Bygg din egen pallbädd: hur du bygger din egen pallbädd i 4 enkla steg

Planerar du att ge dig ut på ett projekt för att bygga din egen pallsäng? Med en pallbädd får du en rå säng som inte bryter budgeten. Pallsängen är också ett bra alternativ till en kontinentalsäng eller en sängstomme. Här kan du läsa hur du bygger din egen pallbädd i 4 enkla steg.

En DIY-palladsäng är både ett billigt och snyggt alternativ till en sängstomme eller en kontinentalsäng. Du kan låta din kreativitet ta över och få en säng som är precis som du vill ha den. Det är varken svårt eller tidskrävande, och i de flesta fall är resultatet lika bra som att köpa en säng.

Om du behöver förvaringsutrymme under sängen är det också möjligt. Stapla bara pallarna vertikalt så att du kan lägga en sängklädsel under dem – eller kanske till och med plats för lådor om du är lite händig.

I den här artikeln hittar du en rad tips om hur du kan bygga en egen DIY-palladsäng som passar dina behov. Du får råd om metoder, material och en mängd andra tips och tricks som kommer att vara till nytta när du bygger din egen pallbädd.

Guide: Hur man gör en DIY pallsäng

Du behöver inte investera i en dyr säng om du bara vill sova gott. En säng av pallar är ett billigt alternativ och om du väljer rätt madrass sover den lika bra som en vanlig säng som kostar betydligt mer.

Pallarna används helt enkelt till själva sängramen, och det är faktiskt otroligt enkelt att bygga en egen pallsäng. Pallarna är lätta att få tag på och även om du inte har en hantverkskit kan du enkelt bygga din egen säng av pallar, eftersom pallarna är färdigmonterade och allt du behöver göra är att stapla och montera dem.

Nedan finns en detaljerad guide för hur du monterar en DIY-palladsäng i 4 enkla steg. Följ den till punkt och pricka eller låt inspirationen flöda – det finns gott om utrymme för att sätta din egen prägel på en DIY-palladsäng.

#1: Hitta rätt pallar för din säng

Det första du behöver göra är att hitta de pallar du behöver för att göra sängen. Det finns många olika pallar, men det rekommenderas att du använder europallar eftersom de är de mest robusta och har rätt mått. Samtidigt är Europaletter inte tryckbehandlade, vilket innebär att de inte är skadliga för hälsan.

Mät din pallsäng så att den motsvarar storleken på din madrass

Först och främst ska du mäta madrassen för att veta hur stor din pallsäng ska vara. Om du ännu inte har någon madrass kan du använda standardmåtten för boxmadrasser, eftersom de vanligtvis inte varierar i storlek. Om du behöver köpa en ny madrass samtidigt kan du hitta dem här.

Följande mått är tillgängliga för europallar:

  • Helpaller: 80 x 120 cm
  • Halva pallar 60 x 80 cm

Det är viktigt att känna till de olika storlekarna, eftersom det påverkar vilka pallar du väljer till din pallsäng. Du bör därför bestämma dig för sängens storlek innan du köper pallar.

Om du behöver halva europaletter till din säng, men bara har möjlighet att köpa hela europaletter, kan du alltid dela en hel europalett på mitten för att få en halv pall. Detta ger dig lite mer flexibilitet, eftersom du kan justera längden på pallarna om de inte motsvarar dina önskade mått.

Du kan köpa pallar på nätet eller hitta begagnade pallar på Blue Paper, Facebook Marketplace eller Gul og Gratis om du vill spara pengar. Ofta kan du få dem till ett lågt pris, eftersom olika butiker och importörer ofta bara vill bli av med dem billigt.

#2: Gör pallarna redo för användning

Det är viktigt att du gör pallarna klara för användning innan du börjar bygga din nya pallbädd. Om du har köpt begagnade lastpallar är det troligt att de är smutsiga och därför måste de tvättas innan de används.

