Bygg din egen pizzaugn

En DIY-pizzaugn är det perfekta hobbyprojektet för dig som älskar pizza och matlagning över öppen eld. Det blir inte mer autentiskt än att baka pizza på bakgården i en pizzaugn som du byggt själv. Pizzaugnen är inte bara lämplig för pizza, utan även för att baka bröd och göra simmande rätter.

Det är lätt att bygga en egen pizzaugn om du har lite hantverkskunskap, men det finns också lösningar som inte ens kräver att du bygger en egen pizzaugn – i stället kan du få en färdigbyggd pizzaugn levererad till din dörr. Se vårt utbud av färdiga pizzaugnar här.

Vilket alternativ du väljer för din DIY-pizzaugn är i slutändan upp till dig. Om du väljer att ta itu med projektet själv från grunden kan du få exakt den pizzaugn du vill ha, medan du kan få en garanterat fungerande pizzaugn genom att köpa en färdigtillverkad pizzaugn som levereras direkt till din dörr.

Hur mycket kostar en DIY-pizzaugn?

Om du köper materialet för att bygga din pizzaugn själv kan du spara mycket pengar. Att bygga sin egen pizzaugn av lera är det billigaste alternativet, eftersom materialen du behöver inte kostar mycket.

Bygg din egen pizzaugn i lera

För att bygga en lerpizzaugn behöver du lera, sand, halm och eldfasta tegelstenar, som kan köpas här för cirka 15 pund styck. Tänk på att den inte klarar alla typer av väder, så se till att den är täckt. Det kostar några hundra kronor att bygga en självbyggd pizzaugn i lera.

Bygg din egen pizzaugn av sten och trä

Om du vill ha en mer robust pizzaugn som klarar alla väderförhållanden kan du bygga den av trä och sten. Den kostar från 2 000 pund och uppåt, men i gengäld får du en pizzaugn som du kan använda i många år framöver.

Det gör du genom att slå ner fyra träpålar i marken. Montera dem på stolpstöd så att de inte har direkt kontakt med marken. Du kan köpa stolpstöd här. Ovanpå stolparna monterar du en ram på vilken du lägger lecablock för att täcka hela ytan.

I lecablocken måste du placera ett förstärkningsnät, som du kan köpa här. Skär ut nätmönstret i blocken så att du kan placera det, och täck sedan med eldfast murbruk. Placera sedan de eldfasta stenarna(köp här) för att bilda en bro som bildar själva ugnen.

Till din DIY-pizzaugn behöver du:

  • Eldfasta stenar – köp här
  • Eldfast murbruk – köp här
  • Förstärkningsnät – köp här
  • Poststöd – köp här
  • Isolering – köp här
  • Lera

3 färdiga DIY-pizzaugnar

Om du inte vill bygga en pizzaugn från grunden kan du köpa en färdig pizzaugn.

Pizzaioli-pizzaugn för ved: en liten och praktisk pizzaugn byggd av cement och tegelstenar och isolerad med stenull. Lämplig för de flesta trädgårdar, kolonilotter eller stugan. Finns här för cirka 5 300 danska kronor.

Mustang Tampere Slate Coal Pizza Oven : En skifferbelagd betongpizzaugn/trädgårdsgrill med vridskiva, asklåda, förvaringsfack och täckt skorsten. Passar bra för trädgården eller uteplatsen och kan användas året runt. Köp den här för cirka 6 000 euro.

Maximus vedeldad pizzaugn : en praktisk och diskret vedeldad pizzaugn. Kan nå 300 grader på 20 minuter. Lätt att flytta runt. Köp den här för cirka 5 000 danska kronor.

Se andra av våra guider för gör-det-själv-arbeten: