Värmepumpskåpa » 4 modeller (+ guide för att bygga själv)

En värmepumpskåpa döljer värmepumpens utsida och kan väljas i ett material och en färg som gör att kåpan smälter in i husets design. I de flesta fall har en värmepumpsskyddskåpa ett ganska enkelt utseende och en konstruktion som gör den lätt att installera. Med lite uppfinningsrikedom kan du till och med bygga din egen version av ett smart värmepumpsskydd.

En värmepump är en supersmart och energisparande lösning för uppvärmning av ditt hus eller din stuga. Den del av värmepumpen som sitter inne i huset har ofta en smart design med snygga knappar och en fin display. Värmepumpens utsida är däremot sällan föremål för mycket konstruktionstid, så många vill dölja den – och det är precis vad du kan göra med en värmepumpshölje.

Snyggt skydd för värmepumpen

Oavsett vilken typ av värmepump du har kan du köpa många snygga värmepumpsskydd eller välja att bygga ditt eget och få det precis som du vill ha det.

Genom att måla lådan för värmepumpen kan du få den att smälta in på ett naturligt sätt i stilen på ditt hus. Naturligtvis kan du också välja en smart kontrastfärg med lite extra glitter och lyfta fram lådan i stället för att dölja den.

Alternativen är många, och vilket du väljer beror helt på dina egna preferenser när det gäller stil, design och färg.

Läs vidare för att se vilka alternativ som finns för att köpa eller bygga en värmepumpsbox som på ett vackert och estetiskt sätt döljer värmepumpens utsida.

Innan du installerar värmepumpen

Om du behöver installera en ny värmepump i ditt hem är det en bra idé att tänka på placeringen av utomhusenheten. Värmepumpens insida måste placeras strategiskt i förhållande till värmefördelningen, och i många fall placeras utsidan omedelbart på andra sidan väggen.

Ofta är det dock möjligt att få längre rör på installationen och flytta utomhusenheten till en mer lämplig plats. Kom ihåg att fråga installatören om alternativen, så att utomhusenheten inte blir alltför otymplig i huset.

Fördelar med en värmepump

Det finns flera fördelar med att gömma värmepumpens utlopp i ett smart hölje eller en specialkonstruerad låda:

  • Snygg förpackning av värmepumpen
  • Egen design i form och färger
  • Dämpar ljudet från värmepumpen
  • Skyddar värmepumpens effekt

Attraktiv låda för värmepumpen

I de flesta fall är huvudsyftet med värmepumpsfodralet att dölja pumpens utgångsdel ur vägen. Det finns flera olika modeller som kan köpas färdiga och som bara behöver monteras runt värmepumpen.

Många av de värmepumpsskydd som finns tillgängliga är förmålade i olika färger. Om du vill sätta din egen prägel på lådans utseende kan du välja en obehandlad modell och måla lådan själv i den färg du vill ha.

Utforma din värmepumpslåda själv

Om du är en gör-det-självare kan du välja att bygga din värmepumpsbox själv. Vissa svär på den traditionella låddesignen, medan andra väljer att nöja sig med ett smart halvtak.

Du kan också gå hela vägen och bygga ett praktiskt skjul runt värmepumpen. På så sätt är pumpen helt dold och du får extra utrymme för trädgårdsredskap och annat.

Minimerar störande buller

När värmepumpen är igång är det oundvikligt med buller från utomhusenheten. Du kan minimera bullret med en låda runt värmepumpen, men kom ihåg att det måste finnas tillräcklig ventilation i lådan – vi tar upp det om en stund.

Ger ett bra skydd

En värmepump är en dyr investering, så den måste skyddas väl. Även om pumpens utomhusenhet är konstruerad för att stå utomhus rekommenderas alltid att den skyddas från väder och vind så mycket som möjligt.

Snö, snö, regn och damm minskar pumpens livslängd. Värmepumpsskyddet har därför också den stora fördelen att det förlänger livslängden på utomhusenheten.

Värmepumpsskydd i olika material

Om du väljer att köpa ett färdigt värmepumpshus finns det flera olika modeller att välja mellan. De vanligaste skydd för värmepumpar byggs på en träram som är täckt med horisontella remsor som döljer pumpen. Lamellerna är placerade med ett visst avstånd från varandra för att pumpen ska kunna ventileras ordentligt.

De värmepumpsradiatorer som vi har valt att visa här är tillverkade av tryckbehandlat trä eller komposit.

Värmepumpshölje i tryckbehandlat trä

Du kan till exempel välja en vacker låda i tryckimpregnerat trä för att dölja värmepumpen. Om du vill måla lådan själv rekommenderas det att du målar innan du monterar lådan så att du lättare kan komma in i alla vinklar och vrår.

Om du vill göra målningen lite enklare kan du välja en modell som är grundmålad från fabriken. På så sätt kan du spara tid på målningen.

Plus värmepumpshölje i tryckbehandlat trä

Värmepumpskåpa » 4 modeller (+ guide för att bygga själv) - Plus varmepumpeskjuler

Om du gillar det enkla utseendet är Plus värmepumpsskydd något för dig. Det lutande taket är tillverkat av tryckbehandlad gran och furu och skyddar värmepumpen från väder och vind.

Om du inte vill måla Plus-värmepumpsskjulet själv kan det levereras färdigt målat i svart eller vitt.

Jabo Horizont värmepump skärm

Värmepumpskåpa » 4 modeller (+ guide för att bygga själv) - JABO Horizont kompostbeholder

Super smart och enkel värmepumpskärm i tryckimpregnerat trä. Du kan välja att lämna skyddet rått som det är eller måla det i en färg som du själv väljer. Om du föredrar att köpa Jabo Horizont grundad är det också ett alternativ.

