Test av träklyvare: De 6 bästa

Har du ont i rygg och arm när du klyver ved med en klyvöxa? Då är det dags att leta efter en vedklyvare för att underlätta arbetet. En elektrisk timmerklyvare gör det tunga jobbet på rekordtid, och du slipper värkande muskler och leder. Läs vidare för att få tips om hur du väljer den bästa vedklyvaren.

En vedklyvare behöver inte vara dyr eller besvärlig att förvara. De minsta stockklyvarna tar inte mycket plats i skjulet och räcker ofta till för vardaglig hobbyanvändning. Men är du en mer seriös användare som behöver klyva många kubikmeter ved varje år? Välj då en modell med lite extra kraft och finess.

4 tips för att välja rätt träklyvare

Precis som med alla andra verktyg måste du noga överväga vilket behov du vill att vedklyvaren ska uppfylla. Här är 4 av de viktigaste parametrarna att tänka på innan du trycker på köpknappen:

  • Tryck i ton – Ett stort tryck gör att du kan klyva större träbitar
  • Stocklängd – Den maximala längden på de stockar som ska klyvas
  • Vikt – Låg vikt är praktiskt om timmerspridaren måste flyttas ofta
  • Mått – Välj en stockspaltare som du har utrymme att förvara

Tryck i ton och längd på stockarna beror på storleken på din eldstad eller spis. Naturligtvis måste du välja en modell som klarar av den optimala vedstorleken.

Mått och vikt är faktorer som spelar in när stocken ska flyttas och förvaras över vintern.

Se också: Bygg ditt eget förråd för träpellets

Test av träklyvare

Här visar vi dig 6 olika träklyvare. Vi har hittat allt från några av de minsta modellerna till de största och definitivt mer professionella maskinerna.

Det finns många olika prisklasser för klyvmaskiner. Här har vi valt att visa dem i ordning, med de billigaste först.

AL-KO LSH 370/4

alko brændekløver LSH 370-4

Specifikationer:

Spänning: 230V
Energikälla: elektricitet
Driftseffekt: 1500W
Längd: 37CM
Vikt: 48 kg
Tryck: 4 ton

Om du behöver en liten och kompakt vedklyvare bör du ta en titt på AL-KO LSH 370/4. Den här vedklyvaren ligger i den nedre delen av prisskalan. Men den kan tillgodose behoven hos de allra flesta människor.

Klyvaren kan klyva upp till 37 centimeter långa stockar, vilket är en bra längd för vanliga kaminer. Den elektriska vedklyvarens motor är 1500 W och ger upp till 4 ton tryck. På så sätt kan du klyva ganska stora träbitar utan att maskinen tar slut på kraft.

Om du letar efter en vedklyvare som lätt kan flyttas, till exempel till stugan eller liknande, är den här modellen idealisk. Vikten är endast 48 kilo och timmerklyvaren har praktiska hjul för transport.

AL-KO LSH 520/5

AL-KO brændekløver 2200W LSH 520-5

Specifikationer:

Driftseffekt: 2200W
Vikt: 61 kg
Längd: 52cm
Energikälla: elektricitet
Tryck: 5 ton

AL-KO LSH 520/5 är något större och kraftfullare än den tidigare nämnda modellen. Den är dock fortfarande lätt att flytta vid behov. Vedklyvaren väger 61 kg, vilket innebär att maskinen är mycket stabil och står stadigt på marken under arbetet.

Med den här klyvaren kan du klyva stockar som är 52 cm långa och det totala klyvningstrycket är 5 ton. Maskinen har pulverlackerade ståldelar och är därför väl skyddad mot rostangrepp.

När du arbetar med AL-KO LSH 520/5 är du väl skyddad mot olyckor. För att kunna använda vedklyvaren måste du använda båda händerna. På så sätt undviker du att fingrarna fastnar.

Ryobi RLS4A

Ryobi RLS4A brændekløver

Specifikationer:

Driftseffekt: 1500W
Vikt: 45,5 kg
Längd: 52 cm
Energi: Elektricitet
Tryck: 4 ton

Ryobi RLS4A är en mycket robust och hållbar träklyvare. Ramen är extremt stark och utformad för att enkelt hålla stockarna på plats under arbetet.

Ryobis träklyvare har stora transporthjul och en bekväm gummibeläggning på handtaget. De stora hjulen gör det lätt att flytta runt timmerklyvaren, och med en vikt på bara 45,5 kg kan den lätt lastas på en släpvagn om det behövs.

Den flexibla stockklyvaren kan leverera upp till 4 ton tryck och klyva stockar upp till 52 cm. Trots maskinens kraftfulla motor arbetar den med en ljudnivå på endast 68,6 dB. Du kan därför använda vedklyvaren utan att störa grannarna i området.

