Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna

Har du en spikpistol i din verktygslåda? Om spikpistolen ännu inte har blivit en vanlig del av din “handyman-utrustning” kanske du vill överväga hur mycket tid och arbete du kan spara med detta fantastiska – och relativt billiga – verktyg!

En spikpistol eller en pistol med kolv är inte enbart avsedd för större renoverings- och husbyggnadsprojekt. Du kan också använda spikpistolen för mindre arbeten, och när du väl har fått pistolen i handen vill du inte vara utan den i framtiden.

Läs vidare för att se vårt stora spikpistoltest och vår jämförelse med 10 av de mest populära spikpistolerna, och se vilka egenskaper och funktioner du bör titta på innan du beställer.

När är det bra att använda en spikpistol?

Termen spikpistol är egentligen en paraplyterm för tre olika verktyg:

  • Häftpistol
  • Dykpistol
  • Söm pistol

Häftpistolen, eller häftpistolen som den också kallas, skjuter häftklamrar i flera olika bredder och längder. Häftpistolen används t.ex. för att klä om möbler, montera tavelramar, installera ångspärrar och aluminiumkraft och i många andra situationer där du behöver häftklamrar.

En scubapistol används, vilket inte är förvånande, för att skjuta dykare. Divers är små tunna pinnar med ett mycket litet huvud som sticks ner i träet så att pinnen är helt dold. Du använder pistolen för att montera soffor, paneler, gesimser och liknande.

Spikpistolen är avsedd för grövre snickeriarbeten. Här kan du slå in stora spikar på upp till 100 mm, vilket gör spikpistolen perfekt för spikning av tak- och hålrumsinfattningar, formsättning och för montering av andra större träbitar som måste sammanfogas säkert och där skarvarna inte nödvändigtvis är synliga.

Test av 10 populära spikpistoler

Här har vi samlat 10 pistoler för nedsänkning och spikpistoler i olika kvaliteter och prisklasser. Spikpistolerna är antingen batteridrivna eller drivs av tryckluft, vilket kräver att du ansluter en kompressor.

Vi har listat de olika pistolerna efter pris, med de billigaste modellerna som utgångspunkt.

Power Craft 69380

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Probuilder trykluft 2 i 1 kombipistol 2

Den första spikpistolen i jämförelsen är en kombinerad dykpistol och häftpistol. Här får du en praktisk 2-i-1 kombipistol för hobbybruk som gör att du slipper köpa två separata spikpistoler.

Power Craft 69380 drivs av tryckluft och kräver därför tillgång till en kompressor med en kapacitet på 4-7 bar.

Du kan lägga in upp till 100 häftklamrar på 16-40 mm eller 100 dykare på 20-50 mm i magasinet åt gången.

Den här kombipistolen är ett bra och praktiskt verktyg för de mindre gör-det-själv-uppgifterna i hemmet. Pistolen är perfekt för att klä om möbler och sätta upp takplankor.

Paslode FN 1650.2

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Paslode FN 1650.2 1

Nästa spikpistol som vi har valt att presentera för dig ligger också i den attraktiva änden av prisskalan. Paslode FN 1650.2 kan hantera 1,6 mm dymlingar i längder på 15-50 mm och är därför mycket mångsidig i användningen. Modellen är perfekt för lamelltak, socklar och liknande.

Detta är också en tryckluftspistol som kan drivas av en mindre kompressor. Magasinet har plats för 85 dykare, och är försett med ett smart “empty shot stop” som förhindrar skott när magasinet är tomt, samt ett smart gummistopp som gör att du inte gör märket i träet.

Här får du en fin liten spikpistol med bälteskrok, bekvämt gummigrepp och ett praktiskt fodral för förvaring när pistolen inte används.

Paslode FN1850

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Paslode FN1850

Det här är en annan modell från Paslode, och här har vi gått upp i den avancerade klassen för hobby och professionell användning. Paslode FN1850 är en pålitlig och praktisk luftpistol som klarar av alla uppgifter med 16-50 mm långa stämplar.

Den nedsänkbara pistolen har en relativt kompakt konstruktion, vilket gör den lämplig för användning på platser med begränsat utrymme. Pistolen har en bra balans och ett trevligt ergonomiskt grepp gör den bekväm att arbeta med, även för stora jobb med långvarig användning.

