Test av de 10 bästa pelarborrmaskin

Om du behöver borra hål med stor noggrannhet och precision är en pelarborr oumbärlig. Pelarborrmaskinen borrar hål till det exakta djup och den exakta vinkel som du behöver. Borra i trä, metall, plast och alla andra material som du normalt borrar i. Nedan har vi samlat ett stort urval av pelarborrmaskiner, från de minsta hobbymodellerna till stora borrmaskiner för den kräsne hobbyisten och den professionella hantverkaren. Läs vidare för att få tips om hur du väljer den bästa pelarborrmaskinen!

En pelarborrmaskin är utmärkt för att borra hål i en mängd olika material. Med hjälp av borrmaskinens mycket exakta inställningar kan du borra hål med enorm precision. Detta gör också pelarborrarna lämpliga för massproduktion, eftersom borrdjup, avstånd etc. alltid är 100 % konsekventa. Noggrannhet och precision är nyckelorden när du väljer rätt pelarborrmaskin.

Relaterad artikel: testa de bästa övningarna

Som regel är pelarborrmaskinen avsedd för alla som behöver borra i trä, järn, plastmaterial och liknande. Stolpborrmaskinen används ofta i professionella verkstäder, men den är också till stor hjälp för hobbyarbeten i hemmets verkstad.

De viktigaste fördelarna med pelarborrmaskiner

Det finns många fördelar med en pelarborrmaskin som du inte hittar med en vanlig handhållen borrmaskin.

De viktigaste fördelarna är:

 • Säkerhet för exakt och vinkelrät borrning av hål
 • Du kan borra hål till exakt det djup du vill ha
 • Du kan borra i en mängd olika arbetsstycken och material
 • Möjlighet att klämma fast arbetsstycket du arbetar på
 • Stor säkerhet när du arbetar med pelarborrmaskinen
 • Lätt att använda och enkel inställning av funktionerna

Test av de bästa pelarborrmaskin

Nedan har vi valt ut några av de pelarborrmaskiner som vi tycker är bra val för dig. Naturligtvis måste du se till dina behov när du använder maskinen, och särskilt hur stora arbetsstycken du behöver arbeta med.

Här har vi valt ut 10 pelarborrmaskiner som alla har sina styrkor och användningsområden. Beskrivningarna gör det möjligt för dig att göra rätt val när du köper den pelarborrmaskin som bäst uppfyller dina behov.

Einhell TC-BD 350

Einhell søjleboremaskine 350W

Specifikationer:

Effekt: 350
WMax rpm: 2650Min.
varv per minut
.
: 580Borrdjup
: 50 mmHastighetsinställningar
: 5Vikt
: 13.9 kgStrömkälla
: elVolt
: 230

Einhell är en av de mycket stora tillverkarna av hobbyverktyg, och pelarborrmaskiner finns naturligtvis också i modellprogrammet. Om du letar efter en robust och prisvärd pelarborrmaskin är TC-BD 350 ett bra val.

Den här modellen från Einhell är en solid allroundborrmaskin som uppfyller de flesta krav för hobbybruk. Borrmaskinen är en bordsmodell som måste placeras på en arbetsbänk eller liknande fast yta. Du kan reglera rotationshastigheten mellan 580-2650 varv per minut, beroende på vilket material du borrar i.

Maskinen har ett höj- och sänkbart bord som kan lutas 45 grader åt båda hållen, så att du också kan borra vinklade hål.

Einhell BT-BD 501

Søjleboremaskine bt-BD 501


Specifikationer:

Effekt: 500
WMax varv per minut. : 2350Min.
varv per minut
.
: 580Borrdjup
: 50 mmHastighetsinställningar
: 9Vikt
: 17.6 kgStrömkälla
: elVolt
: 230

BT-BD 501 är en annan pelarborrmaskin från Einhell. Denna modell är något större och kraftfullare än TC-BD 350. Motorn levererar 500 W och har 9 olika hastighetsinställningar som justeras på remskivorna.

Maskinen har ett höj- och sänkbart bord som kan ställas in för att matcha höjden på det arbetsstycke som borras. Du kan enkelt ställa in hålets djup på djupskalan, så att alla hål har exakt det djup du vill ha. Handtaget som sänker borrmaskinen har tre gummibeklädda grepp, så att du har en bra känsla för hur hårt borren trycks ner.

