byg selv kompostbeholder

Bygg din egen kompostbehållare

Lau Christensen
Skrivet den 8. april 2020 av Lau Christensen

Kompost och trädgårdsavfall är inte direkt ett inslag i din trädgård. Lyckligtvis är det relativt enkelt att bygga en snygg DIY-kompostbehållare i trä för att skydda trädgårdsavfallet. Om du arbetar koncentrerat och avsätter tid för projektet kan du ha din DIY-kompostbehållare klar på några dagar.

Beroende på trädgårdens storlek och utformning har du vanligtvis mellan 200-400 kg trädgårdsavfall per år. Istället för att ta det till soptippen kan du med en självbyggd kompostbehållare omvandla det till matjord som ger näring åt jorden.

En DIY-kompostbehållare är inte särskilt dyrt eftersom den i princip kan tillverkas av trä, skruvar och eventuellt foder på insidan så att komposten inte kommer i direkt kontakt med träet. Nedan hittar du instruktioner om hur du bygger din egen kompostbehållare och vilka material du behöver.

Hur mycket kostar en självbyggd kompostbehållare?

Du bör räkna med att betala mellan 500 och 500 euro för din självbyggda kompostbehållare, men priset beror naturligtvis på hur stor du vill ha den och vilka material du använder. Du behöver inga andra verktyg än en stolpborr , en såg och en borrmaskin.

För din DIY-kompostbehållare behöver du:

 • Styrelser
 • Inlägg
 • Skruvar
 • Färg
 • Träskydd
 • Betong
 • Gångjärn
 • Låsbeslag
 • Postfötter
 • Stavborrning
 • Borrning – läs vårt borrtest här

Var ska jag placera min DIY-kompostbehållare?

Var du placerar din kompostbehållare i trädgården är inte helt oviktigt. Den bör placeras på en plats med både skugga och vindskydd för att förhindra att den torkar ut. På vintern måste den hållas varm, vilket görs bäst genom att fodra den med vintermattor, som kan köpas.

Hur du bygger din egen kompostbehållare

Det första du måste göra är att gräva ner hörnstolparna. Om du vill att de ska vara så stabila och hållbara som möjligt är det en bra idé att gjuta stolpfötter i cement eller betong.

Därefter monterar du brädorna direkt på stolparna så att du får en fyrkantig konstruktion som kan hålla komposten. För att se till att kompostbehållaren fungerar på bästa sätt under vintern är det en bra idé att isolera den.

Du kan välja att bygga två modeller av kompostbehållare: en öppen och en sluten. Om du bygger en öppen version behöver du 4 sidostolpar nedåt. Där öppningen ska vara gräver du ner ytterligare två stolpar mellan vilka öppningen byggs.

Om du väljer en sluten modell kan du använda kompostbehållaren även för köksavfall, eftersom den håller råttor och andra skadedjur borta.

3 modeller som är redo att installeras

Om du hellre köper en kompostbehållare än att bygga en själv finns det flera alternativ. Det finns flera plastmodeller som fungerar bra eftersom de är förisolerade.

 • Greenline Master – isolerad kompostbehållare på 375 liter: En stor och praktisk kompostbehållare för ditt köks- och trädgårdsavfall. Den kan stå i trädgården året runt och tål temperaturer så låga som -15 grader
 • Greenline Garden Easy – 300 liter kompostbehållare: rymlig kompostbehållare för köks- och trädgårdsavfall. Den har god luftcirkulation, vilket påskyndar processen som förvandlar trädgårdsavfall till näringsrik matjordeuro.
 • JABO Horizont – kompostbehållare i tryckimpregnerat trä, 60 x 60 x 95 cm : En attraktiv kompostbehållare i trä med lock, gångjärn i rostfritt stål och bottenlucka. Den är lätt att använda och garanterar snabb och naturlig kompostering

Se även: de bästa kompostkvarnarna

Kom-ihåg-lista