Bygg ditt eget orangeri

Bygg ditt eget orangeri: ett orangeri i trädgården är både vackert och praktiskt. Växter som inte tål vinterkylan kan övervintra i orangeriet. Det kan vara citrusträd, äppelträd eller andra vintergröna träd. Du kan också använda orangeriet som ett extra vardagsrum där du kan koppla av i en mysig oas omgiven av växter.

Du kan försöka dig på att bygga ett orangeri själv, där det i princip finns två lösningar. Den ena är att köpa en monteringssats, som du monterar med hjälp av monteringsanvisningar. Ett annat alternativ är att bygga orangeriet från grunden. Detta kräver dock en viss erfarenhet av att bygga, eftersom det i praktiken motsvarar byggandet av ett litet vinterträdgård.

Pris för ett orangeri att bygga själv

Priset spelar naturligtvis också in när man bestämmer sig för om man ska köpa en monteringssats eller bygga ett orangeri från grunden. Vissa orangerier levereras med ett färdigt golv till ett pris på cirka 23 500 danska kronor, medan andra levereras utan grund eller sockel, som du sedan måste köpa vid sidan av.

Priset för ett fundament är knappt 2 000 danska kronor . Om du letar efter ett enkelt orangeri som är bra för nybörjare kan en modell som Halls Atrium orangeri 9,0 m2 vara ett bra, budgetvänligt alternativ, som erbjuds för 8 300 danska kronor. Här måste du dock köpa ett fundament vid sidan om.

Om du har modet att göra ett DIY-orangeri från grunden kan du ofta göra det mycket billigare än de byggsatser du kan köpa. De grundläggande materialen du behöver är trä, glas och kakel. Det är viktigt att du börjar med att bygga en bra grund. Du kan till exempel bygga den med lecaklossar och golvet kan läggas med vilka plattor du vill. När det gäller glaset är det förmodligen enklast att köpa en färdig glaskonstruktion från ett byggvaruhus eller en glasmästare. Alternativt kan du leta efter gamla fönsterrutor som du kan använda.

Ettbra råd: Fönsterrengöringsmedel för rengöring av fönster

Från prestigefylld och dyr konstruktion till DIY orangeri

Trenden med orangerier har sitt ursprung i Frankrike, där man på 1600-talet började bygga prestigefyllda orangerier i slott för att förvara blommor och växter under vintern. Orangerier var därför avsedda för adeln och överklassen. Idag har dock estetiska orangerier blivit populära bland allmänheten. Vi danskar har också anammat trenden, och många använder det vackra orangeriet som ett extra vardagsrum, något mellan ett vinterträdgård och ett växthus. Om du nu drömmer om att ha ett eget orangeri, sammanfattar vi här vad vi har granskat i artikeln:

  • Du kan bygga ditt orangeri från grunden, men det kräver en hel del hantverk.
  • Om du inte har så mycket erfarenhet är orangerier i byggsatser ett bra alternativ, och de finns också tillgängliga till ett rimligt pris – men tänk på att du ofta måste köpa grunden separat.
  • Om du är modig nog att bygga ditt eget hus måste du först och främst göra en bra grund, till exempel med lecablock.
  • Orangerier har sitt ursprung i Frankrike och var dyra prestigebyggnader för överklassen.
  • Idag är orangerier populära bland allmänheten, och många använder dem som ett mysigt och stämningsfullt vardagsrum.

Vad är skillnaden mellan ett växthus och ett orangeri?

Ett orangeri är en typ av utvidgat växthus som på många sätt liknar ett fristående vinterträdgård. Den är både isolerad och uppvärmd, vilket gör att den kan användas året runt – och du kan till och med odla känsliga och exotiska växter som annars inte tål den danska vinterns frost eller låga temperaturer.

Vad kan man odla i ett orangeri?

Ett orangeri är ofta uppvärmt, så du kan använda det för växter som inte tål den danska vintern. Du kan till exempel odla blommor, träd och örter från Medelhavsländerna. Du kan också odla frukt och grönsaker på vintern, så att du kan njuta av jordgubbar, rabarber och liknande frukt även om temperaturen utomhus inte tillåter det.

Hur dekorerar man ett orangeri?

Eftersom ett orangeri är frostfritt och vanligtvis värms upp på vintern kan du inreda det så att du också kan använda det som ett vardagsrum. Det kan vara en utmärkt idé om du inte gillar de kalla månaderna och vill ha en touch av sommar. Om du bygger ditt orangeri själv är det en bra idé att bygga det i söderläge så att solens strålar får optimala förutsättningar att nå växterna.

Se också: Bygg din egen paviljong för trädgården