Innehållsförteckning
Ett solskydd är en utmärkt uppfinning för att skugga balkongen, trädgården eller uteplatsen. Det krävs inte mycket kunskap för att installera den, men det är ändå viktigt att du vet hur du ska göra. Här är en guide för hur du sätter upp ett parasoll på din uteplats.
Det finns många olika typer av markiser, och även om tillvägagångssättet när du sätter upp de olika typerna är i stort sett likadant är det ändå viktigt att du känner till varje modell.
I den här artikeln hittar du en detaljerad guide om hur du sätter upp din markis, men du hittar också information om de olika typer av markiser som du kan köpa. De olika typerna av markiser har olika egenskaper, så det är viktigt att du köper den som passar dina behov
Typer av markiser är bl.a.:
- Fyrkantig markis
- Triangulär markis
- Vattentät markis
- Vindskyddad markis
Alla markiser är vindtäta, vattenavvisande och vattentäta i en eller annan form, men deras motståndskraft mot väder och vind varierar. Du bör därför se till att det är en vattentät markis om det är viktigt att du kan sitta i regnet under den.
Generellt sett bör du inte investera i de billigaste modellerna om du vill vara säker på att de skyddar dig från solens UV-strålar. Du bör därför se till att du läser specifikationerna för varje markis innan du investerar i en.
Placering av markiser
Innan du sätter upp ditt segel bör du fundera på hur och var du vill att det ska monteras. Till exempel på stolpar, mot en husvägg eller liknande. Det är viktigt att tänka på detta noga, eftersom ett solsegel inte kan flyttas runt på samma sätt som ett parasoll.
Av samma anledning kan det vara en bra idé att vänta med att sätta upp markisen tills du verkligen behöver den. På så sätt kan du kontrollera om den ger optimal skugga från solens strålar när du sitter under den.
Förfarande för olika typer av markiser:
- Triangulär markis De triangulära markiserna är de vanligaste. Det är lätt att sätta upp, men du bör se till att inte dra åt solseglet för hårt till att börja med. Dra istället åt sidorna långsamt så att du kan justera dem när solskyddet är monterat.
- Fyrkantig markis När du monterar ett fyrkantigt solskydd börjar du med de diagonala hörnen och monterar sedan de övriga två. Om du börjar med två sammanhängande hörn blir markisen instabil.
Guide för att sätta upp ett solsegel
- Fäst linan i markisens hörn. Använd vid behov en påle för att säkra linan.
- Håll upp seglet i den position du vill ha – bestäm om du vill fästa seglet på stolpar, en husvägg eller en kombination av båda
- Markera fästpunkterna på husväggen och fundera på var stolparna ska placeras. Se till att det finns gott om utrymme mellan de punkter där seglet ska fästas, så att det kan spännas.
- Om du använder stolpar för att fästa dem ska de grävas ner minst 80 centimeter. Sätt ner pålen i marken och stampa marken med jämna mellanrum när du täcker hålet. Du kan använda lärkträ till stolparna, men kom ihåg att först behandla dem med träskyddsmedel.
- När stakarna är fastsatta markerar du fästpunkterna på stakarna och monterar ögonplattor.
- Spänn solseglet genom att föra linorna från seglets hörn genom ögonplattorna.
Ovanstående guide är ett allmänt förfarande som kan användas för de flesta markiser. Det finns dock skillnader mellan fyrkantiga och triangulära markiser, så du bör alltid kontrollera monteringsanvisningarna innan du sätter upp din markis.
Se även: Bygg ditt eget skydd för värmepumpen
Underhåll av markiser
Det är en bra idé att köpa ett solskydd som inte är bland de absolut billigaste du kan hitta. En dyrare modell håller bättre, men kräver ändå underhåll. Av samma anledning kan det vara en bra idé att ta med markisen inomhus när du inte använder den.
De flesta väljer dock att låta den vara uppe när den inte används. Du kan också göra det, men du bör alltid se till att rulla ihop den så att den inte utsätts för väder och vind när den inte används.
I vilket fall som helst behöver du inte oroa dig för att underhålla din markis. Om du ser till att underhålla den ordentligt förlänger du inte bara markisens livslängd, utan ser också till att den fungerar som avsett och fortsätter att se bra ut.
