Svarvar – Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall

Om du älskar att forma vackra saker i trä och metall kan en svarv vara en hobbymaskin för dig. Från Ludo-bitar till stolsben i trä och vackra metallbeslag till båten eller hemmet – svarven kan vrida allt. Med lite övning kommer dina resultat att vara på samma nivå som en professionell svarv.

Svarvning används professionellt i många företag, och nu kan du också få möjlighet att glädja vänner och familj med vackert svarvade trä- eller metallgåvor.

Nedan har vi valt ut 7 olika svarvar i olika prisklasser och kvaliteter. Läs vidare och hitta den svarv som passar bäst för dina behov. Vi har hittat minidrivmaskiner för mindre föremål som är perfekta för den lilla hobbyverkstaden. Vi har också valt ut hobby-svarvar för lite större arbetsstycken och semiprofessionella svarvar för dem som vill arbeta med de bästa maskinerna.

Vad är en svarv?

En svarv har en mycket enkel konstruktion. Den består av en motor som roterar ett arbetsstycke, t.ex. en bit trä, metall, plast eller annat material som lämpar sig för svarvning.

När materialet roterar kan du forma arbetsstycket med svarven för att få perfekt runda former. Svarvar finns i många storlekar och för många olika ändamål. De minsta svarvarna är bra för saker som modellbygge, där de minsta detaljerna är viktiga.

Om du behöver arbeta med stora delar behöver svarven naturligtvis också vara större. Här kan du ta en titt på svarvens specifikationer och se hur stort arbetsstycket är. Svarvdiametern och spindellängden är särskilt viktiga här, eftersom de anger hur tjocka och långa arbetsstycken som kan svarvas.

Vi har valt ut 7 svarvar

Här kan du läsa om 7 olika svarvar för svarvning av trä och metall. Svarvarna visar ett brett utbud av de mest populära modellerna som finns på marknaden just nu.

Listan börjar med svarvar i den attraktiva änden av prisskalan, som riktar sig till alla med mindre behov och till dem som vill komma igång med svarvkonsten.

Vi har också tagit med några lite dyrare svarvar i listan, som passar dig bra om du redan har erfarenhet av svarvning och om du vill arbeta med svarvar med maximal precision och noggrannhet.

Einhell TC-WW 1000/1 träsvarv

 • Effekt: 400 W
 • Vriddiameter: 280 mm
 • Spindellängd: 1.000 mm
 • Vikt: 22,86 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Einhell TC WW 1000

Om du letar efter en bra hobbymaskin för nybörjare är den här Einhell-trävarven ett bra alternativ. Här får du en solid bordsmodell med en stark ram. Den står stadigt och är bekväm att arbeta med.

Motorn levererar 400 W och kan justeras till hastigheterna 890, 1 260, 1 760 och 2 600 varv per minut. Du har 4 olika inställningsalternativ, så att du enkelt kan anpassa hastigheten till uppgiften.

Med Einhell TC-WW 1000/1 kan du vrida arbetsstycken med en diameter på upp till 280 mm och en längd på 1 000 mm, vilket räcker för de flesta hobbyarbeten.

Proxxon Micro DB 250 svarv

 • Effekt: 150 W
 • Vriddiameter: 40 mm
 • Spindellängd: 250 mm
 • Vikt: 2,8 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Proxxon micro drejebaenk db 250

Proxxon Micro är den perfekta minisvarven för modellbyggare och andra hobbyanvändare som vill ha en liten och praktisk svarv. Med en vikt på endast 2,8 kg får du en praktisk och kompakt svarv.

Här har du möjlighet att klämma fast delar mellan två stift, men det finns också möjlighet att vända på ytan. Med en fasad kan du vända platta föremål som tallrikar, skålar och liknande.

Svarven har elektroniskt steglös varvtalsreglering från 1 000-5 000 varv. Här får du en liten och billig svarv som är perfekt för de minsta hobbyuppgifterna. Trots svarvens storlek kan du lösa tusentals uppgifter med maskinen.

Holzmann D460FXL träsvarv

 • Effekt: 500 W
 • Vriddiameter: 153 mm
 • Spindellängd: 460 mm
 • Vikt: 38 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Holzmann Traedrejebaenk D460FXL 230V

Nästa svarv är också för trä. Holzmann D460FXL är en något större svarv än de två föregående. Det är en annan praktisk bordsmodell som lätt kan förvaras när den inte används.

Den här svarven är väl lämpad för arbetsstycken med stor diameter. Detta gör det möjligt att vända skålar, fat och tallrikar. Det är också möjligt att vrida runt föremål som t.ex. stolsben.

Om du letar efter en semiprofessionell svarv för trä är detta ett bra val. D460FXL är tung och står därför stadigt under vändning, vilket är nödvändigt när du vänder stora föremål.

