Bästa Motorsåg: Test av de 9 bästa

Motorsågen är ett ovärderligt verktyg för många trädgårdsmästare. Beroende på dina behov kan du välja en såg som passar storleken på de grenar eller den ved som ska kapas. En liten batteridriven motorsåg är bra för att beskära mindre träd, medan en kraftfull såg med el- eller bensinmotor är bra för att fälla träd och hugga ved. Här är några tips för att välja rätt motorsåg.

Motorsågar finns i alla storlekar och prisklasser, från små hobbysågar till stora professionella modeller för trädfällning. Fördelen med sladdlösa och elektriska motorsågar är att de väger väldigt lite och är otroligt tysta. Detta gör att den här typen av såg är bra att använda i trädgården eller stugan där du vill undvika att störa grannarna för mycket. De större bensindrivna modellerna är kraftfullare och kan kapa stora träbitar och fälla träd. Läs vidare för vårt test av de 9 motorsågar som vi tycker är de bästa att välja mellan just nu.

Läs också: Skärande byxor för extra säkerhet

4 tips för att välja rätt motorsåg

Här är några av de parametrar som du bör vara uppmärksam på när du väljer den bästa motorsågen för dig:

  • Strömkälla – Välj mellan kedjesågar med batteri, 230 V ström eller bensinmotor.
  • Bladlängd – Med ett långt blad kan du skära tjockare träbitar.
  • Vikt – Sågens vikt kan vara viktig om du behöver såga under lång tid.
  • Bullernivå – Anger hur mycket buller sågen gör när du arbetar med den.

Tester av motorsågar

Här presenterar vi 9 olika motorsågar i olika prisklasser och för olika ändamål. Vi har listat modellerna så att de billigaste modellerna står först och de stora professionella modellerna sist.

Black & Decker CS2040

Black & Decker CS2040 motorsav test

Specifikationer:

Motor: elektrisk
Effekt: 2000W
Vikt: 5,5 kg
Svärdets längd: 40 cm

En bra motorsåg behöver inte vara dyr, och om du inte fäller stora träd är Black & Decker CS2040 ett utmärkt val. Motorsågen drivs av 230 V och har en effekt på 2000 watt. Det räcker för att beskära träd och såga mindre träbitar.

Sågens blad är 40 cm långt, så du kan såga ganska stora träbitar. När kedjan används måste den dras åt så att den sitter ordentligt på bladet. Det är enkelt och okomplicerat att dra åt kedjan och kräver inga verktyg. Sågens vikt är blygsamma 5,5 kg och ett integrerat antivibrationssystem ser till att du kan arbeta länge utan att trötta ut armarna.

Om du behöver en liten såg som är lätt att använda och samtidigt har mycket kraft är CS2040 ett utmärkt val.

Einhell GE-LC 18 Li – Solo

Einhell GE-LC 18 Li - Solo motorsav kædesav test

Specifikationer

Batteri: 18 V Li-Ion
Svärdets längd: 25 cm
Vikt: 2,9 kg

Den här Einhell-kedjesågen drivs av ett 18 V-batteri. Sågen är därför lätt att använda överallt, så länge du kommer ihåg att ladda batteriet. Med en vikt på mindre än 4 kg är sågen perfekt för beskärning av träd och liknande där arbetsställningen inte alltid är optimal.

Bladets längd är 25 cm, vilket inte är särskilt mycket. Men det räcker för att skära upp tjocka grenar och mindre stammar. Observera att sågen levereras utan batteri och laddare. Du kan använda batterier från andra Einhell-produkter till sågen.

Einhell GE-LC 18 Li – Solo är en liten och praktisk motorsåg som är perfekt för trädgårdsmästare med mindre behov av att beskära träd.

AL-KO EKS 2400/40

AL-KO EKS 2400-40 motorsav kædesav

Specifikationer

Effekt: 2400 W
Motor: Elektrisk
Spänning: 230-240V
Svärdets längd: 40 cm
Vikt: 6 kg

AL-KO EKS 2400/40 har en kraftfull elmotor på 2400 W. Sågens smala design ger en bra balans, vilket gör den lätt att hantera, och den utmärkta ergonomin motverkar trötthet utan arbete.

