Hur tar man bort rost? Avlägsnar rost från metall, kläder, kakel etc.

Rost är något som du vill bli av med så snart som möjligt. Rost förstör alla järn- och metallprodukter. Du känner säkert till rostfläckarna på din gamla bil, på dina trädgårdsredskap eller på de blanka delarna av din cykel. Rostangrepp får metallen att se sliten och gammal ut, och så småningom riskerar du att få hål. I många fall kan du enkelt rädda rostskadad metall om du kan de rätta knepen!

Rost uppstår som en kemisk förening mellan järn, syre och vatten. Om du lägger en obehandlad järnbit utomhus och gör den våt kan du se att ytan blir rostig röd på bara några dagar.

Om metallen står ute länge kommer rosten att angripa materialet så pass mycket att man till slut kan skala hela rostflagor av järn från ytan.

När järn och metall har blivit så rostigt att det flagnar kan det inte räddas. Men om du agerar i god tid kan du ta bort rost med olika metoder.

Rostborttagningsmedel – Vad behöver du?

Det finns många kemiska produkter på marknaden som används för att avlägsna rost från olika ytor. Rost finns förstås oftast på metalliska ytor, men du kan också hitta rostavlagringar i toalettskålar, på kakel och om du har otur kan du också behöva ta bort rost från textilier som kläder och bilsäten.

Kommersiellt tillgängliga rostborttagningsmedel

rustfjerner spray
Rostborttagningsspray

De färdiga kemiska produkter som finns i butikerna är flytande och måste appliceras med en pensel eller från en sprayburk. Dessa färdiga produkter är mycket effektiva och kan avlägsna mycket ytlig rost.

När behandlingen är klar ska du avsluta metallen med rostskydd, färg eller en liknande beläggning. Utan en tillräckligt bra efterbehandling dröjer det inte länge innan rosten dyker upp igen.

Kemiska medel är de överlägset mest effektiva, och vi kommer att titta närmare på hur man använder dem nedan. Om du inte vill använda kemikalier finns det några gamla huskurer som du kan prova.

rustfjerner flydende
Flytande rostborttagare

Ekologisk hemlagad rostborttagare

Om du vill prova på att göra hemmagjorda rostborttagningsmedel finns här några recept som du kan prova.

De hemgjorda produkterna fungerar i viss mån. De är bäst lämpade för mindre rostangrepp, till exempel på trädgårdsgrillar, utomhuslampor, verktyg osv. En del av produkterna fungerar ganska bra, men prova ut och testa vad som fungerar bäst. Fördelen med hemmagjorda rostborttagningsmedel är att du alltid har alla ingredienser till hands.

Guide: Enkelt sätt att avlägsna rost

Även om de hemmagjorda produkterna har en viss effekt kan du vara säkrare på resultatet om du använder ett av de färdiga medlen från det lokala byggvaruhuset eller måleriet.

Rostborttagningsmedel för järn

Järn och metall är särskilt hårt drabbade av rost, och med tiden kommer obehandlat järn att slitas sönder och flagna. Om du agerar i tid kan du bromsa processen och rädda dina metallföremål från att försvinna helt och hållet.

När all lös rost har avlägsnats enligt beskrivningen ovan ska rostborttagningsmedlet appliceras och verka under den tid som anges på produkten. Skölj sedan med vatten och gör klart metallen så snart som möjligt.

Om hål eller genombrott har uppstått, använd ett lämpligt kitt som Plastic Padding eller ett liknande kitt innan du påbörjar efterbehandlingsprocessen.

Rostborttagningsmedel för rostfritt stål

Men rostfritt stål kan inte rosta – nej, det är sant, men det kan angripas av flygaska, som lägger sig på ytan och gör det annars ljusa rostfria stålet matt.

Luftburet damm är små järnpartiklar som flyger genom luften och kan fastna på saker som rostfritt stål, billack och krom. Lyckligtvis är flygaska vanligtvis mycket lätt att avlägsna. Det finns produkter för att avlägsna flygaska som är både enkla och effektiva att använda.

Om rostfläckarna är små kan lite ättika på en svamp ofta lösa problemet.

Rostborttagningsmedel för kläder

Om du har oturen att få rostfläckar på dina kläder eller andra textilier kan citronsaft vara lösningen. Syran i citronen kan lösa upp rostfläckar.

Pressa några droppar citronsaft direkt på rostfläckarna och gnugga försiktigt med en trasa tills rostfläckarna försvinner.

Om du inte har en färsk citron till hands kan du använda citronsyra i stället. Lös upp pulvret i vatten i förhållandet 1 sked citronsyra till 9 dl vatten.

Tvätta kläderna i tvättmaskinen efter behandlingen.

Rostborttagningsmedel för kakel

Rost på kakelplattor, till exempel i badrummet eller tvättstugan, kan också avlägsnas med citronsaft. Applicera saften direkt på de glaserade plattorna och täck med salt.

När saften har verkat i ½-1 timme, skölj med rent vatten.

Rostborttagningsmedel för betongplattor

Om du har haft ett rostig parasoll eller annat metallföremål på din uteplats kan rost från metallen missfärga betongplattorna.

Nya fläckar eller fläckar som bara finns på plattans yta kan behandlas med vanlig rostborttagningsmedel för hushållsbruk. Kom ihåg att tvätta noggrant med vatten efteråt.

För mer envisa fläckar kan du göra en pasta av 15 % natriumcitrat och glycerol i förhållandet 1:1. Låt pastan verka i några dagar och skölj sedan med vatten.

Rost kan också vara vackert och praktiskt

skulptur i cortenstål
Skulptur i cortenstål – Bild: Depositphotos

Nu vet du en hel del om hur man tar bort rost på olika material. Men faktum är att vissa saker föredrar att rosta, till exempel trädgårdsornament i cortenstål, och det finns två huvudskäl till detta.

Cortenstål är mycket populärt att använda för sängkanter, upphöjda sängar och andra dekorationer. Cortenstål får mycket snabbt en vacker roströd färg, vilket är det utseende som de flesta vill uppnå.

Rostfärgen är mycket vacker och dekorativ, men den har också en skyddande effekt på stålet. Corten är en speciell typ av stål som har en långsammare härdningstid än traditionellt stål. Rost fungerar som ett skyddande lager och minskar den tid det tar för rost att tränga in i stålet med upp till åtta gånger. Detta gäller dock endast för Cortenstål, inte för vanligt järn och stål.

Var kan man köpa rostborttagningsmedel?

Vanlig rostborttagare för hushållsbruk kan köpas i alla stormarknader, byggvaruhus, järnaffärer och liknande butiker. Om du vill prova de mer ekologiska versionerna av rostborttagningsmedel har du förmodligen redan de flesta av ingredienserna. Annars måste du åka till livsmedelsbutiken.

Som nämnts finns rostborttagningsmedel för många olika ändamål och i olika märken och storlekar. Du hittar det största urvalet om du beställer rostborttagningsmedel online.

Skriv en kommentar