Du kan använda borrar från 1,5 mm upp till 16 mm, vilket ger dig stor flexibilitet när du väljer rätt diameter.

Proxxon TBM 220

Proxxon TBM 220 søljeboremaskine


Specifikationer:

Effekt: 85
WMax rpm: 8500Min.
varv per minut
.
: 1800Fri höjd
: 140 mmHastighetsinställningar
: 3Vikt
: 3.3 kgStrömkälla
: elVolt
: 230

Om du behöver en liten och praktisk pelarborrmaskin för precisionsarbete kan Proxxon TBM 220 vara ett självklart val. Den här modellen är perfekt för modellbygge, borrning i kretskort och liknande där hög noggrannhet och precision krävs. Om du vill använda vanliga och något större borrar i TBM 220 kan du köpa en 6 mm borrpatron.

Med hjälp av kilbandet kan Proxxon TBM 220 ställas in på tre olika hastigheter från 1800-8500 varv per minut. Med det lilla handtaget på sidan av maskinen kan du sänka borren mycket exakt till det djup som du har valt på djupskalan.

Här får du en liten och behändig pelarborr för fint arbete. Maskinen väger endast 3,3 kg, tar liten plats och är lätt att förvara när den inte används.

Einhell TC-BD 630

Einhell TC-BD 630 søjleboremaskine 630W


Specifikationer:

Effekt: 630
WMax rpm. : 2450Min.
varv per minut
.
: 220Fri höjd
: 126 mmBorrningsdjup
: 60 mmVikt
: 32,6 kgStrömkälla
: elVolt
: 230

Vi är inte helt klara med Einhell än, och denna kraftfulla pelarborrmaskin måste vi ta med i testet. Om du behöver en hobbymaskin med mycket kraft för de lite större borrjobben är TC-BD 630 värd att titta på.

Modellen har inte mindre än 12 olika hastighetsinställningar, och du kan använda borrar upp till 16 mm i borrpatronen. Den kraftfulla elmotorn på 630 W gör att du kan borra i alla trä- och metalldelar utan att behöva oroa dig för om det finns tillräckligt med kraft i maskinen.

Borrmaskinen står bra och stabilt, vilket gör den både säker och bekväm att arbeta med. På det hela taget är det en riktigt bra maskin för den krävande hobbyanvändaren.

PowerPlus POWX152

PowerPlus POWX152 søjleboremaskine test

Specifikationer:

Effekt: 350
WMMax varv per minut: 2650Min.
varv per minut: 580Hastighetsinställningar
: 5Vikt
: 24 kgKraftkälla
: elVolt
: 230

PowerPlus tillverkas av den belgiska verktygsjätten Varo, men är ännu inte ett välkänt varumärke på den danska verktygsmarknaden. Varo tillverkar dock PowerPlus-verktyg av riktigt hög kvalitet och med en smart och praktisk design.

PowerPlus POWX152 är en medelstor pelarborrmaskin som uppfyller de flesta behov när du borrar exakta hål i trä och metall. Motorn har en effekt på 350 W och hastigheten kan justeras med hjälp av en rem till 580-2650 varv per minut.

Maskinens totalvikt är 24 kg. Den relativt höga vikten gör att den står stadigt och är mycket stabil att arbeta med. Du kan använda borrar i storlekar upp till 13 mm, vilket motsvarar borrpatronen i en vanlig borrmaskin.

Bosch PBD 40

Bosch Søjleboremaskine pbd 40


Specifikationer:

Effekt: 710
WMMax varv per minut: 2500Min.
varv per minut: 200Fri höjd
: 100 mmVikt
: 20 kgKälla
: elVolt
: 230

Här är en riktigt fin pelarborrmaskin, där man har lagt stor vikt vid detaljerna. Inbyggd digital teknik gör det ännu enklare, mer exakt och roligare att arbeta med maskinen.

På den digitala displayen kan du läsa information om borrhastigheter och borrdjup. Det innebär att du inte behöver förlita dig på en våg med manuell justering, och inställningen är mycket enklare och mer exakt.

Rotationshastigheten är helt steglös mellan 200-850 rpm i första växeln och upp till 2500 rpm i andra växeln. Bosch PBD har inbyggda LED-lampor som ger bra belysning på borren och laserljus som visar var borren kommer att träffa materialet. En fantastisk pelarborrmaskin som ger de bästa förutsättningarna för ett bra resultat.

