Test av de 9 bästa trädgårdstraktorerna

Är gräsmattan för stor för att klippas med en vanlig gräsklippare, eller behöver trottoaren sopas eller snöröjas? Då är en trädgårdstraktor något för dig. Små trädgårdstraktorer underlättar många uppgifter och plötsligt blir den tråkiga gräsklippningen mycket roligare. Läs vidare för att se några av de många fördelar som en trädgårdstraktor kan ge dig.

En trädgårdstraktor är perfekt för att klippa stora områden, och den kraftfulla motorn ser till att även de mest övervuxna områdena klipps snyggt och jämnt. Flera modeller har till och med möjlighet att ansluta olika extrautrustning som snöplog, spade, sjörulle, släpvagn, stenrivare för trädgårdsgångar och uppfarter och mycket mer.

6 tips för att välja rätt trädgårdstraktor

Innan du bestämmer dig för en trädgårdstraktor måste du bedöma vilka behov traktorn ska uppfylla. Är den till exempel bara avsedd för gräsklippning eller behöver du kunna montera redskap för andra uppgifter? Här är 6 tips som hjälper dig att hitta den modell som du behöver mest:

  • Gräsklippningsområde – Hur stort område måste gräsklipparen kunna klippa?
  • Klippbredd – En stor klippbredd klipper större områden snabbare
  • Traktorbredd – Smala traktorer är praktiska i trädgårdar med planteringar
  • Vändradie – Liten vändradie gör det lättare att klippa runt träd etc.
  • Gräsuppsamlare – samlar in gräset så att det inte ligger och vissnar på gräsmattan
  • Fästningsalternativ –Vissa modeller har fästningsalternativ

Trädgårdstraktorn måste vara lämplig för den trädgård där den ska användas. Det är inte bra att ha en traktor som är för bred för smala stigar. Omvänt är en bred traktor bäst för stora, öppna områden.

Läs också: test av de bästa cylindergräsklipparna

Läs testet nedan för att hjälpa dig att välja rätt trädgårdstraktor.

Test av trädgårdstraktor

Utbudet av trädgårdstraktorer är ganska stort, men modellerna är spridda på några få märken. MTD, Alpina och Stiga är ledande på marknaden för trädgårdstraktorer. Var och en av dessa märken har i sin tur ett ganska stort modellutbud. Du kan alltså lätt hitta en traktor av ett märke som passar dig.

Här har vi valt att presentera trädgårdstraktorerna efter pris så att vi börjar med de billigaste modellerna först och slutar med de dyraste och mer professionella modellerna.

MTD Smart Minirider 60 SDE

MTD Smart Minirider 60 SDE havetraktor

Specifikationer

Motor: Bensin
Klippbredd: 60 cm
HP: 11,5
Sidoutmatning: Ja
m2 / timme: 1000
Samlare: finns som tillbehör


Smart Minirider 60 SDE är en liten och praktisk trädgårdstraktor som enkelt klarar gräsklippning på tomter på upp till 1000m2. En gräsuppsamlare kan monteras på traktorn. Eller så kan du välja att använda mulching, som hackar gräset så att det blir en naturlig näring för gräsmattan.

Denna kompakta trädgårdstraktor har en klippbredd på 60 cm. Den relativt smala bredden är perfekt för trädgårdar med många rabatter och små passager. Här kan traktorn lätt slingra sig runt när den klipper gräset.

Med den här modellen får du en bra, stabil trädgårdstraktor som gör klippningen enkel och som inte tar upp för mycket plats när den inte används.

Alpina AT3 98 A

Alpina AT3 98 A havetraktor

Specifikationer

Klippbredd: 98 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Sidoutmatning: ja
Samlare: nej

Här är en gräsklippare som klipper gräs på stora ytor och som trots sin storlek fortfarande är prisvärd. Traktorn är utrustad med en kraftfull bensinmotor som gör att den kan klippa gräsmattor på upp till 6500m2.

Klippbredden är hela 98 cm, vilket garanterar effektiv och snabb gräsklippning. Du kan justera klipphöjden i 7 olika nivåer från 25 mm till 80 mm. Höjden justeras enkelt med en spak från förarsätet, så du behöver inte kliva av traktorn för att ändra klipphöjden.

Om du behöver en riktig arbetshäst för rimliga pengar är Alpina AT3 98 A ett bra val för dig.

MTD Smart Minirider 76 RDE

MTD Smart Minirider 76 RDE havetraktor

Specifikationer

Klippbredd: 76 cm
Klipphöjd: 30-95 mm
Samlare: ja

MTD Smart Minirider 76 RDE är bra om din trädgård har många buskar, rabatter och trädgårdsgångar. Traktorns smala konstruktion och lilla vändradie gör den lätt att manövrera även i slingrande trädgårdar med många hörn. Den är kompakt och behändig och tar lite mer plats än en vanlig gräsklippare i längd, så den tar lite plats när den inte används.

Smart Minirider 76 RDE har en praktisk gräsuppsamlare för gräsklipp. Samlaren har en bra storlek på 150 liter. På så sätt kan du köra länge innan du behöver tömma uppsamlaren.

Traktorn är lätt att använda och du kan enkelt kliva på och av från båda sidor av traktorn.

MTD Smart RG 145

MTD Smart RG have traktor145

Specifikationer

Klippbredd: 107 cm
Klipphöjd: 30-95 mm
Sidoutmatning: ja
Vändradie: 46 cm
Arbetsområde: 3000 m2

MTD Smart RG 145 är något större än de tidigare beskrivna trädgårdstraktorerna från MTD. Storleken gör den här modellen idealisk för gräsmattor med en storlek på mellan 1000 och 2000m2. Traktorn har en vändradie på endast 46 cm, vilket innebär att den lätt kan klippa gräs runt träd och buskar.

Klippbredden är hela 107 cm! Du kan alltså klippa snabbt, även på stora områden. Traktorn har sidoutkast för det klippta gräset, men det finns möjlighet att köpa både mulching och gräsuppsamlare.

Traktorn har smarta strålkastare så att ditt arbete inte begränsas när mörkret faller eller du börjar arbeta före gryningen.

Stiga Tornado 2098 H

Stiga Tornado 2098 H havetraktor

Specifikationer

Klippbredd: 98 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Sidoutmatning: ja
Arbetsområde: 5000 m2

Den första Stiga-trädgårdstraktorn i testet är modellen Tornado 2098 H, som är utrustad med en kraftfull 452 cm3 bensinmotor. Du kan enkelt klippa ytor på upp till 5000m2, och även i 7 olika klipphöjder från 25 till 80 mm.

Traktorn kan klippa gräs även när du kör baklänges. På så sätt slipper du köra för långt fram och tillbaka i trånga passager och på andra ställen där utrymmet är begränsat. Den totala klippbredden är 98 cm.

Stiga Tornado 2098 H är en pålitlig och vackert utformad trädgårdstraktor som klarar krävande uppgifter i den stora trädgården. En praktisk mugghållare på traktorn ger utrymme för att ta med en vattenflaska eller en kopp färskt kaffe till jobbet.

Alpina AT3 98 HA

Alpina at3 98 ha havetraktor

Specifikationer

Klippbredd: 98 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Sidoutmatning: ja
Arbetsområde: 5200 m2

AT3 98 HA är en fantastisk svart trädgårdstraktor från Alpina. Här är en traktor som kommer att glädja alla trädgårdsmästare och kvinnor som har gräsmattor på upp till 5200m2. AT3 98 HA är inte bara en snygg trädgårdstraktor. Det är också en mycket effektiv gräsklippare för riktigt stora gräsmattor.

Med en klippbredd på 98 cm och 2 vassa blad kan du klippa gräsmattan snabbt. Du kan välja mellan 7 olika klipphöjder och använda traktorns sidoutkast eller välja multiklippfunktionen.

Traktorn är lätt att styra och manövrera. Hastigheten regleras med pedaler och en ergonomisk ratt gör styrningen exakt och bekväm. Det här är verkligen en trädgårdstraktor som är både mycket effektiv, lätt att använda och riktigt snygg.

Stiga Combi 1066 H

Stiga Combi 1066 H havetraktor test

Specifikationer

Klippbredd: 66 cm
Klipphöjd: 30-76 mm
Samlare: ja

Här får du en kompakt trädgårdstraktor som lätt kan styras in och ut ur träd och buskar. Klippbredden är blygsamma 66 cm och klipphöjden justeras med en spak på förarplatsen. Du kan välja mellan multi-clip eller använda gräsuppsamlaren på 150 liter – tillräckligt för att klippa ett stort område innan den behöver tömmas.

