Byg selv opbevaring til træpiller

Bygg din egen förvaring för träpellets

Lau Christensen
Skrivet den 17. februari 2020 av Lau Christensen

Träpellets är ett mycket bra bränsle att förbränna, både ekonomiskt och när det gäller koldioxidutsläpp. Men det krävs många pellets för att hålla elden igång, vilket innebär att du måste ha många pellets i lager. Men hur förvarar man dem på bästa möjliga sätt så att de varken är brandfarliga eller hälsoskadliga? Ta reda på det nedan.

Träpellets är ett bra bränsle att elda med, eftersom priset på pellets inte är särskilt högt. När du förvarar dem måste du dock vara försiktig både för att bevara deras värmevärde och för att se till att de inte självantänder eller utgör en hälsorisk. Nu är det också möjligt att köpa träpellets på avbetalning.

Förvara dem torrt och svalt i en behållare

Det första tipset för att förvara dem korrekt och säkert är att placera påsarna med träpellets i en verkstad, ett skjul eller en källare i en behållare av trä eller metall som du själv har byggt eller svetsat om möjligt. Det är inte så svårt att bygga själv. Du måste bara komma ihåg att bygga den tillräckligt stor och se till att ingen fukt kan tränga in. Bygg därför behållaren med ett ordentligt lock för att se till att hålla fukten borta.

Se även: De mest populära svetsarna med elektroder

När du bygger en behållare ser du till att tabletterna är torra och inte absorberar fukt, och att de inte avger skadligt damm, som också är brandfarligt. Se också till att du antingen ställer containern på några pallar eller bygger den så att den är upphöjd från marken, så att du är helt säker på att ingen fukt kommer in.

Bygg din egen silo

Om du vill gå all-in kan du bygga en egen silo för tabletterna. Det är lite dyrt att komma igång, men om du har pengar och kanske till och med material, är det ett enkelt och brandsäkert sätt att förvara dem. Samtidigt ser du också till att de förvaras torrt och väl, så att ingen fukt kan tränga in.

En annan fördel med att bygga en silo är att det är lätt att ta ut pillren när du behöver fylla på pelletsugnen. Här kan du fylla behållaren som du använder för att fylla pelletskaminen på ett ögonblick – det är enkelt och lätt.

Kom ihåg ventilation

Oavsett om du väljer att bygga en container eller en silo ska du tänka på ventilationen i rummet. Den måste vara bra, eftersom stora mängder träpellets kan få kolmonoxidnivåerna att stiga. Det kan vara direkt skadligt om nivån blir hög.

Kom-ihåg-lista