byg selv grill

Bygg din egen grill 2024 guide: Hur man gör en själv

Bygga själv DIY 2024 guide: Uppdaterad maj, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 29. april 2020 av Lau Christensen

Montera din egen grill eller bygg din egen grill

Om du behöver en ny grill finns det ett stort utbud på marknaden i alla storlekar och former. När du köper en grill från en återförsäljare kommer den i en stor kartong med mindre delar som du måste sätta ihop själv enligt instruktionerna

Om du letar efter en lösning för ”självmontering” rekommenderar vi att du tar en titt på följande butiker: Elgiganten.dk, Frishop.dk eller Homeshop.dk

Om du vill göra allt själv från grunden kan du läsa vidare nedan.

Vanligtvis delas ”montera din egen grill” upp i följande:

  • Gasgrill
  • Kolgrill

Om du är ute efter en kolgrill kan du också välja att bygga den själv. På så sätt får du en bra och solid grill som du kan anpassa så att den passar perfekt på din uteplats. Se en guide för attbygga din egen grillpå den här sidan.

Hur mycket kostar det att bygga sin egen grill?

Vad du behöver för att bygga din egen grill:

Kom ihåg: Material är bara våra förslag på vad du kan använda för att bygga din egen grill, andra material kan lätt användas.

  • 28 lecablock som mäter 15x19x49Köp
  • 5,1 % murbrukKöp
  • Bajonettsåg eller blockskärareKöp
  • Bi-40 stål för förstärkningKöp
  • Eldfasta plattorKöp
  • GrillunderlagKöp
  • GrillgallerKöp
  • BordsskivaKöp

 

Det är både enkelt och billigt att göra enDIY-grill. Det finns många olika metoder, men på den här sidan har vi utgått från lecablock som utgångspunkt. Leca-block är ett solitt och hållbart material till ett bra pris, och det är lätt att justera dimensionerna om du vill ha grillen högre eller bredare; välj bara en annan storlek på leca-blocket eller lägg till en extra rad.

En Lecablock kostar cirka 18 pund inklusive moms. En 25-kilos säck med murbruk kostar knappt 58 DKK inkl. moms. En stor, solid, hemmagjord grill kostar alltså mindre än 600 DKK inkl. moms att bygga.

Alternativ till bygg-själv är monterä-själv

Se nedanstående modeller, som kan vara ett ganska utmärkt alternativ till gör-det-själv-grill. Här är ett gör-det-själv-alternativ, som du kan ta med i övervägningarna när du räknar på materialpriser etc.

Weber Spirit II E-310 GBS - Bygg din egen grill - Magasinet Bygg 6.690 kr. Weber Spirit II E-310 GBSGå til forhandler
Napoleon Freestyle 425 - Bygg din egen grill - Magasinet Bygg 6.741 kr. Napoleon Freestyle 425Gå til forhandler
Weber Q1200 - Bygg din egen grill - Magasinet Bygg 2.990 kr. Weber Q1200Gå til forhandler
Weber Master-Touch E-5750 GBS - Bygg din egen grill - Magasinet Bygg 3.199 kr. Weber Master-Touch GBS E-5750Gå til forhandler
Bluegaz Z-1 - Bygg din egen grill - Magasinet Bygg 7.585 kr. Bluegaz Z-1Gå til forhandler

Guide för att bygga din egen grill

Den här guiden bygger på en M-formad grill som är 100 cm hög. Grillen blir 147 cm bred och 49 cm djup. Grillen är uppdelad i två delar, så att det finns en grill på ena sidan och ett bord på den andra.

Det är viktigt att det finns en stabil grund där du planerar att bygga grillen. Helst en jämn terrass.

Hur man bygger en grill

Grillen är byggd som ett ”m” i fyra lager, varav lager 1 och 3 måste vara udda. Detta innebär att lecablocken här är skurna så att de tre sidorna är 33 cm, och det mittersta lecablocket på bakre väggen är 47 cm.

Mellan varje lager ska det finnas en 1 cm fog. I de horisontella fogarna bör det finnas en förstärkning.

Därefter skärs spåren ut för grillunderlaget och grillgallret. Grillplatsen ska på insidan täckas med eldfasta plattor. Bordsskivan monteras på motsatt sida.

Om du vill kan du putsa – och eventuellt måla – grillen efteråt, men den fungerar också bra obehandlad. För putsning av grillen rekommenderas 6,6 % strandbruk.

Se också: hur man bygger en pizzaugn

”Bygg din egen grill” i andra storlekar

Det som är bra med just denna ”bygg din egen grill” är att instruktionerna är mycket flexibla. Om du föredrar specifika mått är det lätt att skära till lecablocken så att de passar. Grillunderlaget, grillgallret och bordsskivan kan också köpas i önskade storlekar.

Om du föredrar en grill med en höjd på 80 cm i stället för 100 cm, kan du helt enkelt utelämna ett lager, så att du får 3 lager (och därmed bara 22 Lecablocks).

Om du inte behöver ett bord som en integrerad del av din grill kan du också välja att nöja dig med grilldelen eller att grilla på båda sidor. Om du vill ha en stor grill för stabilitet bör du bygga grillen på samma sätt och därför köpa två separata grillunderlag och galler.

Förutom stabilitet i själva konstruktionen är det ofta en fördel att ha två separata grillar. Det betyder att du kan använda en av dem till vardags och båda om du har gäster på besök. Men den ger dig också möjlighet att ha en grill för kött och en för tillbehör, så att du bättre kan kontrollera temperaturen och tillagningstiden.

Kom-ihåg-lista