Bygg ditt eget skåp

byg selv skab

Bygg ditt eget skåp – Det finns många fördelar med att bygga ett skåp själv – oavsett om det är en garderob, ett förvaringsskåp eller något helt annat. Du kan utforma ett självbyggt skåp som passar just dina behov och din stil.

Prova det här online-verktyget för att utforma din egen:

Starta designprogrammet här “

Om skåpet ska placeras på platser i hemmet där standardmått inte passar, är det också bra att kunna bestämma måtten själv. Du kanske tror att det är jobbigt att bygga ett eget skåp, men tänk bara på hur jobbigt det redan är att montera färdiga skåp. Det finns otroligt många delar, skruvar och prylar som måste sättas ihop. Dessutom är skåp från olika byggvaruhus ofta dyra, så det finns också mycket pengar att spara genom att bygga egnaskåp.

Gör ett DIY-skåp av en hylla

Ett enkelt sätt att bygga ett skåp är att använda en gammal bokhylla med sidor. Hyllan utgör skåpets ram, så du behöver bara bygga dörrar och montera handtag. Du kan till exempel använda plywood eller andra lätta träskivor. Du vill inte att dörrarna ska vara för tunga. Med bara några få material kan du sätta ihop ditt eget skåp på nolltid

För en bokhylla behöver du följande:

  • En gammal (eller ny) bokhylla med sidor
  • Två ark lättviktsmaterial, till exempel plywood – köp här
  • Två handtag till dörrarna – köp här
  • Fyra gångjärn för att fästa dörrarna – köp här
  • Alla färger – köp här

Bygg ditt eget skåp med skjutdörrar

Skåp med skjutdörrar är praktiska och platsbesparande. Den här typen av skåp är ofta väldigt dyrt i möbelbutiker, så du kan med fördel bygga ditt eget. MDF-skivor (MDF-skivor Kronospan) är lätta att arbeta med och kostar inte särskilt mycket. Ofta kan du få dem sågade i rätt storlek i en byggvaruaffär, så att du inte behöver göra det själv. Du kan bestämma om du vill göra ditt skåp med en baksida eller bygga det direkt på väggen. För skjutdörrarna behöver du ett skensystem med hjul, som finns i de flesta byggvaruhus, bland annat här.

Tips för ditt gör-det-själv-skåp

Innan du börjar bygga ditt skåp är det bra att göra ett grundligt förarbete. Du måste veta alla mått på var skåpet ska stå och därifrån uppskatta hur högt, brett och djupt skåpet ska vara. Det kan vara svårt att föreställa sig detta, så du kanske vill lägga ut papper eller kartong på golvet där skåpet ska stå. Du kan enkelt flytta runt den och få en visuell uppfattning om hur mycket utrymme den kommer att ta upp. När du kommer till själva byggprocessen är det viktigaste att få sockelnivån. Då har du en bra grund för resten av skåpet.

Så kärnan i denna artikel är följande:

  • Du kan spara mycket pengar genom att bygga ditt eget skåp.
  • Den enkla lösningen är att använda en gammal bokhylla med sidor som ram för skåpet och lägga till plywooddörrar och handtag.
  • Du kan bygga ditt skåp av MDF och plywood och lägga till skjutdörrar.
  • En korgbas är det viktigaste steget i processen.
  • Kom ihåg att göra mycket förarbete genom att mäta och föreställa dig hur skåpet ska se ut.