Bygg ditt eget plankbord

Bygg ditt eget plankbord » Gör ditt eget plankbord i 5 steg

Uppdaterad juli, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 2. maj 2020 av Lau Christensen

Rustika plankbord har blivit allt populärare i det danska hemmet, och det är inte utan anledning. Dessa bord är tillverkade av massiva och relativt obehandlade plankor, vilket bidrar till ett unikt och naturligt utseende som passar in i många olika typer av inredningar.

Plankbord är ofta dyra att köpa, men det går att bygga ett hemmagjort ”bygg ditt eget plankbord” – som lätt kan konkurrera med de färdiga – relativt billigt och enkelt. Förutom den ekonomiska fördelen ger ett DIY-plankbord dig ett bord som helt motsvarar dina förväntningar.

Gör ditt eget plankbord – val av material

En av orsakerna till de skyhöga priserna på färdiga plankbord är valet av material. Ofta används ek. Du kan göra samma sak med ditt DIY-plankbord, men om du vill hålla priset nere kan du välja att använda lärk , som också är ett tåligt träslag som är särskilt lämpligt för möbler – både inomhus och utomhus.

Lärkplankor kostar mindre än ¼ av priset för ekplankor. En annan fördel är att lärkplankor ofta kan fås med bark, vilket ger ett ännu mer naturligt utseende som verkligen ger ditt plankbord ett extra snyggt utseende.

Förutom att välja plankor måste du bestämma vilka ben ditt plankbord ska ha. Vissa väljer att använda trä , medan metallben av järn eller aluminium är det vanligaste valet. Benen kan köpas färdiga och behöver bara monteras, vilket är smart om du väljer metallben. Men du kan också snabbt och enkelt göra dem själv av trä.

Bygg ditt eget plankbord – guide

Det första du måste göra när du börjar bygga ett hemmagjort plankbord är att placera plankorna på rätt sätt innan du sätter ihop bordet. Det är ganska uppenbart att man hittar samma riktning på plankorna om man tittar på bark- respektive kornringarna.

5 steg för att bygga ett plankbord:

  • Skär av plankorna till önskad längd
  • Slipa båda sidorna av plankorna med korn 80
  • Slipa båda sidorna av plankorna med 150 korn (alternativt 120 korn)
  • Olja sidorna av de mittersta plankorna – eller alternativt alla plankor
  • Montera plankorna genom att montera dem med vinkelbeslag på en stark stolpe i vardera änden

När du monterar plankorna på stolparna i varje ände ska du använda distanser för bästa resultat. Du bör också tänka på var benen ska placeras efteråt. Det är lätt att montera hemmagjorda träben direkt på stolpen med hjälp av vinkelbeslag, men om du har köpt metallben måste du självklart ge utrymme för att de ska kunna monteras i enlighet med sin utformning.

När du har monterat benen är allt du behöver göra att skära av bordets ändar. Du kan använda antingen en cirkelsåg eller en bågfil. Om du använder en cirkelsåg kan du skära framsidan med en hobbykniv för att undvika att kanterna fransar sig.

När ändarna har skurits i rätt storlek kan du använda en shaker eller slipmaskin för att få en fin och slät yta.

Tips: Om du väljer träben till ett utomhusbord bör du montera gummimuttrar, även kallade ”pluggar” på benen för att förhindra att träet suger upp vatten från underlaget.

Olja ditt plankbord – gör det själv

Bygg ditt eget plankbord - Olier dit plankebord – gør det selv

När du har monterat ditt ”gör det själv-matbord” måste bordet oljas för att öka dess hållbarhet och livslängd. Om du har gott om tid kan du enkelt olja in plankorna innan du monterar bordet. Som ett minimum bör du olja sidorna på de mittersta plankorna, eftersom du inte kommer att kunna komma åt dem när du har monterat bordet.

Läs också våra guider om: bänk, garderob, säng, grill

Träolja kan användas både inomhus och utomhus. Om matbordet ska användas inomhus kan du också välja andra typer av olja, t.ex. sådana med pigmentering.

  • Olja in undersidan av bordet omedelbart efter att du har monterat benen, eftersom du redan har bordet upp och ner. Låt bordet dra in oljan i 15-20 minuter och torka sedan torrt med en bomullsduk.
  • Ge bordet den sista oljebehandlingen. Du bör behandla i två steg för bästa resultat. Olja in hela bordet väl med en svamp och låt oljan dra in i 15-20 minuter. Torka torrt med en bomullsduk.
  • Efter den första oljebehandlingen kan träet sticka upp något. Om så är fallet kan du slipa med 180 eller 240 korn.
  • Avsluta med ytterligare ett lager olja. Låt verka i 15-20 minuter och torka sedan väl med en bomullsduk.
  • I fortsättningen bör du regelbundet olja ditt hemmagjorda plankbord för att bibehålla dess motståndskraft. Om det finns märken eller repor kan du slipa av det lite i förväg.

Populära plankbord just nu

1. Plankebord Matbord 200x95cm

Priser på vej

Vi framhäver:

Bygg ditt eget plankbord - Magasinet Bygg

2. Canett Giant Matbord 100x290cm

Priser på vej

Vi framhäver:

Bygg ditt eget plankbord - Magasinet Bygg

3. Muubs Angle Matbord 90x160cm

Priser på vej

Vi framhäver:

Bygg ditt eget plankbord - Magasinet Bygg
Kom-ihåg-lista