Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare

En Skruvautomat är ett något mer specialiserat handverktyg. Men om du ska sätta upp många gipsväggar eller sätta upp ett tak med ett eller flera lager gipsskivor är det en bra investering. För att jobbet blir mycket enklare och du sparar mycket tid. Särskilt som gör-det-självare. I den här artikeln får du 6 bra idéer för gipsskruvar.

Det som skiljer en gipsskruvmejsel – även kallad skruvmejsel – från en vanlig skruvmejsel är hur skruvarna hanteras. Med en vanlig skruvmejsel/borrmaskin måste du själv ta ut gipsskruven ur förpackningen och hålla den medan du skruvar in den. Men i en gipsskruvmejsel sitter gipsskruvarna på ett band som automatiskt matas in och hålls kvar av själva gipsskruvmejseln när du skruvar in dem.

Se även: installation av gipsväggar

Med andra ord är det en slags maskningspistol för gipsskruvar som gör det extra lätt att sätta in många gipsskruvar i snabb följd. Så om du vill sticka ut från alla andra gör-det-självare är det den här typen av skruvmejsel du behöver.

Vad man ska tänka på när man köper en Skruvautomat

De viktigaste parametrarna som du bör hålla högt när du köper en skruvmejsel för gipsväggar som gör-det-själv-människa är följande:

  • Oavsett om den är batteridriven eller sladdansluten
  • Dess skruvkapacitet per laddning (för batteridrift)
  • Dess vikt, ju lättare desto bättre
  • Motoreffekt och hastighet – hög är bra
  • Automatisk start/stopp-funktion gör arbetet snabbare

Du kan också använda gipsskrubben för andra ändamål där du behöver skruva i många skruvar. Till exempel för andra typer av beklädnader, både inomhus och utomhus.

Test av skruvautomat

Alla stora märken som Makita, Dewalt, Bosch och Festool har gipsskruvmejslar i sitt sortiment. Vi har tittat på de mest populära modellerna och granskat dem efter pris.

Bosch MA 55 Professional

Bäst i testet
Bosch MA 55 Professional gipsskruemaskine test

Specifikationer

Höjd: 6,985 cm
Längd: 15,24 cm
Material: metallmekanism med en kropp av hårdplast
Skruvtyp: Philips
Vikt: 0,39 kg
Bredd: 5,08 cm

Bosch MA 55 Professional är ett smart tillbehör som passar till de flesta Bosch-skruvmejslar. Så om du redan har en av de lite kraftfullare Bosch-skruvmejslarna kan du skaffa dig en billig gipsskruvmejsel på detta sätt.

Den kan sättas på och tas av utan verktyg.

Förskjutningen är snabb och enkel att ställa in för olika skruvband. Trots sin ringa storlek klarar den skruvlängder på upp till 55 mm, kan hantera skaftdiametrar på upp till 5 mm och en maximal skruvhuvuddiameter på 9,5 mm. Detta gör att den är en mycket allsidig gipsskruvmejsel som kan användas för både enkla och dubbla plåtkonstruktioner.

Men med en relativt kraftfull Bosch-skruvmejsel får du en snabbgående gipsskruvmejsel som gör det möjligt att skruva exakt och med hög hastighet. Slutligen säkerställer den öppna konstruktionen att inget gipsdamm samlas i magasinets offset.

Offsetlösningen ger dig verkligen mycket gipsskruvmaskin för pengarna.

Makita DFR550Z Solo

Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare - Makita DFR550Z Solo gipsskruetrækker

Specifikationer

ding: 18v
Gipsskruv: 55 mm
Skruvstorlekar: 25 – 55 mm
Vikt: 2,3 kg
Ljudnivå: 78 dB
Varvtal: 4000 varv per minut

Makita DFR550Z Solo är en sladdlös gipsskruvdragare som levereras utan väska, batteri och laddare. Så om du redan har Makitas sladdlösa verktyg kan du skaffa dig en gipsare till ett bra pris.

Maskinen är konstruerad så att det är svårt för gipsdamm att tränga in i maskinen. Samtidigt har den samma hållbara konstruktion som alla andra Makita-maskiner.

Maskinen kan – trots att den väger nästan 2 kilo – lätt användas med en hand. Den 4-poliga elmotorn ger mycket kraft och ett högt varvtal på upp till 4 000 varv per minut. Så att du snabbt kan få in skruvarna.

Maskinen är utrustad med ett överbelastningsskydd för säkerhet, och den tysta kopplingen ger en mycket lägre ljudnivå när du arbetar med maskinen.

Maskinen hanterar gipsskruvar med en längd på 25-55 mm och en skafttjocklek på upp till 4 mm.

Makita 6843

Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare - Makita 6843 gipsskruemaskine

Specifikationer

Storlek på gipsskruv: 25-55 mm
Varvtal: 6000 varv per minut
Vikt: 2 kg
Spänning: 470W
Ljudnivå: 84 dB

Om du behöver en ännu kraftfullare gipsskruvmejsel som gör-det-själv-entusiast är denna Makita 6843 ett utmärkt val. Den är extremt kraftfull och kan även användas för andra snickeriarbeten. Samtidigt är den snabb. Den kan leverera upp till 6 000 varv per minut. utan belastning.

Maskinens vikt på 2 kg gör det möjligt att använda den med en hand, eftersom den har en automatisk på/av-funktion. Det är bara att trycka in den och den börjar snurra. Samtidigt har Makita ansträngt sig för att skapa en bra balans i maskinen, vilket gör den extra lätt och bekväm att arbeta med.

