.

Ocean Saw Hinge Pants

 • Typ: byxor
 • Färg: Grön med orange detaljer
 • Antal lager: 9
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - Ocean Saw Hinge Pants

Ocean Cutting Overalls är säkerhetsbyxor med 9 lager skärinsatser på framsidan. Den skyddande skärinsatsen är tillräcklig för att stoppa en motorsåg som körs med en hastighet på 20 m/s.

Ocean 99-S1 är starka skyddsoveraller som ger ett omfattande skydd och kan avsevärt minska skador till följd av olyckor med motorsågar.

Dessa overaller är tillverkade av ett material som består av både polyester och bomull, och byxorna är därför bekväma att bära även när du svettas. Byxorna har många praktiska fickor och det finns dragkedjor och kardborreband i byxbenen så att byxbenets bredd kan justeras snabbt och enkelt.

Oregon skärande byxor

 • Typ: byxor
 • Färg: Antracitgrått med orangefärgade detaljer
 • Antal lager: 5
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - Oregon Yukon Skaerebukser

Med de här byxorna med Oregon-snitt får du en bra kombination av vanliga byxor och overalls, men utan att det blir för mycket. En bred tygbit löper uppför ryggen för att skydda mot drag och kyla. På framsidan finns vanliga hängslen som gör det lätt att hålla byxorna uppe, även när du knäböjer eller böjer dig ner.

Byxorna har två stora fickor på framsidan och en stor ficka på baksidan som fästs med kardborreband. Materialet har tvåvägsstretch, vilket gör dem bekväma att bära i alla situationer.

Säkerhetsbyxorna är tillverkade av 5 lager, vilket ger en vikt på 1050 g i storlek medium. Här får du ett par riktigt bekväma skärbyxor som är godkända i klass 1.

Portwest Oak skärbyxor

 • Typ: byxor
 • Färg: Antracitgrå/orange
 • Antal lager: 9
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - Portwest Oak skaerebukser

Portwest Oak skärbyxor är gjorda för professionell användning i skogen. Här får du ett par kedjesågsskärande byxor med många fina detaljer, som ger en bra säkerhet mot den vassa motorsågen.

Byxorna är utformade med 9 lager skydd på framsidan av benen. Passformen är bra och bekväm, och tack vare resåren i linningen sitter inget snävt, inte ens i de mer krävande arbetsställena.

Byxorna är vattentäta och smutsavvisande, vilket gör dem lämpliga för alla som är ute i alla typer av väder. Det finns bältesöglor och stora praktiska fickor för förvaring.

Blåkläder Hi-Vis skärbyxor

 • Typ: byxor
 • Färg: Blått och gult
 • Antal lager: 6
 • Förvaringsfickor: ja
Sågskyddsbyxor: De 7 som vi tycker är bäst - Blaaklader Hi Vis skaerebukser

De sista säkerhetsbyxorna som vi har valt att ta med i presentationen är för den krävande användaren som behöver bra och hållbara arbetsbyxor med effektivt benskydd.

BlåKläder Hi-Vis skärbyxor är tillverkade av vattenavvisande material och har en fin kombination av gula och blå färger som är lätta att upptäcka i terrängen. Det finns också breda reflektorer på byxbenen som lätt syns i mörkret.

Byxorna har en något förlängd baksida som skyddar nedre delen av ryggen från vind och kyla. Det här är byxor av klass 1 som har 6 lager skyddsmaterial på benen.

Köpguide – vilka skärbyxor ska du välja?

När du bestämmer dig för vilka skärbyxor som är rätt för dig finns det några saker som du med fördel kan tänka på.

Modell

Vi har redan tagit upp fördelarna med vanliga byxor jämfört med overalls. Det är ofta en smaksak vilken modell du föredrar, men var medveten om att båda alternativen finns.

Ventilation och andningsförmåga

När du arbetar måste din hud kunna andas i byxorna, även om du arbetar hårt och svettas. En kombination av polyester och bomull ger både andningsförmåga och hög slitstyrka.

Remmar för att dra åt benen och midjan

Flera modeller har möjlighet att dra åt byxbenen med kardborreband eller remmar. En fördel med detta är att du inte behöver fylla dina skor med sågspån. Ännu viktigare är att banden förhindrar att byxorna glider uppåt och att du undviker att områden på benen exponeras och inte skyddas på avsett sätt.

Fickor för förvaring

Ett par arbetsbyxor kan knappast ha för många fickor. De stora förvaringsfickorna är superpraktiska och kan användas för allt från arbetspapper till små snacks. Vissa skärbyxor har en ficka för en linjal, om du behöver den.

Färger och reflektioner

Färgen på byxorna är inte bara till för att de ska se snygga ut. I många fall är det bra om byxorna har en färg som är lätt att upptäcka, så att dina kollegor snabbt kan se var du befinner dig.

Flera modeller har reflexer, så att du har ännu större chans att bli sedd i mörkret.

Fördelar med att köpa skärbyxor på nätet

Nu hoppas vi att du har fått de tips du behöver för att välja de klippbyxor som passar bäst för dig och ditt arbete. Genom att klicka på knappen bredvid varje par skärbyxor kan du gå direkt till återförsäljaren och beställa byxorna direkt.

Det finns många fördelar med att köpa skärbyxor på nätet. Du hittar bland annat ett mycket större urval än i fysiska butiker. När du handlar på nätet är du inte begränsad av öppettider, det finns aldrig någon kö och webbshopen ger dig minst 14 dagars returrätt om du har otur och byxorna inte passar.

Läs också: bästa häcksaxen