Bygga din egen garderob

Om du behöver bygga en skräddarsydd garderob kan det lätt kosta upp till 10 000 pund om du behöver professionella hantverkare för att göra jobbet. Om du har lite hantverksskicklighet kan du bygga din egen garderob för halva priset.

Även om det inte är det lättaste är det mycket pengar att spara om du bygger din garderob själv. Det kräver stort tålamod och noggrant arbete. Dessutom behöver du en hög grad av precision för att din DIY-garderob ska fungera som det är tänkt.

Fördelen, förutom att du sparar pengar genom att bygga själv, är förstås att du får exakt den garderob som passar ditt hem. Det är ditt eget gör-det-själv-projekt, så det är bara att sätta igång.

För din DIY-garderob behöver du:

  • MDF eller spånskiva
  • Skruvar
  • Skåpdörrar
  • Gångjärn
  • Lådor
  • Handtag
  • Skjutdörrar
  • Beslag för skjutdörrar
  • Färg

Låt panelerna i din DIY-garderob skäras i rätt storlek

Det enklaste sättet att komma igång med din DIY-garderob är att få panelerna tillskurna i din lokala byggvaruaffär. Om du köper brädorna på nätet kan du också få dem tillskurna och levererade direkt till din ytterdörr.

Du bör använda MDF- eller spånskivor till din DIY-garderob, eftersom de är perfekta för baksidan. Om byggvaruhuset där du köper dina material inte kan skära brädorna i rätt storlek kan du göra det själv om du har rätt utrustning.

Anpassa din DIY-garderob till omgivningen

Fördelen med en DIY-garderob är att du själv bestämmer hur den ska se ut. Du kan till exempel välja att bygga en garderob med skjutdörrar om du vill ha den i ett rum där utrymmet är begränsat.

Om du har mycket utrymme kan du välja den klassiska lösningen med skåpdörrar som öppnas utåt. Om du väljer det första alternativet med skjutdörrar måste du köpa ett skensystem med hjul och parenteser , samt att köpa en skjutdörr.

Tänk på att du bör rita din DIY-garderob i detalj innan du köper material till den. Det är viktigt att alla mått är exakta för att din garderob ska fungera perfekt.

Beakta ojämnheter i rummet

Om golvet i det rum som din nya garderob ska placeras i inte är jämnt, är det viktigt att tänka på det när du gör basen för skåpet. Du måste arbeta på rummets villkor för att se till att du får ett välfungerande och användbart resultat.

Om du har lutande väggar i rummet måste du naturligtvis ta hänsyn till detta när du bygger din garderob. I slutändan är det du som bestämmer hur det ska se ut. Du bestämmer hur många hyllor som ska finnas i skåpet, vilken färg som ska målas och så vidare.

Se fler guider för gör-det-själv-arbeten och bygg-det-själv-guider: