Bästa kompressor: Test av 9 kompressorerna

En kompressor har många användningsområden, från att blåsa upp badbollar till att slå in spikar i takbjälkar. Du kan köpa många olika verktyg till kompressorn, till exempel spikpistoler, fogpistoler, färgsprutor, borrmaskiner och mycket, mycket mer. Du bör läsa testet noggrant innan du väljer så att du får ut maximalt utbyte av din kompressor.

Kompressorns mångsidighet och de många alternativen för att köpa tryckluftsverktyg gör denna maskin ganska genial. En stor fördel är att tryckluftsverktyg är relativt billiga. Det betyder att när du väl har köpt kompressorn har du tillgång till många tillbehör och andra verktyg till mycket rimliga priser.

Här är några saker att tänka på

Det kan vara svårt att välja den bästa kompressorn. Men om du har några saker under kontroll är du på god väg:

  • Med eller utan tank – För större arbeten, välj en modell med tank
  • Tankkapacitet – Ju större tank, desto mer krävande är jobbet
  • Lufttryck – Lufttrycket anges i bar och bör vara lämpligt för det verktyg du ska använda
  • Pris – En mindre hobbykompressor räcker för de flesta gör-det-självare

Fördelen med en kompressor med tank är att kompressorn bygger upp ett visst tryck i tanken, varefter kompressormotorn stannar. Nu kan du använda luften i tanken utan att kompressorn låter i bakgrunden.

Tankens kapacitet i kombination med trycket avgör hur kraftfullt verktyg kompressorn kan arbeta med.

Test av kompressor

Här har vi valt ut 9 olika kompressorer i olika storlekar och prisklasser. När du har läst igenom testet är du väl rustad för att köpa din nya kompressor.

Einhell CC-AC 12V

Einhell CC-AC 12V kompressor test

Specifikationer

Tryck: 0-18 barVikt
: 15,5 kgKabellängd
: 2,9 mSlanglängd
: 450 mm

Einhell CC-AC är en liten kompressor som är perfekt att ha med sig i bilen. Detta är en kompakt kompressor som är perfekt för att pumpa upp bilens däck. Vid punktering kan du ofta blåsa in tillräckligt med luft i däcket för att köra till närmaste verkstad.

Kompressorn är också trevlig att ha med sig på semestern eller på stranden. Den blåser enkelt upp badringar, fotbollar, luftmadrasser och andra små föremål som behöver blåsas upp.

Kompressorn drivs av 12 V och ansluts till bilens cigarettuttag. Den kan arbeta med lufttryck mellan 0 och 18 bar, och trycket kan när som helst avläsas på den inbyggda tryckmätaren.

Ryobi R18I-0

Ryobi R18I-0 kompressor

Specifikationer

Spänning: 18VE Energikälla
: batteriBatteri
: Li-ion +

Om du behöver en liten och praktisk kompressor för att pumpa cykeldäck och badkläder är Ryobi R18I-0 något för dig.

Kompressorn är batteridriven och tillhör Ryobis One+-serie. Alla produkter i serien använder samma typ av batteri. Du behöver alltså inte köpa batterier till alla dina Ryobi-verktyg. Du kan dela batterier mellan alla verktyg i serien.

Ryobi R18I-0 är super smart och eftersom du inte behöver förlita dig på elnätet kan den användas överallt.

Einhell TC-AC 190/24/8

Einhell TC-AC 190-24-8 kompressor

Specifikationer

Driftseffekt: 1500WTankkapacitet
: 24 literTryck
: 8 barVikt
: 20.78 kg

Detta är den första kompressorn med en tank i testet. Tankkapaciteten är 24 liter, vilket ger tillräckligt med tryckluft för alla uppgifter.

Kompressorn kan arbeta med ett tryck på upp till 8 bar och kan enkelt justeras till det tryck du vill ha. Lufttrycket avläses på kompressorns tryckmätare.

TC-AC 190/24/8 är en prisvärd kompressor som uppfyller alla krav för gör-det-självare och hobbyanvändare.

Metabo Basic 250-24 W

Metabo Basic 250-24 W kompressor

Specifikationer

Sugkraft: 200 l/minFyllkraft
: 110 l/minTankkapacitet
: 24 literTryck
: 8 barVikt
: 27 kg

Metabo är känt för sina kvalitetsverktyg, och Basic 250-24 W är inget undantag. Här har du möjlighet att köpa en kvalitetskompressor till ett mycket attraktivt pris.

Kompressorn har en lämplig tankstorlek på 24 liter och kan generera ett tryck på högst 8 bar. 8 bar är mer än tillräckligt för de flesta uppgifter.

Kompressorn har gummihjul och ett praktiskt handtag som gör det lätt att flytta maskinen. Den här kompressorn är mycket robust och lämpar sig för både hobby- och yrkesbruk.

Dewalt DCC018N-XJ

Dewalt DCC018N-XJ kompressor

Specifikationer

Tryck: 0-11 barVikt
: 3,1 kgSpänning
: 18V

Här är en annan batteridriven kompressor. Dewalt är många hantverkares favoritmärke och med den här kompressorn blir du inte besviken.

Trots sin kompakta storlek och batteridrift kan kompressorn arbeta med ett arbetstryck på upp till 11 bar. Det är gott om överskott för pumpning av cykel- och motorcykeldäck. Ja, även större bildäck.

