Multimeter – Hur man använder en multimeter

Vad är en multimeter och vad används den egentligen till? Vi ska försöka svara på det i den här artikeln. Om du letar efter en multimeter kan du ta en titt här och få en överblick över de många olika funktionerna, användningsområdena och priserna. Samt ett urval av multimetrar från våra utvalda partners.

Du hittar inte en multimeter i alla hobbyverktygslådor i danska hem. Multimetern används för att mäta olika elektriska förhållanden. Detta mätinstrument kräver alltså att du kan lite om ström och elektriska kretsar, och inte minst att du har en uppfattning om vad du ska använda mätvärdena till.

Om du arbetar med ström och kretsar är du förmodligen redan bekant med en multimeter och dess möjligheter. Men om du vill ha lite mer information om vad en multimeter är och hur den används kan du läsa vidare.

Vad är en multimeter?

En multimeter är ett universalinstrument som kombinerar flera olika typer av mätmetoder i en enhet. De många möjligheterna i ett och samma instrument är också anledningen till att mätinstrumentet har fått namnet multimeter. Om du arbetar med elektrisk ström eller elektronik känner du säkert till detta universella instrument.

Multimeteretern är ett av de viktigaste verktygen för alla som arbetar med ström och elektroniska kretsar, och enheten finns i flera versioner med mer eller mindre avancerade funktioner som kan väljas enligt dina aktuella behov.

Se de mest populära multimetrarna på Pricerunner här:

Du kan också välja mellan en “gammaldags” analog multimeter eller en modernare och mer uppdaterad elektronisk modell. Vi kommer strax att ta upp denna skillnad.

En multimeter är utrustad med en ratt för att ställa in vilken typ av mätning du vill göra. Ratten gör det enkelt att ändra inställningen när arbetet fortskrider och du behöver byta mätmetod.

Multimeteretern är utrustad med två sladdar med en “testpinne” i slutet. Pinnarna är svart och rödfärgade, och det är dessa pinnar som placeras på de föremål som ska mätas. När du arbetar med instrumentet är den röda ledningen plus och den svarta ledningen minus (beroende på vilken typ av mätning du gör)

Multimeteretern drivs av vanliga batterier. Så när du beställer din mätare, kom ihåg att beställa batterier med.

Mätaren är extremt kompakt och tar inte mer plats än en mobiltelefon. Det gör det enkelt att ha instrumentet i verktygslådan eller fickan, så att du alltid har det nära till hands när du behöver det.

Vad är skillnaden mellan en digital och en analog multimeter?

De digitala och analoga modellerna har i princip samma grundläggande funktioner. Skillnaden mellan de två typerna ligger i hur du läser mätresultatet.

På den analoga modellen finns en skala med olika graderingar. När du gör en mätning finns det en visare som ger en avläsning och du kan läsa av mätresultatet på skalan. Avläsningen är därför bara så exakt som du kan läsa av skalan.

På den modernare digitala versionen visas mätresultatet på en elektronisk display. Den numeriska displayen gör det lättare att läsa av det exakta resultatet.

Oavsett vilken version du använder kan du mäta samma grundläggande saker med båda instrumenten. Det är oftast en smaksak om du väljer en analog eller digital modell.

De allra flesta multimetrar på marknaden är nu utrustade med en elektronisk display. Men du kan fortfarande köpa de analoga versionerna, som också är de som vanligtvis ligger i den billiga änden av prisskalan.

Den analoga skalan kan vara lite komplicerad att läsa av om du inte har en grundlig kunskap om apparaten, medan den digitala multimetern är lättare att använda för nybörjare.

På de flesta modeller är den digitala displayen bakgrundsbelyst. Det gör det lätt att läsa av läsningen i svagt ljus eller i mörker.

Vad kan en multimeter mäta?

En multimeter används för att mäta elektrisk ström, motstånd och spänning. Förr behövde du en voltmeter, en amperemeter och en ohmmeter för att göra de olika typerna av mätningar. Alla dessa mätanordningar är nu kombinerade i ett instrument som inte ens tar upp något.

