maling til fliser

Färg för kakel: hur du målar dina gamla kakelplattor

Uppdaterad maj, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 14. december 2021 av Lau Christensen

Funderar du på att byta ut kakelplattorna i badrummet eller betongplattorna på terrassen, men kan inte riktigt få projektet under kontroll? Lyckligtvis finns det en enklare och mycket billigare lösning. De flesta kakelplattor kan målas, och för en bråkdel av kostnaden för att byta ut dem kan du blåsa nytt liv i dina kakelplattor och skjuta upp bytet i flera år. Som en extra bonus kan du välja den nya färgen på dina plattor och ge ditt hem ett helt nytt utseende.

Gamla och fula kakelplattor och klinkers bidrar till utseendet på ditt hem

Du känner säkert till utmaningen med att ta över ett hus eller en lägenhet med kakel i kök och badrum som inte har varit på modet de senaste 30 åren. De gamla och föråldrade plattorna passar kanske inte riktigt in i din hemstil, och färgen är kanske inte längre så het.

Samma sak kan gälla för stenläggare för utomhusbruk. Kakel går sällan ur tiden så snabbt, men med tiden påverkas de av mossa, alger och allmänt slitage.

Lyckligtvis finns det en enkel och relativt billig lösning på problemen. Du kan måla dina kakelplattor inomhus och utomhus för att få dem att se moderna ut igen, och det bästa av allt är att du kan göra det själv.

Alternativ till malår-själv är monterä-själv

Se nedanstående modeller, som kan vara ett ganska utmärkt alternativ till gör-det-själv. Här får du ett montera-själv-alternativ, som du kan ta med i övervägningarna när du räknar på materialpriser etc.

S:t Eriks 9641-040622 400x400x45mm - Måla dina egna kakelplattor - Magasinet Bygg 59 kr. S:t Eriks 9641-040622 400x400x45mmGå til forhandler
S:t Eriks Kaprifol 9670-050607 350x350x50mm - Måla dina egna kakelplattor - Magasinet Bygg 75 kr. S:t Eriks Kaprifol 9670-050607 350x350x50mmGå til forhandler
Benders Frilagd 6009570K 400x400x50mm - Måla dina egna kakelplattor - Magasinet Bygg 4.357 kr. Benders Frilagd 6009570K 400x400x50mmGå til forhandler
S:t Eriks Scala 9520-070800 420x420x70mm - Måla dina egna kakelplattor - Magasinet Bygg 9 kr. S:t Eriks Scala 9520-070800 420x420x70mmGå til forhandler
S:t Eriks Structura 9671-040661 400x400x40mm - Måla dina egna kakelplattor - Magasinet Bygg 3.739 kr. S:t Eriks Structura 9671-040661 400x400x40mmGå til forhandler

Undvik kostsamma byten av kakel

Även om bra och hållbar färg inte är billig är det fortfarande mycket billigare att måla kakel än att byta ut det helt och hållet. Ofta är gamla kakelplattor intakta och oskadade, så det är bara färgerna och mönstren som är föråldrade.

Hur mycket kostar det att måla kakel?

Priset för 2,5 liter färg som lämpar sig för antingen inomhusplattor eller utomhusplattor av betong är cirka 400-500 danska kronor. Täckningsgraden är ca 4-6m2 per liter, och här bör du ta hänsyn till att det kan vara nödvändigt att måla två gånger. Förutom själva färgen bör du räkna med att köpa ett lämpligt rengöringsmedel, och för inomhusplattor bör du måla med en bra självhäftande grundfärg före det slutliga toppskiktet

Att måla kakel kostar därför inte mer än vanlig väggfärg eller färg för våtrum. Det finns flera olika märken och fabrikat, och det rekommenderas att du betalar lite mer och alltid väljer en färg av god kvalitet med lång livslängd.

Du kan måla dina egna kakelplattor – både inomhus och utomhus

Om du vill måla kakelplattor är det en uppgift som de flesta kan göra på egen hand. Det kräver bara några tips, som vi ger dig här.

Förberedelse är nyckeln

Innan du börjar måla är det viktigt att ytan är ordentligt förberedd. På så sätt får du det bästa och mest hållbara resultatet. Förfarandet skiljer sig något åt beroende på om du målar kakelplattor inomhus eller utomhus, så läs vidare för att ta reda på hur du gör.