Ett bekvämt och lättmanövrerat svängbart hjul gör det snabbt att justera hur långt stiftpinnen behöver hamras in, och pistolen stannar automatiskt när magasinet är tomt.

Metabo DSN 50

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Metabo DSN 50

Metabo är känt av många som ett kvalitetsmärke inom alla typer av verktyg, och det gäller även Metabo DSN 50. Du kan använda pistolen för många olika inredningsarbeten och den är perfekt för att installera paneler och liknande. Den här spikpistolen använder också tryckluft.

Det är enkelt att justera slagdjupet, så att du snabbt kan reglera hur långt stiftstiftet måste drivas in. Om en kolv skulle fastna under arbetet kan du snabbt öppna frontpanelen och ta bort kolven utan verktyg.

Pistolen är tillverkad av bra och hållbara material, inklusive ett ergonomiskt utformat, bekvämt och halkfritt grepp. Metabo DSN 50 har mycket låga vibrationer, vilket är av stor betydelse vid långvarig användning.

Ytterligare en smart funktion är att återluften från skottet leds bort från arbetsområdet, så att damm inte virvlar upp medan du arbetar.

Ryobi R18N18G-0 Solo

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Ryobi R18N18G

Metabo är känt av många som ett kvalitetsmärke inom alla typer av verktyg, och det gäller även Metabo DSN 50. Du kan använda pistolen för många olika inredningsarbeten och den är perfekt för att installera paneler och liknande. Den här spikpistolen använder också tryckluft.

Det är enkelt att justera slagdjupet, så att du snabbt kan reglera hur långt stiftstiftet måste drivas in. Om en kolv skulle fastna under arbetet kan du snabbt öppna frontpanelen och ta bort kolven utan verktyg.

Pistolen är tillverkad av bra och hållbara material, inklusive ett ergonomiskt utformat, bekvämt och halkfritt grepp. Metabo DSN 50 har mycket låga vibrationer, vilket är av stor betydelse vid långvarig användning.

Ytterligare en smart funktion är att återluften från skottet leds bort från arbetsområdet, så att damm inte virvlar upp medan du arbetar.

Tjep GRF 34/105

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Tjep soempistol

Med Tjep GRF 34/105 spikpistol får du ett verktyg för större jobb. Pistolen drivs av tryckluft och kan skjuta spikar som är mellan 50-100 mm långa. Detta gör att Tjep-pistolen är lämplig för takläggning, formsättning, ytterbeklädnad och mycket mer.

Spikpistolen är lätt att använda och har en supersnabb laddningsfunktion. Den kompakta formen, en vikt på endast 3,79 kg och ett trevligt ergonomiskt grepp gör att du kan arbeta länge med spikpistolen utan att få en trött arm.

Om du behöver en riktig spikpistol för snickeriarbete, även till ett överkomligt pris, kan Tjep GRF 34/105 vara ett självklart alternativ.

Tjep MX 50

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - jep soempistol

Nästa spikpistol är också från Tjep och drivs också med tryckluft. Men den skiljer sig från de andra modellerna genom att den har ett trummagasin för spikband i stället för det traditionella magasinet.

Spikpistolen är avsedd för spikar med en längd på 25-50 mm och en diameter på 2,1 mm. Detta gör den idealisk för användning vid beklädnad, sammanfogning av träramar och liknande tillämpningar.

Vikten är nere på 1,5 kg, vilket är ganska imponerande för en kraftfull luftpistol som Tjep MX 50. Det är lätt att justera slagdjupet och du kan välja mellan enkel- och flerskottsutlösare.

Paslode PSN 100 PLUS

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Paslode PSN 100 PLUS

Om du letar efter en professionell tryckluftsspikpistol som kan hantera spikar upp till 100 mm, kan Paslode PSN 100 PLUS vara rätt pistol för dig.

För större och grövre snickeriarbeten är Paslode-pistolen perfekt. Den hanterar alla stora jobb som att lägga tak, montera skiljeväggar eller utföra formsättning.

Trots den enorma prestandan är spikpistolen fortfarande behändig och lätt att använda. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt att ta fram en ljudreducerad spikpistol som tillsammans med en välbalanserad ergonomisk form ytterligare förbättrar användarkomforten.

