Test av Fönstertvätt – De populäraste Fönstertvätt

Fönstertvätt och polering kanske inte är ditt favorityrke, men tänk om du kunde polera dina fönster snabbt och med ett snyggt och professionellt resultat? Med de nya fönsterputsarna är det lättare än någonsin att rengöra fönster utan ränder och rinnande färg. Här är våra tips på några av de bästa fönsterputsarna på marknaden och de som ger dig de snyggaste och renaste fönstren.

Det ser imponerande lätt ut när en professionell fönsterputsare går i aktion och på nolltid polerar dina fönster med fantastiska resultat. Du har förmodligen försökt göra tricket själv och upptäckt att det faktiskt krävs lite övning för att behärska fönsterputsningen.

Men med de många nya batteridrivna fönsterputsare som kommit ut på marknaden de senaste åren finns det gott om hjälp att få. Fönsterputsaren hjälper dig att få bästa möjliga resultat varje gång du rengör fönster. Dessutom är det billigt att köpa och driva en fönsterputsare, så den kommer snart att ha betalat sig själv.

Vad vi tittar på i testet

I artikeln och produktjämförelsen här ger vi dig en grundlig översikt över några av de mest populära fönsterputsarna som finns tillgängliga. Vi tittar på de olika märkena och på för- och nackdelar med varje modell.

När du har läst igenom artikeln kommer du att ha lättare att välja den bästa fönstertvätten för dina behov.

Vi ger dig också några tips för att underlätta arbetet med fönsterputsning och tips för att få dina fönster helt rena och gnistrande.

Fördelar med att städa fönster själv

Om du väljer att ta på dig fönsterputsning kommer du att upptäcka att det finns flera fördelar med att göra jobbet själv. Bland fördelarna kan vi nämna:

 • Pris
 • Tid
 • Flexibilitet

För då och då har fönsterputsaren inte tid att komma när du behöver honom som mest. Genom att städa fönstren själv slipper du väntetider och du kan se till att fönstren alltid är nytvättade innan svärmor eller andra gäster kommer på besök.

Om din fönsterputsare inte låser in sig måste du vara hemma när han kommer. Åtminstone om du också ska få insidan rengjord. Om du putsar fönstren själv sparar du den delen av planeringen, och flexibiliteten är betydligt större.

Även om en fönsterputsare inte är dyr, blir det ändå en hel del pengar om du räknar ihop det för hela året. Du kan spara pengarna genom att putsa fönstren själv och använda dem till andra spännande saker i stället.

Även om du måste räkna in kostnaden för en fönsterputsare kommer du ändå att gå med vinst under det första året. En fönsterputs håller i många år. Så när det väl är tjänat tillbaka är det ren vinst resten av vägen.

Här är de 7 Fönstertvätt som vi tycker är bäst just nu

Marknaden för fönsterputsare i Danmark har vuxit enormt under de senaste åren. Många människor har sett hur man kan putsa fönster själva, och med rätt utrustning kan vem som helst putsa fönster med bra resultat. Marknaden domineras av två märken, Kärcher och Leifheit, som har ett brett utbud av modeller. Det finns andra märken med lika bra modeller. De två nämnda märkena är definitivt de största, vilket jämförelsen nedan också visar.

Kärcher WV 1 Plus fönsterrengörare

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - kaercher wv 1 vinduesvasker

WV 1 Plus från Kärcher är en bra och prisvärd fönsterrengörare från ett av världens ledande märken inom rengöringsmedel för hem och trädgård.

Munstyckets bredd är 250 mm, vilket gör det enkelt att använda WV 1 Plus på smala fönsterkarmar. Batteritiden är 25 minuter vid full laddning och det tar 100 minuter att ladda om. För mindre hem kan 25 minuter räcka, men för större hem kan du behöva lite längre batteritid.

Här får du en praktisk och lätt fönsterputs som bara väger 500 gram. En sprayflaska för fönsterputsning ingår – och maskinen kostar inte mer än ett eller två besök hos fönsterputsaren

Leifheit 51000

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - Leifheit 51000

Leifheit är en av de andra stora tillverkarna av fönsterputsare. Leifheit 51000 ser till att dina fönster blir helt rena och suger effektivt upp allt vatten, så du behöver inte oroa dig för smutsigt tvättvatten på fönsterbrädan.

Leifheit 51000 har ett 280 mm brett munstycke. En smart funktion är att fönsterputsaren även kan användas när den vänds upp och ner. Detta är särskilt praktiskt när du rengör insidan, där det kan vara svårt att komma åt fönsterrutor och paneler.

Det finns möjlighet att köpa en teleskopstång så att du kan nå även de höga fönstren.

Leifheit 10707

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - leifheit vinduesvasker aquanta click

Här är en annan bra fönsterrengörare från Leifheit som kan användas upp och ner eller i sidled utan att vatten läcker ut ur uppsamlingsbehållaren.

Bredden på sugmunstycket är 26 cm och du får 30 minuters kontinuerlig användning innan batteriet behöver laddas. Vattenbehållaren har en stor och bred öppning som gör det lätt att tömma den och underlättar rengöring av tanken.

