Byg selv drivhus

Bygg ditt eget växthus

Lau Christensen
Skrivet den 28. maj 2014 av Lau Christensen

Bygg ditt eget växthus – Ett växthus är en fantastisk plats i trädgården där växter och grönsaker kan växa. Förutom att det skapar atmosfär är det praktiskt och gott att ha färsk frukt och grönt till hands – och det går faktiskt att bygga själv, även om det är ett stort projekt.

Bygg ditt eget växthus och spara mycket pengar

I den här artikeln ger vi dig några tips om du funderar på att bygga ett eget växthus.

Bygg ditt eget växthus - Drivhuse

Utforma ditt eget växthus

Det första du ska göra är att försöka rita hur du vill att huset ska se ut – eller så kan du hitta en mall på nätet. Här måste du bestämma om du vill att huset ska ha ett sadeltak eller ett sadeltak. Vi rekommenderar ett sadeltak, eftersom det är något lättare att reparera.

Storleken är också viktig, eftersom växthuset snabbt fylls upp och du kommer att ångra att du inte hade mer utrymme. Tänk också på en bra takhöjd så att växterna får frisk luft. Det är alltså bättre att vara för stor än för liten, men det beror naturligtvis på hur mycket utrymme du har till förfogande.

Vilket material behöver jag?

Om du vill vara billig rekommenderar vi vanlig furu från ditt lokala byggvaruhus. Du kan också använda återvunnet trä om du vill att det ska vara riktigt billigt – kom bara ihåg att det måste tåla väder och vind både sommar och vinter.

Vi rekommenderar att du använder ett helt stycke limträ för gallret, eftersom det kan bli mycket spänt på vintern när det snöar. Träets tjocklek i ramen beror på om det är plast- eller glasfönster som används. För glasfönster måste de vara tjockare eftersom glas är tyngre och mindre flexibelt.

Plast är det lättaste och billigaste materialet som du kan använda för fönster, och det har ungefär samma effekt. Det är bättre att använda vanliga, solida träramar.

Relaterad artikel: Bygg ditt eget orangeri

Träväxthus – Behandling av träet

Trä angrips snabbt av svamp, till exempel, så du bör behandla det omedelbart med ett bra träskyddsmedel (se vilket vi rekommenderar för trägolv). Var extra uppmärksam på detta om du inte har spenderat mycket pengar på träet, eftersom det är självklart att billigt trä inte tål lika mycket stryk som dyrt trä.

Lycka till med ditt projekt!

Kom-ihåg-lista