Den kraftfulla sågen har en bladlängd på 40 cm samt en automatisk kedjebroms och kedjesmörjning. När kedjan behöver bytas ut eller dras åt görs det utan verktyg. Att byta kedja utan verktyg är en stor fördel som gör operationen mycket snabbare och enklare att utföra.

AL-KO EKS 2400/40 är också mycket säker. Den inbyggda kedjebromsen stoppar kedjan omedelbart om sågen fastnar, och handskyddet skyddar också effektivt.

Stiga SC 24 AE

Stiga SC 24 AE kædesav motorsav

Specifikationer

Batteri: 48 V litiumjon
Svärdets längd: 25 cm
Vikt: 2,2 kg
Max effekt: 312 kW

Moderna batterier är kraftfulla, och den här sågen, som har ett 24 V litiumjonbatteri, är extremt slitstark och bra för hobbybruk. Den lilla motorsågen är perfekt för att beskära träd och kapa små träbitar.

Sågens blad är 25 cm långt, vilket gör den lätt att hantera. Även om du behöver klippa höga grenar. Stiga SC 24 AE arbetar mycket tyst och har en låg vibrationsnivå. Kombinationen av en nästan ljudlös såg och minimal vibration i händerna gör sågen mycket bekväm att arbeta med.

Till skillnad från en bensindriven motorsåg behöver batteridrivna motorsågar praktiskt taget inget underhåll. Samtidigt kan du glädja dig åt att sågen är miljövänlig att använda och inte avger några avgaser.

Black & Decker GKC3630LB

Black & Decker GKC3630LB motorsav test

Specifikationer

Batteri: 36 V litiumjon
Svärdets längd: 30 cm
Vikt: 3,8 kg
Kedjans hastighet: 5 m/sek.

Här är en annan sladdlös motorsåg. Det här är modellen GKC3630LG från Black & Decker, som är en lätt och praktisk hobbymotorsåg. Storlek och vikt betyder dock inte låg prestanda – åtminstone inte i det här fallet. Black & Decker GKC3630LB har ett mycket kraftfullt 36 V-batteri som kan klippa upp till 560 snitt i 3,5 cm tjocka grenar på en enda laddning – vilket är ganska imponerande.

Batteriet kan laddas på bara 90 minuter. Med två batterier kommer du långt. Om du har andra Black & Decker-verktyg med 36 V litiumjonbatterier kan du dela batterierna mellan verktygen så att du inte behöver köpa batterier till alla maskiner.

Modellen har automatisk kedjesmörjning och den kan enkelt spännas eller bytas ut.

AL-KO BKS 4540

AL-KO BKS 4540 kædesav motorsav

Specifikationer

Effekt: 1700 W
Motor: Bensin
Svärdets längd: 40 cm
Vikt: 6 kg
Kedjans hastighet: 21,2 m/sek.

Om du använder din motorsåg mycket är det svårt att klara dig utan en bensinmodell. En bensinkedjesåg har en kraftfull 2-taktsmotor som skär igenom trä som smör. Bensinsågen är idealisk för att fälla träd och kapa stora mängder ved.

En bensinkedjesåg är tyngre att arbeta med än sågar som drivs med el eller batterier. Å andra sidan får du extra kraft, vilket gör att jobbet går snabbare.

AL-KO BKS 4540 har en ergonomisk design och sågen är välbalanserad. Tillsammans med en vibrationsdämpande konstruktion gör detta BKS 4540 bekväm och trevlig att arbeta med. Här får du en bra hobbysåg för den krävande användaren.

Makita EA3201S35A

Makita EA3201S35A motorsav (1)

Specifikationer

Effekt: 1350 W
Motor: Bensin
Svärdets längd: 35 cm
Vikt: 4,1 kg
Kedjehastighet: 18,9 m/sek.

Makita EA3201S35A är en bensindriven motorsåg för mer krävande uppgifter. Med en bladlängd på 35 cm kan du såga medelstora träd och du kan enkelt såga ved till spisen eller kaminen.

Makita-kedjesågen har en elektronisk tändning, kallad Easy Start. Det innebär att du inte längre behöver kämpa för att få igång motorsågen. Den startar enkelt och utan ansträngning varje gång med en knapptryckning. Den här modellen har en motor på 1,7 hk, vilket ger en hög klipphastighet och därmed en effektiv och snabbt arbetande motorsåg.

Makita har lyckats hålla vikten på den kraftfulla sågen nere på 4,1 kilo. Detta gör sågen både praktisk och exakt att använda, och du kan arbeta länge med sågen innan armarna tröttnar.

McCulloch CS 410 Elite

McCulloch CS 410 Elite motorsav

Specifikationer

Motor: bensin
Effekt: 1,6 kW
Kedjehastighet: 23 m/sek.
Vikt: 4,7 kg
Svärdets längd: 38 cm

McCulloch är på många sätt synonymt med högpresterande motorsågar för de mest kräsna hobbyanvändarna och för det professionella segmentet. Med en bladlängd på 38 cm klarar du av de flesta skärningsuppgifterna och du kan enkelt fälla träd och hugga ved i stora mängder.

En extra smart funktion är den inbyggda bränsleindikatorn. Med den kan du hålla koll på hur mycket bränsle som finns kvar i tanken och när det är dags att tanka. Indikatorn är en smart funktion som inte finns på många andra motorsågar.

McCulloch CS 410 Elite har Soft Start, vilket startar motorn utan att du behöver dra i startsnöret lika hårt. Soft Start minskar faktiskt motståndet i sladden med 40 %, vilket gör det lättare att starta motorn.

Makita EA7900P50E

Makita EA7900P50E kædesav

Specifikationer

Effekt: 4,3 kW
Motor: Bensin
Kedjans hastighet: 28,1 m/sek.
Svärdets längd: 50 cm
Vikt: 6,6 kg

Den sista sågen som vi har valt att ta med i vår recension är Makita EA7900P50E. Här är du uppe i den professionella klassen, och motorsågen är väl lämpad för skogsarbetare och för dem som älskar att hugga ner träd i stor skala.

Sågens blad är hela 50 cm långt och motorn har en effekt på inte mindre än 4,3 kW. Detta är ett kraftpaket som får saker gjorda snabbt.

En motorsåg i den här klassen har naturligtvis alla tänkbara funktioner. Dessa inkluderar ett antivibrationssystem, elektronisk tändning, en stor bränsletank på 0,75 liter och en inbyggd katalysator för renare avgaser.

Vilken motorsåg ska du välja?

Det finns mycket att välja mellan när du ska köpa en ny motorsåg. Som med alla andra verktyg bör du välja utifrån dina behov.

En liten sladdlös eller elektrisk motorsåg är perfekt för att beskära träd och kapa små träbitar. En kraftfull bensinkedjesåg är idealisk för dig som har större behov och om du ofta är ute i skogen och fäller träd.

Slutligen är det inget fel med att ha både en liten och en stor såg så att du enkelt kan hantera alla uppgifter.

Köpguide för motorsågar

Motorsågar finns i alla storlekar, och när du väljer är det framför allt dina behov som du måste tänka på. Du bör dock undvika att välja en för liten såg, eller en såg som är för liten för dina behov. En stor såg kan enkelt skära mindre träbitar, medan en liten såg inte alls klarar av något större uppgifter.

För beskärning och mindre träbitar

För att beskära träd och kapa grenar och små träbitar är batteridrivna och små elektriska motorsågar idealiska. Dessa sågar väger mycket lite och är lätta att hantera. Fördelen med batterimodellerna är att de kan användas utan sladd. Å andra sidan är motoreffekten mindre jämfört med 230 V-modellerna. Eller modellerna med bensinmotor.

För fällning av träd och stora stammar

Om du behöver fälla träd och hugga mycket ved bör du överväga kraftfulla bensinmotorsågar. Dessa sågar är lite tyngre att arbeta med, men å andra sidan sågar de igenom tjocka stockar utan problem. Om du tänker använda sågen i skogen är bensinmodeller idealiska.

Bläddra uppåt på sidan och kolla in priserna på de olika motorsågarna.