Använd Leifheit även på speglar, glasbord och andra släta ytor för att få ett fint och rent resultat utan ränder.

Vileda Windomatic fönstertvätt

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - Vileda Windomatic Vinduesvasker

Den här fönsterputsaren från Vileda utmärker sig bland annat genom att ha två olika suginställningar. Du kan enkelt reglera sugkraften beroende på hur mycket vatten som finns på fönstret.

Munstycket har en bredd på 27 cm, vilket gör den här modellen idealisk för lite bredare fönster. Ju färre gånger du behöver dra fönsterputsaren över fönstret, desto snabbare är du klar. Munstycket är flexibelt och kan vridas upp och ner, så att du alltid kan ha rätt vinkel på fönstret när du behöver suga bort vattnet.

Batteritiden är 40 minuter, vilket enligt Vileda själv borde räcka för att tvätta 120m2 fönster. Och det är ganska mycket.

Kärcher WV 6 Plus

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - Karcher WV 6 Plus

Det senaste tillskottet från Kärcher är WV 6 Plus-modellen, som har ett nyutvecklat silikonmunstycke.

Munstycket är mycket flexibelt och gör det ännu lättare att undvika ränder när du rengör fönster. Silikonmunstycket gör det också lätt att suga upp den lilla mängd vatten som blir kvar i botten av fönsterkarmen. Det innebär att du inte behöver torka av med en trasa.

Modellen har också ett uppgraderat batteri som förlänger drifttiden till 100 minuter. Det borde räcka även för de största husen. En smart indikator visar dig exakt hur många minuter som återstår av batteriet.

Bosch GlassVac

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - Bosch Glassvac vinduesvasker

Nästa fönsterputs i vår recension är från Bosch. Bosch har använt sin stora erfarenhet och expertis från bland annat bilindustrin för att utveckla sin version av en fönsterputs.

Bosch GlassVac har en kompakt design som gör den lätt att använda, även när det är svårt att komma åt i de smala fönstren. Batteritiden är 30 minuter och en laddning tar cirka 130 minuter.

GlassVac finns i ett Solo-set, som endast innehåller själva fönsterrengöringsmedlet. Du kan också välja att få GlassVac levererad som ett set med ett extra munstycke för smala fönster och en sprayflaska med mopp. Detta gör fönsterputsaren flexibel och du behöver bara köpa de extra delar som du behöver.

Ecovacs Winbot X

Test av Fönstertvätt - De populäraste Fönstertvätt - Ecovacs Winbot X

Den sista fönsterputsaren vi har valt att ta med är en smart helautomatisk fönsterputsrobot som gör fönsterputsningen utan att du behöver lyfta ett finger – nästan i alla fall. Du behöver bara fästa roboten vid fönstret. Men sedan gör den resten själv.

Robotrengöraren är särskilt lämplig för flervåningshus med stora fönster, där det kan vara svårt att nå hela vägen runt. Du kan ställa in Winbot i tre olika tvättlägen, beroende på hur smutsiga dina fönster är.

Batteritiden är 50 minuter, och med den hastighet som roboten har kan du klara av att tvätta mycket. Winbot kan också användas på glasväggar, duschväggar osv.

Gör det själv och få vackra fönster på nolltid

Nu har du fått ett stort urval av de många olika fönsterputsarna. Som du kan se är priserna ungefär desamma och en fönsterputsare kostar ungefär lika mycket som det kostar för en enda fönsterputsning av fönsterputsaren.

Men hur använder du fönsterputs för att få fönstren rena och fina? Vi ska titta på det nu.

Hur använder du en fönsterputs?

De flesta fönsterputsare levereras med en sprayflaska med vätska, en tvättmaskin och en flaska koncentrerad fönsterputs. Den medföljande fönstrerengöraren ser till att glaset förblir glänsande och har en skyddande och långvarig effekt.

Tvätta glaset med vätska och tvättmaskin

Vätskan blandas med vatten i sprayflaskan i det angivna blandningsförhållandet. Nu är det bara att spraya vätskan på fönstret och tvätta fönstret noggrant med tvättmaskinen. Om fönstret är mycket smutsigt upprepar du processen tills fönstret är helt rent. Fönster är alltid smutsigast på utsidan. Här kräver de lite mer vätska, medan du ofta kan använda lite mindre när du tvättar insidan.

Sug upp vattnet med fönsterputs

När fönstret är rent suger du upp det smutsiga vattnet med fönsterputs. Du får bäst resultat om du drar från toppen av fönstret till botten. Dra av hela glaset, var försiktig så att du inte drar för hårt. Om du trycker för hårt riskerar du att få ränder i övergångarna.

Torka av kanterna

När du är klar kommer det nästan alltid att finnas lite vatten kvar i botten av fönsterkarmen eller glasrutan. Torka bort vattnet med en gammal handduk eller liknande, var försiktig så att du inte träffar det nypolerade glaset när du torkar.

