Innehållsförteckning
Med en egen rökare kan du röka fisk och kött på din egen bakgård i sann scout-stil. Rökning ger maten en karakteristisk rökig smak, vilket vi känner till från till exempel bacon. Det enklaste alternativet är förstås att köpa en rökare eller rökgrill, men de är ofta inte billiga. Det finns alltså pengar att spara om du bygger din egen rökare. Det blir också ett fantastiskt hobbyprojekt som du stolt kan visa upp när du bjuder in vänner eller familj till hemrökt mat. I den här artikeln får du veta mer om de olika typerna av gör-det-själv-rökugnar och vilka material du behöver.
Om du väljer att inte bygga en egen rökare från grunden har vi hittat några ställen där du kan köpa färdiga rökare:
Bygg din egen rökare av blomkrukor
Den enklaste (och billigaste) lösningen är att köpa två stora blomkrukor i lera som du staplar på varandra och lyfter upp från marken med några stora stenar. Du behöver också en spritbrännare, till exempel en trangia. För att göra ugnen borrar du (läs vårt test av de 10 bästa borrarna för gör-det-självare här) tre extra hål i botten av blomkrukan för att möjliggöra ventilation. Borra ett hål i toppen av den översta grytan så att du kan sticka en termometer genom det. Denna lilla ugn lämpar sig bäst för varmrökning, eftersom det kan vara svårt att sänka temperaturen tillräckligt för kallrökning.
För en rökare för örtkrukor behöver du följande:
- Två stora lerkrukor
- En spritbrännare
- Sprit – köp här
- Stora stenar att placera under blomkrukorna, ungefär tre stycken vardera. – köpa här
- Metallbehållare för sågspån och sågspån för att fylla behållaren
- En hållare för att lyfta metallbehållaren från spritbrännaren – till exempel gjord av kraftig ståltråd – köp här
- Borr och borr – köp här
- Ett galler för att passa in i blomkrukan – köp här
- Stekningstermometer – köp här
Bygg din egen rökare i trä
Du kan också bygga en rökugn i trä. Den här typen av rökare är lite dyrare än en enkel rökare med örtkruka, men å andra sidan isolerar träet bra och håller både värme och kyla väl. Därför kan du använda en trärökare för både varm- och kallrökning. Storleken gör också att du kan röka större portioner mat åt gången. Det viktigaste materialet du behöver är träplankor.
För en rökare i trä behöver du bland annat följande:
- Träplankor – köp här
- En lös kokplatta – köp här, eller en annan värmekälla som en trangia
- Metallbehållare för sågspån och sågspån för att fylla behållaren (om du inte använder en kokplatta)
- Skruvar eller lim (se även vad vi rekommenderar i trädgårdsguiden ) – köp här
- Gångjärn till locket – köp här
- Stekningstermometer – köp här
Varm rökning eller kall rökning?
Det finns två typer av rökning eller fumigering: varmrökning och kallrökning. Varmrökning innebär att kött och fisk röks vid temperaturer mellan 50 och 90 grader under en relativt kort tid. Det är den vanligaste och enklaste formen av rökning. Kallrökning kräver däremot temperaturer på mellan 15 och 22 grader, och processen tar längre tid – ofta en halv eller hel dag.
Se även: Bygg din egen pizzaugn
Sammanfattningsvis kan du konstatera följande om gör-det-själv-rökare:
- Det finns de enkla (och billiga) lösningarna där du bygger din rökare av två stora blomkrukor, till exempel.
- En något mer sofistikerad, men fortfarande prisvärd DIY-lösning är en rökare i trä, som håller både värme och kyla bra.
- En rökare av blomkrukor lämpar sig bäst för varmrökning, medan du kan både kallröka och varmröka i en rökare av trä.
Det enkla alternativet
Var det trots allt lite för mycket tid och material för att göra en egen rökare från grunden? Lyckligtvis finns det många alternativ för att köpa en färdig rökare. Kolla in det stora urvalet här.
Rökugn på språng
Campare, fiskare och andra friluftsentusiaster har i åratal tagit med sig sina rökare på resan. Om detta låter som något för dig kan du kolla in några vettiga modeller här.