Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare

En sticksåg är ett verktyg med många användningsområden för gör-det-självare. Sticksågen kan användas både för snickeriarbeten inomhus och för lite grövre snickeriarbeten utomhus. Sticksågen bör därför ha en permanent plats i varje gör-det-själv-entusiasts verktygslåda. Om du letar efter en ny sticksåg kan du läsa vår recension av de bästa sticksågarna på marknaden just nu.

Sticksågen är perfekt för att göra böjda snitt. Det går inte att göra med en cirkelsåg. Cirkelsågen är bra för långa raka snitt, medan sticksågen är perfekt för att skära hål för diskbänkar och andra snitt där cirkelsågen inte kan användas.

En sticksåg kan skära i de flesta material – du behöver bara välja rätt blad för materialet. Förutom de vanliga knivarna för trä kan du få knivar för att skära metall, gips, sten och kakel.

Vad du ska tänka på när du köper en sticksåg

De viktigaste sakerna att tänka på när du köper en sticksåg är följande:

  • Batteri eller ström – Välj mellan batteridrivna och sladdanslutna modeller
  • Pendelfunktion – drar automatiskt sågen framåt så att du kan skära snabbare
  • Snabbt bladbyte – Byt bladet enkelt och utan verktyg
  • Anslutning för dammsugare – Minimerar spridningen av sågspån vid kapning
  • Blåsfunktion – blåser bort sågspånet så att du kan se var du sågar
  • Inbyggt ljus – Gör det lättare att skära i mörk eller svag belysning

Med en mängd olika tillbehör kan du få ännu mer glädje av din sticksåg. Till exempel, en:

  • cirkulärt staket för att skära exakta runda hål
  • sticksågsbord, som gör maskinen stationär som en bordssåg
  • styrsystem, så att du kan göra perfekt raka snitt

Sticksågstest

Utbudet av sticksågar är stort och alla välkända verktygstillverkare har flera modeller i sitt sortiment. Här har vi valt att fokusera på Einhell, Bosch, Ryobi, Makita, Dewalt och Festool. De utvalda modellerna nedan är listade efter pris, med de mest prisvärda modellerna först.

Einhell TC-JS 60

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Einhell TC JS 60 stiksav

Specifikationer

Driftseffekt: 400 W
Slagtal – ubelastet: 1000 – 3000 o/min.
Slaglængde: 20 mm
Max skærekapacitet træ: 60 mm
Max skærekapacitet stål: 6 mm
Vægt: 1.73 kg

Einhell TC-JS 60 är en kompakt sticksåg som klarar de flesta små hobbyarbeten. Handtaget är ergonomiskt utformat och sågens låga vikt i kombination med en bra balans gör den här sticksågen mycket bekväm att arbeta med. En maskin som ligger bra i handen är lättare att skära med och du får bättre resultat när du arbetar.

Einhell TC-JS 60 är en liten och lätt 400 W-maskin som är idealisk för mindre arbeten. Med rätt klinga sågar sticksågen alla typer av trä, inklusive fiberskivor, spånskivor etc., samt plast och metall.

Om bladet slits eller går sönder kan du byta ut det utan verktyg. Det betyder att du kan fortsätta med jobbet snabbt och undvika irriterande förseningar.

En perfekt såg för gör-det-självaren som vill ha en stabil såg till ett bra pris.

Bosch PST 650

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Bosch pst 650 stiksav

Specifikationer

Driftseffekt: 500 W
Slagtal – ubelastet: 0 – 3100 o/min.
Snitdybde træ: 65 mm
Snitdybde stål: 4 mm
Vægt: 1.6 kg

Bosch PST 650 är en kraftfull sticksåg med hela 500 W. Maskinen har gott om kraft för att klara av de flesta skärande uppgifter, och PST 650 är perfekt för alla typer av gör-det-själv-arbeten i hemmet.

Sticksågens låga vikt på bara 1,6 kg och “låg vibrationsfunktion” gör att sågen är lätt att kontrollera och du kan göra mycket exakta snitt. Samtidigt ökar maskinens funktion för att minimera vibrationer och skakningar komforten under arbetet. Du kan skära längre utan att bli trött i armarna.

En ytterligare fördel är att Bosch PST 650 själv blåser bort sågspån och damm, så att du alltid kan se var du ska såga.

Ryobi RJS750-G

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Ryobi Stiksav RJS750 G

Specifikationer

Driftseffekt: 500 W
Slagtal – ubelastet: 0 – 3000 o/min.
Slaglængde: 19 mm
Max skærekapacitet træ: 75 mm
Max skærekapacitet stål: 6 mm
Vægt: 1.8 kg

Ryobi RJS750-G kännetecknas av en mycket smal och elegant design. Den här konstruktionen ger dig en bättre överblick över skärlinjen och hjälper dig därför att behålla en bra arbetsställning när du arbetar. Sågens kompakta konstruktion är en ytterligare fördel när du behöver såga på ställen där det finns lite plats för sågen.

Maskinens 500 W-motor klarar ett skärdjup i trä på upp till 75 mm. Det räcker för alla vanliga skärarbeten. Kniven byts ut på ett ögonblick, så det finns inga onödiga stopp i arbetscykeln.

