Bygg din egen hundkoja

Bygg din egen hundkoja – Det är dyrt att köpa en riktig hundkoja – om du inte bygger den själv. Det är både kostnadseffektivt och förvånansvärt enkelt, och du kan själv bestämma vilka material du väljer,

byg selv hundehus

storlek och isolering. Hundstallet i den här guiden är triangulärt för att underlätta. Den dränerar bort vatten från taket och är mycket lätt att bygga. Materialet är också mycket billigt.

Bygg din egen isolerade hundkoja

Det är ingen större skillnad mellan att bygga en hundkoja och ett lekhus eller en hönsgård. Det handlar om att anpassa husets storlek och ingången för hunden. Hundstugan kan fungera som en skuggig tillflykt i trädgården när familjen ändå är ute, men den kan också fungera som ett skydd i en hundgård där hunden vistas när familjen är borta. Om hundkojan ska användas året runt och under längre perioder under de kallare månaderna bör du välja en isolerad hundkoja.

Vad du behöver för din DIY-hundkoja:

  • Tryckbehandlade stolpar (44 x 44 mm) – köp här
  • Tryckbehandlade plankor (75 x 20 mm) – köp här
  • Tryckbehandlade plankor (125 x 22 mm) – köp här
  • Plywood (12 mm) – köp här
  • Skruvar – köp här
  • Mineralull – köp här
  • Stark plast – köp här

Du kan naturligtvis välja vilket träslag du vill använda. Tryckimpregnerat trä är det bästa valet eftersom det är motståndskraftigt mot väder och vind. Träet kan målas efteråt (med en ofarlig färg) om du vill ha hundkojan i en speciell färg.

Mineralull och plast väljs som isoleringsmaterial för botten av hundkojan. Andra typer av isoleringsmaterial kan naturligtvis också användas, liksom du kan lämna hundkojan oisolerad om det inte är nödvändigt.

Hundstall – guide för självbyggen

Du bör antingen bygga hundkojan på en ram eller på korta ben. Detta för att förhindra att fukt tränger in underifrån. Ramen kan till exempel byggas av 4 x 100 cm trä med måtten 44 x 44 mm.

Efter bottenramen måste du bygga en A-ram, även kallad skelettet. För A-ramen kan du använda fyra stolpar på 100 cm med samma mått som bottenramen och en stolpe på 120 cm för takryggen med samma mått.

Du kan välja att använda samma plankor för golv och tak eller använda plywoodskivor som underlag. Lägg vid behov ett lager plywood, isolera med mineralull och plast och lägg golvet, antingen som plankor eller som ett extra lager plywood. Som plywood kan du använda 100 x 100 cm epoxibelagd plywood på 12 mm per lager.

Till taket används 14 plankor på 120 cm. Det kan till exempel vara 125 x 22 mm. För hörnplankor behöver du 2 x 130 cm och 2 x 170 cm av 75 x 20 mm. Om du vill ha ett vattentätt tak ska du fästa plasten med häftklamrar eller små spikar på A-stommen innan du lägger själva taket.

Det enklaste sättet att montera fram- och bakväggarna är att montera hela plankor och sedan skära till en A-form/triangel så att de passar till hundkojan. Slutligen skär du ut ett hål i lämplig storlek för din hund. Om det behövs, låt hålet vara tillräckligt stort för att du ska kunna gå in med en kvast. För de främre och bakre väggarna kan du använda plankor som liknar taket (6 på varje sida). Du kan också välja att använda plywoodskivor.