Bygg din egen säng

Ibland kan det vara svårt att hitta exakt den säng du drömmer om – antingen för att du inte hittar den när du letar efter en ny säng eller för att den helt enkelt inte finns på marknaden. Lösningen kan vara en säng som du kan bygga själv, där du har fria händer när det gäller funktion och design.

En DIY-säng kan vara en bra lösning om du är kräsen, har ett litet sovrum eller behöver göra en budgetvänlig säng till ditt barn. Att bygga sin egen säng är varken dyrt eller svårt och det finns många olika sätt att göra det på.

Se också vilka borrar och skruvar vi rekommenderar.

Hur mycket kostar det att bygga en säng själv?

Priset på din DIY-säng beror på vilken typ av säng du vill bygga och vilka material du vill bygga den av. En DIY-säng med förvaring kostar mer än en vanlig säng, eftersom du måste köpa moduler för förvaring också.

Om du använder återvunnet material eller pallar för att bygga din säng kostar den inte mycket. I vissa fall kan du få materialet gratis. Om du vill ha en mer stabil och hållbar lösning kan det löna sig att köpa materialet från grunden. Här kan du köpa trä till din säng.

4 typer av DIY-sängar med och utan förvaring

Det finns många olika sätt att göra en DIY-säng på. Vilket du väljer beror på dina preferenser. Om du vill göra en DIY-säng med förvaring finns det några fler krav att uppfylla än om du bara vill bygga en sängstomme som du kan placera en boxmadrass på.

Bygg din egen säng av pallar : Det enklaste och billigaste alternativet för att bygga din egen säng är att använda pallar för att bygga sängstommen. Du kan köpa lastpallar här. Samtidigt ger en pallsäng ditt sovrum en rå look: Läs hela vår guide för att bygga din egen pallsäng här.

Bygg din egen säng med förvaring: Om du vill bygga din egen säng med förvaring kan du använda gamla lådor, byråer eller andra förvaringsenheter med dörrar eller lådor, på vilka du monterar MDF eller spånskivor för att lägga din boxmadrass. Få inspiration till 10 sängar med förvaring här.

Relaterat innehåll

DIY-säng med gavel för förvaring: Om du inte vill använda utrymmet under sängen för förvaring kan du prova en DIY-säng med en gavel som kan användas för förvaring. Använd till exempel bildhyllor eller en bokhylla som huvudgavel.

Bygg din egen säng av gamla öllådor: Om du har några gamla öllådor som du inte vet vad du ska göra med kan du använda dem till din DIY-säng. Om du har MDF- eller spånskivor kan du placera en ölkista i varje hörn och en i mitten för att stabilisera, så har du en ram för din säng.

För din DIY-säng behöver du:

  • Plankor – köp här
  • Obehandlat trä – köp här
  • Skruvar – köp här
  • Madrass – köp här
  • Pallar – köp här
  • Tallrikar – köp här

Använd obehandlat trä till din DIY-säng

När du bygger en säng själv – med eller utan förvaring – är det en bra idé att använda obehandlat trä som du kan måla efteråt. Det är viktigt att den inte har behandlats på ett sätt som gör det ohälsosamt att sova i närheten.