Test av de 7 bästa askdammsugarna

En askutdragare, även kallad askdammsugare, är oumbärlig för att rengöra din vedspis, kolgrill eller pelletskamin. Du känner säkert till utmaningen med den fina askan från kaminen som sprider sig och lägger sig som ett fint lager över hela vardagsrummet. Du kan enkelt undvika detta genom att dammsuga askan. Du kan inte använda en vanlig dammsugare eftersom den inte är avsedd för aska, så du behöver en askdammsugare! Läs vidare för att ta reda på allt om de 7 bästa askdammsugarna på marknaden idag.

Askdammsugaren är en speciell dammsugare som du använder för att suga upp aska. Den används när du behöver rengöra din vedeldade spis, eldstad, grill eller vedeldade spis. När du tar bort aska med en vanlig askspade har askan lätt att flyga runt i rummet. Du kan undvika detta helt och hållet genom att dammsuga upp askan i stället för att skyffla ut den.

När askan har sugits upp kan du ta med askdammsugaren ut och tömma den utomhus. På så sätt undviker du helt och hållet att röra med askan inuti. Det är relativt billigt att köpa en askutdragare och du slipper städa i timmar.

Kom ihåg att aldrig dammsuga upp aska om det fortfarande finns glöd. Askavdragare är byggda för att tåla högre temperaturer än en vanlig dammsugare. Det rekommenderas dock att askan alltid är sval och fri från glöd innan du börjar rengöra.

Läs vidare för att ta reda på vilka funktioner du bör titta på innan du beställer din askutdragare.

Det här är vad du ska tänka på innan du beställer en ny askutdragare

De flesta askdammsugare är mycket lika varandra. Alla dammsugare klarar av att tömma spisen på ett kick, men det finns fortfarande några saker och specifikationer som du bör vara medveten om:

  • Pris
  • Motorstorlek
  • Storlek på behållare
  • Filter
  • Alternativa användningsalternativ

Läs vidare när vi beskriver varje askdammsugare nedan och välj den dammsugare som bäst passar dina önskemål och behov.

Testa 7 olika askdammsugare

För testet valde vi ut 7 askdammsugare med varierande priser. En askdammsugare är inte en dyr maskin, men priserna varierar ganska mycket från den billigaste till den dyraste modellen. Genom att beskriva de olika modellerna här hoppas vi att det ska bli lättare för dig att välja den askutdragare som passar dig bäst.

En sak kan vi dock garantera. När du väl har haft en askutdragare i ditt hem kommer du aldrig att vilja vara utan den igen. Det är mycket lättare att suga bort aska och du undviker att smuts och askpartiklar hamnar i resten av hemmet.

För att göra det överskådligt har vi valt att lista de olika modellerna efter pris. Vi börjar med den billigaste askdammsugaren i testet, från Boxer, som heter Ash 10L.

Boxer Ash 10L

Boxer Ash 10L askestøvsuger


Specifikationer:

Watt: 800Filter
Filter: HEPA-filterBärare
Behållare: 10 L

Om du är på jakt efter en prisvärd askutdragare är Boxer Ash ett självklart val. Här får du en robust och kraftfull askdammsugare som du kan ha glädje av i många år framöver – och det till ett mycket lågt pris.

Boxer Ash har en motor på 800 watt, vilket ger bra kraft när askan ska sugas upp i behållaren. Dammsugaren har en lång och flexibel slang på 150 cm och ett starkt aluminiummunstycke som inte skadas om det finns en enda glöd kvar i askan.

Askdammsugaren har en behållare på 10 liter. Detta ger dig gott om kapacitet så att du inte behöver tömma behållaren varje gång du dammsuger spisen.

Boxer Ash 10L har ett inbyggt HEPA-filter. Du känner förmodligen till HEPA-filtret från vanliga dammsugare, där HEPA är särskilt känt för att hålla kvar även de minsta dammpartiklarna i maskinen. De mycket fina askpartiklarna lägger sig i filtret från tid till annan, så filtret måste rengöras. Istället för att byta HEPA-filter kan det tvättas och användas länge innan det behöver bytas ut.

DAG HP95311

Day HP95311 askesuger


Specifikationer:

Effekt: 1000 WF Filter
Filter: HEPAContainer:
Behållare:15 L

Letar du efter en liten och praktisk askdammsugare som inte kräver mycket förvaringsutrymme? Ta då en närmare titt på den här modellen från DAY. Med en diameter på 30 cm och en höjd på bara 31 cm kan du enkelt placera den här askdammsugaren i ditt skjul eller verktygsrum.

Trots maskinens storlek har det fortfarande funnits plats för en 15 liters behållare. Den kan rymma mycket aska innan den behöver tömmas.

Det finns också plats för ett effektivt HEPA-filter som säkerställer en god filtrering av luften innan den blåser in i rummet. Den kraftfulla 1000-wattsmotorn suger in alla ask- och dammpartiklar utan problem.

