Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på

Om du funderar på att måla ditt kök är det dags att läsa på. Du kan snabbt och enkelt fräscha upp köket med ny färg och kanske nya färger. Du kan helt enkelt måla väggar och tak, men du kan också välja att ge köket ett helt nytt utseende genom att måla köksskåp, bänkskivor och andra köksinventarier. Hur mycket arbete du vill lägga ner på projektet är förstås upp till dig, och här ger vi dig några råd om metoder och färgval.

Ett slitet kök är tråkigt att arbeta i

Köket är den plats där du tillbringar tid med matlagning, bakning och andra hushållssysslor, vilket bidrar till slitage på dörrar, lådor, bänkskivor och på väggen, där stänk från matlagning lätt kan uppstå.

Köket är också en plats för underhållning, och med ny färg på rätt ställen kan ett slitet kök få nytt liv och bli värt att visa upp igen.

Varför ska du måla ditt kök?

De flesta familjer använder köket till mer än matlagning. För många är det också där man äter mat, gör läxor, spelar spel och umgås med familj och vänner. Kort sagt är köket ett av de mest använda rummen i huset, och därför är det en bra idé att ge färgen lite extra kärlek.

Här är 3 skäl till varför det är värt att ta sig tid att fräscha upp köket:

1. Fina och fräscha färger skapar en mysig atmosfär

Med rätt färger kan du skapa en helt egen stil, men du kan också – relativt billigt – skaffa ett kök med modernare färger och färger som matchar resten av huset.

Särskilt köksdörrar, lådor och bänkskivor föråldras med tiden, och färger och träslag från förr återspeglar inte längre dagens trender.

2. Köket utsätts för mycket slitage

Köket är husets “arbetsrum” och alla delar av rummet kommer naturligtvis att utsättas för mycket slitage. Köksskåp slits ut när de används dagligen, och frekvent rengöring sliter på färg, lack och faner.

Väggarna runt diskbänken och spisen slits också snabbt, så det spelar ingen roll vilken typ av färg du väljer för väggar och armaturer – vi kommer till det senare.

3. Du kan spara mycket pengar

Naturligtvis kan du anlita hantverkare för att montera ett nytt kök och måla väggar och tak. Det är en stor renovering med många kostnader som du kanske inte har budget för just nu.

Om du är modig nog att ta dig an målningsprojektet själv kan renoveringen göras för en bråkdel av kostnaden för ett nytt kök. Du sparar mycket pengar genom att måla själv, och om du följer tipsen här är projektet definitivt överkomligt.

Förläng livslängden på ditt befintliga kök

maling af køkkenlåger

Om dina köksskåp är i gott skick, men bara har blivit lite repade eller kanske har en föråldrad färg eller träslag, kan en ny målarfärg verkligen pigga upp det hela. Genom att fräscha upp dina köksluckor och lådfronter förlänger du kökslivets livslängd med flera år.

I enlighet med andan av återanvändning och återvinning kan du med gott samvete se på ett nyrenoverat kök som kan hålla i många år framöver.

Läs också: Guide till målning av badrum och andra våtrum

Vilken färg för ditt kök?

Den färg du väljer bör vara av en kvalitet som är väl lämpad för det extra slitaget på väggar och ytor i köket jämfört med vardagsrum och sovrum. Väggfärger kan också vara tvättbara, så att du enkelt kan torka bort stänk från till exempel matlagning.

Är glans 10 tillräckligt för köket – eller behöver du gå högre?

Färgens glansnivå anger hur blank eller matt den är. Om färgen har en låg glans är den matt, medan färgen blir blankare när glansen ökar. En mycket matt färg har till exempel en glans på 2 och en mycket glansig färg kan ha en glans på 30, 40 eller 50.

Matt färg med låg glans lämpar sig bäst för vardagsrum och sovrum där risken för att väggarna blir smutsiga eller fuktiga är mindre. Gloss 10 rekommenderas för vardagsrum där du vill kunna torka av väggen lätt.

I kök och badrum rekommenderas minst glans 25. Blanka ytor är mycket lättare att hålla rena och du kan enkelt tvätta väggen med en fuktig trasa.

5 tips för att måla väggar, tak och inredning i köket

Innan du ger dig ut i målningsprojektet har vi samlat några tips som du kan ha nytta av att läsa innan du går och köper färg.

Innan du börjar, kom ihåg att köpa de nödvändiga verktygen och redskapen också. Förutom färg behöver du:

  • Penslar, rullar och färgbrickor av god kvalitet
  • Maskeringstejp och maskeringstejp
  • Sandpapper och slipblock
  • Fyllmedel och kitt
  • Grundfärg för avtvättning
  • En stege, om det behövs

Läs vidare för att se vad du bör tänka på.

Vilken färg ska köket ha?

Det första du behöver göra är att bestämma vilken färg du vill ha i köket. Att välja färg är ett mycket individuellt beslut som helt och hållet beror på din personliga smak. Färgerna ska passa ihop med stilen på ditt hus och resten av köket.

Om du målar både väggarna och köksskåpen kan du överväga att välja olika färger för att skapa en fin kontrast mellan väggarna och skåpen. Generellt sett får ljusa färger ett rum att verka större, medan mörka färger ger intryck av ett mindre rum som utstrålar mysighet och personlighet.

Läs också: de bästa sprutpistolerna

Målning av väggar och tak i köket

Som sagt, välj en färg med en glans på minst 25. Färg av god kvalitet är alltid lite dyrare än lågprisprodukter, men det är väl investerade pengar. Färger av dålig kvalitet håller inte länge och du riskerar att behöva måla om.

