Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg

En bordssåg är ett riktigt bra verktyg som en riktig gör-det-självare kan använda för många olika snickeri- och snickeriarbeten. Många har redan en handhållen cirkelsåg, som också är ett utmärkt verktyg. Men med bordscirkelsågen får du ett antal fördelar som handcirkelsågen inte kan erbjuda. Kolla in våra val av 6 av de bästa bordscirkelsågarna på marknaden idag.

Skillnaden mellan en handhållen cirkelsåg och en bordscirkelsåg är att bordscirkelsågen är en stationär maskin, medan den handhållna cirkelsågen är mer mobil. Den stationära cirkelsågen är inbyggd i ett bord, vilket innebär att du får en mycket stabil maskin att arbeta vid. Bordscirkelsågen är dock inte mer stationär än att du lätt kan flytta den.

Med bordscirkelsågen är det mycket lättare att göra exakta snitt och du kan såga allt från tunna lister till tjocka bänkskivor. Cirkelsågen är ofta ett förbisett verktyg. Men som sann gör-det-självare bör det vara en vanlig del av din verktygslåda. De som har en bordssåg får snyggare snitt och kan utföra precisionsarbeten på ett mycket snyggare sätt.

7 tips för att välja rätt bordssåg

Det finns flera saker att tänka på när du köper en bordssåg. Du måste bland annat vara uppmärksam på:

  • Motoreffekt – Hög effekt gör att du kan skära större och tjockare föremål
  • Bordstorlek – Ett stort bord gör att du kan skära större ark
  • Stativ – Är stativet med ben inkluderat i priset eller måste stativet köpas till?
  • Skärdjup – Den maximala tjockleken på det som kan sågas med sågen
  • Vikt – Kan vara viktigt om du behöver flytta sågen ofta
  • Anslutning för dammsugare – gör det möjligt att dammsuga bort sågspån och damm
  • 230 V eller batteri – Batteridrift gör dig oberoende av kontakter och kablar

Du har förmodligen redan blivit imponerad av bordssågens många möjligheter. Använd den för att hugga brädor, skära lister till exakta bredder, skära paneler och mycket mer.

Test av bordssåg

De flesta välkända verktygsmärken har bordscirkelsågar i sitt sortiment. I det här testet fokuserade vi på 6 olika modeller från Einhell, Bosch, Ryobi, Makita, Dewalt och Metabo.

Maskinerna är listade efter pris, med de mest prisvärda modellerna först.

Einhell TC-TS 820

Bäst i testet
Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Einhell TC TS 820 800W bordrundsav

Specifikationer

Klipphöjd 45°: 35 mm
Klipphöjd 90°: 45 mm
Bordsstorlek: 500 x 335 mm
Längd: 515 mm
Bredd: 355 mm
Höjd: 285 mm
Vikt: 10,65 kg

Einhell TC-TS 820 är en prisvärd bordscirkelsåg med en effekt på 800 W. Arbetsbordet är 500 x 335 mm, vilket gör bordscirkelsågen lämplig för att såga lister, skivor och mindre paneler.

Den här bordscirkelsågen väger drygt 10 kg, vilket gör den lätt att flytta. Det innebär att du alltid kan ha cirkelsågen nära till hands, till exempel om du ska sätta upp plankor eller staket och behöver såga brädor av olika bredd.

Sågbladet kan vinklas mellan 0 och 45 grader, vilket gör det möjligt att skära exakta diagonala snitt.

Spaltkniven, som är monterad bakom bladet, ser till att brädorna inte “fastnar” runt bladet, vilket ger ökad säkerhet vid användning av maskinen.

Bosch AdvancedTableCut 52

Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Bosch AdvancedTableCut 52 bordrundsav

Specifikationer

Klipphöjd 45°: 35 mm
Klipphöjd 90°: 52 mm
Längd: 637 mm
Bredd: 435 mm
Höjd: 246 mm
Vikt: 8,5 kg

Bosch har alltid stått för verktyg av god kvalitet, och Bosch AdvancedTableCut 52 är inget undantag. Den här maskinen är inte en traditionell bordssåg, eftersom den har skärblad i stället för ett cirkelsågsblad. Sågens funktioner och användningen av maskinen är dock helt som du känner till från vanliga bordscirkelsågar.

Här får du en ultrakompakt såg som är perfekt för att flytta runt på byggarbetsplatsen. Sågen väger bara 8,5 kilo och det praktiska handtaget på sidan av maskinen gör den lätt att bära med sig. Den begränsade storleken gör att cirkelsågen är lätt att förvara, så att den inte tar upp onödig plats i skjulet eller verkstaden.

Den här lilla bordssågen uppfyller de flesta behov för små kaparbeten i trä- och plastmaterial. Det går att göra både vertikala och horisontella geringssågningar, vilket ger ännu fler möjligheter med Bosch AdvancedTableCut 52.

En smart dragfunktion skyddar fingrar och händer när du arbetar med sågen.

