træterrasse byg selv

Trä terrass bygga själv

Lau Christensen
Skrivet den 20. november 2013 av Lau Christensen

Bygg en träterrass själv till en låg kostnad – DIY-guide

træterrasse byg selv

Bygg din egen träterrass: Det kan vara dyrt att bygga en ny träterrass om du anlitar proffs för att göra det. Det är dock inte alls svårt att göra det själv och det finns otroligt mycket pengar att spara om du börjar bygga det.

Nedan har vi sammanställt en guide som är så enkel att även nybörjare kan delta. Allt du behöver investera i är materialet till uteplatsen – och de verktyg du inte redan har.

Trädäck – Design och konstruktion

Bas – en stabil grund garanterar en långvarig lösning

Under ytan finns de bärande elementen – de som ser till att trädäcket håller sin form och inte sjunker. Detta görs genom att brädorna stöds på balkar som ligger tvärs över varandra. Ju tjockare brädorna är, desto längre kan du placera balkarna på varandra utan att det påverkar stabiliteten. Om t.ex. brädorna är 28 mm tjocka är avståndet mellan balkarna ca 60 cm.

För att säkerställa att balkarna inte sjunker ner är det bra att stödja dem på ett hårt underlag. Det kan vara betong eller gamla trädgårdsplattor. Innan du gör detta ska du se till att jorden under golvet är väl stampad, så att den är fast innan du gör det.

Ytan – montering av brädorna

När du monterar brädorna på bjälklaget bör du överväga om du ska använda spik eller skruv för ändamålet. Om du väljer spik ska du vara medveten om att de ofta kommer att ge efter och lyfta med tiden – av samma anledning rekommenderar vi att du använder skruvar.

Du kan också välja den mer besvärliga metoden med fästen på undersidan så att spikar/skruvar inte syns. Kom ihåg att oavsett vilken lösning du väljer måste spikar eller skruvar vara rostfria. För att få ett snyggt resultat ska du komma ihåg att placera skruvarna eller spikarna i en lång, rak linje.

Läs också: Guide till hur du bygger ditt eget terrassskydd

Skivorna ska vara placerade med minst 5 mm mellanrum så att vatten och andra vätskor kan rinna ut mellan sprickorna. Om det regnar eller om du spiller vätska skadas träet mindre om det regnar eller om du spiller vätska.

När du placerar ut brädorna ska du titta på fibern – märgsidan ska vara uppåt. Om du är osäker här ska det se ut som om kornringarna ler. De ska böja sig uppåt. På så sätt får du en mer hållbar terrass som dessutom står emot solens strålar på bästa möjliga sätt.

Efterbehandling – de små men viktiga detaljerna

När terrassen är installerad är det dags att gå in på detaljerna. Om terrassen är upphöjd över marken där den står är det en bra idé att installera ett stabilt räcke. Kom ihåg att den ska matcha resten av huset för att få ett så harmoniskt resultat som möjligt. Den behöver inte vara av trä, du kan välja metall, glas eller något annat material – det är upp till dig.

Om du vill måla din nya träterrass, kom ihåg att använda en grundfärg först. Detta hjälper färgen att fästa på underlaget, vilket är bra om terrassen är horisontell och vattnet inte kan rinna av. Om färgen skalas av först kommer fukt snabbt att tränga in i brädorna och orsaka röta.

Lycka till med byggandet av din träterrass!

Kom-ihåg-lista