Cirkelsåg – se våra 10 bästa cirkelsågar

En cirkelsåg är ett superbra och idealiskt verktyg för att riva brädor eller skära plåtmaterial som spånskivor, MDF och plywood. En bra såg kan spara mycket tid och arbete som du annars skulle ha lagt ner på handsågen. Dessutom kan du göra mycket exakta snitt med cirkelsågens skärkant eller genom att ansluta en skärskena. Kolla in vår topp 10-lista och hitta den bästa cirkelsågen här.

Oavsett om du behöver en cirkelsåg för små hobbyprojekt eller om du är en professionell hantverkare finns det en cirkelsåg som passar dina behov. Cirkelsågen är faktiskt ett av de verktyg som har flest modeller att välja mellan. Du kan hitta små hobbymaskiner för några hundra dollar och stora, kraftfulla cirkelsågar som främst riktar sig till erfarna hantverkare.

Läs vidare när vi beskriver de 10 bästa – enligt vår mening – cirkelsågarna och välj den modell som bäst passar dina behov och krav när det gäller kvalitet och funktioner.

Topp 10 cirkelsågar – vi har valt ut de bästa cirkelsågarna för dig

För att göra urvalet så brett som möjligt har vi valt ut 10 olika bra cirkelsågar så att du enkelt kan hitta en som passar dig.

Vi har valt att inkludera både små och stora cirkelsågar i jämförelsen, samt ett utbud av både konventionella 230 V- och batteridrivna modeller.

För att göra det lättare för dig att välja börjar vi med de minsta och billigaste modellerna och slutar med de dyraste professionella cirkelsågarna.

Bosch PKS 18 LI Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri
 • Bladdiameter: 150 mm
 • Skärdjup: 48 mm
 • Vikt: 2,6 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Bosch PKS 18 LI Akku

I våra listor är det sällsynt att hitta ett kvalitetsmärke som Bosch i den nedre delen av prisskalan, men här har Bosch faktiskt en bra, användarvänlig cirkelsåg för hobbyisten – och den är till och med batteridriven (batteriet ingår dock inte i priset).

Om du behöver en liten, praktisk cirkelsåg som kan riva brädor och skära upp till 48 mm tjocka plåtar är det här modellen för dig.

Den här cirkelsågen är liten och lätt och är idealisk för mindre gör-det-själv-jobb i hemmet. Den lilla sågen är lätt att styra när du behöver skära till en linje, och du kan snabbt justera skärdjupet och mitervinkeln med cirkelsågens stora justeringsskruvar.

Detta är en bra och prisvärd cirkelsåg som delar batteri med andra verktyg i Boschs batterisystem Power4All.

Einhell TE-CS 165

 • Strömkälla: 230 V
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 55 mm
 • Vikt: 3,8 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Einhell TE CS 165

TE-CS 165 från Einhell är en traditionell cirkelsåg för 230 V som har mycket kraft och kapacitet. Cirkelsågen är lämplig för hobbyanvändare som vill ha en enkel cirkelsåg som uppfyller de vanligaste kraven på en hobbysåg.

Cirkelsågen drivs av en kraftfull motor på 1 200 W som lätt drar sågen genom tjocka plankor och plåtmaterial. Du behöver inga verktyg för att justera skärdjupet och vinkeln, välj bara djupet och dra åt ställskruvarna.

Sågen är ergonomiskt utformad och har handtag med mjukt grepp så att du kan hålla sågen i ett säkert och tryggt grepp. Spånen kastas bakåt och det finns möjlighet att ansluta en dammsugare för att minska mängden dammpartiklar i luften.

Den här cirkelsågen är perfekt för den vanliga gör-det-självaren som vill ha en enkel cirkelsåg med de mest grundläggande funktionerna.

Bosch GKS 12V-26 Professional Solo

 • Strömkälla: 12 V-batteri
 • Bladdiameter: 85 mm
 • Skärdjup: 26,5 mm
 • Vikt: 1,4 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Bosch GKS 12V 26

Nästa cirkelsåg är också från Bosch och är särskilt utformad för att såga tunna plåtmaterial och lister. Om du är en modellbyggare eller hantverkare utan behov av en stor cirkelsåg kan denna kompakta cirkelsåg vara ett bra alternativ.

Det är inte alla hantverkare eller hobbyister som behöver en stor och kraftfull handhållen cirkelsåg, så det är verkligen bra tänkt av Bosch att ta fram en såg för tunna material.

Med en mycket låg vikt på endast 1,4 kg och ett bekvämt ergonomiskt grepp är sågen lätt att styra. Du kan enkelt manövrera sågen genom plåtmaterial med en tjocklek på upp till 26,5 mm. Du kan såga på fri hand, längs en linje eller använda sågens parallellstopp eller uttag för att styra sågen exakt.

Bosch GKS 12V-26 Professional Solo är den perfekta sågen för fint snickeriarbete och kan användas professionellt eller som en mångsidig hobbymaskin.

Ryobi RCS1400-G

 • Strömkälla: 230 V
 • Bladdiameter: 190 mm
 • Skärdjup: 66 mm
 • Vikt: 3,3 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Ryobi RCS1400 G

Du känner förmodligen bäst till Ryobi för deras sladdlösa verktyg, men Ryobi tillverkar även verktyg för 230 V ström. Bland annat den här handhållna cirkelsågen, som är särskilt kraftfull.

Cirkelsågen riktar sig till hobbyanvändare som uppskattar verktyg av god kvalitet och till hantverkare som behöver en bra och stabil cirkelsåg.

Här får du en fin cirkelsåg till ett pris som är mycket intressant för hobbyanvändare. Samtidigt har sågen tillräckligt med kraft för att klara av de flesta skärningsuppgifter. Och med ett skärdjup på hela 66 mm täcks de flesta behov väl.

Motorn på 1 400 W är väl lämpad för den stora bladdiametern på 190 mm. Trots sågens utmärkta prestanda är vikten nere på 3,3 kg, vilket inte är mycket för en cirkelsåg av den här kalibern.

Dewalt DCS391N Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 55 mm
 • Vikt: 3,2 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Dewalt Dcs391n 18v Xr Li ion

Dewalt är svår att komma runt när vi talar om sladdlösa verktyg. DCS391N Solo är en av de minsta cirkelsågarna i Dewalts sortiment, vilket är mycket intressant för gör-det-självare när det gäller priset.

Den här cirkelsågen drivs av ett 18V XR Li-Ion-batteri, vilket är en ny teknik som ger längre körtid mellan varje laddning. Du bör vara medveten om att batteriet inte ingår, men cirkelsågen har samma batteri som andra Dewalt-verktyg i samma serie.

Sågen har ett skärdjup på 55 mm, vilket räcker för de allra flesta uppgifter. Sågen kan vinklas så att du kan skära i en vinkel på upp till 50 grader. För smala snitt minskas skärdjupet. För 45°-sågningar är det maximala djupet 42,1 mm.

Om du gillar att arbeta sladdlöst är denna Dewalt cirkelsåg värd att titta närmare på.

Makita DHS660Z Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 57 mm
 • Vikt: 3,2 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Makita akku rundsav

Makita DHS660Z Solo är en cirkelsåg med ett pris i mellansegmentet. Cirkelsågen har en kvalitet och vissa skäregenskaper som gör att den passar både för den professionella användaren och för hobbyanvändaren som behöver en bra och kraftfull cirkelsåg.

Den speciella Automatic Torque Drive-tekniken (ATD) ser till att cirkelsågen behåller bladets hastighet även när den är hårt belastad. Det innebär att du inte riskerar att sågen tappar varvtal medan du arbetar.

Makita DHS660Z Solo har inbyggd LED-belysning som lyser upp området runt bladet, vilket gör det lättare att klippa för linjer. Samtidigt håller utblåsningsmunstycket skärområdet fritt från damm och sågspån.

