Test av elektriska hyvlar – De 7 bästa elhyveln

En hyvel är inte standardutrustning i varje gör-det-självare, men det borde den kanske vara. Om du arbetar mycket med trä kan detta fantastiska verktyg spara dig mycket tid och besvär. På ett ögonblick kan du hyvla bort upp till flera millimeter från en träbit och lämna ytan fin och slät. Läs vidare för att få reda på våra tips på de bästa elektriska hyvlarna på marknaden.

Med en elektriska hyvel kan du enkelt forma balkar, brädor, bänkskivor och andra trämaterial. Hyvelns vassa blad lämnar en fin, slät träbit med exakt den tjocklek du behöver.

Det finns två olika typer av elektriska hyvlar – handhållna och stationära.

Den elektriska handhyveln är bra när du behöver kunna forma ett trästycke snabbt. Du kan använda den här typen av hyvel överallt, även på svåråtkomliga ställen.

Den stationära hyveln, som också kallas för en hyvel, används när träet måste kapas till helt exakta och vinkelräta dimensioner. Den här typen av elektrisk hyvel är främst avsedd för dem som ofta arbetar i trä.

Med andra ord bör du självklart välja den typ av elektrisk hyvel som är bäst lämpad för den uppgift du står inför.

Vad du ska tänka på när du köper en elektrisk hyvel

De viktigaste parametrarna som spelar in när du köper en elektrisk hyvel är:

  • Batteri eller ström – Ska hyveln vara batteridriven eller sladdansluten?
  • Hyveldjup – Antalet millimeter som den elektriska hyveln kan hyvla på en gång
  • Vikt – Kan vara mycket viktigt för långvarig användning av den elektriska hyveln
  • Påse eller dammsugare – Bör man ansluta en dammsugare för att minimera damm?
  • Typ – Ska det vara en handhållen eller stationär modell?

En vanlig handhyvel kräver mycket övning om du vill ha ett bra resultat. Med en hyvel är det mycket lättare att “skala” bort ett jämnt lager trä och det är lättare att få en slät, plan yta.

Test av elektrisk hyvel

Elektriska hyvlar finns i flera olika varianter, och alla de stora verktygsmärkena har sina egna modeller. Här är våra tips på de bästa hyvlarna på marknaden just nu.

Bosch PHO 1500

Bäst i testet
Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Bosch PHO 1500

Specifikationer

Driftseffekt: 550 W
Spandjup: 0 – 1,5 mm
Sömdjup: 0 – 8 mm
Hyvelbredd: 82 mm
Varvtal utan belastning: 19 500 varv per minut
Vikt: 2,4 kg

Bosch PHO 1500 är en bra och kraftfull elektrisk hyvel från Bosch med en motor på 550 W. Den ger ett hyveldjup på upp till 1,5 mm per slag. Om du behöver hyvla mer är det bara att köra hyveln över träet flera gånger. Hyvelbredden är 82 mm

Bosch PHO 1500 är en bra hobbymaskin som kan användas för att hyvla alla typer av trä samt för att fasa kanter på t.ex. stolpar och balkar.

När maskinen stängs av aktiveras automatiskt en skyddsplatta under hyveln. Den skyddar hyvelns blad och ytan som hyveln står på.

Ryobi EPN6082CHG

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - ryobi epn6082cng elhøvl

Specifikationer

Driftseffekt: 600 W
Hyveldjup: 0 – 1,5 mm
Vikningsdjup: 0 – 8 mm
Hyvelbredd: 82 mm
Varvtal utan belastning: 16 000 varv per minut
Vikt: 3,1 kg

Ryobi EPN6082CHG har en motor som levererar 600 W. Med den kan du göra springor på upp till 8 mm. Samtidigt kan hyvlingsdjupet justeras mellan 0 och 1,5 mm.

När du arbetar med en elektrisk hyvel uppstår ganska stora mängder spån. Den här hyveln levereras med en spånpåse som samlar upp det mesta av spånet och därmed underlättar efterföljande rengöring. En smart funktion är att chipspåsen kan monteras på både höger och vänster sida av maskinen. Så det är alltid i vägen för arbetet.

Under maskinen finns ett stödben som ser till att du inte skadar ytan när du ställer ner hyveln. Som en extra säkerhetsfunktion tänds en blå lampa när den elektriska hyveln är inkopplad.

Ryobi R18PL-0 Solo

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Ryobi Høvl R18PL 0

Specifikationer

Spänning: 18V
Hyveldjup: 0 – 1,6 mm
Vikningsdjup: 12,5 mm
Hyvelbredd: 82 mm
Varvtal utan belastning: 11 000 varv per minut
Vikt: 2,8 kg

Nästa hyvel på listan är också från Ryobi och har modellbeteckningen R18PL-0 Solo. Det här är en batteridriven hyvel, avsedd för Ryobis 18 V-batteri (ingår inte). Om du redan har verktyg i denna serie från Ryobi kan du använda de batterier du redan har.

Om dörren klämmer eller fönstret inte går att stänga kan du enkelt hyvla bort lite trä med den här hyveln. Maskinen är faktiskt så kraftfull att du kan ta bort 1,6 mm trä med ett enda slag.