Kom ihåg att fylla och slipa alla hål innan du målar. Till och med det minsta hålet syns i det färdiga resultatet, vilket alltid är super irriterande. Tvätta alla ytor noggrant innan du målar för att ge färgen en bra grund och bästa möjliga vidhäftning.

Målning av köksdörrar

Att måla köksluckor är ett lite större jobb som kräver lite tålamod. Alla dörrar kan målas, oavsett om ytan är målad, fanerad eller täckt med folie eller laminat. Välj en bra möbelfärg som ger en hård och hållbar yta.

Alla dörrar ska slipas för att ge en bra grund för den nya färgen och för att se till att färgen inte flagnar. För bästa resultat, måla först med en grundfärg. När primern är torr, slipa med sandpapper och räkna sedan med att måla två gånger med täckfärg.

Det är lättast att applicera färgen med en liten färgrulle med en slät yta som gör att färgen flyter ihop. Om du har utrymme i en verkstad eller liknande kan du spraymåla dörrarna. Spray för köksluckor ger en mycket jämn yta, vilket är svårare att göra med en rulle.

Målning av en bänkskiva i köket

När köksluckorna är målade i en fin färg kan du också ge köksbänkskivan lämplig glans. Vissa bänkskivor lämpar sig bättre än andra för efterbehandling, där träbänkskivor ger bäst resultat, medan laminatbänkskivor till exempel inte lämpar sig för efterbehandling.

Att måla köksbänkskivan är i allmänhet ingen bra idé, eftersom färgen snabbt kommer att lossna och lämna bänkskivan ännu fulare än när du började. Bänkskivor av trä är mycket tacksamma och en slipning får dem att se helt nya ut. Efter slipning kan du betsa eller olja överdelen i den färg du vill ha. Lack rekommenderas inte, eftersom det, precis som färg, snabbt slits bort.

Målning kök kakel

Det är lätt att måla kakelplattor i köket, och gamla, föråldrade plattor kan se riktigt bra ut med ett nytt lager färg. Köksplattor kan vara mycket feta, så de måste tvättas flera gånger. När allt fett och smuts har avlägsnats kan du slipa plattorna med sandpapper tills ytan känns grov.

Det finns särskilda färger för kakel och vi rekommenderar alltid att du använder denna typ av färg. Innan du målar med täckfärgen ska du måla plattorna med en självhäftande grundfärg, vilket ger en bra grund för täckfärgen. Det är mycket viktigt att färgen får torka helt innan du börjar använda köket.

Hitta färg för köket här

Om du har läst så här långt bör du vara redo att börja måla ditt kök. Vi har sammanställt ett brett urval av olika typer av färg, som alla är perfekta för köksprojektet. Kolla in våra förslag här och klicka dig in för att beställa online.

GRATIS FRAGT
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - vaadrumsmaling 739 fra beck og jorgensen
B&J Vådrumsmaling 739 Glans 25
Pris fra 303
GRATIS FRAGT
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - bj vagmaling glans 25
B&J 25 Vægmaling Glans 25
Pris fra 1.283
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 310
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Base 10
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 389
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 750
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Hvid (800)
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 849
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 490
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Base 10
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 579
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 310
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Base 30
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 389
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 310
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Hvid (800)
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 389
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 490
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling koekken bad glans 25 halvmat MalOgSparDk 3
DYRUP Vægmaling Køkken & Bad Glans 25 Halvmat - Hvid (800)
DYRUP VÆG Køkken & Bad 25 er som alle andre produkter fra Dyrup af særdeles høj kvalitet. Akrylvægmalingen er ekstremt slidstærk, ekstra vaskbar og har en god dækkeevne og fortrinlig strygbarhed. Du kan derfor med ganske små mængder maling overmale mange
Pris fra 579
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 910
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling robust akryl glans 25 MalOgSparDk 4
DYRUP Vægmaling Robust Akryl Glans 25 - Råhvid (833)
DYRUP Robust Væg Akryl er godkendt med miljøblomsten og opfylder klasse 1 mht. dækkeevne og vaskbarhed. Produktet er alkalifast, robust og fremstår med en flot, flad overfladestruktur med gode reparationsegenskaber. Hæfter på ren, ikke-sugende bund.
Pris fra 889
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 500
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling robust akryl glans 25 MalOgSparDk 4
DYRUP Vægmaling Robust Akryl Glans 25 - Base 10
DYRUP Robust Væg Akryl er godkendt med miljøblomsten og opfylder klasse 1 mht. dækkeevne og vaskbarhed. Produktet er alkalifast, robust og fremstår med en flot, flad overfladestruktur med gode reparationsegenskaber. Hæfter på ren, ikke-sugende bund.
Pris fra 599
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 810
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling robust akryl glans 25 MalOgSparDk 4
DYRUP Vægmaling Robust Akryl Glans 25 - Base 10
DYRUP Robust Væg Akryl er godkendt med miljøblomsten og opfylder klasse 1 mht. dækkeevne og vaskbarhed. Produktet er alkalifast, robust og fremstår med en flot, flad overfladestruktur med gode reparationsegenskaber. Hæfter på ren, ikke-sugende bund.
Pris fra 889
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 500
Färg till kök: vad du behöver vara uppmärksam på - dyrup vaegmaling robust akryl glans 25 MalOgSparDk 4
DYRUP Vægmaling Robust Akryl Glans 25 - Base 30
DYRUP Robust Væg Akryl er godkendt med miljøblomsten og opfylder klasse 1 mht. dækkeevne og vaskbarhed. Produktet er alkalifast, robust og fremstår med en flot, flad overfladestruktur med gode reparationsegenskaber. Hæfter på ren, ikke-sugende bund.
Pris fra 599
Indlæs flere

Skriv en kommentar