Limpistol – se de 10 bästa limpistolen

En limpistol är otroligt mångsidig och kan användas till många av de uppgifter där du normalt använder vanligt lim. Limpistolen kan också i viss mån ersätta häftklamrar och tejp på flera olika typer av material. Om du älskar att pyssla med kreativt hantverk, reparationer och krävande professionella limningsuppdrag kan du kolla in listan nedan över de limningspistoler som vi har tagit med i vår topp 10-lista!

Du känner förmodligen till en limpistol redan, kanske från skolans kreativa kurser eller från din arbetsplats. En limpistol är trots allt inte bara till för hemmet, utan används också ofta i verkstäder, på byggarbetsplatser, i butiker och på många andra ställen.

Men sedan flera år tillbaka har limpistolen också funnit sin plats bland hobbyister, som har anammat den lilla och billiga limpistolen. Om du tillverkar smycken, leksaker, dekorationer – nästan vad som helst – har du nytta av en limpistol.

Läs vidare för att ta reda på vilka funktioner du ska tänka på och vilka fördelar det finns med att köpa en limpistol.

De 5 största fördelarna med en limpistol

En limpistol har många fördelar och kan användas för många olika uppgifter, både professionellt och för hobbybruk.

Några av de viktigaste fördelarna med en limpistol är:

 1. Limpistolen är snabb att använda och lätt att applicera
 2. Du undviker en lång och irriterande torktid
 3. Billigt verktyg jämfört med många andra alternativ
 4. Kan limma på nästan alla typer av material
 5. Limmet torkar inte ut i limpistolen

Limpistolen är lätt att använda – både av barn och vuxna. Du kan limma på nästan alla material, t.ex. metall, trä, plast, plexiglas, glas, keramik, stengods, porslin, kartong, läder, flamingo och textil.

Limmet torkar på nolltid, så du kan fortsätta med jobbet snabbt. För det andra torkar inte limmet ut, vilket du känner till från limrör. När du slår på pistolen värms limmet upp automatiskt och börjar rinna när du trycker på knappen.

Topp 10 bästa limmapparater

Här är våra bästa val. De sträcker sig från små och billiga modeller för dem med mindre behov till modeller som är utformade för professionell användning och för de mer kräsna gör-det-självare.

Läs vidare och gör dig redo att välja den bästa limpistolen för dina behov.

Proxxon HKP 220

 • Strömkälla: 230 V
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 266 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Proxxon HKP 220

HKP 220 från Proxxon är en liten och prisvärd limpistol för 7 mm limstift. Den här lilla och behändiga limpistolen är perfekt för modellbygge och andra hobbyer där du behöver kunna limma delar både snabbt och exakt.

Proxxon HKP 220 levereras med 3 olika munstycken, så att du kan välja den storlek som passar för din uppgift. Detta gör limpistolen mer mångsidig och lämplig för många olika uppgifter.

Limpistolen drivs med 230 V ström från uttaget, vilket gör att du aldrig behöver tappa strömmen bara för att det finns en strömbrytare i närheten. Uppvärmningstiden är kort, så du kan börja arbeta snabbt. Värmeelementet är PTC-styrt, vilket garanterar en uppvärmning till exakt 200 °C.

Om du letar efter en prisvärd och stabil limpistol för mindre hobbyarbeten är Proxxon HKP 220 ett självklart val.

Dremel 930-18 Hobby

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 200 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - limpistol 930JA hobby

Dremel är känd för att tillverka precisionsverktyg för hobbybruk. Och den här smarta och praktiska limpistolen är verkligen inget undantag. Dremel 930-18 Hobby ligger i den prisvärda änden av skalan, men det betyder inte att du inte får kvalitet för pengarna.

Limpistolen har två olika värmeinställningar, så du kan enkelt ändra temperaturen beroende på vilket material som ska limmas. För många mindre hobbyarbeten räcker det med låg temperatur, medan mer krävande reparationer ofta kräver att limmet värms upp ytterligare. Uppvärmningstiden är blygsamma 5 minuter, så du kan komma igång snabbt.

Dremel har lagt stor vikt vid användarvänlighet och ergonomi, vilket gör att limpistolen är enkel och bekväm att använda.

Rapid EG212

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Limstiftets diameter: 12 mm
 • Vikt: 270 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Rapid EG212 limpistol

Rapid EG212 är avsedd för 12 mm limpatroner, vilket gör den särskilt lämplig för reparationer i hemmet. Modellen är också bra för dekoration och hobbyarbete. Och med ett justerbart stativ får du en effektiv och exakt limning.

