DIY svævende hjørnehylde i træ

Guide: Snabb och enkel DIY-guide för svävande hörnhylla i trä

Uppdaterad maj, 2024

Lau Christensen
Skrivet den 29. november 2021 av Lau Christensen

Letar du efter hörnhyllor för ditt hem? Då är det värt att göra dem själv. På så sätt kan du få vackra och rustika hörnhyllor i trä i ditt hem. Det finns många goda skäl till varför du bör överväga att göra dina egna hörnhyllor.

DYI: Hörnhylla - Vad du behöver:

De ser inte bara otroligt snygga och eleganta ut i alla rum, utan är också praktiska. I hörnhyllorna kan du placera en mängd olika föremål. Från bildramar till växter, ljusstakar och mycket mer.

Dessutom utnyttjar hörnhyllor utrymmet i rummet på bästa sätt. Om du till exempel har ett litet vardagsrum med begränsad golvyta är det perfekt att hänga några hörnhyllor på väggen.

Steg-för-steg-guide: Gör dina egna hörnhyllor i trä

Även om det kan verka krångligt att göra egna hörnhyllor i trä är det faktiskt en ganska enkel process. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du följa vår detaljerade steg-för-steg-guide.

Den vägleder dig genom hela processen så att du får ett riktigt bra resultat. När du är klar kommer du att vara nöjd med att kunna hänga hyllorna precis där du behöver dem. Därefter kan du njuta av att titta på något som du har skapat själv varje dag.

Alternativ till bygg-själv är monterä-själv

Se nedanstående modeller, som kan vara ett ganska utmärkt alternativ till gör-det-själv-hörnhylla. Här är ett gör-det-själv-alternativ, som du kan ta med i övervägningarna när du räknar på materialpriser etc.

vidaXL 152881 Grey Hyllsystem 90x180cm - Guide: Svävande hörnhylla i trä - Magasinet Bygg 3.219 kr. vidaXL Slitstark hörnhylla HyllsystemGå til forhandler
FMD Yavonne Hylla - Guide: Svävande hörnhylla i trä - Magasinet Bygg 499 kr. FMD Yavonne HyllaGå til forhandler
vidaXL Hörnhylla rökfärgad Hyllsystem - Guide: Svävande hörnhylla i trä - Magasinet Bygg 1.999 kr. vidaXL Hörnhylla rökfärgad HyllsystemGå til forhandler
vidaXL - Hyllsystem 59x100cm - Guide: Svävande hörnhylla i trä - Magasinet Bygg 2.229 kr. vidaXL - Hyllsystem 59x100cmGå til forhandler

Köp trä till hyllan och skär av träet

Först och främst måste du köpa trä till din hörnhylla. När du har gjort det skär du till träbitarna så att de bildar en enda hylla. Du måste börja med att kapa två 33 centimeter långa lattor.

Tjockleken är upp till dig, eftersom reglarna endast kommer att användas som distanser och inte för den färdiga hyllan. Den ena änden av varje list ska skäras i en 45 graders vinkel. Du kapar träet med hjälp av en geringssåg.

Skär sedan till två triangulära bitar av träbräda, en för hyllans överdel och en för dess underdel. Triangelbitarna ska vara något större än listerna. Detta innebär att trianglarna ska överlappa listerna något när de sätts ihop.

Nu är det bara att skära framstycket. För att bestämma storleken på framstycket mäter du framsidan av de triangulära bitarna. Dessutom måste framstycket ha en vinkel på 45 grader i varje ände.

Montera hörnhyllan

saml hjørnehylde med sømpistol

Nu måste du sätta ihop din hörnhylla med trälim och spik. Placera triangeldelarna bredvid varandra med listerna emellan. Det är viktigt att du gör detta så att du kan räkna ut hur långt ifrån varandra bitarna måste vara. Sätt lim på den längsta sidan av trianglarna (framsidan). Placera frontpanelen ovanpå limmet.

Sy sedan fast framsidan på trianglarna. Använd en spikpistol för detta. Detta är det enklaste och snabbaste sättet. Ta bort de lister som du använde för att mäta avståndet.

Ge hörnhyllan den sista handen

Slutligen är det en bra idé att fylla spikhålen med spackel för att få ett snyggare resultat. Ta fram slipmaskinen och slipa alla ytor. Detta ger hyllan en mycket fin, polerad yta.

Som avslutning kan du måla din hörnhylla med träfärg med en pensel. Du kan välja exakt den nyans du vill ha så att hyllan passar bäst in i rummet. Om du behöver fler hörnhyllor i trä, upprepar du bara denna steg-för-steg-guide.

Videoguide

Fler guider för gör-det-själv-guider Trälåda med lock

Vad du kan använda en flytande hörnhylla i trä i ditt hem

Oavsett hur många saker du har behöver du olika möbler för att förvara dina saker. Men i stället för att välja stora skåp, hyllor och så vidare kan du inreda ditt hem med flytande hörnhyllor i trä. Det finns många goda skäl till varför dessa hörnhyllor passar perfekt i alla inredningar.

Det som gör dessa hyllor unika är att de kan maximera din golvyta. Hyllornas utformning gör att du kan placera dem någonstans i rummet där traditionella hyllor inte är praktiska. Hyllorna ger dig mer golvyta samtidigt som du kan förvara saker på dem.

En annan fördel med svävande hörnhyllor är hur de hänger. Det är estetiskt tilltalande eftersom det inte finns något behov av hyllkonsoler, synliga beslag och så vidare, som ibland kan störa inredningen. En svävande hörnhylla är därför mycket elegant och passar perfekt i ett klassiskt och modernt hem.

Gör dina egna hörnhyllor i trä eller få hjälp

Eftersom det inte finns något stort utbud av hörnhyllor i trä på marknaden är det en klar fördel att göra dem själv. På så sätt kan du få hörnhyllorna precis som du vill ha dem. Det är dock inte alla som kan eller vill genomföra ett sådant projekt.

Det behöver inte hindra dig från att skaffa några fina hörnhyllor i trä. Du har faktiskt möjlighet att kontakta en snickare eller snickare med dina idéer. Du kan till och med göra en ritning med mått som inspiration, så att snickaren eller snickaren kan få en känsla för vad du har tänkt dig.

Kom-ihåg-lista