Ryobi RJS750-G är en attraktiv sticksåg av fin japansk kvalitet.

Bosch PST 18 LI Solo

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Bosch PST 18 LI Solo stiksav

Specifikationer

Batteri: 18 V
Slagtal – ubelastet: 0 – 2400 o/min.
Slaglængde: 20 mm
Max skærekapacitet træ: 80 mm
Max skærekapacitet stål: 12 mm
Vægt: 1.6 kg

Bosch är svåra att slå när det gäller handverktyg. Därför har vi valt att ta med ytterligare en Bosch-såg i vår lista över de bästa sticksågarna.

Bosch PST 18 LI Solo är en 18 V batteridriven maskin. Den goda ergonomin, den perfekta balansen och vikten på endast 1,6 kg gör sågen mycket användarvänlig. Sågen har en inbyggd lampa som gör att du lättare kan se linjer och skärlinjer.

Observera att maskinen levereras utan batteri och laddare. Detta är en stor fördel för dem som redan har sladdlösa verktyg från Bosch och därför inte behöver ytterligare batterier. Här har du möjlighet att utöka sortimentet med en sticksåg till ett bra pris genom att använda dina befintliga batterier. Du kan naturligtvis köpa ett extra batteri om du vill.

Makita JV101DZ Solo

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Makita JV101DZ Solo stiksav

Specifikationer

Batteri: 10,8 V
Slagtal – ubelastet: 0 – 2900 o/min.
Slaglængde: 18 mm
Max skærekapacitet træ: 65 mm
Max skærekapacitet stål: 2 mm
Vægt: 1.9 kg

Precis som med Bosch-sticksågen ovan levereras Makita JV101DZ Solo Akku-maskinen utan laddare och batteri. Maskinen riktar sig därför främst till dem som redan är flitiga användare av Makita-verktyg och redan har ett eller flera batterier.

Makita JV101DZ Solo har funktioner som justerbara pendelinställningar och en fyrkantig hoppstång. Genom att justera pendeln bestämmer du hur mycket sågen drar sig framåt. Om du drar mycket i den, skär du snabbare, men skärningen blir inte lika snygg. Med hoppstången kan du skära exakta vertikala snitt och är till stor hjälp när du skär tjocka arbetsstycken.

Dewalt DW343K

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Dewalt dw343k stiksav

Specifikationer

Driftseffekt: 550 W
Slagtal – ubelastet: 650 – 3100 o/min.
Slaglængde: 20 mm
Max skærekapacitet træ: 85 mm
Max skærekapacitet stål: 10 mm
Vægt: 2 kg

Dewalt DW343K är en kompakt sticksåg med Body-Grip. Detta innebär att maskinen inte har några handtag, utan att du håller den direkt på sågen. Detta grepp ger full kontroll över sågens rörelser och garanterar stor precision i arbetet.

Variabel hastighet och justerbar pendelfunktion gör det möjligt att skära i alla material. Sågen kan lutas upp till 45 grader, så att du kan göra geringssågningar till höger eller vänster.

Dewalt DW343K levererar hela 550 W och är en maskin för den professionella hantverkaren och den seriösa gör-det-självaren.

Festool PSC 420 EB Li-Basic

Test av de 7 bästa sticksågen för gör-det-självare - Festool PSC 420 EB Li Basic stiksav

Specifikationer

Batteri: 18 V
Slagtal – ubelastet: 1500 – 3800 o/min.
Slaglængde: 20 mm
Max skærekapacitet træ: 120 mm
Max skærekapacitet metal: 20 mm
Vægt: 2.4 kg

Festool PSC 420 EB Li-Basic trådlös sticksåg är ett professionellt verktyg med ett kraftfullt 18 V-batteri. Här får du massor av kraft och en kvalitet som garanterar lång hållbarhet och ett bra skärande arbete.

Den eleganta maskinen ger en bra känsla för sågen och gör det enkelt att såga både ovanifrån och underifrån. Det finns 4 pendelinställningar. Detta innebär att sågen kan såga genom trä med en tjocklek på upp till 120 mm och metall med en tjocklek på upp till 2 mm.

Ett inbyggt stroboskopljus får det att se ut som om bladet står stilla. Detta gör det lättare att skära efter en stroke.

Vilken sticksåg ska du välja?

Med hjälp av listan ovan har du nu en översikt över de sticksågar som vi anser vara de bästa som finns på marknaden just nu för den som vill göra det själv.

Många väljer en sladdlös sticksåg för att slippa besväret med förlängningssladdar och uttag. Du kanske redan har batteridrivna verktyg i samma serie, till exempel borrmaskiner, plastare eller krossare, så du kan använda batterier i alla maskiner.

Sticksågen har många användningsområden, och de flesta sticksågar ligger i den överkomliga delen av prisskalan jämfört med många andra elverktyg. Om du är osäker, välj en pussel med många funktioner – du kommer att bli glad för det i längden.

Rulla upp sidan. Här hittar du de bästa priserna bland de webbutiker vi samarbetar med.