Om du har köpt pallarna nya finns det ofta splitter i dem, så se till att slipa dem ordentligt innan du börjar bygga ihop sängen. Du kanske också vill att din pallbädd ska ha en viss färg, vilket är anledningen till att de måste målas innan de används.

Hur man tvättar pallarna

Om du inte vill måla eller slipa pallarna, utan bara vill rengöra dem, kan du tvätta dem med tvålflingor. Detta kommer att mätta träet och ge det en gråaktig färg, så pallarna behöver inte behandlas ytterligare.

Om du planerar att måla pallarna efteråt är det viktigt att du inte tvättar dem med tvålflingor. I stället bör du använda en grundfärg som gör att du kan behandla träet efteråt. Var noga med att tvätta pallarna noggrant, skölj dem med vatten och låt dem torka innan du målar dem.

Hur man sandar pallar

Om det finns splitter i träet är det viktigt att se till att du tar bort dem innan du sätter ihop din pallbädd. Du riskerar ofta att huden kommer i kontakt med pallbädden när du sover, så det är viktigt att det inte finns några splitter i den.

Du kan antingen välja att slipa dem med en slipmaskin, vilket är klart enklast. Om du inte har någon slipmaskin kan du använda sandpapper i stället, även om det är en långsammare process.

Om du väljer att använda sandpapper bör du börja med det grövsta och sedan successivt slipa med finare och finare sandpapper om du vill ha det bästa resultatet. Det beror naturligtvis på hur känslig du är, men det rekommenderas att du avslutar med relativt fint sandpapper om du vill undvika splitter.

Hur man målar och behandlar pallar

När du har rengjort pallarna och slipat dem vid behov kan du olja eller måla dem om du vill att de ska behandlas ytterligare. Om du vill måla dem vita är det viktigt att du först grundmålar pallarna för att förhindra att fläckar tränger igenom färgen. Du kan hitta färger för ditt projekt här.

Om du vill måla dem i någon annan färg är det bara att sätta igång. Det finns ingen anledning att grundmåla dem innan du målar dem om du inte planerar att måla dem vita. Det är dock viktigt att vänta tills träet är helt torrt innan du målar pallarna.

Om du vill bevara träets utseende och naturliga mönster kan du helt enkelt olja träet. Du kan också lacka eller betsa dem om du vill. I slutändan är det upp till dig att bestämma hur du vill att träet ska se ut.

#3: Så här monterar du din DIY-palladsäng

När du har behandlat pallarna så att de ser ut som du vill är det dags att sätta ihop din DIY-palladsäng. Om du vill att sängen ska bli högre kan du alltid stapla flera pallar på varandra tills du når önskad höjd.

När du sätter ihop pallarna bör du använda plåtfästen för att sätta ihop dem så att de inte rör sig. Om pallarna ska staplas kan det vara bra att stapla dem så långt som möjligt på varandra. Detta hjälper till att stabilisera sängen.

I princip är det inte mycket arbete med att montera din DIY-palladsäng om du bara vill ha en enkel sängstomme. Om du vill ha lådor under din egenbyggda pallbädd krävs det lite mer arbete, men det är något som de flesta kan göra, även om de inte har så mycket erfarenhet.

Förvaringsutrymme under din DIY-palladsäng

Om du använder flera lager pallar till din pallsäng får du en högre säng med förvaring under. Om du sågar in de mittersta pallarna kan du skapa förvaringsutrymme i form av t.ex. sänglådor.

Det finns inte ett enda rätt sätt att skapa förvaringsutrymme, så det är bara att använda fantasin – eller ta en titt på Pinterest eller Instagram, där det finns många smarta lösningar.

Relaterad artikel: Bygg din egen säng med förvaring

Försök till exempel att söka efter “pallsäng med förvaring” på Pinterest. På denna sökning dyker det upp många förslag på hur du kan skapa utrymme för förvaring under din pallsäng. Vissa lösningar är mer kreativa än andra, men faktum är att det varken är krångligt eller dyrt att skapa utrymme för förvaring.

