Innehållsförteckning
En giraffslipmaskin, eller en vägg- och takslipmaskin som den också kallas, är ett oumbärligt verktyg när du behöver slipa tak och väggar i stor skala. Till exempel vid putsning av väggar. Behöver du en giraffslipmaskin och är osäker på vilken du ska välja? Läs då vidare för att få många tips och råd.
Manuell slipning är hårt för kroppen och det krävs mycket övning för att uppnå ett bra och professionellt resultat. Med en elektrisk slipmaskin kan du lättare slipa väggar och tak helt släta och plana – och arbetet går snabbare, är roligare och mindre påfrestande för kroppen.
Fördelar med att arbeta med en giraffkvarn
Om du fortfarande inte är övertygad om att en giraffslip är rätt val för dig kan du läsa om några av fördelarna här:
- Giraffens slipmaskin kan lätt användas av vem som helst
- Du kan slipa ett stort område snabbt
- Det hårda arbetet blir lättare
- Du kan undvika damm i hela hemmet
- Det är lätt att arbeta på hög höjd
- Du behöver inga stegar för att utföra arbetet
Men finns det några nackdelar med att använda en giraffslipmaskin?
Ja, det finns det. Den enda betydande nackdelen är att slipmaskinen kan bli tung om du arbetar länge med den. Det är dock viktigt att komma ihåg att du kan slipa ett mycket större område innan du tröttnar än när du slipar väggar och tak manuellt. Du kan också minska det tröttande arbetet genom att använda ett stativ till giraffslipmaskinen, men det kommer vi att ta upp om en stund.
När ska du använda en giraffslipmaskin?
Om du någonsin har försökt slipa en vägg som just har putsats har du en bra uppfattning om hur svårt det är. Det kan faktiskt vara en stor utmaning att få väggen helt plan och slät om du slipar den för hand.
Giraffens slipmaskin har fördelen att slipskivan är ganska stor. Det gör det mycket lättare att få en jämn yta. Du kan också bättre kontrollera hur hårt du trycker med den elektriska giraffslipmaskinen, så att du kan fördela trycket jämnt och undvika att slipa mer på vissa ställen än på andra.
Även för mindre projekt kommer du att känna fördelarna med att använda en giraffslipmaskin. Även om du bara slipar tak och väggar i ett enda rum kan du snabbare få ett snyggt och professionellt resultat.
Giraffens slipmaskin ger dig inte bara det bästa resultatet. Den är också mycket snabbare att använda jämfört med manuell slipning. På mycket kort tid kan du få hela rummet slipat och redo att börja tapetsera och måla.
Hur använder du giraffens slipmaskin?
En giraffslip är ganska lätt att använda och du får snabbt en känsla för slipmaskinen. Som med alla andra verktyg krävs det lite tillvänjning för att få bästa möjliga resultat. Men även för den oerfarne är det lätt att komma igång med slipning.
Börja med att montera slipmaskinen
Giraffslipmaskinen levereras separat i en väska så att den inte tar upp för mycket plats när den inte används och när den transporteras från plats till plats.
De flesta giraffsklippare har tre delar som måste sättas ihop. Det finns själva slipdelen, där sandpappret sitter, sedan finns det ett rör i mitten och i slutet finns handtaget där du startar och stoppar maskinen. Alla delar kan klickas ihop och monteras utan verktyg.
Om du behöver arbeta i smala gångar eller på andra ställen med begränsat utrymme kan det mittersta röret utelämnas. Detta ger mer utrymme för att svänga runt rondellgräsklipparen, men begränsar också räckvidden.
Att välja sandpapper
Det är viktigt att du använder den typ av sandpapper som passar maskinen. Det finns några små hål i sandpappret som måste passa ihop med motsvarande hål i slipskivan. Det är genom dessa hål som slipdammet sugs bort och de får inte täckas.
Sandpapper finns i många olika kornstorlekar. De vanligaste kornstorlekarna är 80, 100, 120, 150, 180 och 240. Korn 80 är det grövsta sandpappret och korn 240 är det finaste.
Börja alltid med ett grovt sandpapper och gör den slutliga slipningen med finare sandpapper. Det är mycket viktigt att alla slipmärken slipas bort vid den sista och avslutande slipningen.
Justera längden på röret
Längden på giraffslipmaskinen kan justeras för att passa tak- och vägghöjder. Detta görs genom att fästa extra rör på slipmaskinen. Vissa modeller har teleskoprör som kan förlängas till önskad längd.
Det är viktigt att välja den längd som passar dig bäst för att undvika dålig hållning.
Ställ in hastigheten
Du kan ställa in slipmaskinens rotationshastighet så att den passar det arbetsstycke som ska slipas.
Det kan vara svårt att kontrollera maskinen vid de högsta hastigheterna, så prova dig fram och hitta den hastighet som ger bäst resultat.
Anslut dammsugaren
Om du använder dammsugaren för giraffslipmaskinen ska du komma ihåg att ansluta den innan du börjar slipa.
Dammsugare för giraffslipning
När du använder giraffslipmaskinen bildas mycket damm. Du kan dock minimera dammspridningen om du använder en dammsugare.
En vanlig dammsugare kan inte användas. Du behöver en industridammsugare som är utformad för ändamålet och som klarar av det fina slipdammet.
Dammsugaren fångar upp det mesta av slipdammet och sparar dig en hel del städning efteråt. Om du ska slipa mycket och länge är det definitivt bättre att ansluta en dammsugare.
Även om du använder en dammsugare kan du inte undvika att damm sprids i rummet. Därför är det fortfarande en bra idé att använda en dammask när du arbetar med giraffslipmaskinen.
Vissa dammsugare har justerbar sugförmåga. Här kan du justera sugkraften så att den passar den individuella slipuppgiften. Genom att skruva upp suget lite kan du få slipskivan att suga fast i väggen, vilket gör maskinen lättare att hantera och ger dig ett jämnare resultat.
Stativ för giraffslipmaskin
Det teleskopiska stativet bär slipmaskinens vikt, så att du inte behöver lyfta den själv. Giraffslipmaskinen kläms fast på det teleskopiska stativet och stativet justeras till den höjd som slipmaskinen ska användas på.
Nu är det bara att köra runt med stativet och styra giraffslipmaskinen. På så sätt undviker du svåra arbetsställningar och stativet avlastar din kropp.
Det teleskopiska stativet är särskilt lämpligt för slipning av tak, som ofta är de mest utmanande arbetsställena. Stativet kan dock vridas så att du även kan använda det vid slipning av väggar.
Det är viktigt att hitta rätt balans när du spänner fast giraffskivan på stativet. När giraffslipmaskinen är balanserad behöver du bara trycka lätt mot taket eller väggen och maskinen är som lättast att arbeta med.
En giraffkvarn är inte särskilt tung. Men när du har arbetat med det ett tag behöver du en paus. Med stativet kan du arbeta längre utan att bli trött, och efter en lång arbetsdag kommer du att märka skillnaden.
Är giraffkvarnen endast avsedd för professionellt bruk?
En giraffslipmaskin är inte ett verktyg som alla gör-det-självare har till sitt förfogande, och många vet förmodligen inte ens vad en giraffslipmaskin används till. Det betyder dock inte att du måste vara en professionell målare för att kunna använda denna fantastiska utrustning.
Om du slipar en enda vägg i vardagsrummet behöver du inte köpa en giraffslipmaskin. För det kan du enkelt klara dig med ett sandpapper och kanske en liten slipmaskin. Om du däremot gör en större renovering, bygger ett nytt hus eller bygger ut ett befintligt hus, börjar giraffslipningen bli intressant.
Som vi har nämnt tidigare är manuell slipning svårt, långsamt och dödligt tråkigt. Därför behöver du inte slipa många väggar innan du behöver en giraffslipmaskin.
Om du inte vill köpa en giraffslipmaskin själv kan du hyra dem i de flesta byggvaruhus och färgbutiker. När du hyr ut ska du se till att du kan sanda alla rum på en gång så att du inte behöver betala mer hyra än nödvändigt.
Om du väljer att köpa en egen giraffslipmaskin blir du mycket mer oberoende när det gäller arbetsrytmen, och en giraffslipmaskin behöver faktiskt inte vara så dyr som du kanske tror.