Den här Makita cirkelsågen är perfekt om du letar efter en sladdlös såg med några extra egenskaper och funktioner som gör arbetet enklare och roligare.

Bosch GKS 55+ GCE Professional

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 63 mm
 • Vikt: 3,8 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Bosch GKS 55 GCE

Nästa modell är en cirkelsåg från Bosch för dig som behöver en extremt kraftfull såg med stort skärdjup. Bosch cirkelsåg är en 230 V-modell med en motor som levererar inte mindre än 1350 W.

Motorn är utvecklad enligt den senaste tekniken, vilket bland annat innebär att en automatisk tvåväxlad växellåda ser till att sågen alltid har optimal rotation och skärhastighet.

Motorn ser också till att sågen startar smidigt innan den accelererar till maximal hastighet. Detta förhindrar att maskinen rycker när du slår på den. En inbyggd motorbroms stoppar bladet omedelbart när du släpper knappen. Motorbroms och mjukstart ger ökad säkerhet under arbetet och en bättre användarupplevelse.

Skärdjupet vid 90 grader är 63 mm och vid 45 grader är det maximala djupet 47,5 mm.

Makita HS6101

 • Strömkälla: 230 V
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 54 mm
 • Vikt: 3,7 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Makita Rundsav

Makita HS6101 är en kompakt och praktisk cirkelsåg med en vikt på 3,7 kg. Trots sin kompakta form har sågen ett skärdjup på 54 mm och ligger därmed helt i linje med de flesta andra cirkelsågar i den här prisklassen.

HS6101 drivs av 230 V, vilket garanterar en bra och stabil klippning. Med den här sågen går vi in i det professionella segmentet, där hållbarhet och prestanda är några av de viktigaste faktorerna.

Med hjälp av en adapter kan du ansluta en styrstång till sågen så att du kan skära mycket exakta och 100 % raka snitt. Andra funktioner är inbyggd LED-belysning, en blåsfunktion som håller skärlinjen ren och en motorbroms som stoppar bladets varv i en handvändning.

Här får du en mycket bra cirkelsåg för krävande uppgifter. Sågen har en bra ergonomisk form som gör den lätt och bekväm att arbeta med.

Bosch GKS 18V-57 G Professional (2×5.0Ah)

 • Strömkälla: 18 V-batteri
 • Bladdiameter: 165 mm
 • Skärdjup: 57 mm
 • Vikt: 4,1 kg
Bosch GKS 18V-57 G Professional (2x5.0Ah) rundsav

Nästa såg är en annan cirkelsåg från Bosch. Sågen drivs av ett kraftfullt 18 V-batteri, vilket gör den lämplig för den upptagna hantverkaren som inte har tid att hålla på med förlängningssladdar.

Den sladdlösa driften gör sågen perfekt för arbete på tak och ställningar där det kan vara svårt att få 230 V ström. Även för arbete som kräver att du rör dig regelbundet är en sladdlös såg det perfekta valet.

Här får du en cirkelsåg som gör mycket exakta och snabba snitt i material med en tjocklek på upp till 57 mm. En styrstång kan anslutas till sågen för långa raka snitt.

En dammsugare kan anslutas för att undvika för mycket damm i luften, vilket ger en hälsosammare och renare arbetsmiljö.

Makita 5143R

 • Strömkälla: 230 V
 • Bladdiameter: 355 mm
 • Skärdjup: 130 mm
 • Vikt: 14,4 kg
Cirkelsåg - se våra 10 bästa cirkelsågar - Makita rundsav 355 mm

Den sista cirkelsågen vi har valt att ta med i vår topp 10 över de bästa cirkelsågarna är Makita 5143R. Den här sågen är ett riktigt kraftpaket som vänder sig till användare som vill arbeta med det bästa och mest kraftfulla verktyget.

Sågen är avsedd för 230 V och motorn är extremt kraftfull med en effekt på 2 200 W. Här har de flesta andra cirkelsågar för länge sedan gått ifrån, och därför är den här sågen avsedd för professionella och mycket krävande användare.