Makita 6843 hanterar gipsskruvar från 25 till 55 mm i längd och skottstycken med en tjocklek på upp till 4 mm.

Dewalt DCF620P2K

Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare - Dewalt DCF620P2K

Specifikationer

Varvtal: 4400 RPM
Vikt: 1,88 kg
Ljudnivå: 88 dB


Dewalts förslag på en bra allround gipsskruvdragare för gör-det-själv-jobb är denna Dewalt DCF620P2K. Den finns i ett set med ett fodral, två batterier och en laddare, och den kan också säljas ensam utan laddare, fodral eller batterier. Så om du redan har Dewalt-utrustning kan du skaffa dig en riktigt bra och prisvärd skruvmejsel för gipsväggar.

Detta är en solid gipsskruvmejsel av Dewalt-kvalitet med en borstlös motor som kan leverera upp till 4 400 varv per minut med ett vridmoment på upp till 8 NM. Hastigheten kan justeras för att passa både din arbetshastighet och den skruvuppgift du behöver utföra.

En praktisk liten funktion är det inbyggda LED-ljuset. Den ger optimal belysning av området runt fästpunkten. Detta minskar behovet av stark arbetsbelysning på arbetsplatsen.

Liksom Makita-maskinerna klarar Dewalt DCF620P2K av gipsskruvar med en längd på 25-55 mm och en skruvtjocklek på upp till 4 mm.

Festool DWC 18-4500 Li-Basic Solo

Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare - Festool DWC 18 4500 Li Basic Solo gipsskruemaskine

Specifikationer

Strömkälla: Festool 18V batteripaket
Varvtal: 4500 RPM
Vikt: 1,9 kg
Max skruvlängd: 55 mm

På relativt få år har Festool fått fler och fler nöjda användare både inom hantverks- och gör-det-själv-segmentet.

Deras version av en automatisk skruvmejsel är denna batteridrivna Festool DWC 18-4500 Li-Basic Solo. Den säljs utan batteri, laddare och fodral och väger 1,9 kg.

Maskinen har ett maximalt varvtal på 4 500 varv per minut. med ett maximalt vridmoment på 14 NM. Den har en automatisk start/stopp-funktion, så du behöver inte hålla i någon strömbrytare för att köra maskinen. Samtidigt har den en mycket exakt elektronisk urkoppling som säkerställer att alla skruvar skruvas in exakt på samma sätt.

Maskinen rekommenderas för arbete med gipsskivor på träramar, men kan också lätt användas för att sätta gips på metallprofiler. Den kan hantera gipsskruvar från 25 till 55 mm i längd med upp till 4 mm skaftlängd, och du kan byta hylsa på maskinen utan verktyg.

Bosch GSR 6-45 TE + MA 55 Professional

Test av de 6 bästa Skruvautomat för gör-det-självare - Bosch GSR 6 45 TE MA 55 Professional gipsskruemaskine

Specifikationer

Höjd: 6,985 cm
Längd: 15,24 cm
Material: metallmekanism med en kropp av hårdplast
Skruvtyp: Philips
Vikt: 0,39 kg
Bredd: 5,08 cm

Om du kan leva med sladden kan du skaffa dig både en bra elektrisk skruvmejsel och borrmaskin och använda den som gipsskruvmejsel med det medföljande tillbehöret MA 55 Professional. Vi har redan nämnt det ovan.

Bosch GSR 6-45 TE är en 700-watts skruvmejsel med sladd och har upp till 4500 varv per minut. och kan leverera ett maximalt vridmoment på 12 NM. Detta gör den till en mångsidig skruvmejsel och borrmaskin som lämpar sig för en mängd olika gör-det-själv-arbeten.

Du får alltså inte bara en gipsskruvmejsel. Du får en skruvmejsel som du kan använda för de flesta skruv- och borrarbeten hemma – och som sedan också kan användas för gipsskruvning när det behövs.

Gipsskruvfunktionen kan också användas om du behöver skruva upp träpaneler på väggen eller i samband med hemmabyggda skåp och andra möbler. Eller för att skruva upp träpaneler på gavlar, lekstugor och liknande.

Den största nackdelen är naturligtvis ledningarna. Den begränsar maskinens aktionsradie och kräver att det finns ett eluttag i närheten av arbetsplatsen. Eller att du har en tillräckligt lång förlängningssladd.

Vilken skruvmejsel ska du välja?

Nu har du en översikt över de mest populära gipsskruvmejslarna på marknaden just nu.

Vilket du ska välja som gör-det-självare beror helt och hållet på dina egna preferenser. Många väljer sin gipsskruvmejsel utifrån vilket märke av sladdlöst handverktyg de redan äger. På så sätt slipper du gå ut och köpa ett batteri, en laddare och så vidare till din gipsare.

Andra är mer intresserade av att få en gipsskruvmejsel som har tillräckligt med kraft för att även kunna användas till andra typer av beklädnads- och snickeriarbeten, där du behöver skruva i många skruvar i snabb följd. Som vanlig gör-det-självare behöver du förmodligen bara sätta upp gipsskivor en eller ett fåtal gånger i ditt liv.

Så bläddra upp, se de många alternativen – och kolla in priserna på de webbutiker som vi länkar till härnäst för varje produkt.

Lycka till med ditt projekt med gipsväggar.