Hur mycket kostar en giraffkvarn?
Giraffenslipmaskiner finns i många prisklasser, beroende på om du väljer en professionell modell eller om du nöjer dig med en mindre hobbymodell.
Om du inte har ett stort behov, men ändå vill ha en egen giraffkvarn, kostar de billigaste modellerna omkring 800-900 euro. De dyraste modellerna för kommersiellt bruk kan köpas för mellan 10 000 och 15 000 danska kronor.
Däremellan finns ett antal olika typer, så att du kan välja en modell som passar både dina slipbehov och din budget.
Om du väljer en modell för några tusen kronor kan de flesta hobbyanvändare täcka sina behov av en bra och funktionell giraffkvarn av rimlig kvalitet.
Om du vill slippa kablarna kan du köpa en batteridriven giraffkvarn för cirka 3 000 euro. Du behöver dock ett batteri och en laddare.
Lyckligtvis använder de flesta verktygsmärken samma batterier för de flesta av sina verktyg. Du kanske har tur och hittar en modell som passar till ett batteri som du redan har. Det gör att inköpspriset blir betydligt lägre.
Slutligen kan du också köpa “manuella” gyratoriska slipmaskiner. De består dock bara av en lång stång och ett huvud på vilket du kan montera sandpappret och sedan köra för hand. Detta gör dem mer utmanande och svårare för kroppen att använda än elektriska gyratoriska slipmaskiner.
Vilken giraffslipmaskin ska du välja?
När det gäller att hitta rätt giraffslipmaskin finns det andra parametrar än priset som spelar in. Även om giraffkvarnarna i princip är likadana finns det flera olika egenskaper och funktioner som du bör känna till innan du beställer.
- Vikt
- 230 V eller batteri
- Teleskop
- Uttag för dammsugare
- Ljudnivå
- Ergonomiskt utformat handtag
- Justering av varvtal
Vikt
Vikten på giraffkvarnen kan vara mycket viktig om du behöver använda den under lång tid. En lätt modell är lättare att arbeta med och din kropp blir inte lika trött.
Vikten varierar mellan 3,5 kilo och 6-7 kilo beroende på modell.
Ström eller batteri?
Om du vill undvika sladdar kan du välja en sladdlös giraffslipmaskin. Sladdlösa modeller är något dyrare än 230 V-modeller och har ofta inga batterier. Å andra sidan behöver du inte oroa dig för att kablar ska vara i vägen när du arbetar.
Teleskopisk förlängning
De allra flesta gyratorslipmaskiner har teleskopiska förlängningar eller möjlighet att fästa flera stänger tillsammans, så att maskinen kan användas även när taket är högt. Kontrollera hur lång teleskopförlängningen är för att passa dina behov.
Uttag för dammsugare
Du måste kunna ansluta giraffkvarnen till en dammsugare. Slipning är mycket dammigt och du kommer att ångra dig om du inte har en anslutning.
Ljudnivå
Om du arbetar länge med slipmaskinen ska du välja en modell med så låg ljudnivå som möjligt. Även om en gyratorslipmaskin inte låter så mycket, blir det stressigt om maskinen låter onödigt mycket.
Ergonomiskt grepp
Ett trevligt ergonomiskt handtag som är bekvämt att hålla i är mycket trevligare att arbeta med. Det ergonomiska greppet garanterar också bästa möjliga arbetsställning och minimerar risken för smärta under och efter arbetet.
Justering av varvtal
Möjligheten att justera varvtalen gör giraffkvarnen mer flexibel. Du kan anpassa rotationshastigheten till det material som ska slipas, vilket gör det lättare att slipa olika ytor.
Var kan man köpa en giraffslipmaskin?
Du kan köpa en giraffslipmaskin i de flesta byggvaruhus och i många större färgbutiker. Du hittar dock det största urvalet på nätet, där det ofta också är möjligt att köpa till lägre priser.
Titta till exempel på giraffen Sanders som vi presenterar på den här sidan. De kan köpas från våra utvalda partners, som vi länkar direkt till från den här sidan.