Terrasseoverdækning byg selv

Bygg ditt eget terrassskydd

Lau Christensen
Skrivet den 20. november 2013 av Lau Christensen

Terrassskydd – Bygg själv och spara pengar

Bygg ditt eget terrassskydd

Med en takterrass kan du njuta av de varma sommarkvällarna fullt ut – även om det regnar. Den skyddar dig från regn och dagg samtidigt som den håller dig varm, så att de svala sommarnätterna också kan avnjutas under – nästan – öppen himmel

Samtidigt kan du grilla i alla väder och dina trädgårdsmöbler blir aldrig blöta. Det finns många fördelar med att ha ett tak över din träterrass.

Om du måste installera ett terrassskydd kan det bli en kostsam sak om du anlitar folk för att göra det. Vad få vet är att det faktiskt inte är så svårt att göra det själv.

Om du vill se vad en färdig lösning kostar, som den på bilden på den här sidan, kan du ta en titt.

Det finns ingen fullständig guide, eftersom få uteplatser är lika stora och folk ofta vill ha något unikt som matchar stilen i resten av hemmet. Nedan finns dock några riktlinjer som är värda att följa om du vill bygga ditt eget altandäck.

Tak på terrasser – hur man gör det

Grundläggande frågor

När man sätter upp ett tak är det viktigaste elementet de bärande stolparna

De bör vanligtvis vara cirka 4″ x 4″ (motsvarande 90 x 90 mm) och helst inte alltför långt ifrån varandra – helst mellan 1,60 m och 2,00 m. Placera dem jämnt fördelade runt uteplatsen.

När stolparna är på plats används ett stödband som är minst 2″ x 4″, men helst större. Det är upp till dig att bedöma, men det får inte vara mer än 60 cm mellan dem.

Vilket takmaterial ska du använda?

När grunden är på plats måste takpannorna installeras. Hur de installeras beror helt på vilket material du har valt. Tunga takplåtar kan monteras direkt på takbjälkarna.

Om du har valt plast eller ett ännu tunnare material, måste takstöden monteras ovanpå och över takstolarna.

Taket bör också ha en lutning mot trädgården på minst 3 cm per meter, så att vatten kan rinna av från taket. Detta förhindrar slitage och röta.

Tak på terrasser i andra material (aluminium, stål och glas)

Om du vill ha mer än bara ett funktionellt tak kan du använda andra material än plast för att täcka din terrass. Materialvalet är till stor del en fråga om fantasi, och många väljer glas, aluminium eller stål. Det är mycket svårare och mer tidskrävande att installera själv, men det är ändå möjligt. I många fall har det att göra med husets stil. Bedöm själv vad som passar bäst till din stil och använd det materialet.

Kom ihåg att kontrollera om byggnaden behöver anmälas

Det är otroligt viktigt att kontrollera om du måste registrera din konstruktion hos de lokala myndigheterna, annars kan det sluta med att du måste riva allt igen. I allmänhet krävs tillstånd om ditt tak är mer än 50 m2 eller mer, men kom ihåg att kontrollera med din lokala myndighet i alla fall.

Slutligen några tips

Tänk på storleken på terrassen. Vissa vill ha både sol och skugga, andra föredrar att ha hela terrassen täckt. Om du vill ha sol, tänk på när terrassen kommer att användas mest. Om det till exempel är eftermiddag och kväll, vill du ha kvällssol, och du måste placera täckningen så att den tillåter detta.

Skydd kan ges av häckar eller räcken. På så sätt slipper du vind och terrassen skyddas från slitage. Kom dock ihåg att de inte får blockera solen eller utsikten över trädgården. Solen ska också kunna lysa igenom så att den inte mörkar de angränsande rummen i huset.

Vissa väljer att bygga om terrassen till ett uterum – kom ihåg att ta med detta i dina förberedelser så att du har det alternativet om du vill ha det.

Kom-ihåg-lista