Proxxon FD 150/E precisionssvarv

 • Effekt: n/a
 • Vriddiameter: 55 mm
 • Spindellängd: 150 mm
 • Vikt: 4,5 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Proxxon drejebaenk

Om du behöver svarva mindre delar med stor precision är den här Proxxon-svarven rätt val för dig. Svarven är lätt att använda även för de minsta svarvjobben som kräver hög noggrannhet.

Detta är en mycket mångsidig svarv som kan bearbeta de flesta material som trä, plast, stål, mässing och liknande material.

Med en total längd på 36 cm och en vikt på endast 4,5 kg kan svarven snabbt tas ut och förvaras. Detta gör Proxxon FD 150/E idealisk för den mindre verkstaden eller hobbyrummet.

Luna BWL 406 träsvarv

 • Effekt: 370 W
 • Vriddiameter: 152 mm
 • Spindellängd: 406 mm
 • Vikt: 48 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Traedrejebaenk Luna BWL 406

Luna BWL 406 är den första svarven i testet som har ett stativ, så den behöver ingen arbetsbänk att stå på. Stativet är stabilt och starkt. Och med en vikt på 48 kg står svarven stadigt. Det är dock möjligt att ta bort stativet om så önskas.

Trävarven tillhör den professionella klassen och riktar sig till användare som behöver en kraftfull svarv som är lätt att använda.

Med hjälp av rembytet kan du ställa in antalet varv till 350, 670, 1 025, 1 500, 2 225 och 3 250 varv per minut. Motorn är kraftfull och levererar 370 W, så du kommer inte att få slut på ström.

JET BD-3 metallsvarv

 • Effekt: 150 W
 • Vriddiameter: 50 mm
 • Spindellängd: 150 mm
 • Vikt: 13 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - JET Metal Drejebaenk BD 3

Jet BD-3 är en extremt solid metallsvarv, som riktar sig till det professionella segmentet och till hobbyanvändare som behöver en bra kvalitetssvarv.

Modellen är utformad för svarvning av mindre arbetsstycken som måste riktas med stor noggrannhet och precision. Motorn är mycket tyst och det är möjligt att justera hastigheterna mellan 100-3 800 varv per minut.

Detta är en mini-svarv för metallsvarvning, perfekt för modellbyggare och hantverkare som arbetar med små metalldelar.

Proxxon svarv PD 400

 • Effekt: 550 W
 • Vriddiameter: 85 mm
 • Spindellängd: 400 mm
 • Vikt: 45 kg
Svarvar - Rekommendation av 7 olika modeller för trä och metall - Proxxon drejebaenk pd 400. Proxxon nr. 24400

Den sista maskinen i testet är Proxxon Lathe PD 400, som med sina många inställningar och möjligheter att lägga till extra utrustning är en av de absoluta toppmodellerna i sin klass.

Svarven är mycket mångsidig och lämpar sig väl för svarvning av allt från hårt stål till mjukare metaller som mässing och aluminium.

Använd Proxxon PD 400 när du behöver hyvla och längssvarva, göra koniska och försänkta detaljer och gänga metallmaterial. Maskinen arbetar tyst och med minimala vibrationer, vilket gör den mycket bekväm och exakt att använda.

Relaterad artikel: Cirkelsågar för hobby och professionellt bruk

Köpguide – hur du hittar den bästa svarven

Det finns flera aspekter som du måste tänka på när du väljer den bästa svarven för ditt ändamål. Du måste tänka på följande:

drejebænk til træ

Pris

De flesta svarvar i testet kan köpas för mindre, vilket innebär att svarvning av trä och metall är tillgängligt för alla. Nybörjarsladdar kan köpas från 1 000 pund och uppåt.

Använd

Både trä och metall kan svarvas, och vissa svarvar är lika lämpliga för båda materialen. Innan du bestämmer dig för en modell är det viktigt att överväga vilket material du föredrar.

Storlek

Svarvarnas storlek och vikt är viktiga för stabiliteten. En stor och tung svarv har mindre vibrationer och ofta mer kraft. En mindre svarv kan lätt förvaras efter användning och är därför perfekt för dem som har en mindre verkstad.

Motoreffekt

När du svänger kommer du inte att sakna motorkraft. Arbetsstycket måste kunna rotera även när du greppar hårt med svarven, och du bör undvika att välja en svarv där du inte är säker på att motorn har den kraft du behöver.

Se också: Årets bästa routrar

Köp din nya svarv online

Ovan har vi samlat 7 olika svarvar för trä och metall. Vi har försökt visa ett brett utbud av svarvar för både nybörjare och erfarna användare, så att du enkelt kan jämföra storlek och prestanda.

Alla svarvar kan köpas online och du kan läsa mer om varje modell genom att klicka på knappen bredvid varje svarv.

Skriv en kommentar