Stiga Combi 1066 H är utrustad med ett ergonomiskt säte, så att du kan köra länge utan att trötta ut din rygg och ländrygg. Ratten har ett mjukt grepp som är behagligt att hålla i och gör att dina händer inte glider på ratten.

Om du behöver klippa gräs i parkliknande trädgårdar med mycket växtlighet eller smala passager är detta trädgårdstraktorn för dig. Du kan klippa både när du kör framåt och bakåt, vilket minimerar antalet vändningar.

Alpina AT3 108 HA

Alpina AT3 108 HA havetraktor

Specifikationer

Klippbredd: 108 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Sidoutmatning: ja
Arbetsområde: 6000 m2

Detta är storebror till AT3 98 HA som nämndes tidigare. Den största skillnaden mellan de två traktorerna är klippbredden. Här får du en klippbredd på 108 cm. Detta gör det möjligt att klippa stora områden på kortare tid.

Alpina AT3 108 HA är en mycket kraftfull och effektiv trädgårdstraktor. Även övervuxna områden där vegetationen inte har skötts kan klippas ner på kort tid. Användning och styrning är lätt och smidig, och traktorn kan användas av de flesta utan särskild instruktion.

Trädgårdstraktorn klipper gräset med hjälp av två blad, vilket gör att gräsmattan blir fin och mycket jämn. Med en valfri dragkrok kan du koppla en vagn bakom traktorn för trädgårdsredskap och liknande.

MTD Optima LN 200 H

MTD Optima LN 200 H havetraktor test

Specifikationer

Klippbredd: 105 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Samlare: ja
Arbetsområde: 6000 m2
Vändradie: 46 cm

Letar du efter en professionell trädgårdstraktor av bästa kvalitet? Läs då vidare här. MTD Optima LN 200 H har bakre utmatning och du kan välja att samla upp gräset i den stora 240 liters uppsamlaren. Gräsuppsamlaren kan tömmas från förarsätet på trädgårdstraktorn, så att du slipper tunga och besvärliga lyft.

Motorn är en av de mest kraftfulla i sin klass och traktorn går smidigt i kuperade trädgårdar och parker. Trots en bred klippbredd på 105 cm har traktorn en vändradie på bara 46 cm. Detta innebär att du kan klippa mycket exakt och mycket nära träd och vegetation.

Precis som de andra MTD-modellerna gör “Step-thru”-ramen det enkelt att klättra upp på traktorn från både höger och vänster sida. Här är en kvalitetstraktor som hanterar klippning på ett snabbt och effektivt sätt.

Vilken trädgårdstraktor ska du välja?

Nu har du läst om några av de trädgårdstraktorer som finns på marknaden. Valet av traktor beror först och främst på trädgårdens storlek och form.

Stora och riktiga gräsmattor kräver en trädgårdstraktor med stor klippbredd, så att du kan bli klar snabbt. I trädgårdar med mycket planteringar kan en smalare modell lättare ta sig fram utan att skada buskar och träd.

Om du vill ha möjlighet att montera en kvast, snöplog eller liknande, se till att du kontrollerar alternativen innan du köper.

Inköpsguide för trädgårdstraktorer

Om du har en stor gräsmatta är trädgårdstraktorn nästan oumbärlig för att klippa gräset. Med rätt traktor är det lätt att klippa gräs och jobbet är klart på nolltid. Du kanske till och med har turen att ha familjemedlemmar som står i kö för att få åka runt på den smarta traktorn och klippa gräset.

En stor gräsmatta kräver en större traktor

Som med alla trädgårdsmaskiner är trädgårdstraktorns storlek och i synnerhet klippbredden viktiga parametrar. I en trädgård med mycket växtlighet måste traktorn kunna röra sig smidigt runt hinder, och en liten vändradie är en fördel.

För stora öppna områden kan du välja en kraftfull traktor med stor klippbredd för att få jobbet gjort snabbt.

Vad mer behöver du traktorn till?

Om du planerar att använda traktorn för att sopa uppfarten och skotta snö på parkeringen, välj en modell med möjlighet att köpa extra redskap. Vissa modeller kan också utrustas med en liten släpvagn, vilket är mycket praktiskt om du behöver ta med dig en motorsåg eller andra verktyg på resande fot. Du kan också överföra en massa trädgårdsavfall till komposthögen – se vår guide för att göra en kompostbehållare själv.

Se även: kompostkvarnar för trädgården

Ovan ser du ett brett utbud av alternativ – klicka dig vidare och kontrollera priset.