Maskinen är liten och lätt, men har ändå mycket kraft och kapacitet, vilket gör DAY askutdragare till ett bra köp för priset.

Boxer Ash 18L

Boxer Ash 18L askesuger


Specifikationer:

Effekt: 1000 WF Filter
Filter: HEPA-filter Behållare
Behållare: 18 L

Boxer Ash 18L liknar den något mindre Ash 10L-modellen som vi nämnde tidigare. De två modellerna har alla samma fantastiska funktioner. Med Ash 18L får du en större dammbehållare och en kraftfullare motor.

Som namnet antyder är denna askutdragare utrustad med en 18 liters dammbehållare. Den stora behållaren gör att du sällan behöver tömma askan, vilket sparar mycket städarbete.

En speciell teknik som kallas Cyclone säkerställer att den fina askan inte täpper till filtret under användning. Om filtret sätter sig igen förlorar askutdragaren sugförmågan och filtret måste rengöras. Cyklonen cirkulerar askan i behållaren, så att du undviker att den täpps till även när behållaren börjar bli full. Tekniken utvecklades av dammsugarjätten Dyson och används i flera vanliga hushållsdammsugare.

Motorn i Boxer Ash 18L är en extremt kraftfull 1000-watt-modell som utan problem suger upp allt damm i eldstaden och vedspisen. Trots den stora behållaren och den kraftfulla motorn väger Ash 18L bara 4,3 kilo.

PowerPlus POWX300

PowerPlus POWX300 askestøvsuger


Specifikationer:

Effekt: 1200 WF Filter
Filter: HEPA-filter Behållare
Behållare: 20 L

PowerPlus POWX300 tillverkas av det stora belgiska företaget Varo, som har mer än 20 års erfarenhet av att tillverka elverktyg och därmed även askutkastare. PowerPlus är ännu inte ett så välkänt varumärke i Danmark, men det finns definitivt goda skäl att titta närmare på POWX300. Den här askdammsugaren ligger i mitten av prisintervallet bland askdammsugarna i testet, men är en modell med mycket hög kapacitet och sugkraft.

POWX300 kännetecknas av en stor behållare på 20 liter och en mycket kraftfull motor på 1200 watt. Den stora motorn och den höga sugförmågan gör att modellen även kan användas för att suga upp annan smuts från verkstadsgolvet.

Som enda modell i testet uppger tillverkaren att askutdragaren är lämplig för utdragning av aska vid temperaturer så höga som 60 grader. Du behöver alltså inte vänta på att askan ska svalna helt innan du börjar städa.

Här får du en askutdragare med hög sugkraft, stor behållarkapacitet och inbyggt HEPA-filter till ett riktigt bra pris.

Kärcher AD 2

Kärcher AD 2 askesuger test


Specifikationer:

Effekt: 600 WF Filter
Filter: Ej specificeratBak
Behållare: 17 L

Kärcher AD2 är en riktigt bra askutdragare som effektivt suger ut aska från ugnar, grillar, eldstäder och alla andra värmekällor som genererar aska.

Den här askdammsugaren tillhör den något dyrare kategorin jämfört med andra askdammsugare. Å andra sidan får du en supereffektiv askutdragare som är lätt att använda och lätt att tömma.

Ett stort problem med många askutkastare är att filtret snabbt täpps till av de mycket fina partiklarna från askan. En askutdragare med ett igensatt filter förlorar sin sugkraft och fungerar inte igen förrän filtret har rengjorts. Kärcher har löst detta problem genom att göra det möjligt att rengöra filtret utan att demontera maskinen. Rengöringen sker med en knapptryckning och maskinen är tillbaka till maximal sugkraft på nolltid.

En annan smart detalj är att den yttre delen av dammsugarröret har en liten böjning. Knuten i röret gör det mycket lättare att rengöra t.ex. en vedspis, och du kommer lättare in i alla hörn av spisen.

Kärcher AD 4

Kärcher AD 4 askestøvsuger test

Specifikationer:

Effekt: 600 WFilter
Filter: Plattfilter med integrerat
Behållare: 17 L

Kärcher AD4 är den bästa askutmataren i sortimentet. Du får inte bara en mycket effektiv askdammsugare, du får också en perfekt dammsugare för verkstaden eller garaget. Detta beror på att Kärcher är utrustad med ett långt dammsugarrör och ett munstycke, som du känner till från en vanlig dammsugare. Detta gör det möjligt att suga upp allt torrt damm, smuts, sågspån och andra torra material från t.ex. verkstadsgolvet.

Behållaren har en kapacitet på 17 liter, vilket är tillräckligt för att du ska kunna använda AD 4 många gånger innan den behöver tömmas. Själva tömningen är lätt att göra genom att lyfta upp låset på toppen av dammsugaren och lyfta av toppen. Ett handtag är fäst vid behållaren för att användas vid tömning, så att du helt undviker att komma i kontakt med dammsugarens smutsiga delar.