Om du letar efter en toppmodern borrmaskin med alla de extra funktioner du drömt om bör du välja den här modellen.

Holzmann SB4115N 230V

Holzmann SB4115N 230V søjleboremaskine

Specifikationer:

Effekt: 400 / 560
WMax varv per minut: 2740Min.
varv per minut: 180Fri höjd
: 127 mmVikt
: 27 kgKälla
: elVolt
: 230

Den här pelarborrmaskinen från Holzmann är en traditionell maskin som klarar både hobbyuppgifter och professionella borruppgifter. Maskinen kan använda borrar i alla storlekar upp till 16 mm, och borrpatronen är skyddad för maximal säkerhet.

Holzmann SB4115N är en relativt stor pelarborrmaskin, idealisk för att hantera större arbetsstycken. Arbetsbordet är 200 x 200 mm och kan vinklas 45 grader åt båda hållen. Maskinens totalhöjd är 990 mm, och med en vikt på 55 kg kräver borren ett stabilt arbetsbord med gott utrymme och fri höjd.

Den här borrmaskinen är lätt att ställa in och använda och är en riktig arbetshäst för större och mer krävande uppgifter.

PowerPlus POWX154

PowerPlus POWX154 søjleboremaskine

Specifikationer:

Effekt: 500
WMMax varv per minut: 2545Min.
varv per minut: 425Vikt
: 35,2 kgKraftkälla
: elVolt
: 230

PowerPlus POWX154 är för dig som behöver lite mer kapacitet än vad du får i POWX 152-modellen som beskrivs längre upp på sidan. Här får du en kraftfull 500 W elmotor med mycket överväxel och möjlighet att justera rotationshastigheten i 5 individuella steg.

Arbetsbordet kan lutas och roteras oändligt, så att du kan göra mycket exakta hål i arbetsstycken. Bordet mäter 200 x 200 mm, vilket ger en stor och stabil plattform att arbeta på.

16 mm borrpatronen gör det möjligt att använda borrar med stor diameter och det tvärgående laserljuset visar var borren kommer att träffa arbetsstycket.

Om du väljer PowerPlus POWX154 får du en högkvalitativ pelarborrmaskin med alla de funktioner som alla hobbyister behöver.

Proxxon MF 70

Proxxon MF 70 søjleboremaskine

Specifikationer:

Effekt: 100
WMMax varv per minut: 20000Min.
varv per minut: 5000Vikt
: 7 kgKraftkälla
: elektricitetVolt
: 230

Om du behöver en liten men mycket exakt pelarborrmaskin är Proxxon MF 70 ett bra val. Borrmaskinen är avsedd för alla som behöver arbeta med små delar, vilket gör den perfekt för modellbygge, smyckesarbete och annat som kräver högsta möjliga precision.

MF 70 kan inte bara användas för att borra hål, utan även för små fräsarbeten i material som trä, plast och metall. Med hjälp av små hjul kan arbetsbordet flyttas i den riktning du vill, så att små fräsningar kan utföras med största noggrannhet.

Hastigheten kan justeras mellan 500-20000 varv per minut, vilket ger ännu mer kontroll över borren och möjligheten att anpassa hastigheten till det material som bearbetas. Borrmaskinen arbetar helt utan svängningar, vilket är en annan fördel när du arbetar med hög noggrannhet.

Ferax 16 DDF

Ferax 16 DDF søjleboremaskine

Specifikationer:

Effekt: 550
WMMax varv per minut: 2580Min.
varv per minut: 210Vikt
: 53 kgKraftkälla
: elektricitetVolt
: 230

Ferax 16 DDF är en pelarborrmaskin som i hög grad riktar sig till professionella verkstäder och småskalig industri. Maskinen är extremt robust och håller för daglig användning i verkstaden.

Maskinen är remdriven och hastigheten justeras manuellt genom att flytta remmen på remskivan. Hastigheten kan justeras mellan 210-2580 varv per minut.

På den här modellen kan du använda borrar med en diameter på upp till 16 mm, och den självspännande borrpatronen gör att du kan byta borr utan verktyg. Ett inbyggt laserljus gör det lättare för dig att göra mycket exakta hål.

Här får du en pålitlig maskin för den lilla verkstaden och för hobbyanvändaren som bara vill ha det bästa verktyget.

Vilken pelarborr ska du välja?