Med ett skärdjup på 130 mm kan du korta av stolpar och skära igenom det tjockaste plåtmaterialet. Sågen är extremt robust, vilket gör den perfekt för byggarbetsplatser och liknande tuffa miljöer.

Det finns ett dammsugartillbehör, sågen har en elektronisk motorbroms och ett långt parallellt staket ingår för att göra de mest exakta snitten.

Vilken cirkelsåg ska du köpa?

När du har läst vår presentation av 10 mycket olika cirkelsågar har du förmodligen redan en klar uppfattning om vilken cirkelsåg som är rätt för dig.

Det är svårt att ge ett tydligt svar på vilken cirkelsåg som är bäst. När allt kommer omkring handlar det i hög grad om vad som är det bästa valet för dig och dina uppgifter.

Vad har du för behov av en cirkelsåg?

För att välja rätt modell måste du tänka på hur mycket du behöver en cirkelsåg för. Om du behöver göra mindre arbeten i hemmet klarar en liten hobbysåg de flesta projekt.

Om du arbetar med större projekt, till exempel en tillbyggnad eller en större renovering, bör du överväga en halvprofessionell eller professionell modell.

Även om dina behov kanske inte är så stora, håller verktyg av god kvalitet längre. På lång sikt kommer en investering av god kvalitet att uppväga det något dyrare priset. Dessutom är det en glädje att arbeta med en cirkelsåg som känns trevlig och bekväm att använda och som har alla de snygga funktioner du drömmer om.

Relaterad artikel: Lättare städning och bättre inomhusklimat med en chipdammsugare

Köpguide för att välja den bästa cirkelsågen

Om du fortfarande är osäker på vilken cirkelsåg som är bäst för dig kan du börja med sågspecifikationerna. Vi har listat de viktigaste funktionerna för varje modell.

Kör

Med drivkraft avses den kraft som används för att driva cirkelsågen. Här kan du välja mellan 230 V nätström eller en modell som drivs av ett batteri.

Om du letar efter en kraftfull cirkelsåg som kan skära tjocka material hela dagen lång är en 230 V-modell rätt val för dig.

Om du däremot bara använder sågen några gånger om dagen eller om du arbetar på platser där det är långt till eluttaget, är batteridrift ett bra val. Med sladdlösa modeller kan du arbeta friare och behöver bara oroa dig för att batteriet är fulladdat. Om du behöver använda sågen kontinuerligt kan du köpa ett extra batteri så att du alltid har något att byta med.

Bladdiameter och skärdjup

Cirkelsågsblad finns i flera standardstorlekar. Som du kan se i sågspecifikationerna ovan är 165 mm den vanligaste diametern.

Du kan lätt hitta en liten och kompakt cirkelsåg med ett mindre blad. Dessa modeller har ett mindre skärdjup och lämpar sig bäst för att skära tunna brädor och mindre träbitar.

Om du väljer en såg med större bladdiameter krävs det vanligtvis en kraftigare motor för att driva sågen. I gengäld kan du skära tjockare bitar.

Vikt på cirkelsågen

Storleken och vikten på cirkelsågen bör helst anpassas till de skärarbeten som du utför mest. Om du arbetar mycket med din cirkelsåg behöver den inte vara större och tyngre än nödvändigt.

En tung såg är bra för tjockt arbete, men den är också svårare att hantera och tröttare att arbeta med.

Köper du din cirkelsåg på nätet?

När du klickar på en av de 10 cirkelsågarna ovan kommer du direkt till den webbutik som säljer sågen. Här kan du beställa cirkelsågen online och få den levererad direkt hem till dig eller till närmaste pakettjänst.

Du kan naturligtvis också köpa din såg i din lokala byggvaruaffär, men det råder ingen tvekan om att du hittar det största urvalet och de bästa priserna när du handlar på nätet.

Läs också: de bästa ritsågarna