EG212 har en värmare på 20 W, vilket ger en uppvärmningstid på 3-6 minuter, vilket är mycket likt liknande limpistoler. Limpistolen har en bekväm och mjuk avtryckare som ger dig bästa möjliga kontroll över limmet under appliceringen.

Pistolens form är ergonomiskt utformad och därför bekväm att arbeta med – även under längre perioder. Limpistolen är perfekt för de flesta hobbyarbeten och passar för många vardagliga reparationsarbeten hemma, i verkstaden eller för utomhusbruk där en vattentät limfog krävs.

Ryobi R18GLU-0 Solo

 • Strömkälla: 18 V-batteri (Ryobi One+)
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 700 g inkl. batteri
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Ryobi Limpistol R18GLU 0

Den här limpistolen ingår i Ryobi One+-sortimentet av sladdlösa verktyg. Liksom andra verktyg i serien levereras limpistolen utan batteri, eftersom alla produkter i One+ kan dela samma batteri. Du behöver därför inte batterier för varje verktyg, vilket är en stor prisfördel.

Det finns många fördelar med att arbeta sladdlöst, varav den största är att du slipper besväras av en irriterande sladd. Batteriet gör det enkelt att använda limpistolen var som helst, även om det inte finns något eluttag i närheten. En nackdel kan vara batteriets vikt, men en totalvikt på 700 g är trots allt blygsam.

Uppvärmningstiden är så kort som 3 minuter, vilket är lika snabbt – och i flera fall snabbare – än 230 V-modellerna. Kapaciteten är cirka 60 limstift på en enda laddning.

Bosch GluePen

 • Strömkälla: 3,6 V-batteri (inbyggt)
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 142 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Bosch GluePen

Bosch GluePen har en annorlunda design än de tidigare limpistolerna vi har tittat på. GluePen hålls i handen på samma sätt som en kulspetspenna. Den ger en riktigt bra kontroll när du applicerar limmet. Bosch GluePen är perfekt för precisionsarbete där limet måste appliceras mycket exakt och med exakta mängder lim.

GluePen använder limstift med en diameter på 7 mm. Pennan har ett automatiskt limåterföringssystem som ser till att limmet stannar omedelbart när du släpper knappen.

Limpenna har ett inbyggt uppladdningsbart batteri på 3,6 V. Den har kapacitet för 6 limstift eller cirka 30 minuters användning. När GluePen behöver laddas är det bara att koppla in den medföljande USB-kabeln för en snabb uppladdning.

Dremel 940-3

 • Strömförsörjning: 230 V
 • Limstiftets diameter: 11 mm
 • Vikt: 300 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Dremel limpistol 940

Här är en annan modell från Dremel som på många sätt liknar modellen 930-18 Hobby som nämndes tidigare. Här kan du dock använda 11 mm limstift och en droppkontroll som förhindrar att du spiller lim på arbetsstycket. Munstycket är insvept i skyddande silikon, vilket förhindrar att värmen från munstycket skadar de delar som ska limmas.

Dremel 940-3 har två temperaturinställningar, varav den högsta är 195 grader. Det finns ett alternativ för att ta bort sladden så att du kan använda limpistolen sladdlöst, men bara under en kortare tid.

Uppvärmningstiden är 5 minuter och en indikatorlampa visar om limpistolen är på. Detta är en bra och mångsidig limpistol som klarar många limningsuppgifter på jobbet och hemma.

Bosch PKP 3,6 LI

 • Strömkälla: 3,6 V-batteri (inbyggt)
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 255 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Bosch PKP 36 LI

Om du behöver arbeta sladdlöst eller bara inte vill besväras av en irriterande sladd är Bosch PKP 3.6 LI ett utmärkt val för dig. Limpistolen har ett inbyggt uppladdningsbart 3,6 V-batteri som räcker i cirka 30 minuters användning. Pistolen har en Auto-Off-funktion som automatiskt stängs av efter 5 minuters inaktivitet, så att batteriet räcker så länge som möjligt.

Trots det inbyggda batteriet väger limpistolen bara 255 g, vilket är mindre än många liknande 230 V-modeller. Den låga vikten gör limpistolen lätt och bekväm att arbeta med, och du kan ta med dig pistolen på terrassen eller i trädgården utan att behöva förlängningskablar.

Bosch PKP 3.6 LI är liten och smart och är idealisk för små hobbyarbeten eller professionella limningsjobb som inte kräver långa arbetsdagar. Om pistolen skulle få slut på ström laddas den snabbt med hjälp av en USB-kabel.

