Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån

Lasrar med tvärgående linjer, eller laserutjämningsmaskiner som de också kallas, är ett av de smartaste verktygen du någonsin kommer att köpa. När du väl har haft en laser med hårkors i handen kommer du garanterat aldrig att förstå hur du kunde klara dig utan en sådan tidigare. Glöm det gammaldags vattenpasset och kolla in våra tips på de bästa lasrarna med hårkors här.

Varje gång du sätter upp bilder, tapeter, monterar hyllor, bokhyllor och skåp måste de hänga rakt, annars syns det direkt. Det gamla vanliga vattenpasset har gjort jobbet i åratal, men det är fortfarande inte 100 % exakt – i alla fall inte över stora avstånd. Du kan lösa det problemet med en korslaser.

De första lasernivåerna var enormt dyra och lite svåra att använda, men det är inte längre fallet. För några hundra dollar kan du få ett mätinstrument som är ganska bra för allmänt hobbybruk. Om du behöver en mer professionell version är den lite dyrare, men definitivt fortfarande prisvärd.

Relaterad artikel: se de bästa cirkellasrarna

7 tips för att välja rätt korslaser

Crosshair-lasrar har inte många funktioner utöver vad de är byggda för, men det finns ändå några saker som du bör känna till innan du köper dem:

  • Noggrannhet – anges som plus/minus ett antal mm uppmätt över ett visst avstånd
  • Täckning – hur stort område vill du att lasern ska kunna täcka/skanna över?
  • Stativ – ingår stativet med ben i priset, eller är stativet ett tillval?
  • Vattentålighet – om enheten ska användas utomhus är vattentålighet en viktig faktor
  • Laserfärg – lasern finns ofta i grön eller röd färg. Grön är lättare att se men dyrare
  • Självnivellerande – lasern måste kunna nivellera sig själv – även på något ojämna ytor
  • Inomhus/utomhus – för utomhusbruk måste lasern vara starkare för att synas

Nu vet du vilka parametrar som är viktiga att titta på när du letar efter en hårkorslaser. Korslasern säkerställer korrekta mätningar och är ett nödvändigt verktyg för varje gör-det-självare.

Korslasertest

De flesta välkända verktygsmärken har lasrar för korslinjer och lasernivåer i sitt sortiment. I det här testet fokuserade vi på 10 olika modeller från bland annat Einhell, Bosch, Makita, Dewalt och Metabo.

Produkterna listas efter pris. Vi börjar med lasrarna för hobbybruk, som också är de billigaste.

Einhell TC-LL 2

Bäst för priset
Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Einhell TC LL 2 krydslaser test

Einhell TC-LL 2 är ett bra val för den som vill göra det själv och behöver en mätutrustning för inomhusbruk.

Om du behöver sätta upp kakel och hänga upp tavlor eller tapeter 100 % rakt, är den här lilla korslasern ett perfekt verktyg.

Lasern är självnivellerande och tar 5 sekunder att ställa in sig själv – och den fungerar även på sluttande ytor med upp till 4 graders snedhet. Lasern skjuter upp till 8 meter, vilket är tillräckligt för de flesta vanliga hem.

Bosch UniversalLevel 3

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Bosch UniversalLevel 3 laser vaterpas

Liksom inom många andra verktygsområden är Bosch en stor leverantör av flera olika lasrar för hårkors för hemmabruk och professionellt bruk.

UniversalLevel 3 har ett arbetsområde på 10 m med en noggrannhet på plus/minus 0,5 mm per meter.

Markera enkelt exakta mått på tak, golv och väggar med den här lilla och praktiska korslasern. En vertikal laserlinje visas 90 grader från den horisontella linjen, vilket gör det enkelt att markera vinkelräta mätningar.

Einhell TE-LL 360

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Einhell TE LL 360 krydslaser

En snygg 360-graders laserkrosslaser från Einhell. Med en räckvidd på upp till 20 meter är lasern lämplig för alla små och stora byggprojekt och inredningsarbeten.

Lasern kan fästas med det medföljande höj- och sänkbara väggfästet eller monteras på ett lämpligt stativ. Korslasern har en inbyggd ¼” gänga i botten som passar många standardstativ.

Lasern kan användas på svagt lutande ytor och larmar om ytan är för ojämn.

Makita SK105DZ

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Makita SK105DZ krydslaser test

Sladdlös lasermätare som drivs av ett uppladdningsbart Makita 12V-batteri (ingår inte). Den kan dela batteri med alla dina andra Makita-verktyg, så du behöver inte köpa ett batteri för alla dina verktyg.