En multimeter kan användas som:

 • Voltmeter – Mäter direkt- och växelspänning
 • Ammeter – Mäter likström och växelström
 • Ohmmeter – Mäter det elektriska motståndet

Varje mätmetod har sin egen inställning på multimeteret, och det är denna inställning som du måste välja på instrumentets ratt.

När använder du en multimeter?

Multimeteretern har många användningsområden, beroende på vilken gren av kraft- och elektronikbranschen du är verksam inom.

Här är några exempel på några av de användningsområden som universalinstrumentet har.

Voltmeter

Voltmetern kan mäta spänningen på olika enheter. Du kan till exempel mäta hur mycket spänning som finns i ett vanligt batteri eller ett bilbatteri.

Om du till exempel har ett vanligt 9-voltsbatteri och mäter spänningen med voltmetern bör du kunna se att spänningen är 9 volt.

Ammeter

Med inställningen Ampere kan du mäta hur mycket ström som flyter genom ett elektriskt system. Det innebär att strömstyrkan i ampere kan avläsas på multimeterets display.

Ohm-mätare

Du känner säkert till den elektroniska komponent som kallas för motstånd. Ett motstånd används till exempel för att begränsa strömmen i elektroniska kretsar. När man arbetar med motstånd är det därför viktigt att veta hur många ohm ett motstånd har.

Genom att välja inställningen Ohm på multimeteret och ansluta testledningarna på vardera sidan av det elektriska motståndet kan du läsa av det antal Ohm som motståndet ger.

Vem använder en multimeter?

Som nämnts används en multimeter av alla som arbetar professionellt med kraft och elektronik. Det kan vara elektriker, elektronikföretag, laboratorier, reparatörer av apparater osv.

Som vanlig hobbyist kan du också ha nytta av en multimeter. Du bör dock alltid komma ihåg att det inte är helt säkert att arbeta med elektricitet.

Förutom de grundläggande mätfunktionerna finns det multimetrar för hobbysektorn som kan göra flera andra spännande och mycket användbara mätningar. Det finns till exempel instrument som även kan mäta buller, ljus, fukt och temperatur. Samt mätning av andra elektriska parametrar

Genom att välja en mer mångsidig multimeter kan du kombinera många av de andra mätinstrument som du också kan använda i samma apparat och på så sätt få ut mycket mer av ditt köp.

Guide för köp av multimeter

Som nämnts finns det en mycket stor prisskillnad mellan multimetrar. När du börjar undersöka marknaden kommer du snabbt att upptäcka att det finns många olika modeller att välja mellan.

Det breda utbudet gör det inte lättare att göra rätt val. Vi har därför sammanställt några punkter som du kanske vill titta på innan du bestämmer dig för en modell.

 • Robusthet
 • Damm- och regnsäker
 • Automatisk avstängning
 • Stor display
 • Noggrannhet av mätresultaten
 • Alternativa mätningar
 • Magnetisk fjädring
 • Utbytbara testledningar
 • Inbyggt minne
 • Dataloggning på dator

Välj en robust multimeter

Om du ska använda din multimeter på byggarbetsplatser, i verkstäder eller liknande miljöer är det viktigt att välja därefter. Instrumentet ska kunna tåla mindre stötar och slag och inte skadas om det tappas på golvet.

Måste den vara damm- och vattentät?

I vissa miljöer är det viktigt att välja en modell som klarar damm från byggarbetsplatser, och det kan också vara viktigt för daglig användning att enheten är stänkskyddad eller till och med helt vattentät.

Automatisk avstängning

En multimeter drivs av batterier, och det är riktigt irriterande om den hela tiden får slut på ström. Det är därför en bra idé att välja en modell med inbyggd automatisk avstängning. När enheten inte har använts på ett tag stängs den automatiskt av, vilket sparar batteri.

Många modeller har också en indikator för lågt batteri. Denna funktion varnar dig i god tid så att du kan byta batteriet innan det tar slut.