Texas Power Split 720V

Texas Power Split 720V brændekløver

Specifikationer:

Driftseffekt: 3500W
Energikälla: elektricitet
Spänning: 230V
Längd: 25-50 cm
Vikt: 108 kg
Tryck: 7 ton

Texas är världsberömt för sina trädgårdsredskap, och naturligtvis finns det också flera vedklyvar i sortimentet. Till skillnad från de tidigare nämnda modellerna klyver Texas Power Split 720V träet vertikalt i stället för horisontellt.

Stocken placeras på den inbyggda plattformen och några sekunder efter att maskinen aktiverats klyvs stocken – snabbt och noggrant.

Du kan klyva träbitar som är 25-50 cm långa, och här är Texas Power Split 720V riktigt smart. Om du klyver korta träbitar kan du justera oändligt hur långt kolven måste resa sig uppåt. Det innebär att du inte behöver vänta på att kolven ska stiga högre än nödvändigt – och du kan spara tid i arbetet.

Texas Power Split 830V

Texas Power Split 830V brændekløver test

Specifikationer:

Driftseffekt: 3000W
Energikälla: elektricitet
Spänning: 380V
Längd: 25-50 cm
Vikt: 105 kg
Tryck: 8 ton

Som du kan gissa är Texas Power Split 830V storebror till Power Split 720V. Här är en vedklyvare för den seriösa “flishuggaren” som har ett stort behov av kraftfulla maskiner. Liksom den mindre modellen är den maximala stocklängden 50 cm. Men med ett tryck på 8 ton kan du klyva mycket tunga och envisa träbitar.

Power Split 830V-träklyvaren väger 105 kilo och är mycket säker och robust att arbeta med. Den tunga maskinen kan dock lätt flyttas eftersom den är utrustad med kraftiga transporthjul.

Elmotorn har en effekt på 3000 W och du bör vara medveten om att det krävs 400 volt el (även kallad kraft) för att driva den kraftfulla maskinen.

AL-KO LSV 550/6

AL-KO LSV 550-6 brændekløver test

Specifikationer:

Driftseffekt: 3000W
Energikälla: elektricitet
Längd: 55 cm
Spänning: 230V
Tryck: 6 ton

Den sista vedklyvaren i testet är en annan AL-KO-modell. Precis som vedklyvarna från Texas är AL-KO LSV 550/6 en vertikal stående modell som klyver ved med ett tryck på 6 ton.

Ofta kan det vara ett problem att få t.ex. träbitar som är snedskurna att stå lodrätt. Men AL-KO har löst detta genom att utrusta modellen med två integrerade stödarmar. De håller stocken stadigt på plats.

En fördel med denna kraftfulla vedklyvare är att den drivs med vanlig 230 V el. Det innebär att den kan drivas från ett vanligt uttag och användas på de flesta ställen.

Vilken vedklyvare ska du välja?

Om du behöver klyva grenar och mindre träbitar kan du enkelt nöja dig med de små och prisvärda träklyvarna. Dessa modeller kan enkelt klyva tjocka grenar och mindre stockar och är lämpliga för allmänt hobbybruk.

Läs också: test av elektrisk hyvel

Är du å andra sidan en seriös hobbyskogshuggare som fäller träd i stor skala och älskar verktyg som bara fungerar? Då måste du höja dig ett eller två steg. Om du väljer en timmerklyvare för långa stockar och med ett tryck på till exempel 7 eller 8 ton kommer även de största timmermännen att ge upp.

Inköpsguide för timmerspridare

När du köper en timmerklyvare är mängden ved som du behöver klyva särskilt viktig. De minsta vedklyvarna är avsedda för dem som har mindre behov och som kanske bara behöver klyva några kubikmeter ved till kaminen. De minsta stockklyvarna är bra för mindre stockar och grenar, men inte lika bra för tyngre stockar.

Välj en kraftfullare timmerklyvare för större behov

Men om du behöver skära mycket virke bör du öka storleken och trycket på maskinen. Om du räknar med att hugga ved under en hel säsong och kanske till och med klyva ved åt familj och vänner, måste timmerklyvaren vara lite kraftfullare. En större modell kan klyva tjockare stockar och är snabbare att arbeta med.

Loggklyvarens fysiska storlek och effektbehov

En annan viktig parameter är den fysiska storleken på timmerspridaren. De stora timmerklyvarna är tunga och svårare att dra runt, medan de mindre timmerklyvarna lätt kan lyftas på en släpvagn. Storleken har också betydelse för det utrymme som stocken behöver när den ska packas undan för vintern.

Sist men inte minst kräver de mycket kraftfulla timmerklyvarna 380 V el. Om du funderar på denna typ av el måste du förstås se till att du har 380 V i närheten.