Hur du underhåller din markis:
- Tvätta markisen minst en gång om året. Du bör använda ett algborttagningsmedel eftersom regnvatten snabbt kommer att göra din markis grön på grund av algtillväxt.
- Inspektera fästena som markisen är fäst i minst en gång om året. Om de rostar bör du byta ut dem – särskilt om de är fästade vid huset.
- Se till att solskyddet är helt spänt när det används. Om den inte är spänd kan vinden lättare ta tag i den, vilket kan leda till att sömmarna lossnar och påverka markisens livslängd.
Tips för att installera ett solskydd
Markisen ska vara helt säkrad och spänd för att se snygg ut, men också för att ge den bästa möjliga vindskydd. Du bör montera fästena i rätt ordning för att se till att markisen hänger ordentligt.
När solskyddet är på plats kan du hälla vatten på det. Om vattnet driver ner på sidan har du placerat den rätt. Om vattnet stannar kvar, gör om det. När vatten samlas på markisen riskerar du att den till slut kollapsar – och det kan orsaka skador på byggnaden om den är monterad på väggarna.
Läs också: vackra skydd för trädgården
Olika typer av markiser
Som tidigare nämnts finns det många olika typer av markiser. Generellt sett kan du välja mellan triangulära och fyrkantiga markiser. Deras egenskaper är i stort sett desamma, men det kan finnas olika skäl till varför det ena eller det andra alternativet är mer optimalt.
En triangulär markis är den vanligaste typen i Danmark. Du bör tänka på var du ska placera markisen och vad syftet med markisen är innan du bestämmer dig för vilken typ du ska investera i. Den fyrkantiga markisen kan täcka en större yta, men är ofta svårare att sätta upp.
Om du väljer en vattentät markis bör du vara medveten om att vinden kan ha svårt att tränga igenom den. Om du har en vattentät markis som täcker en stor yta bör du därför ta ner den vid en vindstorm.
I stället för en vattentät markis kan det därför vara en bra idé att välja en vindtät markis(finns här). Den är vattengenomsläpplig, vilket innebär att vinden också kan ta sig igenom den, så till skillnad från en vattentät markis behöver du inte nödvändigtvis ta ner den i en storm.
Vi rekommenderar följande modeller:
Kvadratisk markis (5×5 meter)
- Mått: 5×5 meter
- Vattenavvisande: Ja
- UV-skydd: upp till 90 %
- Färger: gräddvit, varmgrå, rosa, limegrön, himmelsblå
- Material: vävd polyester

Den här markisen är bland annat otroligt hållbar och är den optimala lösningen för terrassen om du vill ha skugga. Solseglet har ett UV-skydd på upp till 90 %, vilket innebär att du praktiskt taget inte påverkas av solens strålar när du befinner dig under det.
Med en kvadratisk markis är du garanterad ett optimalt solskydd på terrassen, i trädgården eller var du än planerar att installera den. Detta är en stor modell på 5 x 5 meter, men den finns också i en mindre modell på 3,6 x 3,6 meter.
Du bör alltid se till att ta in den stora modellen om det förutspås storm eller hårt väder. Du kanske vill använda en kombination av mindre markiser om du inte vill ha så mycket arbete i händelse av en storm
Triangulär markis (5x5x5 meter)
- Mått: 5x5x5 meter
- Vattenavvisande: ja
- UV-skydd: upp till 90 %
- Färger: gräddvit, varmgrå, rosa, limegrön, himmelsblå
- Material: vävd polyester

Det här triangulära solskyddet är otroligt hållbart, och det är också lätt att sätta upp eftersom det bara krävs tre fästen. Samtidigt gör den triangulära formen det lättare att få solskyddet rätt. Solskyddet finns i flera färger och du kan också hitta en mindre modell på 3,6 x 3,6 x 3,6 meter.
Solskyddet har ett UV-skydd på upp till 90 %, vilket innebär att du kan njuta av friluftslivet utan att behöva oroa dig för solens skadliga strålar när du befinner dig under det. Det är också ett vattentätt solskydd, så du kan sitta ute i regnet utan att det tränger igenom.
Läs också: Terrassöverdrag byggs själv