Målning utomhus plattor

Det finns flera alternativ när det gäller att välja kakelfärg. Exakt vilken tillverkare du väljer är inte så viktigt, så länge du väljer en typ av färg som är avsedd för ändamålet.

Färg för kakel ger en mycket hållbar yta som är motståndskraftig mot vatten, olja och kemikalier. Kakelfärg är därför lämplig för användning på områden som uppfarter, trädgårdsgångar, uteplatser och liknande.

Hur målar man kakelplattor utomhus?

När du målar kakelplattor utomhus ska du använda den här metoden:

  1. Rengör ytan noggrant med kakelrengöringsmedel
  2. Vänta tills plattorna är 100 % torra innan du målar
  3. Applicera färgen med en pensel, rulle eller färgspruta
  4. Torktiden är ca 1-2 timmar – beroende på produkten

Betongplattor för utomhusbruk kan vara mycket smutsiga och det är viktigt att all smuts rengörs noggrant för att ge dig den bästa basen för färgen. Du måste vara särskilt uppmärksam på att rengöra oljefläckar och andra spillda vätskor, som lämnar en oljig yta som färgen inte kan fästa på.

Samtidigt kan du åtgärda kakel som är felplacerat och ersätta skadade kakelplattor för att göra den målade ytan så slät och snygg som möjligt.

När plattorna är helt torra efter tvätt applicerar du kakelfärgen med pensel, rulle eller spray. Se till att inte få färgstänk på murverk eller träarbeten, eftersom de kan vara svåra att ta bort.

Kakelfärgen torkar snabbt och du kan gå på plattorna redan efter några timmar. Vänta tills färgen har hårdnat helt innan du drar trädgårdsmöbler och liknande över plattorna.

maling til fliser

Färg för golv- och väggplattor inomhus

Kan man måla kakelplattor? – Ja, det kan de, men du måste använda en lämplig färg för kakel och se till att du skapar ett bra underlag för att färgen ska hålla.

Du kan måla kakel på golv och väggar i tvättstugan, köket och badrummet, där ytan är slitstark och fläckbeständig. Det rekommenderas inte att måla kakel på platser där det finns direkt och konstant kontakt med vatten, t.ex. i duschar. Färgen klarar inte av att utsättas för mycket vatten och att torka av den ofta, och den kommer så småningom att slitas bort.

Relaterad artikel: Hur man målar ett kök

Hur målar man kakelplattor inomhus?

När du har hittat en färg för kakelplattor och bestämt dig för rätt färg är du redo. Se till att du har sandpapper, primer, spackel, pensel och rulle till hands.

  1. Tvätta plattorna med primer eller utspädd ättiksyra
  2. Slipa ytan tills den är matt och grov
  3. Laga hål och skador med kitt
  4. Måla plattorna med en grundfärg
  5. Slipa små ojämnheter med fint sandpapper
  6. Måla två gånger – vid behov med mellanslipning

Plattor i kök och badrum kan vara mycket feta och måste tvättas med en primer. Om kakelplattorna är mycket feta eller förkalkade kan du använda en lösning av ättiksyra och vatten.

Plattor har ofta en mycket blank yta som färgen inte kan fästa på. Slipa ytan med sandpapper tills den är matt och grov.

Om det finns skruvhål och skador på kakelplattorna ska du fylla och slipa hålen. Snåla inte, eftersom de minsta hålen och ojämnheterna kommer att synas på den färdiga ytan.

För att skapa en så bra grund som möjligt för toppskiktet ska du grundmåla plattorna med en primer. Grundfärgen appliceras med en pensel eller rulle, precis som vanlig färg. Slipa bort eventuella små ojämnheter så att ytan blir helt jämn och slät.

Förvänta dig att måla två gånger med toppskiktet för att få optimal täckning och den mest hållbara ytan. Kom ihåg att multiplicera ytan med 2 när du beräknar mängden så att du inte får slut på färg.

När färgen har torkat är du redo att njuta av det färdiga resultatet och du kan glädja dig åt att du har sparat mycket pengar och arbete jämfört med att byta ut plattorna.

Här hittar du färger för inomhus- och utomhusplattor

Är du redo att ta steget in i målning av kakel och beklädnad? Vi har samlat ett brett utbud av produkter som lämpar sig för ändamålet och som finns i flera färger och varianter.

Klicka på varje produkt för att få mer information och beställa online nu.

Kom-ihåg-lista