Detta skydd för värmepumpen har ett lutande tak, vilket gör att snö och snöblandning inte lägger sig ovanpå och droppar in i värmepumpen.

Värmepumpsskal i underhållsfri komposit

Värmepumpskåpa » 4 modeller (+ guide för att bygga själv) - Varmepumpeskjuler i antracit vedligeholdelsesfri komposit

Den stora fördelen med att välja ett värmepumpshus av komposit är att det är underhållsfritt. Den behöver aldrig målas och om den blir smutsig med tiden är det bara att tvätta den med tvål och vatten.

Komposit är extremt slitstarkt. Om du väljer ett värmepumpshölje i detta material har du ett bra och stabilt hölje för din värmepump i många år framöver.

Svart eller vit kompositväska för värmepumpen

Värmepumpskåpa » 4 modeller (+ guide för att bygga själv) - Plus Futura hegn

Komposit är ett utmärkt material, och en kylare för värmepumpen i kompositplast kostar ungefär lika mycket som en modell i trä.

Den här modellen finns i svart eller vitt, så du kan välja den färg som passar bäst till ditt hus. Modellen är mycket elegant utformad och har attraktiva lutande ribbor på framsidan och sidorna som gör att tillräckligt med luft når värmepumpen.

Inköpsguide för värmepumpshölje

När du väljer en värmepumpskåpa finns det några saker som du bör vara särskilt uppmärksam på. En del av dessa parametrar har redan behandlats, men här följer en kort sammanfattning:

Material

Välj material enligt din personliga stil. En värmepumpslåda i trä kan målas i valfri färg. Lådan behöver en ny målarfärg efter några år, men kräver i övrigt inget underhåll.

En kompositlåda är underhållsfri. Lådan behöver aldrig målas och är alltid snygg och prydlig. När lådan blir smutsig med tiden kan den tvättas av med rent vatten.

Storlek

Lådan måste naturligtvis passa utloppet på din värmepump. När du köper din värmepumpslåda ska du titta på lådans innermått. Ta mått på din värmepump och kontrollera att lådan är tillräckligt stor.

Färg

Färgen på värmepumpens hölje är helt och hållet en fråga om personlig smak. Välj en färg som får värmepumpen att se anonym ut, eller ge lådan en smart färg som får den att sticka ut.

Bygg ditt eget värmepumpsskydd

Om du vill sätta din egen prägel på värmepumpsskyddet kan du välja att bygga lådan själv. Projektet är relativt lätt att genomföra och kräver endast ett minimum av verktyg. Om du har en linjal, en bra fuktvägg och en skruvmejsel är du på god väg.

Utformning och material

Innan du börjar, ska du ha en plan på plats. Du måste bestämma formen på din “DIY-värmepumpslåda” och bestämma vilka material som ska användas för att bygga lådan.

Trä är det mest uppenbara materialet. Det är lätt att bearbeta och billigt att köpa. Det finns flera alternativ för konstruktionen och du kan få inspiration genom att klicka på modellerna ovan.

Om du vill kan du bygga sidorna och framsidan separat så att de kan sättas ihop senare. Ett annat alternativ är att göra ett skelett, som kan täckas med remsor av lämplig tjocklek.

Kom ihåg att det måste finnas luft mellan lamellerna på framsidan för att värmepumpen ska kunna ventileras ordentligt. Om du inte gillar trälameller kan du täcka skelettet med trådnät. Det finns flera olika typer av nät med större eller mindre hål, som kan väljas beroende på temperament.

Taket måste ha en lutning

Taket måste skydda värmepumpen från snö och regn. Det är viktigt att lådan är konstruerad så att taket lutar nedåt på framsidan. På så sätt kan snö och regn rinna av från taket och förhindra att fukt kommer in i värmepumpen.

Om du vill göra lite extra av taket kan du täcka det med takpapp eller liknande material. Täckningen gör taket helt vattentätt och kan ge en fin kontrast till de andra materialen.

Ge värmepumpen god ventilation

Det är viktigt att tillräckligt med luft kan nå värmepumpen. Därför rekommenderas det alltid att lådan tillverkas utan rygg.

Genom att hålla baksidan öppen och se till att det finns god ventilation på sidorna och framsidan kan värmepumpen ersätta luften i lådan så att pumpen fortfarande kan fungera optimalt. En värmepump drar in luft i baksidan och pumpar ut den använda luften i fronten.

Måla lådan i en fin färg

När lådan är klar kan du måla den i en färg som matchar huset. Om du väljer en färg som matchar den vägg som lådan är monterad på kan du få värmepumpsskyddet att smälta in naturligt i husets fasad.

Du kan också välja att framhäva värmepumpsskyddet genom att måla det i en fin kontrastfärg för att göra ditt mästerverk ännu mer synligt.

Bygg ett skydd för värmepumpen själv, eller beställ online

Bygg din värmepumpskåpa själv eller beställ den online så att den är klar för installation när du får den. Om du föredrar det ena eller det andra är upp till dig, men resultatet blir detsamma.

Värmepumpen döljer pumpens fula utlopp, så att den inte ser ut som ett stort, störande block på sidan av huset. Samtidigt får du ett effektivt skydd för din investering, så att du kan njuta av billig värme i många år framöver.

Följ guiden ovan och bygg ditt eget värmepumpshölje, eller bläddra uppåt på sidan och kolla in de olika modellerna, som alla kan beställas online. En av fördelarna med att beställa på nätet är att du snabbt och enkelt kan få lådan för din värmepump levererad, så att den kan vara undanflyttad inom några dagar.

Se också: hur man installerar gipsväggar