Rensa siffrorna på displayen

Det är en bra idé att välja en multimeter med en stor och tydlig display. De stora siffrorna är lättare att läsa och du behöver inte leta efter dina glasögon. Vissa multimetrar har en inbyggd lampa i displayen. Ljuset gör det mycket lättare att läsa av värdena, även i dåliga ljusförhållanden.

Hur exakt måste avläsningarna vara?

Om du behöver mycket exakta mätningar i ditt arbete bör du välja en multimeter av en viss kvalitet och i de högre prisklasserna. Dessa modeller har en högre mäthastighet och instrumenten har mycket exakta mätningar.

Om du studerar multimeterens specifikationer närmare kan du bland annat se instrumentets felaktighet uttryckt i procent. Du kan också se hur många siffror ett mätvärde är specificerat med, samt det minsta och största möjliga mätresultatet inom varje mätområde.

Om multimeteretern ska användas för allmänna hobbyändamål, t.ex. för att mäta om det finns ström i ett uttag eller om bilbatteriet är spänt, kan du enkelt nöja dig med en av de billigare modellerna.

Alternativa mätfunktioner

Om du vill ha fler funktioner i din multimeter, förutom de elektriska funktionerna, finns det som sagt modeller med flera alternativa alternativ.

Dessa modeller har till exempel en inbyggd mikrofon för att mäta buller, fotodioder för att mäta ljus (Lux) och sensorer för att mäta fuktighet och temperatur. På så sätt kan du få ut mycket mer av din multimeter, till exempel använda den för fuktmätningar vid misstänkt vattenskada och liknande.

Magnetisk fjädring

Ibland är det mest praktiskt att ha båda händerna fria när du gör dina mätningar. Vissa multimetrar har en inbyggd magnet på baksidan som gör att du kan fästa instrumentet på en järnstång eller liknande magnetiskt material.

Det är en mycket enkel men superpraktisk funktion som du kommer att bli glad över i längden.

Möjlighet att byta ut testledningar

Vissa av de billigaste multimetrarna har inbyggda testledningar. Det betyder att du inte kan sätta nya ledningar på multimeteret om en ledning skadas eller går av.

Därför är det alltid en bra idé att se till att du kan köpa nya testledningar om en olycka inträffar och en ledning skadas.

Minne (datahållning och automatisk hållning)

De dyrare modellerna har möjlighet att lagra mätresultat i instrumentet och läsa av dem vid en senare tidpunkt. Genom att trycka på knappen Hold sparas mätningen i minnet för senare avläsning.

Det finns också modeller med en funktion som kallas Autohold. När Auto Hold är aktiverat sparar multimeteret automatiskt en avläsning varje gång värdet ändras. Om du har båda händerna fulla har Auto Hold den stora fördelen att du inte behöver trycka på Hold-knappen varje gång du vill spara en mätning.

Dataloggning

Med dataloggning kan du exportera dina mätningar till en dator. På så sätt kan du fortsätta att arbeta med dina data utan att behöva ange varje mätning.

Funktioner för dataloggning finns för både Mac och Windows, men alla fungerar inte på båda plattformarna. Du måste alltså vara försiktig med vilket du väljer.

Hur mycket kostar en multimeter?

Du kan köpa multimetrar i många olika prisklasser. De billigaste hobbymodellerna kan köpas från cirka 100 DKK. Dessa små modeller är ofta tillräckliga för den vanliga hemanvändaren som bara behöver några enkla mätningar.

De mer professionella multimetrarna finns i versioner som kostar upp till flera tusen kronor. Dessa instrument är mycket exakta i sina mätningar och är avsedda för professionellt bruk.

Var kan man köpa en multimeter?

Du kan köpa en multimeter i de flesta byggvaruhus, liksom många mer specialiserade elektronikbutiker i större städer har ett stort urval av olika modeller.

Det enklaste sättet är dock att beställa multimeteretern på nätet. Här kan du lätt hitta ett mycket större urval än i fysiska butiker.

Om du behöver en mycket sofistikerad multimeter kan du välja en av de många specialiserade nätbutikerna där du kan kontakta serviceavdelningen och ställa frågor innan du beställer.

Se utbudet av multimetrar på den här webbplatsen, klicka dig vidare och beställ från våra partners