Anneks byg selv

Annex – bygg själv

Lau Christensen
Skrivet den 21. september 2019 av Lau Christensen
Anneks byg selv

Bilaga byggs själv: Ett annex i trädgården kan vara en genväg till extra utrymme. Du kanske behöver en plats för övernattande gäster, ett rum för husets tonåring, ett arbetskontor eller ett hobbyrum. Eller kanske behöver du bara ett uthus eller ett skjul. Oavsett vad du behöver för utrymme kan ett självbyggt annex vara lösningen. Det finns två sätt att bygga en bilaga. Du kan antingen köpa en byggsats som du sätter ihop utifrån en manual, eller så kan du börja bygga en annex från grunden. Det senare kräver en viss erfarenhet av snickeri och naturligtvis en hel del tid.

Bygg din egen Annex – så här gör du-

Det finns som sagt två alternativ om du vill bygga ett annex: Du kan köpa en monteringssats eller bygga annexet från grunden. Låt oss först ta en titt på monteringskitarna. Det finns olika alternativ för färdiga byggsatser. Vissa byggsatser levereras som en grunduppsättning med standardmoduler, medan andra finns med möjlighet att välja olika moduler själv. Om du väljer en uppsättning med valfria moduler har du möjlighet att själv definiera utseendet. Om du inte är säker på hur du vill utforma ditt annex kan du använda en så kallad onlinekonfigurator, där du virtuellt kan sätta in de olika modulerna och se hur det kommer att se ut.

Om du har erfarenhet av att bygga och vill prova det själv är det bara att beväpna dig med verktyg, rätt material och förmodligen lite tålamod. Det vanligaste sättet är att bygga en bilaga av trä. Detta är också det billigaste alternativet jämfört med material som tegel. Om du väljer att bygga från grunden behöver du följande:

  • Träplankor – till exempel räfflade profilbrädor
  • Profilerade brädor med takbjälkar och stjärnbrädor för taket
  • Golvbrädor och bjälkar för golvet

Lagstiftning för en bilaga för självbyggen

Tyvärr kan du inte bara lägga upp en bilaga – först måste du sätta dig in i den relevanta lagstiftningen. Lagen skiljer mellan att använda annexet för boende eller som uthus/förråd. Om du vill använda annexet för bostadsändamål måste du följa byggnadsbestämmelserna för enfamiljshus. Om du vill bygga ett annex för bostadsändamål måste du först få bygglov.

Om du vill använda annexet som ett skjul eller ett ouppvärmt hobbyrum/verkstad behöver du inte ansöka om bygglov. Du måste dock se till att den totala ytan av dina olika små byggnader, såsom uthus, täckta terrasser och så vidare, inte överstiger 50 kvadratmeter totalt. I den här artikeln har vi granskat ämnet bilagor – bygg själv. Här följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna:

  • Du kan bygga en bilaga på två sätt: som en monteringssats eller från grunden. I vissa kit kan du välja modulerna själv, så att du kan sätta din egen prägel på designen.
  • Om du vill bygga ett annex från grunden behöver du profilerade brädor, profilerade brädor med takbjälkar och stjärnbrädor, golvbrädor och reglar.
  • Om du ska använda annexet som bostadsutrymme ska du kontrollera lagstiftningen i byggnadsbestämmelserna.
  • Om du vill använda annexet som ett skjul eller liknande får du i allmänhet bygga utan tillstånd, så länge den totala ytan av sekundärbyggnaden på din mark inte överstiger 50 kvadratmeter.
Kom-ihåg-lista