Nu har du läst beskrivningarna av de pelarövningar som vi har valt att inkludera i testet. För att få den bästa överblicken ingår pelarborrmaskiner i olika storlekar i testet. Du hittar borrar för att borra mycket små arbetsstycken, perfekt för att bygga modeller och göra smycken. Vi har också större pelarborrmaskiner som är avsedda för verkstäder som arbetar med större arbetsstycken, t.ex. inom byggbranschen.

Några av de saker som du bör fokusera på när du hittar den pelarborrmaskin som bäst passar dina behov är:

 • Maskinens storlek
 • Kapacitet för borrpatroner
 • Motoreffekt och -hastighet
 • LED- och laserljus
 • Justerbarhet av arbetsbordet
 • Inställning av djupskala

I inköpsguiden nedan beskrivs de olika funktionerna mer i detalj. På så sätt får du en bättre uppfattning om vilka funktioner som är viktiga för ditt val av maskin.

Köpguide för att hitta den bästa pelarborrmaskinen

De flesta hobbyister har en bra handborrmaskin, men inte alla har en pelarborrmaskin. Pelarborrmaskinen kan utföra många av de arbeten som du normalt använder din vanliga borrmaskin till – och den kan till och med göra dem mycket bättre, säkrare och enklare.

Storleken spelar roll

Storleken på pelarborrmaskinen bör väljas utifrån de arbetsstycken du ska arbeta med. Maskinerna sträcker sig från mycket små maskiner till maskiner som kan borra mycket små hål med extra noggrannhet i delar där du inte kan styra en vanlig borrmaskin tillräckligt noggrant.

Om du huvudsakligen arbetar med trä och metall för konstruktion eller liknande större föremål, bör pelarborrmaskinen naturligtvis väljas i enlighet med detta. Här kan maskinens vikt också vara en viktig parameter. En tung pelarborrmaskin är mycket stabil och du riskerar inte att maskinen välter under arbetet.

Hur stora borrar behöver du?

Det är här som behov och önskemål återigen kommer in i bilden. Några av de största pelarborrarna kan använda borrar med en diameter på upp till 16 mm. Det lönar sig att tänka två gånger innan du väljer utifrån borrens diameter. Det är trots allt synd att behöva borra ett stort hål men inte ha möjlighet att göra det eftersom du har valt en mindre maskin.

Motoreffekt och -hastighet

De flesta elmotorer saknar inte kraft och överskott. Men välj en maskin med en så stor och kraftfull motor som möjligt. På så sätt undviker du att överbelasta motorn när du arbetar med material som kräver extra kraft. En motor som inte ständigt arbetar med maximal belastning slits inte lika snabbt och håller längre.

Hastigheten kan vara viktig beroende på vilket material du borrar. Vissa material kräver att du borrar med lågt varvtal, så borrmaskiner med ett brett inställningsområde är att föredra.

Ljus på arbetsstycket

Det kan vara svårt att få optimalt ljus på pelarborrmaskinens arbetsbord. Vissa maskiner har inbyggda LED-lampor som lyser upp bordet så att du lättare kan se hur du arbetar.

Laserljus för precision

Under de senaste åren har laserljus funnit sin väg in i elverktyg som cirkelsågar, sticksågar, mätutrustning etc. Många nyare pelarborrmaskiner har också inbyggda laserljus, vilket är en mycket praktisk funktion. Lasern pekar ut den punkt på arbetsstycket som borren ska träffa, vilket gör det mycket lättare att borra korrekt.

Arbetsbord för borrning

Kolonnborrmaskiner har ett arbetsbord för att placera de delar som du ska borra i. Bordet ska vara dimensionerat för att matcha materialets mått och vikt, och bordet ska helst kunna spänna fast materialet. Arbetsbordet ska vara justerbart till önskad höjd och ska kunna vinklas för lutande hål.

Exakt justering av borrdjupet

Noggrann inställning av håldjupet är en av de viktigaste egenskaperna hos pelarborrmaskinen. En exakt inställning säkerställer att du inte borrar för djupt eller till och med borrar rakt igenom materialet. Den här funktionen används för att borra hål för pluggar och liknande.

Nu är du redo att välja den bästa pelarborrmaskinen för dig

Nu vet du vad varje funktion på pelarborrmaskinen används till och du har en inblick i vilka funktioner och egenskaper som är viktiga för dig.

Bläddra uppåt på sidan och klicka på varje modell för att få mer information och för att beställa din nya pelarborrmaskin.