#4: Lägg madrassen på din egen byggda pallsäng

När du har monterat din DIY-palladsäng så att den ser ut som du vill ha den, återstår bara den viktigaste delen – själva madrassen. Det är här du måste välja den madrass som är bäst lämpad för dina behov och din kroppstyp.

Det är en bra idé att välja en madrass som gör att ryggen är rak när du sover. Samtidigt rekommenderas det att madrassen är 20 cm längre än du själv, så att du har utrymme att tumla runt lite på natten.

I de flesta fall räcker det med en vanlig bäddmadrass, som finns hos de flesta sänghandlare. Se till att du köper en madrass som är lika lång och bred som din säng – och lämna lite utrymme på varje sida så att du kan använda kanterna som sängbord.

Tips för att bygga din egen pallbädd

Gode råd til dig, der vil bygge din egen palleseng - byg selv palleseng

Det är inte svårt att bygga en egen pallsäng, och det är ett utmärkt inlärningsprojekt om du inte har någon tidigare erfarenhet av att bygga möbler av pallar. Pallarna är lätta att arbeta med eftersom de redan är monterade, så du behöver bara stapla dem.

En pallsäng kan användas i både vuxen- och barnrum, eftersom de kan få väldigt olika utseende beroende på hur pallarna behandlas. Om de ska stå i barnrummet kan du måla dem i barnets favoritfärg – och om de ska stå i vuxenrummet kan du behandla dem med olja för att få en rustik, rå look.

Det är enkelt att bygga med pallar

Även om du inte har erfarenhet som snickare eller snickare behöver du inte misströsta. Det är otroligt enkelt att bygga med pallar, och du behöver aldrig ha slagit in en spik innan du kan förverkliga projektet “bygg din egen pallsäng”.

Om du tröttnar på pallbädden är det lätt att göra om den i efterhand för att förändra dess utseende. Om du planerar att investera i en annan sängstomme eller en kontinentalsäng kan du använda pallarna till något annat i stället – eller sälja dem på DBA så att någon annan som vill bygga sin egen pallsäng kan få glädje av dem.

Hur hittar jag rätt madrass för pallar?

Hvordan finder jeg den rigtige madras til paller? - byg selv palleseng

Det finns många olika madrasser som lämpar sig för pallar – i själva verket fungerar alla madrasser som skulle ha fungerat i en vanlig sängstomme också för pallar. Du behöver alltså inte leta efter en specifik typ av madrass när du letar efter en madrass till din säng.

Du kan köpa en vanlig boxmadrass som du tycker är bekväm att ligga på. Du kan antingen välja att köpa den online eller gå till en fysisk butik och prova madrassen innan du bestämmer dig.

Det enklaste sättet är att beställa en pallmadrass på nätet om du inte har en bil med släpvagn. De flesta återförsäljare erbjuder leverans när du beställer en pallmadrass, så du behöver faktiskt inte göra någonting – och du kan lätt börja bygga din egen pallsäng innan du har fått hem madrassen.

Pallbädd på hjul för enkel rengöring

Det kan vara svårt att städa under en pallbädd eftersom den är både tung och besvärlig att komma under. Därför kan det vara en bra idé att montera hjul på din DIY-palladsäng, så att du kan flytta den när du behöver städa.

Det är enkelt att sätta hjul på din DIY-palladsäng, eftersom allt du behöver göra är att köpa ett par hjul som kan monteras på sängens undersida. Om du monterar hjul på din pallbädd är det en bra idé att placera de nedersta pallarna på en MDF-skiva eller liknande för att göra grunden så hållbar och robust som möjligt.

Du bör också välja hjul som kan låsas så att sängen inte rör sig när du ligger i den. De finns på många ställen och är lätta att låsa upp när du behöver flytta pallbädden igen så att du kan komma åt den med dammsugaren.