Ryobi RTS1800S-G

Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Ryobi Bordrundsav RTS1800S G

Specifikationer

Driftseffekt: 1800 W
Hastighet: 4500 rpm
Klipphöjd 45°: 55 mm
Klipphöjd 90°: 80 mm
Vikt: 24,3 kg

Ryobi RTS1800S-G har en mycket kraftfull motor på hela 1800 W. Den kraftfulla bordssågen gör det möjligt att arbeta med extra tjocka brädor och plankor utan att cirkelsågen “klagar”.

Sågen kan ställas in för att skära på olika höjder, vilket är en fördel om du behöver göra ett snitt som inte går hela vägen genom arbetsstycket som ska skäras. Den kan också användas för att göra smala snitt i exakta vinklar.

Ryobi RTS1800S-G levereras med ett hopfällbart stativ i gjuten aluminium. Bordet kan enkelt fällas ut, så att du alltid har ett säkert och stabilt stativ för sågen.

Makita MLT100NX

Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Makita bordrundsav 1500W

Specifikationer

Driftseffekt: 1500 W
Hastighet: 4300 rpm
Klipphöjd 45°: 64 mm
Klipphöjd 90°: 93 mm
Längd: 726 mm
Bredd: 984 mm
Höjd: 473 mm
Vikt: 35,1 kg

Bordscirkelsågen MLT100NX från Makita är en maskin för både professionellt bruk och hobbybruk för den kvalitetsmedvetne gör-det-självaren.

Bordssågen har en effekt på 1500 W. och ett skärdjup på upp till 91 mm vid normal skärning och upp till 63 mm om du väljer att skära i en vinkel på 45 grader.

Bordscirkelsågen levereras med ett hopfällbart transportbord. Bordet har hjul, vilket gör det enkelt att flytta sågen från plats till plats.

Maskinen har en glidande sidolänk som gör det lättare att lägga vackra och mycket exakta sågsnitt.

Metabo TS 254

Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Metabo TS 254 bordrundsav

Specifikationer

Driftseffekt: 1500 W
Hastighet: 4300 rpm
Klipphöjd 45°: 64 mm
Klipphöjd 90°: 93 mm
Längd: 726 mm
Bredd: 984 mm
Höjd: 473 mm
Vikt: 35,1 kg

Metabo bordssåg med hela 2 000 W är avsedd för den professionella hantverkaren och den seriösa gör-det-självaren som inte vill kompromissa med utrustningen.

Maskinen har en inbyggd basram som kan fällas ut på några sekunder. Den integrerade ramen gör det enkelt att ställa in cirkelsågen så att du kan börja arbeta direkt.

När du behöver flytta maskinen är det bara att fälla ihop ramen och dra iväg den på de solida gummidäcken.

Metabo har gjort allt för att öka säkerheten, bland annat med en motorbroms som stoppar sågbladet på bara 3 sekunder. Den inbyggda omstartssäkerheten förhindrar att sågen startar av sig själv efter ett strömavbrott.

Den kraftfulla maskinen kan skära brädtjocklekar på upp till 87 mm och bladet kan vinklas ner till 46,5 grader.

En speciell snabbmonteringsmekanism på bordssågens blad gör det både enklare och snabbare att ställa in maskinen för olika skärningsuppgifter.

Dewalt DCS7485n 54v Xr

Test Av De 6 Bästa Bordscirkelsåg - Dewalt Dcs7485n 54v Xr bordrundsav

Specifikationer

Hastighet: 5800 rpm
Klipphöjd 45°: 45 mm
Klipphöjd 90°: 65 mm
Längd: 605 mm
Bredd: 605 mm
Höjd: 330 mm
Vikt: 22 kg

Dewalt DCS7485n 54v Xr är den enda sladdlösa bordssågen i testet. För några år sedan var det otänkbart att en cirkelsåg skulle kunna drivas på batteri. Men nu kan du använda helt sladdlösa apparater. Den tekniska utvecklingen på batteriområdet gör det nu möjligt att tillverka bordscirkelsågar som gör dig oberoende av eluttaget.

Maskinen har en kraftfull 54 V-motor som garanterar att det finns tillräckligt med kraft även för de mest krävande uppgifterna. Skärdjupet på 65 mm gör det möjligt att skära de flesta tjocklekar av olika material.

Sågen har extra stora och tydliga skalor som ökar användarvänligheten och gör det lättare att ställa in sågen.

Den här bordssågen är för dig som behöver arbeta utan att behöva oroa dig för tillgång till ström och som vill ha en bordssåg av riktigt hög klass.

Läs också: De bästa svarvarna för hobbybruk

Vilken bordssåg ska du välja?

Nu är du bättre rustad för att välja rätt bordssåg för dina behov. Vi har valt ut de maskiner som vi tycker är de bästa på marknaden för gör-det-självare just nu.

Alla bordskirkelsågar som visas är av hög kvalitet, så det är dina egna krav på cirkelsågen som bör avgöra ditt val.

Bläddra uppåt på sidan och titta på funktioner och priser igen. Då kan du lätt hitta rätt modell i en av de webbutiker som vi samarbetar med.

När du beställer din bordssåg, kom ihåg att köpa skyddsglasögon och hörselskydd.

Andra tester som vi har gjort av populära verktyg för gör-det-själv-människan: borrmaskin, skakmaskin, puts och sticksåg.