Precis som med andra askdammsugare rekommenderas att du endast dammsuger kall aska. Ibland kan dock glöd gömma sig i askan, vilket är anledningen till att dammsugarslangen är stålarmerad så att den inte skadas av värmen.

Tarmo Plus askdammsugare 1000W 20 liter

Tarmo Plus askestøvsuger 1000W 20 liter test


Specifikationer:

Effekt: 1000 WF Filter
Filter: HEPA-filter Behållare
Behållare: 20 L

Tarmo Plus är en askdammsugare med en behållare som rymmer minst 20 liter aska. Den stora tanken gör det möjligt att suga upp stora mängder aska innan behållaren måste tömmas.

Tarmo Plus är utrustad med en 1000-watts elmotor som ger tillräcklig sugkraft för att suga ugnen och askfatet helt rena. Med en sugkraft på 22,5 liter per sekund tar det inte många sekunder att suga ner all aska från spisen, kaminen eller grillen i behållaren. Förutom kraftfull sugning kan du vända flödet så att askdammsugaren även kan användas för att blåsa.

Tarmo Plus har också en smart volymindikator som visar hur mycket aska som finns i behållaren. På så sätt kan du alltid se när behållaren behöver tömmas.

Askdammsugaren är utrustad med ett HEPA-filter, vilket säkerställer att de små askpartiklarna hålls inne i dammsugaren och inte sprids i rummet. HEPA-filtret är tvättbart och kan därför användas länge innan det behöver bytas ut.

Vilken askdammsugare ska du välja?

Vi har nu presenterat några av de askdammsugare som enligt vår uppfattning är några av de bästa som finns på marknaden just nu, både vad gäller kvalitet och pris.

Här kan du se vår köpguide som hjälper dig att välja rätt modell utifrån de specifikationer och funktioner som nämns under varje modell.

Köpguide för askdammsugare

Nu när du har läst beskrivningen av varje askdammsugare bör du vara lite närmare att göra ditt slutliga val. Innan du hoppar upp och klickar på beställningsknappen ska vi ge dig de viktigaste delarna från inledningen igen och beskriva varför vi anser att de är viktiga.

Pris

Priset är alltid viktigt när du köper nytt. Lyckligtvis är en askutdragare inte särskilt dyr, och även om du väljer en toppmodell kan du köpa den till ett rimligt pris.

Som med alla produkter är pris och kvalitet kopplade till varandra. Om du använder din spis mycket och även vill dammsuga aska från grillen och kanske annat skräp från källargolvet, ska du satsa på kvalitet.

Om du däremot bara behöver tömma spisen några gånger under säsongen kan du lätt välja en av de mer prisvärda modellerna.

Läs också: Test av de bästa träklyvarna

Motorstorlek

I de flesta fall är storleken på motorn relaterad till sugkraften. Det betyder att du får en kraftfullare askdammsugare om du väljer en modell med en stor motor.

Behoven spelar också in här. En kraftfull elmotor har gott om överskottsenergi och kommer inte att överbelastas och slitas ut på samma sätt som en askutdragare med mindre motor.

Storlek på behållare

Som nämns i beskrivningen av vissa modeller kan det bli mer aska i en stor behållare. Detta innebär att behållaren inte behöver tömmas lika ofta, vilket sparar tid för rengöring och bortskaffande av askan.

Ju oftare du behöver tömma askan från spisen eller kaminen, desto större behållare bör du välja.

Filter

Precis som en vanlig hushållsdammsugare är en askdammsugare utrustad med ett filter. Du tänker förmodligen inte så mycket på filtrets funktion. Men kvaliteten på filtret är enormt viktig för inomhusklimatet i ditt hem.

När dammsugaren suger in luft måste luften också komma ut igen. Innan luften blåses ut ur dammsugaren och därmed ut i rummet passerar den genom filtret.

Ett bra och effektivt filter ser till att även de minsta dammpartiklarna stannar kvar i dammsugaren. Detta förhindrar att dammpartiklar sprids i hemmet och inomhusklimatet påverkas inte av dammsugningen.

Andra användningsområden

Många askutvinningsmaskiner är tillräckligt kraftfulla för att användas för andra ändamål än askutvinning. Till exempel kan en kraftfull askavskiljare användas för att suga upp damm, sågspån, torkad jord och annan torr smuts från golvet. Detta gör dammsugaren idealisk för hobbyverkstaden eller garaget, där du inte kan använda en vanlig dammsugare. Den kan också användas för att rengöra till exempel din egen pizzaugn.

Är du redo att köpa en askdammsugare?

Om du redan har bestämt dig för en modell? Bläddra sedan uppåt på sidan och klicka på knappen för att gå direkt till återförsäljaren. Om du fortfarande är osäker kan du klicka på de enskilda modellerna för att läsa mer.

Läs också: vårt test av korslaser