Laserns räckvidd är 25 meter, men kan utökas till 80 meter med hjälp av ett lasermål. Laserhöljet är stänk- och dammtätt enligt IP54, vilket gör enheten idealisk för utomhusbruk och för användning på byggarbetsplatser och liknande platser.

Här får du en krysslaser för den professionella hantverkaren eller den seriösa gör-det-självaren som bara använder de bästa verktygen.

Dewalt DW088CG

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Dewalt DW088CG krydslaser

Cross-line-laser med den välkända Dewalt-kvaliteten. Lasern är självnivellerande och har en mycket hög noggrannhet. Mätnoggrannheten varierar endast plus/minus 3,0 mm över ett avstånd på 10 m.

Dewalt DW088CG har endast 2 knappar, vilket gör den mycket användarvänlig att använda. Laserstrålen är grön, vilket ger bättre synlighet – särskilt vid utomhusbruk.

Lasern har integrerade magneter, vilket gör den lätt att placera på metallytor. För icke-magnetiska ytor kan du använda det medföljande väggfästet eller montera lasern på ett stativ eller stativstativ.

Bosch GCL 2-15 G Professional

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Bosch GCL 2 15 G Professional laser vaterpas

Som namnet antyder är GCL 2-15 G Professional en krysslaser som är särskilt inriktad på professionella tillämpningar.

En grön laserlinje – både horisontellt och vertikalt – ger bästa möjliga synlighet. Även över långa avstånd. Lodpunkterna är röda och gör det enkelt att markera vinkelräta mål. Lasern är damm- och stänkskyddad enligt IP54 och passar därför för alla utomhus- och inomhustillämpningar. Mätaren kan användas i temperaturer från -10 grader till + 50 grader.

Stanley Cross90 STHT77592

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Stanley Cross90 STHT77592 krydslaser

Stanley är ett av de andra välrenommerade företagen som tillverkar korslasrar för yrkesverksamma och kräsna hobbyister.

Liksom flera av de andra professionella lasrarna har Stanley Crosshair Laser gröna laserlinjer och stor noggrannhet. Du kan markera mål på över 10 meter med en avvikelse på bara 5 mm.

Stanley Cross90 har en räckvidd på upp till 16 m. IP50-klassningen skyddar enheten mot damm och smuts från byggarbetsplatsen.

GeoFennel FLG 40

Bästa high-end
Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - GeoFennel FLG 40 laser vaterpas test

GeoFennel FLG 40 är en korslinjelaser som är IP54-skyddad och kan därför användas både utomhus och inomhus. Räckvidden är imponerande 40 meter och den gröna laserlinjen är lätt att läsa.

Lasern kan fästas på metall med integrerade magneter eller med hjälp av ett praktiskt fäste. Efter installationen ställer lasern in sig själv och är redo efter bara några sekunder.

Lasern är inkapslad i ett robust och stöttåligt hölje, vilket gör GeoFennel mycket lämplig för användning inom byggbranschen.

Metabo KLL 2-20 (606166000)

Test av de 9 bästa korslasern / lasernivån - Metabo KLL 2 20 606166000 krydslaser

Metabo är en annan korslaser som ligger i den professionella delen. Lasern har en hög precision och kan skjuta upp till 20 meter inomhus.

Lasern kan användas var som helst och är lätt att sätta upp på golvet, på stativ, med en magnet på metallytor eller med metallöglor. Dessutom har lasern en integrerad fot som kan dras ut vid behov.

En liten LED-display meddelar dig när batteriet är slut, så att du kan ladda batterierna i god tid.

Vilken korslaser/lasernivå ska du välja?

De enskilda lasrarna med hårkors gör alla ett bra jobb, och du bör välja beroende på syfte och behov. För vanliga hobbyuppgifter hemma kan du lätt välja en laser med hårkors i den nedre delen av prisskalan.

Om du behöver använda lasern i ett professionellt eller halvprofessionellt sammanhang bör du överväga en robust hårkorslaser med lång räckvidd, hög noggrannhet och eventuellt ett grönt ljus som är lättare att se på långa avstånd.

Hoppa högre upp på sidan och titta på de enskilda lasrarna igen. När du är redo att köpa hjälper vi dig att hitta en webbutik som säljer produkten.

Redaktörerna rekommenderar också