En riktigt bra sladdlös hyvel där du inte behöver bry dig om sladdar.

Makita DKP180Z Solo

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Makita DKP180Z Solo elhøvl

Specifikationer

Spänning: 18V
Hyveldjup: 0 – 1,6 mm
Vikningsdjup: 0 – 10 mm
Hyvelbredd: 82 mm
Varvtal utan belastning: 14 000 varv per minut
Vikt: 3,4 kg

Makita DKP180Z Solo är också en sladdlös elektrisk hyvel. Den är särskilt lämplig för att göra springor – t.ex. i dörrkarmar, fönster, lister etc. Det är möjligt att göra sömmar med ett djup på upp till 20 mm. Detta ger den här hyveln fler användningsmöjligheter än traditionella elektriska hyvlar.

Även om det här är en falshyvel kan du använda den precis som vilken annan elektrisk hyvel som helst. Hyvelbredden är 82 mm och det är möjligt att justera hyveldjupet steglöst från 0 – 2 mm

Makita DKP180Z Solo levereras inte med ett batteri, men batterier för andra Makita-verktyg i samma serie passar till den här hyveln.

Metabo HO 18 LTX 20-82

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Metabo HO 18 LTX 20 82 elhøvl

Specifikationer

Spänning: 18V
Spåntjocklek: 0 – 2 mm
Djup i falsen: 0 – 9 mm
Hyvelbredd: 82 mm
Varvtal utan belastning: 16 000 varv per minut
Vikt: 3,5 kg

Metabo HO 18 LTX 20-82 är en annan bra sladdlös hyvel för den erfarne gör-det-självaren och den professionella snickaren eller snickaren.

Här får du en lätt och praktisk hyvel med parallellgående slag. Detta gör det möjligt att hyvla helt vinkelrätt mot arbetsstycket. Du kan ta bort upp till 2 mm trä i varje slag, och du kan ansluta den universella dammsugaren eller använda den medföljande påsen för att samla upp spån.

Batteri och laddare ingår inte.

Metabo DH 330

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Metabo DH 330 høvl

Specifikationer

Driftseffekt: 1.800 W
Hyvelbredd: 330 mm
Hyvelhöjd: 152 mm
Varvtal utan belastning: 9 800 varv per minut
Längd: 579 mm
Bredd: 857 mm
Höjd: 574 mm
Vikt: 35 kg

Metabo DH 330 är en liten stationär tjockhyvel med 1 800 W. Detta garanterar att du har gott om kraft för ditt arbete.

Om du behöver hyvla många brädor, plankor eller liknande till en viss tjocklek är detta verktyget för dig. Det är bara att ställa in hyveln på önskad tjocklek och föra in träet i hyveln. Virket dras automatiskt ut och du kan ta emot det bearbetade virket på andra sidan av hyveln.

Du kan hyvla upp till 330 mm brett och 152 mm högt virke, och det är möjligt att ta bort så mycket som 3 mm i taget.

Dewalt D27300

Test av elektriska hyvlar - De 7 bästa elhyveln - Dewalt D27300 tykkelseshøvl

Specifikationer

Driftseffekt: 2.100 W
Hyvelbredd: 260 mm
Hyvelhöjd: 160 mm
Bordsstorlek: 1000 x 260 mm
Varvtal utan belastning: 6 200 varv per minut
Vikt: 53 kg

Dewalt D27300 är en kombinerad hyvel och tjocklekshuggare. Maskinen är stationär och är avsedd för dem som behöver hyvla stora mängder trä och vill att träet ska hyvlas till mycket exakta mått.

På hyveln hyvlar du träet så att det har en rät vinkel på två sidor. Sedan ställer du in tjocklekshyveln på önskad tjocklek, och snart har du vackra träbitar som är perfekt fyrkantiga och i exakt den dimension du behöver.

Om du är en gör-det-självare som tillverkar dörrar, trösklar, fönster och liknande är en hyvel och en tjockleksförbättrare oumbärliga. Hyveln kan dock användas för många andra uppgifter som kräver fina, hyvlade träbitar.

Vilken elektrisk hyvel ska du välja?

Nu har du fått en känsla för dina alternativ när det gäller att hitta rätt elektrisk hyvel.

Om du bara har ett mindre behov av att hyvla i trä, eller om du behöver kunna utföra uppgifter “ute på fältet”. Då är den elektriska handhyveln det självklara valet för dig.

Läs också dessa verktygstester för gör-det-självare: borrmaskin, sticksåg, vinkelslip och bordssåg.

Med lite övning kan den handhållna hyveln göra otroligt fina och mycket precisa träbitar.

Den stationära hyveln är för dig som behöver hyvla trä till mycket exakta mått och i större mängder. Om du är en seriös gör-det-självare eller professionell hantverkare bör du överväga den här typen av hyvel.

Bläddra uppåt på sidan och kolla in priserna på de olika hyvlarna. Vi länkar direkt till de webbutiker som säljer produkten, så att du kan köpa din hyvel direkt.