Om det finns vatten någon annanstans, torka även där. Detta förhindrar att vattnet rinner ner längs fönstret och bildar fula “rännor”.

Töm behållaren och lämna den till nästa fönsterputsning

Töm behållaren när du är klar med fönsterputsningen. Vattnet kan bli mycket smutsigt. Skölj därför behållaren med rent vatten om det behövs.

Nu kan du enkelt ställa in fönsterputsaren på laddning så att den är redo att rengöra fönster igen. Gör det till en vana att ladda batteriet omedelbart. Då behöver du inte ägna tid åt att göra det innan du måste städa nästa gång.

Perfekt för kakel, glasväggar och duschar

Du kan använda fönsterputsaren på flera andra sätt för att få ut ännu mer av ditt köp. Den är perfekt för att torka av kakel och glasväggar efter en dusch.

Det är mycket enklare och effektivare att använda fönsterputs för att suga upp vattnet än att använda en trasa som är genomblöt innan du är klar ändå. Särskilt i duschkabiner med glasväggar kan du dra stor nytta av fönsterputsens förmåga att suga upp vatten utan att göra ränder.

Hur du undviker ränder när du rengör fönster

Även om det är något lättare att undvika att fönstren blir strimliga när du använder en fönsterputs finns det ändå några saker du bör vara medveten om:

 • Tvätta fönstren noggrant
 • Kom ihåg att lappa över
 • Undvik att tvätta i direkt solljus

Det är viktigt att se till att fönstren är rena innan du börjar tömma vattnet med fönsterputs. Om fönstren är mycket smutsiga, tvätta dem en andra gång.

När du suger av vattnet ska du ha en liten överlappning mellan varje remsa som du drar av. Du måste arbeta ganska snabbt så att vattnet inte hinner avdunsta.

I princip kan du tvätta fönster i alla väder. Men i direkt solljus är avdunstningen högre och du får lättare att få ränder på fönstren. Lätt molnigt väder är perfekt för att tvätta fönster.

Hur ofta ska du rengöra fönster?

De flesta föredrar att få fönster tvättade 3-4 gånger per år. Det är mycket lättare att tvätta fönster om de inte är så smutsiga mellan varje tvätt.

Frekvensen beror också på om du bor på en plats där fönstren är särskilt utsatta för smuts och naturligtvis på hur smutsiga fönster du kan leva med.

Ett fönstertips

Du får också ett tips för dina fönster som ofta glöms bort om du inte putsar fönster själv. Faktum är att fönsterputsning är det perfekta tillfället att kontrollera glasrutor, tätningslister och ramar.

På så sätt får du en bra uppfattning om huruvida listerna behöver bytas ut och när det är dags att måla fönstren.

Robotfönsterputsare på frammarsch

Bland vårt urval av fönsterputsare fanns också en enda fönsterputsrobot. Precis som robotdammsugare och robotgräsklippare är automatiska fönsterputsare på frammarsch.

Det finns ännu inte så många modeller tillgängliga. Men fler och fler människor får upp ögonen för denna smarta uppfinning. Investeringen i en robottvätt är något större än i en fönstertvätt. Men priset kommer att sjunka i takt med att fler robotar kommer ut på marknaden.

Inköpsguide för fönsterputsare

Vid det här laget har du läst en hel del om olika fönsterputsare och kanske har du redan valt en favorit. Det finns några saker som du bör tänka på innan du bestämmer dig för en modell.

Titta bland annat på:

 • Munstyckets bredd
 • Kapacitet för vattentank
 • Om sprayflaskan med trasa ingår
 • Batteriets livslängd
 • Laddningstid
 • Vikt

Bredden på munstycket ska anpassas till bredden på dina fönsterkarmar. För breda fönster är det bäst att välja ett brett munstycke så att du behöver dra av fönstret så få gånger som möjligt. För smala fönster kan du behöva välja ett smalt munstycke eller en fönsterputsare med möjlighet att ändra munstyckets bredd.

När du suger vattnet från fönstret samlas det smutsiga tvättvattnet upp i fönsterputsens vattentank. Ju större behållaren är, desto längre tid tar det att tömma den.

Flera fönsterputsare levereras med en sprayflaska. Med sprayflaskan kan du enkelt spraya fönsterrengöringsmedel över hela fönstret och fördela det med tvättmaskinen. Om sprayflaskan inte ingår kan den köpas separat, eller så kan du använda en vanlig förströare och en separat tvättmaskin eller en borste.

Drifttid och batteriladdningstid bestämmer hur länge fönsterputsaren kan användas innan den behöver laddas. För stora bostäder kan det vara fördelaktigt att välja en modell med lång batteritid.

Om du behöver tvätta många fönster kan maskinens vikt vara viktig. En modell med låg vikt är bekvämare om arbetet sträcker sig över en längre tid.

Beställ din fönsterputs online

Nu när du vet en hel del om fönstertvättar kan du välja den modell som bäst uppfyller dina behov och krav.

Bläddra uppåt på sidan och klicka på varje modell för att få mer information.