Kompressorn väger bara 3,1 kg och är lätt att bära med sig på verktygsvagnen eller i bagageutrymmet.

Metabo Power 180-5 W OF

Metabo Power 180-5 W OF kompressor

Specifikationer

Spänning: 230VTryck
: 8 barSugkraft
: 160 l/minFyllkraft
: 90 l/minTank
: 5 lVikt
: 16 kg

Om du vill ha fördelarna med en kompressor med tank och samtidigt vill ha en liten, lätt och kompakt modell? Då bör du ta en titt på Metabo Power 180-5 W OF.

Tanken rymmer 5 liter luft, ger ett maximalt tryck på 8 bar och ändå är vikten nere på 16 kg. Kompressorn mäter bara 370 x 395 x 286 mm, vilket inte är särskilt mycket.

En perfekt kompressor för dig som inte har så mycket utrymme i ditt verktygsskåp, men som gillar att arbeta med kvalitetsverktyg.

Stanley FCDV4G4STF517

Stanley FCDV4G4STF517 kompressor

Specifikationer

Tryck: 0-10 barSpänning
: 230VTank
: 50 lHK
: 2,5

Stanley är en av de välkända och mycket stora aktörerna på verktygsmarknaden. Den här Stanley-kompressorn är lika lämplig för professionell användning som för fritidsanvändning för den krävande hobbyhantverkaren.

Med en tankkapacitet på hela 50 liter kommer du inte att få slut på luft direkt, och den kraftfulla 2,5 hk-motorn fyller snabbt tanken igen.

Här har du möjlighet att förvärva en professionell och mycket kraftfull kompressor till ett rent hobbypris.

Paslode Proline 248/20-10

Paslode Proline 248-20-10 kompressor

Specifikationer

HP: 2,5Cylindrar
: 2Tank
: 20 lVikt
: 51 kgLuftkapacitet
: 248 l/minTryck
: 0-10,5 bar

Paslode Proline 248/20-10 är en kompressor som är särskilt inriktad på det professionella segmentet. Kompressorn är mycket stark och robust och lämpar sig väl för den tuffa miljön på byggarbetsplatser och liknande.

Paslode Proline är en smart säckvagnsmodell, vilket gör kompressorn mycket bekväm att flytta runt och mycket lätt att köra i trappor med.

Modellen har en kraftfull 2,5 hk motor med två cylindrar, 20 liters tank och kan arbeta upp till 10,5 bar.

Metabo Mega 400-50 W

Metabo Mega 400-50 W kompressor test

Specifikationer

Tryck: 0-10 barSugkraft
: 400 l/minFyllkraft
: 300 l/minTank
: 50 lVikt
: 73 kg

Den sista kompressorn i testet är en annan professionell modell. Metabo Mega 400-50 W är mycket robust och lämpar sig utmärkt för mycket krävande uppgifter på byggarbetsplatser och i verkstäder.

Trots en kraftfull motor och hög prestanda går kompressorn extremt tyst och med få varv. Den tysta driften gör maskinen behaglig att arbeta med och gynnar även arbetsmiljön.

Om du arbetar med krävande uppgifter är denna Metabo-kompressor ett självklart alternativ. Prismässigt hör kompressorn till den dyra delen. Men i gengäld får du kvalitet för alla pengar. Här är en kompressor som har fungerat oklanderligt i flera år.

Är du redo att välja?

Nu har du läst beskrivningen av 9 olika kompressorer med olika specifikationer och i prisklasser från några hundra kronor till flera tusen kronor.

Relaterad artikel: test av bordscirkelsågar

Vi hoppas att du nu är väl rustad för att välja rätt kompressor. Om du fortfarande är osäker bör du läsa igenom specifikationerna en gång till innan du klickar på köpknappen.

Inköpsguide för kompressorer

Som vi nämnde i inledningen är kompressorn ett supersmart verktyg som alla gör-det-självare och professionella hantverkare bör äga. Naturligtvis finns det skillnader mellan hobbymodellerna och de mer professionella modellerna, men det är faktiskt inte så svårt att välja. I själva verket är det dina behov som avgör vilken modell och storlek du ska välja.

Stor eller liten modell?

Här kan du se vilken typ av kompressor som är bäst lämpad för olika uppgifter:

  • Liten batteridriven kompressor – Perfekt för att pumpa upp cyklar och blåsa upp strandbollar och luftmadrasser. Perfekt att ta med sig på semestern och till stranden.
  • Mediumkompressor – Den finns med eller utan tank och är för dig som ibland behöver skjuta upp profilerade brädor, kontrollera bilens däcktryck och eventuellt spraymåla terrasserna.
  • Stor professionell kompressor – För dig som använder kompressorn dagligen, eventuellt i ditt arbete. De stora modellerna kan hantera alla typer av pneumatiska verktyg.

Välj en kompressor med tank för större jobb

En kompressor utan tank körs ständigt för att skapa tryck för verktyget. Även vid mindre arbeten kan det vara ganska stressande att lyssna på kompressorns ständiga motorljud.

Kompressorer med en tank bygger upp ett tryck i tanken och kan därför arbeta ganska länge innan motorn måste starta och bygga upp trycket igen. Kolla in modellerna ovan och klicka på de enskilda kompressorerna för att läsa mer.