Dewalt DCN693N

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Dewalt akku soempistol

Alla hantverkare vet att Dewalt tillverkar extremt kraftfulla och hållbara sladdlösa verktyg. Dewalt DCN693N är utformad för hårdvaruspikor, vilket gör det enkelt att montera spikar. Modellen är avsedd för den kräsna användaren och riktar sig i första hand till det professionella segmentet eller den mycket upptagna gör-det-själv-användaren.

Dewalt DCN693N har en speciell precisionsspets. Det gör att du kan träffa helt exakt när du monterar fästen. Spikar med en längd på 35-60 mm kan användas, och maskinens två växlar säkerställer att alla spikar slås in helt och hållet – varje gång. Den kraftfulla 18 V batteridrivna spikpistolen gör det enkelt att arbeta var som helst, utan att behöva rigga upp ledningar eller kompressorer först.

Makita DBN600ZJ Solo

Bästa spikpistol: Test av 10 spikpistolerna - Makita DBN600ZJ Solo

Den sista spikpistol vi valt att ta med i jämförelsen är en professionell dykpistol från Makita. Detta är en kraftfull 18v-modell som kan göra upp till 800 dyk på en enda laddning. Det här är verkligen en kraftfull arbetshäst som klarar av även de vildaste ackordhastigheterna.

Makita DBN600ZJ Solo är perfekt för att montera lister, socklar, lister och mycket mer. Det finns plats för 110 stift i magasinet, så du kan arbeta ett tag mellan påfyllningarna.

Laddningstiden är mellan 15-55 minuter, så med två batterier är du mycket väl betjänad. Observera att batteriet och laddaren måste köpas separat.

Vilken spikpistol ska du välja?

Nu har du läst om 10 olika spikpistoler, var och en med sina egna egenskaper och fördelar. Om du redan har bestämt dig för en modell kan du bläddra tillbaka och klicka dig in för att få en ännu mer ingående produktbeskrivning från en av våra partners.

Om du fortfarande är osäker på vilken modell du ska välja har vi samlat några bra råd i köpguiden nedan.

Köpguide för spikpistoler

När det gäller att välja en spikpistol som är bäst lämpad för de uppgifter du utför finns det flera saker du måste vara medveten om.

Du bör bland annat titta på följande:

  • Tryckluft eller ackumulator?
  • Pinnar eller spikar?
  • Längden på spikarna?
  • Magasinets storlek
  • Pris och kvalitet

Om du redan har en bra kompressor kan du köpa en riktigt bra spikpistol med tryckluft för ganska rimliga pengar. Detsamma gäller om du väljer batteridrivna modeller. De levereras utan batteri. Alla märken har sina egna serier som har samma batterityp.

Om du väljer tryckluft får du en mycket kraftfull spikpistol som alltid är redo så snart kompressorn har tryck. Å andra sidan måste du släpa runt på en tryckluftsslang, som tenderar att vara i vägen. Med batteridrivna modeller behöver du ingen kompressor och luftslang, men du kan behöva två batterier om du vill undvika driftstopp.

Om din pistol skjuter med stift eller spik beror helt och hållet på uppgiften. Pinnar är till för finare invändiga arbeten, medan spikar är till för att hålla ihop de tyngre träbitarna och brädorna.

Längden på spikar och häftstift beror också på arbetets art. Alla pistoler kan skjuta spikar och häftstift i olika längder. Här behöver du bara välja den storlek som passar dig bäst.

Om du behöver slå in många spikar eller stift är ett stort magasin en fördel. Magasinets storlek avgör hur många spikar du kan få plats med i pistolen och därmed hur ofta du behöver ladda om.

Slutligen är pris och kvalitet en viktig faktor. Ett verktyg som används för mindre gör-det-själv-arbeten hemma kan lätt vara billigt. För några hundra dollar kan du få en utmärkt spik- eller plunkpistol som uppfyller de flesta behov.

Om du gör en större renovering eller om du använder spikpistolen professionellt börjar kvalitet, ergonomi och avfyrningshastighet spela in. Kvalitet är dyrare, men det kan vara väl investerade pengar.

Beställ din spikpistol online

Är du redo att beställa din spikpistol? Bläddra sedan uppåt på sidan, klicka på den modell som du har blivit kär i och beställ online idag.