Steinel neo2

 • Strömkälla: 3,6 V-batteri (inbyggt)
 • Limstiftets diameter: 7 mm
 • Vikt: 280 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Steinel NEO2 limpistol

Steinel neo2-limmerpistol är också en modell med ett inbyggt 3,6 V-batteri. Det passar bra om du vill bli av med sladden. Särskilt om du behöver limma på svåråtkomliga ställen kommer du att vara nöjd med det sladdlösa alternativet.

Limpistolen är också bra för kreativt hobbyarbete där du inte är begränsad av ledningar. Limpistolen har en drifttid på 30 minuter i kontinuerlig användning, vilket enligt Steinel borde räcka för 200 limningsuppdrag. När batteriet är urladdat är laddningstiden cirka 3 timmar för en full laddning.

Om du letar efter en praktisk limpistol av bästa kvalitet och med möjlighet att arbeta utan sladd, bör du överväga Steinel neo2.

Steinel Gluematic 5000

 • Strömkälla: inbyggt batteri / 230 V ström
 • Limstiftets diameter: 11 mm
 • Vikt: 330 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Steinel Gluematic 5000

Den här limpistolen är också från Steinel och har modellbeteckningen Gluematic 500. Limpistolen har ett inbyggt batteri som gör det möjligt att använda den sladdlöst utan avbrott i 20 minuter. Om du behöver jobba längre, koppla bara in sladden medan du jobbar.

Gluematic 5000 fungerar med 11 mm limstift och klarar därför både små och stora uppgifter för hobbybruk och reparationer. Två olika limmunstycken ingår i pistolen, beroende på vilken typ av uppgift du ska utföra. Det är lätt att växla mellan de två munstyckena.

Limpistolen har en kort uppvärmningsperiod på 3-5 minuter innan den är klar att användas. Slösa inte onödig tid på att vänta på att få börja arbeta.

Rapid BGX300

 • Strömkälla: 7,4 V-batteri
 • Limstiftets diameter: 12 mm
 • Vikt: 1 360 g
Limpistol - se de 10 bästa limpistolen - Rapid BGX300

Den sista limpistol som vi har valt att inkludera i vår topp 10 är Rapid BGX300. Limpistolen riktar sig till den professionella användaren som använder limpistolen på jobbet och till den kräsna hobbyanvändaren som ställer höga krav på kvalitet och prestanda.

BGX300 använder en patenterad värmeteknik som garanterar snabb uppvärmning och en stabil temperatur under arbetet. Pistolen använder ett litiumjonbatteri på 7,4 V som ger en drifttid på upp till 60 minuter när du arbetar kontinuerligt med limpistolen.

En indikator visar när limpistolen är klar för användning. Och med utbytbara munstycken kan du ta itu med allt från små precisionsjobb till stora reparationsjobb.

Köpguide – vilken limpistol ska du välja?

Förhoppningsvis har du nu fått den insikt du behöver när du ska köpa en limpistol. Innan du går tillbaka till de olika modellerna och klickar dig vidare till återförsäljaren har vi några sista tips som hjälper dig att göra rätt val.

Ska du välja 230 V eller batteri?

Valet beror till stor del på hur länge du behöver använda limpistolen åt gången. En av fördelarna med batteridrivna modeller är att du inte behöver använda sladden när du arbetar. Batteriet ger dig många fler alternativ för att använda limpistolen utan att behöva krångla med uttag och förlängningssladdar.

Nackdelen med batterier är att drifttiden är begränsad. De flesta modeller har en batteritid på cirka 30 minuter i kontinuerlig användning – vissa modeller lite längre. Om du använder limpistolen under längre perioder kan du välja en batteridriven modell med möjlighet till en 230 V-sladd.

Diameter på limsticka

Om du främst använder limpistolen för modellbygge eller andra limningsuppgifter som kräver små mängder lim åt gången, är en 7 mm modell rätt val.

För montering och reparation är en limpistol för tjockare limstift det bästa valet. Detta gör att du kan applicera en större mängd lim för de arbeten som kräver hög hållbarhet och extra styrka.

De flesta limpistoler har en möjlighet att byta munstycke, så att du kan använda limpistolen till flera olika typer av jobb.

Är du redo att köpa en limpistol?

Om du redan har bestämt dig för vilken limpistol du vill ha kan du bläddra uppåt på sidan och klicka på knappen för att gå direkt till återförsäljaren.

Om du fortfarande är osäker på vilken du ska välja kan du klicka på de enskilda modellerna för att läsa mer om varje limpistol.

Läs också: våra rekommendationer för värmepistoler