træhytter-byg-selv

Trähus: bygg själv

Lau Christensen
Skrivet den 3. april 2020 av Lau Christensen

Om du behöver mer utrymme för mysighet, förvaring eller gäster är en trästuga en bra lösning. Självbyggda Trähus är det självklara valet för dem som vill skapa mer mysighet i trädgården, på fritidsgården eller som vill bygga en trästuga som en kolonilott.

En trähydda erbjuder en fantastisk möjlighet till extra utrymme, oavsett vad du vill använda den till. Den kan placeras var du vill, men det är en bra idé att inte placera den för nära ditt hus eller grannens fastighet.

Du kan antingen köpa materialet i din lokala byggvaruaffär, låta en snickare bygga den eller köpa en självbyggd trähydda, vilket är det enklaste alternativet. Du får allt material du behöver och följer bara monteringsanvisningarna, så har du din nya trähydda på plats inom några dagar.

Hur mycket kostar det att bygga en Trähus?

Hur mycket det kostar att bygga en trästuga beror på hur du tar dig an arbetet. Om du vill hålla kostnaderna nere är det bästa alternativet att använda återvunnet material, som du kan hitta på din lokala återvinningscentral eller köpa via Facebook eller Blue Paper.

För självbyggda trästugor behöver du:

 • Tryckbehandlade stolpar
 • Tryckbehandlade plankor
 • Tryckbehandlade lattor
 • Träbeklädnad
 • Takpapp
 • Skydd av trä
 • Skruvar
 • Windows

Det är dock också en besvärlig lösning. Det enklaste sättet att bygga en trästuga själv är att köpa en trästugasats, där alla material levereras direkt till din dörr. Det är också ett billigt alternativ, eftersom du sparar pengar genom att köpa allting tillsammans – och du sparar också mycket tid eftersom allting är ordnat i förväg.

Priserna för ett kit varierar, men du bör räkna med att priset börjar på cirka 10 000 euro. Du kan också få trästugor för över 100 000 pund. Allt beror på vilken stuga du vill bygga.

Trähus: Bygg det själv – 3 byggsatser

Det finns flera byggsatser som du kan köpa när du vill bygga en trästuga själv. Priset beror på material och storlek. Nedan finns 4 idéer till högkvalitativa DIY-träbodar som är lätta att bygga på egen hand.

Den lilla DIY-träskjulet

Den lille byg selv- træhytter

Karibu Askola 3-stugan på 5,25 m2 är en trästuga som lämpar sig som redskapsbod, för förvaring eller som ett litet annex med plats för en säng. Det är en praktisk och liten stuga som är lätt att montera. Den kostar cirka 10 000 euro.

Den praktiska och mysiga

Byg selv-træhytter: Den praktiske og hyggelige

Den13,8 m2 stora Svante-stugan från Pulhus i Sverige är ett bra val av trähus för dig som vill bygga en plats där dina gäster kan övernatta – eller där du själv kan koppla av i lugn och ro. Det finns plats för sängar, bord och stolar samt ett litet minikök i stugan. Om två av er monterar den tar det inte mer än två dagar. Den kostar cirka 23 000 danska kronor.

Den exklusiva

Byg selv-træhytter: Den eksklusive

Luoman Lillevillas 24 m2 stora trästuga är praktiskt taget ett litet hus. Här finns plats för att sova, mysiga hörn och ett litet kök. Den är byggd i modern design med platt tak och passar perfekt som hobbyrum, gäststuga eller förrådsutrymme. Den levereras som en komplett monteringssats med alla komponenter och material samt en detaljerad monteringsmanual på engelska. Priset är cirka 32 600 danska kronor.

Kan jag själv installera fönster i ett trähus?

Det är mycket lättare att installera fönster i ett trähus än i ett tegelhus. Materialet som du måste borra i är mindre svårt att arbeta med, så du kommer snabbare fram – och du riskerar inte att göra lika mycket skada om du tar dig an projektet själv.

Förfarandet för att installera fönster i ett trähus är detsamma som när du installerar fönster i ett tegelhus, men det är mycket lättare att få in skruvarna. Nedan följer en guide för att installera fönster i ett trähus.

Hur man monterar fönster i ett trähus:

 1. Det första du måste göra är att ta bort det befintliga fönstret, om du inte sätter in fönstret i ett nybyggt trähus. Ta bort ramskruvarna och ta ut fönstret för att ge plats åt det nya fönstret.
 2. Sätt in fönsterkarmen i hålet där fönstret ska monteras – här är det viktigt att det nya fönstret passar in i det befintliga husets mått, annars måste du ändra konstruktionen.
 3. Skruva in ramskruvarna i konstruktionen runt fönstret där det gamla fönstret hänger. Om fönstret passar in i måtten är fönstret nu monterat.
 4. Det kan vara nödvändigt att sätta in nya lister runt fönstret om det inte är lika brett som det gamla fönstret.

Ovanstående guide för att montera fönster i trähus är enkel om du har köpt ett fönster som matchar den befintliga konstruktionens mått. Om det inte gör det måste du ändra konstruktionen runt fönstret, och det kommer att bli mycket mer krävande – och det är inte en uppgift du bör påbörja om du inte vet vad du gör.

Tänk också på att det kan vara en bra idé att kontakta ditt försäkringsbolag innan du börjar installera fönster i ett trähus, eftersom det kan påverka ditt försäkringsskydd om en skada uppstår. När skadan väl har uppstått är det för sent att anmäla den till försäkringsbolaget.

Få professionell hjälp med installation av fönster i trähus

Även om det är mycket lättare att installera fönster i ett trähus än i ett tegelhus är det ändå viktigt att du vet vad du gör. Om fönstret monteras fel kan det påverka din försäkring och orsaka fuktskador i huset.

Du bör därför fundera på om du vill installera fönstret själv eller om du vill överlåta arbetet till en fackman. Om du monterar ett fönster där det redan har monterats är arbetet ganska enkelt eftersom du bara behöver se till att fönstret har samma mått. Detsamma gäller om du bygger ett nytt trähus.

Om du däremot vill ersätta ett befintligt fönster med ett större är arbetet mycket mer krävande eftersom du måste ändra strukturen. Här är det en bra idé att få professionell hjälp om du inte har någon tidigare erfarenhet av ett liknande projekt.

Du kan få 3 offerter för installation av fönster i trähus här om du vill ha ett jämförelseunderlag att välja mellan. Generellt sett är det alltid en bra idé att få mer än en offert när du ska installera fönster för att vara säker på att du väljer det mest attraktiva.

Så här får du din DIY-trästuga att hålla längre

Det är alltid en bra idé att färdigställa din trästuga omedelbart efter att den har byggts. Om du köper en monteringssats levereras den vanligtvis i obehandlat trä Du kan läsa om träskydd här. Dessutom ingår sällan takpapp. Du kan köpa takpapp här. Du kan också välja att montera ett eternittak på din trästuga.

Du hittar fler av våra guider för gör-det-själv-guider här:

Kom-ihåg-lista